Липса на одобрение от КФН е спряла засега сливане на дружества в "Химснаб България"

Липсата на одобрение от Комисията за финансов надзор е спряла засега сливането на осем дружества, свързани с "Химимпорт", които трябваше да станат "Химснаб България". Това става ясно от протокола от общото събрание на акционерите на "Емпи" - Тополово, проведено в понеделник. На него трябваше да се гласува вливането в "Емпи" на още седем компании - "Химснаб", "Екоел", "Софгеоенергопроучване", "Давид 202", "Казанлъшка мелница" - Казанлък, "Бургаска мелница" - Добрич, и "Мит 2003" - Варна.


По точките за вливането акционерът "Химимпорт инвест" (33.98%) е давал предложения по тях да не се взема решения, тъй като все още няма одобрение на заместник-председателя на финансовия надзор. Всичките му предложения са одобрени. На събранието са били акционери, които държат общо 57.89% от капитала.


Отново по предложение на "Химимпорт инвест" не е взето и решението за увеличение на капитала от 50 821 лв. на 2.5 млн. лв. Вместо това само ще се промени номиналната стойност на акциите – от 3.10 лв. тя ще стане 1 лв., но общият размер на капитала няма да се променя.
В последния брой на в. "Капитал" дружеството "Емпи" се споменава като новия борсов гигант на групата "Химимпорт", който ще се нарича "Химснаб България". За разлика от други компании, които трябва да минат през процедура за одобряване на проспекти за публично предлагане, то няма да има такава, тъй като вече е публично. Преди това да се случи, трябва обаче да има одобрение от КФН за вливането. Малко преди общото събрание активите на "Емпи" и седемте компании са оценени на близо 80 млн. лв., няколко пъти над балансовата им стойност по последни отчети, посочват от "Капитал". 


"Емпи" беше обявено в несъстоятелност с решение на Окръжния съд в Пловдив в началото на 2008 г., като за началната дата на неплатежоспособността беше определена на 30 юни 2006 г. През юли миналата година обаче производството беше прекратено. В началото на октомври на общо събрание акционерите дадоха съгласието си компанията да изтегли кредит от Централна кооперативна банка, която е част от "Химимпорт", за 350 хил. лв., като в замяна учреди залог върху търговското предприятие "Емпи" АД. Срокът по заема е 7 години, а лихвата му е 10%.


Компанията е публична, но досега акциите й се търгуваха много рядко. Вчера те поскъпнаха рязко с 317%, а днес сделки с тях нямаше. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK