България е на трето място по ръст на безработицата в ЕС

България е на трето място по ръст на безработицата в ЕС

© Associated PressБългария се нареди на трето място по ръст на безработицата в целия ЕС през миналата година, показват данните на Евростат. Според тях хората без работа в страната са се увеличили от 8.6% през декември 2009 г. до 10.1% през същия месец на изтеклата 2010 г. Безработицата в еврозоната остава висока - за декември тя е 10%, колкото беше и през ноември, показват още данните на Евростат.


Информацията за България се различава от изнесените преди две седмици данни от Агенцията по заетостта, според които броят на безработните през декември е бил 9.24%. Разминаването се дължи на това, че агенцията използва данни от бюрата по труда, докато европейската статистическа служба работи с тези на НСИ, които са набавени чрез представителна извадка, взета чрез анкети. Пред България с най-голям ръст на безработните на годишна база са Гърция и Литва.


Работодатели в България не са оптимисти
Допитване на "Дневник" сред работодатели показа, че липсва оптимизъм за пазара на труда у нас през тази година. "Прогнозите за бъдещето за съжаление не са добри. Нищо положително не се е случило, за да очакваме възстановяване на пазара и намаляване на безработицата. Очаквам, че през 2011 г. безработицата не само няма да намалее, но и ще се увеличи. Особено в сектора на информационните технологии, не само малките, но вече и средни предприятия отиват към фалит. Положителни сигнали има единствено при експортно оринтираните фирми, но те няма да могат да компенсират проблемите на вътрешния пазар. Утежняващ фактор е намалението на парите за обществени поръчки, които лишават бизнеса от допълнителни срества и надежда за оцеляване",  заяви Йордан Кисьов, член на управителния съвет на БАИТ и член на КРИБ.


Лоши са очакванията в строителния бранш, стана ясно от думите на инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на браншовата камара. Той прогнозира, че тази година безработицата в сектора ще е по-зле от миналата, а докато не тръгнат нови проекти, няма шанс да се подобри. "Нещата вървят на по-зле, няма търгове, няма сключени договори.", коментира Бойков. Той прогнозира, че около 80 хил. работници от строителството ще отпаднат с кризата и в бранша ще останат на работа около 120-140 хил. души, като се вземат предвид и сезонните работници.


"Безработицата ще остане проблем за страната и през 2011 г. Наистина икономиката започна да се съживява, но с по-бавни темпове отколкото в останалите страни членки на Европейския съюз. Заради забавеното възстановяване, бизнесът няма да бърза да назначава нови хора, евентуално това може да се случи към края на 2012 г.", заяви Камен Колев, зам.-председател на БСК. Според него реалната безработица в станата е около 16%, 10 на сто са по официалната статистика, а останалите са обекуражени хора, които не са регистрирани в бюрата по труда. Има и сектори, които назначават нови служители и работници - това са експортноориентираните отрасли като металургия и шивашка промишленост. Те обаче, няма да компенсират спада в компаниите, които работят за вътрешния пазар, и при които се очакват съкращения и през тази година.


Отделно продължава реформата в държавната администрация, от където ще си тръгнат още чиновници. Предстоят съкращения и в БДЖ. Проблемът с безработицата се задълбочава и заради съществуващите проблеми с разплащанията. Фирмите, които сега са санкционирани заради забавени заплати, имат само един избор - да съкращават хора, защото не могат да им плащат, отбеляза Колев.


Безработицата в еврозоната е малко под 10.1%


Данните за безработицата в еврозоната са на равнище малко под рекордните 10.1%, отчетени през октомври, които бяха най-високите от юли 1998 г., коментира "Блумбърг". За целия Европейски съюз показателят е 9.6%, като се задържа на тези нива през последните седем месеца. Бизнесът в проблемните държави от еврозоната като Испания и Ирландия не наема нови служители поради бюджетните съкращения, наложени от правителствата за овладяване на бюджетните дефицити. Най-голямата европейска икономика - тази на Германия, отчита най-ниски нива на безработица за последните 18 месеца. За декември тя е 6.6%.


На годишна база броят на хората без работа спада в осем страни от ЕС, повишение е отчетено в 18, а във Великобритания остава на същото равнище.


Най-ниски нива на безработица са отчетени в Холандия, Люксембург и Австрия, докато Испания отново е лидер при безработните  с 20.2 на сто. Спадът на годишна база на хората без работа е най-голям освен в Германия и в Малта и Швеция. "Данните показват, че все още има голяма разлика между основните европейски страни и тези от периферията и според нас тази тенденция няма да се промени скоро", заяви Юрген Михелс, икономист от Citigroup, цитиран от "Ройтерс". Според него е достигнат своеобразен пик на безработицата в Европа, но той не очаква да има съществено подобрение в близко бъдеще на заетостта на континента.

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Боко и неговите макаци ни съсипаха.

  Наредиха си тяхните хора по митниците, връткат си контрабандата, а народа мизерства!

  Лично на Боко половинката - Цветелина, кешира няколко стотин милиона от продажбата на СИБанк, и вече има едно 400-500 милиона лева. За тях заслуга има и Боко, който като гл. секретар на МВР и помогна да вземе СИБанк от Костовия човек Славчо Христов, които ИПОН охраняваше.

 2. 2 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Моля ви се, защо пишете такива неща, негово сиятелство Б.Б. каза, че по-успешно управление от неговото няма, а неговия пророк Дянков добави, че износа се увеличава - значи безработицата намалява.

 3. 3 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Това не е вярно. Боко каза, че България се представя най-добре в ЕС.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 4. 4 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Да не забравяме, че в началото на мандата си Цветелина Бориславова спечели държавна поръчка за 50 млн лева !

  Невиждана наглост за 20 години преход - половинката на премиера да участва, и да СПЕЧЕЛИ държавен бизнес !!!

  Това е потрес, пълен потрес !

  И Боко и Цветелина са невероятно алчни и нагли хора.

 5. 5 Профил на |
  |
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Стига сте лъгали! България е отличник! Дянков го каза! Реалността греши, вЕрвайте на ГЕРБ!

  Children are hereditary: if your parents didn't have any, neither will you.
 6. 6 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 897 Любопитно

  И на първо място по глупост!!!

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 7. 7 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До #2:
  Ама, моля Ви! Какъв пророк е С. Дянков?
  Злепоставяте гилдията.

 8. 8 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Защо не сте съгласни. Все пак това е ТРЕТО место, но ако вашето/нашето правителство се напъне още малко, може да вземе и главния приз.

 9. 9 Профил на plamen shopov
  plamen shopov
  Рейтинг: 1316 Неутрално
 10. 10 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 583 Неутрално

  База за сравнение с две държави - първата НЕ Е член на ЕС и това е Швейцария. Там за 2010 година има ЕДНО ПОСТОЯННО НИВО НА БЕЗРАБОТИЦА - п о д 3% /три процента!!!/. Е те на това му викат в Западна Европа П О Л Е З Н А Б Е З Р А Б О Т И Ц А, щото тя гарантира работа саааааааааааааааааааааааааааамо на най-кадърните и най-старателните, най-трудолюбивите, хората т и п п ч е л и ч к а. Втората държава Е Ч Л Е Н на ЕС и това е Холандия. И какво е положението с безработицата в кралството? Ами почти идентично с това в Швейцария, т.е.- и в тази държава е около 3% /три процента!!!/, с разлика 0,1 - 0,2%, което не е разлика. Еххххххххххххххххххххххххххх, бели държави, бели и толкоз!!! Ами ние с нашите 10,1% , но САМО ЯВНАТА БЕЗРАБОТИЦА, т.е. само онези, които получават обезщетения или все още ги викат формално да се подписват, без да им предлагат работни места според : ОБРАЗОВАНИЕ, КВАЛИФИКАЦИЯ, ПРОФЕСИЯ. Ето защо безапелационно твърдя, че в Бг-то безработицата, ама РЕАЛНАТА, не е по-малко от 14 - 15%, така че и Евростат не могат да вземат абсолютно точни данни от НСИ.

 11. 11 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Е, това е стара новина. Тук кризата дойде малко по-късно и още щракахме с пръсти, когато безработицата в Испания вече беше 15%. През 2008 и 2009 със сигурност пък сме една от държавите с най-малък ръст.

 12. 12 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Весело

  Оправяме се, а? Щели да намалеят лошите кредити, нали...с обезщетенията от НОИ, нали? Смешни анализи на смешни банки и институти, на клатик*рци, дето пишат поръчкови анализи и получават за това бонуси. Държава на смешници, само дето на народеца няма да му е весело още доста време.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 13. 13 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Не мой да бъде!дянков каза,яе имаме ръст на икономиката и сме излезли от кризата!Даже и в бюджета го е заложил,ръста на икономиката, къде3.6% ако не ме лъже паметта.

 14. 14 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Абе сигурни ли сте в тези статистически данни? Я погледнете тази диаграма, тук България е на 9 място, с безразботица, близка до средноевропейското ниво: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/images/archive/d/dd/20110201104237!Unemployment_rates_Member_States.PNG

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 15. 15 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  Я марш на работа търтеи с търтеи..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 16. 16 Профил на Боби
  Боби
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Безработицата е проблем на безработните, по- важното е че скоро ще имаме по- дълги магистрали и спортна зала...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 426 Весело

  Измама, та ние строим магистрали, зали, затова ни завиждат.

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#17] от "chichkovuychev":

  Тук има десетина заплатаджии от Герб с общо двайсетина акаунта. Това им е работта, да цъкат минуси - това едва ли е повод да те притеснява, във всяка статия смислените мнения обикновенно започват с много минуси, като се изреди герберската орда, а по-късно вечер резултатите отиват в нормалната посока. И те са хора, и те пари изкарват...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  И аз не мога да разбера защо са ми сложили минуси - просто дадох статистическа информация на Юростат, нищо повече. Тя се разминава с написаното в материала.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 21. 21 Профил на Meчо Пух
  Meчо Пух
  Рейтинг: 754 Весело

  Ква безработица бе чоека каза дюнер до дюнер по ъглите...

  Колкото повече, толкова повече!
 22. 22 Профил на action
  action
  Рейтинг: 426 Любопитно
 23. 23 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Малката Пица":

  Абе ти си много зле! Спечели я, защото предложиха по-ниска цена от досегашните изпълнители. Ти какво искаш, да я дадат пак на предните за повече пари?

  Може да има куп кусури, но не се излагай да казваш на черното бяло.

 24. 24 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#2] от "_dan_":

  Никъде Дянков не е казвал такова нещо. Даже обратното - при подобряване на икономическите покзатели безработицата винаги изостава. Ма май всичките от Позитано вкупом сте се изсипали да коментирате в рамките на 3 минути, нямате ли си друга работа?

 25. 25 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Глупости! България си е на първо място отвсякъде..стига разбира се да се преброи от статистиката без обичайните заобикалки.. Ето ви едно примерче за голям град като Враца-официално безработни 4520 или 13.03%, /546 от тях са висшистите без работа/, назначени са около 500 човека по временните програми/тоест чистачи, озеленители/, назначени са още 500 човека за програми за квалификация, назначени са над 200 човека като социални асистенти....да продължавам ли? .. А за капак през декември е имало цели 14 свободни работни места!!! И тук става дума за областен център като Враца..ако се иде по общините в областа навсякъде официалната безработица е над 20%..., а неофициалната към 50%!!!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 26. 26 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Айде стига! Безработицата у нас е най-вече функция от следните неща:

  1) прекалено много народ се захвана последните 7 години със строителство и имоти, броим и т.нар. "майстори", които придойдоха откъде ли не, зарязаха си там работите, за да изкарват чудни пари по строежите (и изкарваха)

  2) много "бизнесмени" обаче, вместо да действат с поглед към "по-далечен хоризонт" и да вземат да организират някакво нормално и стабилно производство, решиха, че така и така хората бягат към строителството, по-добре и те да влезят в тоя бизнес "на гребена на въната", но със 100% временен характер

  3) така и стана, а покрай строителния сектор, процъфтяваше всичко останало, "майсторите" харчиха тлъсти надници, а се осигуряваха (не всички) на минимума, "пишман инвеститорите" пазаруваха Q8-ци и X5-ци и т.н, знаете ги ....

  4) горното, в комбинация, че след 1989 се разграби всичко в държавата и хората се обезвериха ни дава яснота защо така се получи последните години особено и защо нямаше да е лесно да се случи друго

  5) виновна е и централизацията на всичко , а оттам и на всички в София (не са виновни тези, които приидваха)

  6) за капак да добавя, че народът си е за бой - така и не се научи да си брани "свободата" и "правата" - но нали на всички ни е ясно, че единствено населението в столицата може да сваля и вдига правителства? никой, който дойде с автобусчета и коли за по 1-2 дни, нямайки къде да спи от време на верме, не е в състояние да се справи. Само живеещите в София могат, но затова пък всички управляващи досега са се грижили "столичани" да са по-добре, за да си осигурят гърба

  Разбира се и кризата удари едно рамо, в негативен план, а и въобще не е отминала, а тепърва се развихря!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 27. 27 Профил на van_helsing
  van_helsing
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами да!
  Кадърното население е безработно и се разбяга по чужбина,

  за сметка на това Боко Тиквата е назначил за областен управител на Софийска област възпитаника на Московското АОНСУ Красимир Живков, бивш кмет на Правец и протеже на олигарха Вальо Златев.

  А уж ГЕРБ нямали кадри, обучавани в Партийни школи?!?

  Четете: "ГЕРБ си призна: корупцията е решение"

  http://pozicii.net/2011/02/gerb-si-prizna-koruptsiyata-e-reshenie/

 28. 28 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Проблемът на много държави е, че искат да решат всички проблеми чрез министерството на финансите ... вместо да наблегнат на силна икономика...

  Когато икономиката ти е силна - може и с калпав фин.министър... но със слаба икономика - нищо не става... ако ще и Господ да слезе - не може да те оправи

  Проблемът е по-комплексен от колкото изглежда... Силната икономика е дългосрочна цел... и си трябват десетилетия...

  В България не съм забелязъл някой да го е еня за икономиката...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 29. 29 Профил на miet
  miet
  Рейтинг: 479 Гневно

  Най-лошото за българите е , че липсва стратегия и визия от страна на всички български политици за развитието на икономиката , селското стопанство и изобщо на регионите и населението на България. От това идват и проблемите , част от които е сегашното непрекъснато увеличение на безработицата. Положението по селата и селското стопанство е истинска катастрофа. Точно сега е времето за промяна , защото в света има засилено търсене на екологичните храни и стоки. Икономиката ни е обезглавена , а сега има бум по света на нови технологии и можем да създадем нови съвременни предприятия предоставящи нови работни места. Никой от управляващите и останалите политици не мисли за съживяването им , защото се занимават със собствените си скандали , които започвам да си мисля , че създават нарочно , за да отклоняват вниманието на хората от тоталния спад на равнището на живота и отдалечаването ни от цивилизованите страни. Далече сме вече и от Полша , Чехия , Словакия , Унгария , а дори и от Румъния.

 30. 30 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  не разбирам само защо всички отново са се разревали като едни гнусни комунистически свине от кочината?!?

  и продължават да квичат срещу Борисов с всеки изминат ден, когато са ясни следните неща:
  1. България е пълна с ниско образован и ниско квалифициран електорат
  2. нямаме ефективно производство
  3. поживяхме си добре последните години с парите, които западняците вкараха в недвижими имоти
  4. поживяхме си добре последните години с парите, които взехме с ниско-лихвени заеми (с плаващи лихви)
  5. изхарчихме парите от недвижими имоти и заеми и сега трябва да ги връщаме
  6. комунистически прасуни не направиха абсолютно нищо за въвеждане на електронно правителство, съкратени процедури и повече прозрачност за бизнеса, нито подобриха инфраструктурата на страна, нито облекчиха (с изключение на плоския данък) условията за бизнес в страната, нито реформираха образованието...
  7. което е по-лошо царските и комунистическите прасуни изхарчиха едни резерви, които трябваше да бъдат запазени за кризата (защото само малоумниците не разбраха още 2007, че криза идва).

  8. и като цяло, спасението е дело лично. ако не сте образовани, ако нямате необходимите умения за работа в съвременни условия, винаги ще са ви виновни костовци, царе, бойковци, сергейчовци, ахмедовци, трипери и други такива...

  РЕФОРМИ !
 31. 31 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Ако се върнат 1.000.000 българи обратно каква ли ще бъде безработицата? Повече от 50% ли? А, ако ги няма тези 2.000.000.000 лева дето пращат всяка година в българия емигрантите, какво ли последвало за семействата който чакат 300 евра на месец за да се изхранят??? Страните с който българия се смее да се сравнява нямат емиграция, А обратното, българите за да се спасят финансово са емигрирали в тези страни.........но безрамните БГ политици се подиграват на народа че, вижте, добре сме, все пък и глупости и простотий.........лицимерие и лъжа.....професионални качества за да си успешен политик!!!!!!

 32. 32 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Виден е яда на Евростат. Ето университета в Перник се откри, магистралта, естакадата ... и те от Евростат трябва да кажат нещо....
  Един камък не са пренесли , а са тръгнали статистики да првят.... Завиждат, и за метрото ги е яд, и за спортната зала, дето ще приюти 15000 човека....

 33. 33 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Трябват реформи в обществения сектор, а Боко е накадърен и го е страх да пръдне, та да не му падне рейтинга.

  Добре, че предните правителства спестиха 8 млрд лева , че да има Боко какво да опука, без да прави реформи. Даже мазника почна да взима и заеми , които всички ние ще връщаме след като той пререже лентата на спортната зала надут като пуяк.

  Образованието не е мръднало откакто по времето а тройната коалиция Даниел Вълчев от НДСВ вкара матурите и външното оценяване. в данъчната система няма подобрения от плоския данък, който Станишев и Орешарски въведоха.

 34. 34 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#29] от "miet":

  Точно казано, точно липсата на развитие на производство, от какъвто и да е тип: промишлено, селско-стопанско или туристическо, ме кара да съм скептик относно развитието на България. Отделно имаме един балон, раздут от прекомерното стротелство на сгради, който генерира фалшив растеж, който сега се явява фалшив пик на някакво икономическа активност. Настоящото управление успя да спре копаенето на съното, но това трудно ще е достачъно, за да обърнем посоката. Трябват повече и по-решителни промени в администрацията и съдебната система, за да се оттласнем от дъното и да започнем да приличаме на нормална държава от ЕС, която да привлича капитали и инвеститори.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 36. 36 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#30] от "Rage Against":Слушай, в една нормална държава трябва да има работа за всичките....И за ниско квалифицирани, средно квалифицирани и високо квалифицирани...... Ако щеш и за боклуците...всички са хора....ще кажеш че няма много такива държави, но към това трябва да се стреми всяка страна която има притенций да се нарича ДЪРЖАВА!!!!!!! Твоята теза е меко казано фашистска, така не се изгражда гражданско общество, А ЗУГЛА......Не може да са всички АЙНСТАЙН за да работят........имаш напълно объркана мисъл и се нуждаеш спешно от психиатър!!!!!!!!!!!

 37. 37 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  А като си спомня златното време на тройната коалиция и Станишев - каква ниска безработица имаше само - 6% !!!

  Станишев успя да свали безработицата от 10% на 6% само за 4 години, а на Боко Тиквата му трябваше само една година за да върне нивата на безработица от преди 5 години!

  Удивително постижение, дори и за възпитаник на школата на ДС в Симеоново!

 38. 38 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":

  Кой го казва .... Най големия чървен залпаджия !

 39. 39
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 40. 40 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#31] от "athanatosify":

  Къде сме ги е пращали , че сега да ги връщаме !?

 41. 41 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#36] от "athanatosify":

  така е. работа трябва да има за всички. вкл. за наркоманите и бакшишите ако искаш. трябва да има и нормално ниво на безработица, разбира се, но не прекалено високо...

  но когато, както се случва в България, работната сила е ниско квалифицирана като цяло, не знае чужди езици, няма си представа от производство и високи технологии, и бизнесът зависи само от инвестиции в туризма и недвижимите имоти, то тогава държавата ни се държи на глинени крака...

  и когато това се обясняваше на царедворците и на сергейчовците, те се тупкаха по гърдите с 6% безработица и строежи на бетонни комплекси по морето...

  РЕФОРМИ !
 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#39] от "Rage Against":

  Слъгваш нещо. Като мутрата и Дянков. То това ви е естествено състояние, но малко срама трябва да имате.
  Да ти кажа. Няма ги "скритите договори на Данков. Мит са. И редзервът му го няма, а е предвидил за двата месеца дето идват да се финансира с ДЦК на стойност 200 милиона. Същевременно министерството на фантасмагориите втори ден не публикува данните за декември месец. За дефицита и фискалния резерв.
  Та герберска подлого, лъжеш, ама си личи

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#13] от "peshistia":

  Даже след лятната ваканция каза да си купим телевизори , щото кризата ще е отминала.

 44. 44 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Този Европейски съветски съюз ни съсипа.Мамка им брюкселски бюрократи и хрантутници.Станахме двадесет и седмата репубрика на това болшивишко-масонско образованиеЕС и трябва час по скоро да се освободим от него иначие ни е спукана работата и ни чака глад и мизерия до смърт!

 45. 45 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  а защо мен обиждаш с герберска подлого?
  нееднократно съм заявявал, че искам Иван Костов за премиер. точка по въпроса.

  Борисов и всичко останало в момента е компромис.
  това правителство трябва да издържи до момент, в който изборите могат да бъдат спечелени от Синята коалиция.

  ти мисля, че не си фен на комунистическите боклуци, но мненията ти са повече в подкрепа на золумите на сергейчо, ахмедчо и трипера.

  прав ли съм, или греша?

  колкото до договорите наследени от тройната ламя, съвсем си в грешка. виж какво става с бизнесите на почти всички мутри и хрантутници на предишната власт?!? на ръба на фалита са титани, черепи, батковци и всякаква друга измет, която освен от обществени поръчки и договори, от друго не може да се храни...

  РЕФОРМИ !
 46. 46 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#41] от "Rage Against": Така съм съгласен, но всичко тръгва от системата за образованието, защо ли по моето време преди 30 години образованието в БГ беше на най-високо ниво? А сега всичко е рухнало, не знаеш дали утрешния ден дали ще има хляб на масата!!! А това важи не само за БГ а за цяла европа!!!!

 47. 47 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#45] от "Rage Against":

  А извинявай тогава.
  В грешка съм бил..
  Слушай внимателно Костов и виж защо той не говори за скрити договори.
  Ще ти отговоря. Защото е в час. Борисов е катастрофа за България. Тотална. Що касае кабинетът Станишев в областта на управлението на бюджета и резервите му, трябва да ти кажа, че там проблеми няма. Никакви. 8 милиарда са си 8 милиарда, ББР беше дофинансирана та да си врътка цесиите очилатия дебил, Орешарски изкупи дълг през декември 2008, та му намали лихвените плащания, а за целият мандат дългът(публичния) намаля драстично, та днес ония олигофрен се хвали, теглейки заеми.

  Ecrasez l’infâme
 48. 48 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Тотю да излезе и да глоби фирмите, че съкращават.....

 49. 49 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "miet":

  Прав си, че няма никакви стратегии за развитие от никой, но това, което предлагаш не е вярно. Органичното земеделие е нископродуктивно, то не води до по високи печалби за селските стопани (само ако знаеш какви са сумите за сертифициране на нещо като "био" ще замълчиш), на България и трябва интензифицирано земедели, което ще доведе и до спад на себестойността и евентуално цените на земеделските продукти. Относно модерните фабрики - как си го представяш? Модерните фабрики изискват висококвлаифициран персонал, а той се създава от... недотам модерните фабрики, в противен случай всеки инвеститор би се изправил пред необходимостта от допълнителни вложения в квалификация на персонал. Икономиката е толкова динамична днес, че никой освен Държавата няма да влага в обучения на хора, които първо трябва да се ограмотяват до елементарно ниво. Ако искаме високоразвита държава с граждани с високи доходи то трябва Държавата да инвестира в образование и наука... Ха, и тук трябва да си спомним какво става с бюджетите на съответните сектори (образование и наука)...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 50. 50 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#47] от "Graf":

  извиненията приети.

  не разбирам много от макроикономика, публични финанси, както и от други неща свързани с управлението на държавата. смятам, че Борисов май ще изкара пълен мандат, дано през това време да изрита колкото може повече комунисти и да не нанесе непоправими щети. или предсрочно, или на следващите избори искам и очаквам правителство на Синята Коалиция.

  дано гладният за кебапчета народ не мисли по друг начин...

  РЕФОРМИ !
 51. 51 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#50] от "Rage Against":
  "че Борисов май ще изкара пълен мандат, дано през това време да изрита колкото може повече комунисти "

  Как ще стане това, той самия е бил член на БКП?
  Баща му е комунист, Цветелина е с баща от ДС, Златев/Лукойл му е пръв приятел


 52. 52 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Божидат Димитров, Божо - агент Тервел, стар комунист, 40 години стаж в БКП му беше политически ментор, доката Боко не реши да го захвърли заради негативите , които му носи.

  Даже ГЕРБ доста комунисти и агенти на ДС назначи за посланници и за областни управители.

 53. 53 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  е как няма да се повишава безработицата?
  При комунягите стотици хиляди работеха в безумното застрояване на къде що има празно място, и в също толкова безумно раздулите се сектори на финансови услуги и посредничество. Всичко това сега носи само загуби, и един от закономерните странични ефекти е повишаването на безработицата.

 54. 54 Профил на qbn24558812
  qbn24558812
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Срамота, на трето място. Ако данните бяха реални, щяхме да сме еднолични лидери без никаква конкуренция!

 55. 55 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ментор":

  Правеше се това, което изискваха банките, явно и идея си нямаш какво е да опиташ да създадеш някакъв друг бизнес освен свързан със строителството, това беше световна тенденция и ако България не се беше включила в нея сега щеше да се е изнесла наполовина. Комунягите ти виновни... както и за потъването на Титаник.
  Некадърното управление сега носи повече загуби и води до повишаване на безработицата, не гърмежа на имотния балон, ако кризата беше започнала малко по късно то парите отпуснати от западните банки в строителство сега щяха да са реинвестирани в производства, уви късно се включихме-рано приключи казиното.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 56. 56 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 733 Разстроено

  Дааа ,безработицата ,ще продължава да расте по тези земи
  по една основна причина тука няма държава в правилният смисъл.Тоест когато са налице безброй лицензионни,регистрационн,разрешителни режими,когато
  бюрокрацията граничи с безумие,а бюрократите са нискоквалифицирани и неефективни,когато липсва що годе адекватно правораздаване,когато правителството ежедневно подава разнопосочни сигнали във всички области на обществото особено в данъчни ,осигурителни политики
  когато няма ясно заявени преоритети или заявените не се спазват а същевремено се глобява за щяло и нещяло,
  когато фирмите се делят на "наши" и други
  Питам /реторично/ кой нормален инвеститор с дълготрайни интереси ще си загроби парите в това блато?Естествено
  ще идват така наречените спекуланти/не разбирайте в смисъла който се втълпява у нас чече лошо/ тоест бизнес търсещ
  бърза и сносна печалба без дълготрайни ангажименти.
  За съжаление този вид бизнес създава временна заетост и нестабилна икономическа основа .
  Другия момент е как да накараме децата да учат като гледат
  как хората с образование в повечето случеи работят за жълти стотинки а мутрите и връзкарите си живеят живота?

 57. 57 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#10] от "chichkovuychev":
  До коментар [#19] от "Тони!":

  Както "Тони!" отбелязва в коментара си цитирам:
  "Тук има десетина заплатаджии от Герб с общо двайсетина акаунта. Това им е работта, да цъкат минуси - това едва ли е повод да те притеснява, във всяка статия смислените мнения обикновенно започват с много минуси, като се изреди герберската орда, а по-късно вечер резултатите отиват в нормалната посока. И те са хора, и те пари изкарват... "

  Аз се изненадвам на Герберчетата, как не са се сетили да сравнят безработицата ни с тази на Китай, там безработицата е 22%....
  http://www.investor.bg/news/article/105401/336.html
  Така че нашите 10-11%(официални) и 13-15%(реални) ще им се видят малки, и ще им даде повод да изтъкнат приноса си за "ниската безработица" в България ...

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 58. 58 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#53] от "Ментор":

  Чак пък стотици хиляди.. В строителството..
  Има си статистика за целите бе, ментор. Заетите там са били 70 000, а сега са 30 000.
  Да, ама зад всеки процент безработица, по данните на Агенцията по заетостта, стоят 70 000 човека. За една година ни казват, че безработицата е скочила с 1.5%. Това са допълнителни 100 000. Към онези, които пазарът изхвърли през 2009 година. Да ти припомня, че кризата почна през 2008 година. Успели сме да се вредим в челните места по този срамен показател и тук.
  Пак ли ви е виновен Станишев, Костов, Царя, кишата, сушата и Гришата?

  Ecrasez l’infâme
 59. 59 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "petka":

  глупости на търкалета, банките го "изисквали". Нима могат да принудят някой?
  Банките имаха интерес, имат го и сега, но защо сега никой не строи? Нормално правителство вместо Станишевото би се постарало да развие полезни сектори на икономиката при възходяща световна икономика

 60. 60 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Другари, не е хубаво така да се карате. Освен това виждам, че се спрягат все едни и същи имена от настоящето и недалечното минало, които са с доказани компрометирани функции като управляващи структури, доказващо безапелационни, че в България има ДЕФИЦИТ на умни политически лидери.

  Стига се до извода, че на България й трябват хора отвън, тъй като в България НЯМА способни люде да въдворят ред, дисциплина и най-важното ФИНАНСОВ РЕД.

  Ако една държава НЯМА стабилна икономика, то за какво ви е да живеете в нея или да се надявате в пристигането на Джехова - ами, ако не дойде?!

 61. 61 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "KOBOLD":

  и айнщайн да е мин фин какво може да направи с една рапасана команда. Вие ривете срещу цецо но точно от там тр да се започне, всичко друго е безсмислено..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 62. 62 Профил на Цветомир Бояджиев
  Цветомир Бояджиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От криза към криза-така работи каптализъма свиквайте

 63. 63 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#58] от "Graf":

  Графче да не са ти спрели социалните че така си се разпенил..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 64. 64 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  И още по-голям ръст се задава. Всички червени хрантутници ще си ходят от държавната софра. Преди време хиляди селяндури се преселиха от селата в държавната администрация, време е да подкрепим българското земеделие.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 65. 65 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ментор":

  А де, що никой не строи сега? Май защото никоя банка няма да му даде кредит за строителство, без някакво друго обезпечение освен имота. Банките не даваха кредити за развитие на каквото и да е производство, служителите изпитваха погнуса като чуят "производство". Правителството на Станишев просто яхна вълната и да са искали (а не са) да развиват някаква индустрия юеще да е толкова трудно, колкото трудно е сега, хм, а сега правителството на Борисов защо не започне да развива индустрия, м?

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 66. 66 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#63] от "Раз печки, раз кюнци":

  Ооо.. Главният идиот на форума го пуснали от клиниката. Щото още не са уредили диагностично-свързаните групи финансово, та да лекуват шизофренно-маниакалните му разстройства съчетано с прогресивното слабоумие.
  Нъл съм ти казал? Първо синьото хапче, после жълтото и накрая, ако не помогне взимаш нещо тежко и го блъдкаш у горния крайник. Там ефектът е незабавен.

  Ecrasez l’infâme
 67. 67 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#64] от "Свинчуга":

  ... "Всички червени хрантутници ще си ходят от държавната софра. Преди време хиляди селяндури се преселиха от селата в държавната администрация, време е да подкрепим българското земеделие. ".....

  Защо реши, че всички от село са червени хрантутници!Хрантутника е особенна порода, той няма политически цвят, за него е важен само един закона ... Закона, да е на топло, платено и осигурено местенце, с най-малко напъни за каквато и да е работа....

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 68. 68 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ментор":

  Не знаех, че правителствата развиват сектори. Баф я и таз мъка по Червена могила и заводите за полупроводници и цели такива.
  Абе, Ментор, я дай рецепта, как да насочат правителствата изоглавените англичани и руснаци от недвижимостите към микроелектрониката и нанотехнологиите у Родината...
  Светни ме там, че изпитвам известни затруднения с този маркетинг и реклама...

  Ecrasez l’infâme
 69. 69 Профил на Зам. Директор
  Зам. Директор
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#68] от "Graf":

  Много точен жалон и крайъгълен камък за България!

  Значи, на времето другарите от ЗЗУ в Ст. Загора ходиха на разни западняшки панаири да демонстрират 100 и 200 мегабайтови устройство със шпиндели "Меморекс" (Сделани в УСА), но и това не помогна, тъй като ония зад "Джулязната завеса" разбраха, че конкуренцията на нашите ще е като конкуренцията между АйБиЕм и един абак със топчести зърна за първи клас.


 70. 70 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Да съобщим за поредните "успехи" на идиотите. От министерството на фантасмагориите ни уведомянат, че дефицитът по КФП е цели 2 783.4. лева. Същевременно ни уведомяват, че излишъкът по средствата от Европата бил цели 87 милиона лева. Това означава, че другарете от районното са се справили горе доле като Станишев през 2010. Тогава излишъкът бе 80 милиона.
  Има лека подробност. В абсолютна сума, европата е дала през 2010 с около стотина милиона лева по малко...
  Абе, герберите, вие сте направо за Гинес бе. Аз си мислех, че след успехите на Аамед, Гагаузов и другите идиоти, които постигнаха замразяване на фифнансирането, другите са в стартова позиция за рекорди...
  Песимист съм бил. Можело да е по-зле.

  Ecrasez l’infâme
 71. 71 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#64] от "Свинчуга":

  Градски, ние от село може и да не разбираме от банки, фондови борси и сделки с различни инструменти (злато, валути, акции, опции и т.н.), но можеме да те ковнеме с мотичето един път по муцунката и да ти направиме пластична безпари....
  Груб съм, но справедлив, нема да ме наричаш селянин...

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 72. 72 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#58] от "Graf":

  статистиката, специално по отношение на заетите в строителството, не струва много. Ако официално са били 70000, реално са били минимум два пъти повече, ако не и три пъти. Сега са останали без доходи и са се наредили за помощи за безработни.
  Отделно, едва ли е нужно да напомням, че строителство не са само бачкаторите на скелето. Искат се и тухли, керемиди, дограма, плочки, цимент, лепила, бои, електроматериали..... в търсенето, респективно производството на всичко това сега има срив, който доведе до освобождаване на много хора.

 73. 73 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#61] от "Раз печки, раз кюнци":

  Значи кво?

  Цецо кат вкара ред и хоп - безработицата паднала.... Ако така лесно ставаше - тогава тоз Цецо щяха да го вземат американците да ги оправи.... щяха да му дадат годишна заплата от 2 млрд. (с които би могъл да си купи половината жилища в Кофия)....

  Значи тук не става дума за политика, политици, партии, предизборни борби, а за нагласа в самите хора.... които самите са икономиката....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 74. 74 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Брей, а според Агенжията по заетостта данните показват, че безработицата в България намалява от февруари до декември миналата година. http://www.az.government.bg/internal.asp?CatID=25/04&WA=AnaProBul.asp&YM=2010/12/1.htm
  Та следва да попитам жирналистите (защото явно никой от тях не знае или не иска да знае), АЗ не беше ли на пряко подчинение на Министерството на Тотю Младенов? А в този ред на мисли, ЕС не проявиха ли съмнения към статистическите данни на България миналата година?

  www.economistbg.com/
 75. 75 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#72] от "Ментор":

  Да си дойдем на думата. "Отделно, едва ли е нужно да напомням, че строителство не са само бачкаторите на скелето. Искат се и тухли, керемиди, дограма, плочки, цимент, лепила, бои, електроматериали..... в търсенето, респективно производството на всичко това сега има срив, който доведе до освобождаване на много хора." Правилно заключение.
  Защо строителството е важно, и защо в умните държави не решават фискалните си проблеми с намаление на инвестиционната активност в този сектор. Защото този сектор е обвързан с цялата икономика. Като почнеш от химическата и леката промишленост и стигнеш до добива на минерални суровини и металургията. Особенно гражданското строителство. В умните и бели държави, при срив в частния сектор почват мащабни ремонти на публичните сгради. Училища, детски градини, сгради на администрацията се изтърбушват и се прави "ремонт". В БГ малоумника Дянков спестил от капиталовите разходи, както ни уведомяват в една друга статия Дневник... И докарал фиска до минус три милиарда без малко.
  Нема да ти говоря за мултипликатора в този сектор. Има го в гуглето..

  Ecrasez l’infâme
 76. 76 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#74] от "Hristo Hristov":

  Ристе, "статистиката на АЗ е на база регистрирани безработни. Статистиката на НСИ е на база анкети, а статистиката на НОИ е на база вноски. Съмненията на ония от евростат бяха отправени към НСИ и методата на отчитане на БВП и дефицитите на публичните финанси. НСИ се поправиха. Промениха динамичния ред за БВП назад за 15(петнадесет) години.
  Иначе, ако искаш да се ориентираш, гледаш данните и на трите институции. Реалната безработица в БГ е над 13%, но това е друга тема...

  Ecrasez l’infâme
 77. 77 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#24] от "mnodulgaregforma":

  Защо когато някой като се изкаже срещу недоразумението Дянков, веднага гербаджиите мислят, че е от БСП ?
  Ето два линка с бисери на Дянков отпреди една година:

  http://frognews.bg/news_19572/S_Diankov_Sega_nai-vajno_e_da_se_spravim_s_bezrabotitsata/
  ' ... По време на криза, особено в излизането ни от кризата, е много важно да нямаме висока безработица и дори да я намаляваме. ..."

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=522194
  "Безработицата вече е под 10%, за сравнение в Испания е 20%, подчерта министърът. ... Има такова правило - 6 месеца след първия месец, в който износът тръгва нагоре, и икономиката тръгва нагоре. Октомври беше първото тръгване на износа нагоре, значи през април икономиката се съживява. ..." - а това го е казал на 1-ви май 2010 - смешник е този Дянков, смешник ...

 78. 78 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#23] от "mnodulgaregforma":

  Като вземете предвид другите кандидати и тяхното поведение впоследствие не Ви ли е идвало на ум, че офертата на Сибанк не случайно е най-добрата. За договорени търгове не сте ли чували?

 79. 79 Профил на feniks1
  feniks1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Малката Пица":

  Боко и неговите макаци ни съсипаха.

  Наредиха си тяхните хора по митниците, връткат си контрабандата, а народа мизерства!
  =================
  Ти чуваш ли се изобщо какви ги говориш....
  Ами какво искаш, да си стоят вашите хора и те да си връткат контрабандата и те да си печелят.... не наядохте се ей....

 80. 80 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Още преди 2 години беше ясно, че нас кризата ще ни удари чак към 2010-2011, съответно тогава ще има увеличаване на безработицата, фалити и тн.
  Но разбира се, червените олигофрени ще се възползват с пълна сила сега да обясняват как Боко Тиквата бил съсипал държавата.

 81. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#80] от "against":

  Къде беше ясно? Щото, оня с пискливото гласче викаше, че излизаме от кризата през април, после - юли, после на Димитровден...
  Сега става ясно, че и през 2011 годена ще сме в криза, защото...
  Защото една оглупяла пасмина подкрепя една клика от нещастници с чар.
  Спрете да ръсите простотии. В страните където управляват нормални, кризата свърши преди година. В страните където избирателите са неграмотни, кризата продължава. За съжаление Тиквата не успя да уползотвори невероятно добрите фискални позиции на България. Благодарение на финансовият си министър, който се оказа най-банално кретенче с претенции.

  Ecrasez l’infâme
 82. 82 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#80] от "against":

  Не ви ли омръзна мантрата "който критикува ББ е червен"?
  Как ти е било ясно преди две години, че кризата ще ни удари 2010-2011, като тя си ни удари още в края на 2008-ма? Кризата не започва тогава, когато ти я усетиш на гърба си...
  Има различни пътища за излизане от кризата, някои са дълги, някои кратки, ГЕРБ пое по най дългия път увеличавайки ефектите на самата криза, а тези ефекти се усещат едва сега от пролетариата, който е и основен електорат на ГЕРБ, но разбира се отново се връзва на 'тежкото наследство", без да се интересува от това, че СЕГА избранниците му само си бъркат в носа и пеят едни и същи мантри за магистрали, градини, СРС-та и кво ли не, без да споменават икономика. Що ли...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 83. 83 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#81] от "Graf":

  Приятелю, я тогава обясни на нас кретените - кога финансовата криза удари България? По цял свят имаше фалити, глад, паника и тн - в България кога беше това, че нещо съм забравил? Как се отрази кризата на България?

  Да ти подскажа малко - още не е дошла тука
  Ако се поразровиш малко назад, ще видиш, че още преди година-две се говореше, че при нас кризата ще дойде със закъснение - някъде към средата на 2011.

  Но тия детайли много малко хора ги гледат, така че сега социалистическата измет ще пирува.

 84. 84 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За този успех благодарете на Дянков, Борисов, Цветанов и всички останали, за чието кадруване носи отговорност Боко Тиквата..............

  Времето е наркотик, много от него убива.
 85. 85 Профил на against
  against
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#82] от "petka":

  Аз не отричам, че ГЕРБ се справиха лошо с кризата. Доста глупости направиха - като изказванията за национализация на фондове и тн. И безспорто техния експертен екип е много по-неопитен от тези на другите партии.
  Но важното е правилната мотивация на това да си в политиката - ако си дошъл да крадеш, колкото и да си кадърен няма да помогнеш на държавата. Орешарски като беше най-добрия икономист в Европа какво - спряха му еврофондовете, заради кражби.

 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  До коментар [#83] от "against":

  Отваряш данните за размера на БВП и виждаш. Спада почва през четвърто тримесечие на 2008, най-голям е през първото тримесечие на 2009 и след това икономиката влиза във втората фаза - депресивната. Та досега. Та заслугите на Тиквата и финасовият му министър са очевидни.

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Сега понеже става дума за безработицата трябва да уточним някои неща: Тука някои започнаха да разправят как данните на НСИ възприети от Евростат не били верни и как реалната безработица била всъщност 20%, 30% още малко и 100%... и това понеже много реално безработни не се регистрирали в бюрата по труда.
  Та какво разбираме под безработица?
  Вярно е че у нас има много нерегистрирани безработни, но същевременно БГ е по всички национални и международни статистики държавата от ЕС с най-висок дял на сивата икономика. Та от къде се взимат тези работещи в сивата икономика според вас, не са ли това именно тези нерегистрирани "безработни"? А истината е че и голяма част от регистрираните безработни бачкат на черно. За мен, и за всички нормално мислещи хора това не са безработни. Да попитам тези които познават еди колко си нерегистрирани безработни, от какво живеят те? Защото ако не са умрели от глад те или изкарват пари по някакъв начин на черно или висят на доходите на мама/тати/мъж/жена/брат/сесра/деца.
  И в Германия където живея имаше подобни дискусии, доколко статистиката обхваща реалните нива на безработица, но истината е само една: Това са държавни статистики и имат за цел само едно - да покажат колко хора лежат на последното спазение на гражданина, държавната социална система. От там нататък става много размито кой е безработен и кой не, просто защото не всеки човек "без работа" е "безработен". Домакинята също е без работа, но с право никъде по света не я броят за безработна, нито пък синът/дъщерята на заможни родители, на когото/която не се налага да работи, нито пък който и да е, който не желае да работи и може да си го позволи по някакъв начин.
  Това са вариантите, друго няма. Нерегламентираният труд не е безработица. (По скоро престъпление!)

 88. 88 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 654 Неутрално

  А иначе заглавието е малко смешно и само гъделичка страстта на много българи към сензционно лошите новини. Със същият успех заглавието можеше да бъде "Безработицата в България на ниво средно за Европа" и щеше да е точно толкова вярно...

 89. 89 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Чета и немога да разбера - "България е на трето място по ръст на безработицата в ЕС". Отзад напред или отпред назад? Ако съгласно Евростат сме с 10.1%, а целият ЕС е средно 9.6% тогава сме 0.5% над средната безработица. Няма как да сме трети ни отпред ни отзад. Как така според статията пред нас са само Гърция и Литва, а пък Испания има 20% безработица? Заглавието ли е грешно или статията е неясна. Иначе всички дежурни машинално са се изходили във форума.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 90. 90 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#14] от "борко":

  Диаграмата, която показваш, е за септември. Статията е за ръст на безработицата през цялата минала година.

 91. 91 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#89] от "emil_":

  Да, има нещо сбъркано. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/3-01022011-AP/EN/3-01022011-AP-EN.PDF - оригиналната статистика на Евростат.

 92. 92 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#83] от "against":
  ...."Да ти подскажа малко - още не е дошла тука
  Ако се поразровиш малко назад, ще видиш, че още преди година-две се говореше, че при нас кризата ще дойде със закъснение - някъде към средата на 2011. Но тия детайли много малко хора ги гледат, така че сега социалистическата измет ще пирува.".....

  До коментар [#81] от "Graf":
  ....."Къде беше ясно? Щото, оня с пискливото гласче викаше, че излизаме от кризата през април, после - юли, после на Димитровден...
  Сега става ясно, че и през 2011 годена ще сме в криза, защото...
  Защото една оглупяла пасмина подкрепя една клика от нещастници с чар.
  Спрете да ръсите простотии. В страните където управляват нормални, кризата свърши преди година. В страните където избирателите са неграмотни, кризата продължава. За съжаление Тиквата не успя да уползотвори невероятно добрите фискални позиции на България. Благодарение на финансовият си министър, който се оказа най-банално кретенче с претенции." ....

  Видно е, че "against" е обсебен от ГЕРБ-ерската мутренска политика. Няма как да го накарам да прогледне, и х....уй в дупката да му вкарам той пак за Сер-ГЕЙ ще си мисли.....де..ба и педала!!!

  Относно коментара на "Graf"..... Прав си бе Графе...Праф си....ама кой ли ми те разбира!!!

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 93. 93 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  К.Вигенин влиза в един парижки магазин за кожуси, палта и други.
  Харесва си един руски кожух и пита продавачката колко струва.
  Тя: 28 000 евро.
  Той: Ще го купя.
  - Какво работите, другарю, за да си позволите това палто - запитва продавачката?
  Той: Всъщност парите са от любовника ми Станишев
  Тя: Какво работи любовникът ви?
  Той: Овчар е.
  Тя: Че колко овце има?!!!
  Той: 7 милиона.
  Тя: Че как успява да ги храни, да ги дои?
  Той: Те сами си намират храна, той само им говори и ги стриже и дои

 94. 94 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#89] от "emil_":

  А в сравнение с Китай сме Златни медалисти.... те имат 22% безработица...на фона на нашата 13-15%...направо смях

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 95. 95 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#93] от "БамБам":

  До там ли ти е хумора.......гейска история
  Ела да те опраша...за да мирясаш...

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 96. 96 Профил на vodo
  vodo
  Рейтинг: 793 Любопитно

  До коментар [#93] от "БамБам":

  Нямам нищо против с всички да споря, без оглед на цвят и мирис, да се убеждаваме и коментираме, но не приемам да ми пробутваш Педалските ти фантазиии.

  Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.
 97. 97 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Отново в челната тройка! Сигурен сам, че само предубедеността от това, че сме българи ни е отнела първото място.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 98. 98 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  До коментар [#91] от "arch_":

  Мерси за линка. Там е по-ясно, на трето място сме по нарастък от 1.5%. Сигурно Дневник това са имали предвид под "ръст на безработицата". Иначе сме десети по процент на безработни.

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 99. 99 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Утежняващ фактор е намалението на парите за обществени поръчки, които лишават бизнеса от допълнителни срества и надежда за оцеляване", заяви Йордан Кисьов, член на управителния съвет на БАИТ и член на КРИБ."
  --------------------------------
  Досега си мислех, че парите на данъкоплатците могат да се раздават за оцеляване на бедни, болни, пенсионери и изобщо разни хора, които поради възраст или здравословно състояние, не са в състояние да се грижат за себе си.

  Доживях да науча, че в редицата на протягащите ръка за помощ били и бизнесмените! Просто нямам думи. Хората по света приватизират държавни предприятия, тъй като са неефективни и висят на врата на данъкоплатците.

  У нас частните предприятия висят на врата на данъкоплатците.

  Как не го беше срам този Йордан Кисьов да си сложи името под такова изказване. Той явно за конкуренция и оцеляване на по-добрите на е чувал през живота си. Не знам какво значат съкращенията БАИТ и КРИБ, но подозирам, че ако проверя, съвсем ще загубя дар слово от факта, че човек, работещ там, може да мисли по този начин.

 100. 100 Профил на peshistiya
  peshistiya
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#98] от "emil_":

  а ти под ръст,какво разбираше?"НАРАСТЪК"?Каква е тази дума?Или просто обогатяваш българският речник.ДПС пък го обогатиха с думата "заедност",та видно е ,че и ти си филолог.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK