Държавата взе малка победа в битката за Пловдивския панаир

Съдът обяви за нищожни увеличенията на капитала, с които Георги Гергов взе контрол в изложбения център


Според съда са нарушени правата на малките акционери и има скрита приватизация

Окръжният съд в Пловдив обяви за нищожни двете увеличения на капитала на "Международен панаир Пловдив" от 2006 г. и 2007 г., с които пловдивският бизнесмен и председател на областната структура на БСП Георги Гергов реално установи контрол в дружеството.


Ако решението бъде потвърдено и от следващите съдебни инстанции, то държавата в лицето на министерство на икономиката ще си върне контрола в панаира. В момента Гергов държи чрез фирмите "Пълдин туринвест" и "Пътища Пловдив" 50.58% от дружеството, което управлява изложбения център в Пловдив.
Придобиването на контрола мина през три етапа, като преди това държавата имаше 99% от капитала. През 2006 г. все още общинското дружество "Пълдин туринвест" (което впоследствие Гергов придоби) взима чрез увеличение на капитала 33.94% от панаира с протокол, подписан от тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров.


На следващата година капиталът е увеличен отново и "Пълдин туринвест" вече държи 49% след апорт на 10 имота в Пловдив, сред които ресторанти и къща в Стария град, и оборудване на хотелите "Санкт Петербург" и два ресторанта, собственост на Гергов. През 2008 г. Гергов успява да придобие над 1% от акциите на реститути, с което поема пълния контрол в панаира.


Сега съдът обявява решението от 2006 г. за нищожно, тъй като в момента, в който е взето, собственици в държавната фирма са били и няколко физически лица реститути, които изобщо не са били уведомени за увеличението. Според съда тогавашният министър Овчаров не е имал право сам да увеличи капитала с протокол, а това е трябвало да стане на общо събрание, на което да бъдат поканени и физическите лица, което не е сторено.


Другият мотив на съда за нищожността на това увеличение на капитала е, че за намаляването на държавния дял в "Международен панаир Пловдив" е било нужно и съгласие на Агенцията за приватизация, тъй като дружеството е в забранителния списък, но такова няма."


По своята същност този начин на увеличение на капитала е скрита приватизация", пише в решението на съда.
Според съда и второто увеличение от 2007 г. автоматично е нищожно, тъй като то е следствие от първото и порокът се прехвърля и на него.


Решенията на съда са по иск на министерството на икономиката, като делото беше заведено през април 2010 г. след анализ на ведомството. Победата на държавата обаче не е окончателна, тъй като решението на съда може да се обжалва. От ръководството на панаира обявиха в официално становище, че ще се възползват от тази възможност.


Същото заяви и Георги Гергов пред "Дневник". "Сагата с панаира продължава", каза той. "Решението на съда е част от усилията на министерство за възстановяване на справедливостта и собствеността на Пловдивския панаир. Обещах това още в началото на мандата ми", каза Трайков, цитиран от пресцентъра си.


Той добави, че "ако държавата в мое лице успее, това ще е добра новина за всички в Пловдив и за бизнеса в страната, защото панаирът е най-представителният форум на българските предприемачи". Министърът каза още, че се надява на "благоразумие" от страна на миноритарния собственик "в интерес на доброто управление и бъдещите икономически резултати на дружеството".


"Трайков казва, че ще върне панаира на Пловдив, но той на практика го взема от града, тъй като "Пълдин туринвест" е дружество, в което участва и общината", коментира Гергов. Община Пловдив обаче има миноритарен дял във фирмата и не може да влияе на решенията за управлението й.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  тогавашният министър Овчаров не е имал право сам да увеличи капитала с протокол, а това е трябвало да стане на общо събрание, на което да бъдат поканени и физическите лица, което не е сторено.

  http://www.dnevnik.bg/pazari/2007/12/11/406258_durjavata_se_obiavi_protiv_uvelichavaneto_na_kapitala/

 2. 2 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  МИЕ е знаело и подкрепяло тайната приватизация
  10 апр 2009 Тайната приватизация на едно от най-големите пловдивски дружества- "Международен пловдивски панаир" АД е станала със знанието и благословията на министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) - дирекция "Правна", въпреки че дружеството фигурираше в забранителния списък за продажба, одобрен от Народното събрание.
  От МИЕ тогава обясниха, че промяната на собствеността в панаира е извършена с помощта на съда и "зад гърба на министерството", а дирекция "Правна" не била успяла да реагира навреме?
  , като обжалва съдебното решение. ? Вълкът козината си мени, но нрава - не!

 3. 3 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Само два въпроса към г-н Трайков: Ако решението бъде обявено за нищожно, ще бъде ли изискана цялата печалба, която е била неправомерно прибрана от Гергов? Георги Гергов и Румен Овчаров ще бъдат ли подведени под съдебна отговорност за нарушаване на закона?

  Ако тези две неща не бъдат изпълнение, то тогава посланието, което ще отправи държавата към хората е, че всичко е законно стига да не те хвата, а ако те хванат просто нещата ще се върнат както са си преди и ти ще трябва да си търсиш друг начин да нарушаваш закона. Е ще е хубаво ако поне, г-н Гергов се извини, тъй като за сжаление не ми се вярва, че ще бъде подведен под съдебна отговорност и наказан.

  www.economistbg.com/
 4. 4 Профил на latch059
  latch059
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Държавата взе малка победа в битката за Пловдивския панаир

  "Една малка стъпка за човека, но огромен скок за човечеството" е знаменитата фраза, произнесена от Армстронг.

  Една малка стъпка на Трайков

 5. 5 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Гергов свинарчето , разправяше първо , че му се отдава хотелиерството , после - жокейството , открадна общинската земя на Ягодово за хиподрум - сега търговията ! Накратко - каквото краднат , и започва да им се отдава ! Абе тарикат селски - иди до някое дърво , пък блъскай тая тиква крадлива , удряй , та да видим малко рахат от вас , червени хиени !!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK