Сега: Корпоративна банка вече държи 70% от парите на държавните фирми

Собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан Василе

© Анелия Николова

Собственикът на Корпоративна търговска банка Цветан ВасилеУправляващите продължават да съсредоточават парите на държавни предприятия в един трезор - Корпоративна търговска банка (КТБ). Финансовата институция вече управлява 70% от средствата на 10-те най-големи държавни фирми. Това съобщава днес от първата си страница вестник "Сега", като се позовава на справка от министерството на икономиката, получена по закона за достъп до информация.


Най-големи суми в банки според справката държат компаниите към министерството на икономиката - Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", Национална електрическа компания, ТЕЦ "Марица-изток 2", АЕЦ "Козлодуй", Национална компания "Индустриални зони", "Кинтекс", "Булгартабак холдинг" и "Благоевград - БТ".


По данни на Министерството на финансите към март 2010 г. те са имали депозити и разплащателни сметки за 621 млн. лв., от които 337 млн. лв. са по сметки в КТБ. Това прави съкрушителен "пазарен" дял на трезора при тези предприятия - 54%, при положение че огромният ресурс е вложен в общо 23 банки.
Към края на октомври 2010 г. 10-те компании са намалили парите, които държат в трезори, до 412 млн. лв., но делът на КТБ е още по-смазващ - 285 млн. лв., или 70%. Към този момент трезорите, в които държавните фирми са вложили средствата си, са паднали до 14, допълва "Сега".


Другите банки, в които държавните фирми са държали по-сериозни средства към 31 октомври, са Инвестбанк и Централна кооперативна банка, но в тях сумите са значително по-ниски - съответно 50 млн. лв. и 23 млн. лв., сочи още справката на МФ.


В средата на май миналата година финансовият министър Симеон Дянков огласи справка, според която към 31 март 2010 г. Корпоративна банка  държи близо половината от депозитите на държавните предприятия. Справката беше поискана от 11 главни редактори на най-големите печатни медии, членове на Съюза на издателите.


В средата на миналия месец "Сега" съобщи, позовавайки се на свои източници в Брюксел, че Европейската комисия е започнала проверка срещу България за предоставяне на държавна помощ в полза на Корпоративна търговска банка и свързани с нея медийни и телекомуникационни компании. Повод за проверката били именно данните от справката до март 2010 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK