БСК: Страната е обречена на енергийна бедност според ресорната стратегия

Преди две седмици икономическото министерство официално представи последния вариант на енергийната стратегия до 2020 година

© Надежда Чипева

Преди две седмици икономическото министерство официално представи последния вариант на енергийната стратегия до 2020 годинаБългария е обречена на енергийна бедност според заложените в енергийната стратегия показатели, смятат от Българската стопанска камара. Документът визира бъдещето на енергетиката през следващите десет години до 2020 г.


"Залага се на огромен спад на брутното и крайното енергийно потребление през 2020 г. (съответно -17.3 % и -6.5%) спрямо прогнозното равнище за 2010 г. Следва да се прецени дали не се създават предпоставки за генериране и съхраняване на дългосрочна хронична енергийна бедност, особено при предвидените скромни темпове на растеж на БВП и потреблението", пише в становището на работодателската организация.


Според БСК заложеният в стратегията до 2020 г. средногодишен ръст на икономиката от 3% не обслужва целите й. За да бъдат постигнати заложените в нея параметри, е необходимо показателят да бъде поне 4.5 на сто. Анализаторите на организацията смятат, че така очакваният растеж ще доведе до "проектирано" отдалечаване от средното ниво на икономическото развитие в Европейския съюз.
Отделно изкуствено е намалено и крайното потребление на електроенергия от един жител на страната, което рязко се снижава за бъдещия десетгодишен период. "Би трябвало да бъде извършена задълбочена оценка за реалистичност, достижимост и целесъобразност на поставените цели в изключително кратката десетгодишна рамка", съветват от камарата.


От БСК се обявяват и против надхвърлянето на европейската ни цел за енергия от възобновяеми енергийни източници. Според стратегията тя може да достигне при най-оптимистичен сценарий до 18.8% от брутното потребление през 2020 г. при поет ангажимент пред Брюксел от 16%. "Това допълнително ще увеличи цената на общия енергиен микс и тежестта върху бизнеса и населението, особено като се отчетат разходите по закупуване на емисионни квоти от термичните електроцентрали и високите непазарни цени от обновените мощности", смятат от работодателската организация.


Енергийната стратегия на България беше разработена от икономическото министерство след година и половина обмисляне и бе представена пред бизнеса в средата на януари. В нея са разгледани два сценария - базов и целеви. Базовият е съставен при пренасяне на данните от миналото при същия темп в бъдещето. В този случай делът на ВЕИ до 2020 г. ще достигне 13%. Този показател също не би бил добър, защото няма да изпълни европейската цел.


Вторият сценарий - целевият, изхожда от даден показател, който трябва да бъде постигнат в бъдеще. Спрямо него назад във времето се наслагват другите данни, така че той да се сбъдне. Според този сценарий заложената цел е 18.8%, което според БСК е прекалено завишение. Само преди седмица против надхвърлянето на целта от 16 на сто се обяви и икономическият министър Трайчо Трайков.


Работодателската организация съветва в новата стратегия да бъде заложена и конкретна национална цел за производство на биогаз, каквато е практиката в Германия, Австрия, Франция. Обявеният технически достъпен потенциал от 280 хил. тона нефтен еквивалент нетна енергия (3256 GWh в електроенергия) е равен на 800 млн. куб.м природен газ годишно, т.е. 25% от настоящето потребление на синьо гориво в България.


От организацията смятат, че трябва да се прекратят и порочните практики в ценообразуването на електро- и топлоенергията като кръстосаното субсидиране от бизнеса към битовите клиенти и от комбинираното производство към топлоенергията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK