"Трейс" с повече от двоен ръст на печалбата си, "Мостстрой" излиза на загуба

Пътните компании на Васил Божков са свили силно приходите си

Драстична разлика във финансовите резултати за миналата година показват някои от основните играчи в пътния бранш. Докато "Трейс груп холд" на Николай Михайлов има силен ръст на приходите и печалбата, "Холдинг Пътища" и "Мостстрой" на Васил Божков отчитат спадащи продажби.


"Трейс груп" завършва годината с над 50% ръст в продажбите и два и половина пъти по-висока печалба. "Холдинг Пътища" е намалил силно продажбите си, но излиза на печалба, като една от причините е продажба на дъщерни дружества.


"Мостстрой", който преди няколко месеца поиска да бъде обявен в несъстоятелност, е приключил миналата година със загуба от 6 млн. лв. За 2009 г. той е имал 12 хил. лв. печалба. Точно пет и половина пъти са паднали продажбите на компанията през миналата година, до 1.8 млн. лв.
Като причина за загубата от ръководството изтъкват обезценка на инвестициите в дъщерните дружества "Мостстрой - София" и "Мостстрой - Велико Търново". През октомври холдингът поиска несъстоятелност за тях, за самия себе си и за дружеството си в Пловдив. За последното още се чака решение на съда, докато Софийският градски съд отхвърли молбата на холдинга "Мостстрой" и отказа да го обяви в несъстоятелност.


Няколко пъти са паднали и разходите за материали и външни услуги. В бележките към отчета от "Мостстрой" посочват, че заради запори върху вземанията му плащанията по основни договори са блокирани и дружеството не може да работи по договорите си за обществени поръчки. Става въпрос за запори, поискани от кредиторите, върху парите, които компанията има да получава от министерството на транспорта и Агенция "Пътна инфраструктура".


"Мостстрой" е намалил силно дългосрочните си задължения със срок повече от една година. Към края на декември те са 976 хил. лв. при 5.6 млн. лв. година по-рано. С 27% обаче са се увеличили тези със срок до една година, които са по кредити от банки и други финансови институции. Към края на годината тяхната стойност е близо 15 млн. лв. 


"Холдинг Пътища" успява да излезе на печалба от над 1 млн. лв. за миналата година за разлика от 2009 г., когато е имал почти четири пъти повече загуба. Финансовият резултат обаче показва свиване на дейността като цяло – тъй като с намалените приходи и разходите се свиват силно. В бележките към отчета от "Холдинг Пътища" посочват, че с продажбата на дялове от две дъщерни дружества -  "Булбер" и "ПСТ-Роси", печалбата на холдинга се е увеличила.


От отчета на компанията става ясно, че от продажба на дялове и други финансови операции през миналата година тя е получила общо 2.9 млн. лв. В доклада за дейността на "Холдинг Пътища" се казва, че промяната в мениджмънта, която беше направена в края на миналата и началото на тази година, е наложена, за да се разгърне "производственият потенциал на дружеството".


От холдинга определят възможностите си в това отношение като "впечатляващи" и обещават по-добри бизнес резултати в резултат на смените. В края на миналата година тогавашният изпълнителен директор Орлин Хаджиянков беше сменен и неговото място зае "Нове холдинг" на Васил Божков.


За разлика от тях "Трейд груп холд" има над 14 млн. лв. печалба за 2010 г. при 5.6 млн. лв. година по-рано. Приходите в почти всички пера се повишават – както тези от продажба на услуги, така и на стоки и от лихви. Силен ръст има в разходите за външни услуги – пътните компании обикновено дават значителни суми за такива, тъй като работят с подизпълнители.


"Трейс" няма никакви банкови заеми със срок над една година, но общите му нетекущи задължения са нараснали с 57% до 17.4 млн. лв. Почти всички са дългове към свързани предприятия и такива в графа "Други".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK