Ядрени боклуци за милиарди

Ядрени боклуци за милиарди

© Дневник
От 2007 г. вноската от продажбата на ток за затваряне ядрени мощности спада наполовина, въпреки че малките реактори на АЕЦ "Козлодуй" вече не произвеждат

 


В началото на годината правителството прие стратегия за справяне с ядрените отпадъци. Вместо да внесе яснота как ще се обезопасяват вредните материали от АЕЦ "Козлодуй" (а евентуално и от АЕЦ "Белене"), документът предизвика още въпроси.
България се бави с решението си какво да прави с отработеното гориво – дали да продължава да го изнася в Русия за временно съхранение и преработване (най-предпочитаният вариант според стратегията), дали да участва в регионални хранилища на ЕС, или да го складира във временни съоръжения в страната, докато подготвя собствена площадка за погребване.


И за трите варианта липсват достатъчно средства. През последните години приходите в държавните фондове за затваряне на ядрени мощности и за управление на радиоактивни отпадъци рязко намаляват. А часовникът тиктака и моментът, в който Москва ще върне най-токсичните отпадъци, получени от българското отработено гориво, вероятно ще настъпи още това десетилетие.


Износът – мисия (не)възможна


България ще настоява предлаганата европейска забрана за износ на ядрени отпадъци извън ЕС да отпадне или да бъде заменена с по-гъвкав механизъм (виж интервюто). Мотивът е, че предложението на Брюксел икономически и технически не е подходящо за страни с малки ядрени програми.


Срещу забраната, част от проектодиректива за ядрените отпадъци, са и Словения, Дания, Великобритания, Чехия, Полша, Финландия, Румъния, Литва, Латвия, Испания, Словакия, Унгария. Всички те искат възможността за износ извън ЕС да бъде запазена според информация от държавното предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДПРАО).


Аргументите на еврокомисаря по енергетика Гюнтер Йотингер да предлага забраната са рисковете при транспортирането на ядрените отпадъци и прехвърлянето на отговорността към държави със съмнителни екологични регулации.


"Йотингер много ясно заяви, че се надява задаващата се директива да спре това, защото ЕС не може да гарантира качеството на преработката и управлението на ядрените отпадъци в Маяк (площадката, където Русия съхранява отработеното ядрено гориво от България и други бивши соц.
страни, бел. ред.)", коментира пред "Дневник" специалистът по ядрена енергетика на екоорганизацията "Грийнпийс" Ян Хаверкамп. Черновата на директивата насърчава груповото решаване на проблема в рамките на ЕС чрез създаване на регионални хранилища.


Независимо дали забраната ще влезе в сила под натиска на зелените, или ще има изключения от правилото, "извън съмнение е, че директивата ще бъде приета", убеден е експертът Георги Касчиев, бивш шеф на Агенцията за ядрено регулиране. Държавите ще разполагат с няколко години за създаване на национални екшън планове за отработеното гориво и отпадъците. Според Касчиев обаче българската стратегия не е стъпка в тази посока, а "опит за замазване на положението".


Извън проблемите с бъдещата регулация България не е решила още един въпрос - къде ще складира високоактивните отпадъци, оставащи, след като Русия преработи използваното ядрено гориво. До 1989 г. Москва е прибирала без условия касетките от АЕЦ "Козлодуй". След промените обаче договорката е сменена и крайните остатъци ще се върнат в България.


До този момент става дума за около 128 тона високоактивни отпадъци (от 1998 до 2009 г. общо за Русия са изнесени над 600 т отработено гориво, като транспортът струва около 40 - 50 млн. лв. на година). Въпреки че двете страни не са се договорили за методиката, по която ще се изчисляват рециклираните количества (а връщането им трябва да започне до десет години след тази договорка), според експертите от държавното предприятие РАО обратното возене може да започне около 2020 г.


"Досега никой не е мислил за високоактивните отпадъци и за решения освен износ към Русия", коментира Касчиев. Но варианти все пак са налице.


Временно съхранение или погребване


Засега българските енергийни експерти и еколози обсъждат основно два варианта – временно съхранение и директно погребване. Догодина ще бъде открито хранилище за сухо съхранение в АЕЦ "Козлодуй", в което постепенно ще бъдат преместени касети с използвано гориво от спрените четири малки блока на централата, които в момента са в т.нар. мокро хранилище. Сухото съхранение може безопасно да се прилага поне 50 години, твърдят експертите. В края на миналата година зам.-министърът на икономиката и енергетиката Марий Косев обеща сухият склад да бъде разширен, за да поеме и горивото от пети и шести блок на "Козлодуй".


Преработването на използваното гориво е скъпа технология. САЩ, Швеция и Финландия например са се отказали от нея и са преминали към директно погребване на касетите. В България са възобновени изследванията за геологически подходящи места за погребване на високоактивни отпадъци, но още не е ясно дали такива изобщо има. От РАО се надяват, че до средата на годината ще могат да представят списък с потенциални площадки.


Цената за изграждане на дълбоко геоложко хранилище варира между 1 и 4 млрд. евро по данни на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Досега нито едно подобно съоръжение не е изградено докрай, затова и никой не се наема да прогнозира точна цена. Финландия, която експертите сочат за най-напреднала, е изхарчила над 4 млрд. евро само за изследвания. И въпреки това едва ли ще започне да погребва високоактивни отпадъци през следващите десетина години.


Според българското държавно предприятие строежът на хранилище за ядрени отпадъци у нас ще струва около 780 млн. евро. Не по-малка ще е цената и ако България се включи в регионално хранилище заради продължителната му поддръжка. Според Георги Касчиев преди години експертите обмисляли към хранилището за сухо съхранение на използвано гориво да бъде изградена секция за специални контейнери (канистри) с високоактивни отпадъци, но ядреният регулатор не одобрил идеята. Причината - изискванията за складиране на горивото и вредните отпадъци били различни.


Нещата са по-ясни при ниско- и средноактивните отпадъци от АЕЦ "Козлодуй" . Такива са например различни тръби, конструкции и защитни облекла на персонала. Те ще се складират в националното хранилище, което ще бъде близо до козлодуйското с. Хърлец и ще започне да приема радиоактивни материали през 2015 г.


Математика for dummies


5.2 млрд. лв. са необходими за затваряне и обезвреждане на шестте блока на "Козлодуй" според официална оценка от 2005 г. До днес инфлацията вероятно е надула тази стойност. Но събрани ли са средствата? Във фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" има 1.054 млрд. лв., а във фонд "Радиокативни отпадъци" – около 145 млн. лв.


Защо сметката не излиза? Приходите са намалели драстично през последните години. От 2003 до 2007 г. годишната вноска на атомната централа в тези фондове е намаляла от 144 млн. до 66 млн. лв., показват доклади на АЕЦ "Козлодуй". През 2008 и 2009 г. отново има повишение. Едно от обясненията е, че преждевременното затваряне на четирите 440-мегаватови блока е лишило фонда от полагащите се отчисления. Само че разликата е не само в обема, но и в процента на отчисленията.


От 1999 до края на 2006 г. централата е отчислявала 15% от приходите си от продажба на ток. От началото на 2007 г. тогавашното правителство на тройната коалиция реже вноската наполовина и естествено приходите падат почти двойно. Тук аргументът е отложеният демонтаж на спрените реактори. "Логиката показва обратното. За да се компенсира изключването на I - IV блок, вноската трябва да се увеличи", смята Георги Касчиев.


От друга страна, и лихвите върху отделените досега средства, които стоят по сметки в БНБ, непрекъснато намаляват - през 2008 г. от лихви са получени 40 млн. лв., през 2009 г. - 3 млн. лв., а през миналата година - едва 600 хил. лв. по данни на Сметната палата. Засега икономическото министерство няма идея да ги инвестира в по-доходоносни инструменти.


За затварянето на блоковете България получи и ще получи още  компенсации от Европейския съюз. Чрез международния фонд "Козлодуй" Брюксел е предоставил 540 млн. евро (313 млн. от тях пряко за извеждане от експлоатация), а миналата година Европейският парламент одобри още 300 млн. евро (от тях 180 млн. евро са за извеждане). Държавата очаква при нормална експлоатация на АЕЦ "Козлодуй" през следващите пет години фонд "Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения" да получи още 275 млн. лева. Или общо ще се съберат половината от нужните 5 милиарда.


Как ще се запълни недостигът? И министерството, и държавното предприятие отричат да се стигне до поскъпване на тока заради управлението на отпадъците. "Няма да увеличат цената. Политиката е умишлена, за да изглежда, че електроенергията е евтина", смята Касчиев. Най-вероятно ще се наложи липсите да се запълнят от държавния бюджет или пак от данъкоплатците, но за сметка на разходите за публични дейности. Защото е ясно, че какъвто и да е крайният формат на новата евродиректива, тя ще изисква от България да отдели достатъчно финансови ресурси за управление на радиокативни отпадъци.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Хора , знаете ли, че преди да е открит ото-мотора бензинът също е бил (опасна) отпадъчна фракция от нефтопреработването (ползвали са предимно газ за лампи) и са го изливали в блата и са ги палели... Имало е награди за разработване безопасната употреба на бензин....

  Някога така ще стане и с отработеното ядр. гориво... ще му намерят цаката... може и след 200 - 300 г. да е, но и то ще стане суровина....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 2. 2
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:51 на 02/02/2011 от неговия автор.

 3. 3 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ето къде Дойчо си погребва ядр. отпадъци...

  http://www.abendblatt.de/multimedia/archive/00107/salzstock_gorleben__107610c.jpg

  http://www.welt.de/multimedia/archive/01068/cn_gorleben_DW_Pol_1068438p.jpg

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 4. 4 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 450 Неутрално

  баба ще се радва да затваря в буркани за да има за черни дни

 5. 5 Профил на Пчеличката М.
  Пчеличката М.
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Временното съхранение не е толкова лош вариант, колкото си мислите. То обаче трябва да е безопасно. След 10 години вероятно ще се появи технология, която да превръща един тип отпадъци в друг тип отпадъци. За средноактивните отпадъци има такива възможности и се прилагат отложени решения, за да се минимизира крайното количество" - това се чете тук
  http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/02/02/1036124_dilian_petrov_izp_direktor_na_durjavno_predpriiatie/
  И съм склонна да му вярвам.

 6. 6 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#1] от "KOBOLD":

  Това чОдесно, ама всяка година през тези 200-300, всяко едно следващо поколение ще плаща за мурафета на 1-2-3 по-раншни, които са искали да си имат АЕЦ. При съвременните технологии и цени, годишната издръжка на един спрян реактор е съизмерима с цената на електоенергията, които същият този реактор е произвел в рамките на 1 година от работата си. А поддръжката на вече спрения от експлоатация реактор се осъществява, по сегашните технологии, с хилядолетия. Така че, дай Боже, до 200-300 години да се намери решение.

  Що се отнася до бензина - той винаги си е бил токсичен и опасен. Това, че вредата от него в днешно време е сведена до минимум (според това, което позволяват технологията), не означава, че не е вреден и опасен.

  И още нещо - цените на тези джаджи падат. При бомбастичната си цена Белене пак ще е по-евтина дори от първия блок на Козлодуй. А след 10-20 години? А поне до 10-20 години нашите сегашни мощности - акана-пишани, могат да ни задоволяват. Но както и да е, да не изпадаме в подробности. Триглавата ни загроби с договора за Белене, ГЕРБ ни го нагербери и сега, когато вече е късно, няма какво да умуваме върху минали варианти. Лошото е, че някой навремето не е умувал върху тях.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 7. 7 Профил на dragovishtica
  dragovishtica
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Това е направо като един тежък камък на шията. И още по-лошото е, че наглеци се опитват да ни накарат да вярваме в обратното и се опитват да ни навътрят още повече като изтипосат и още един такъв източник на опасен боклук, в силно земетръсна зона, използващ енергоизточници, които могат да се купят единствено от задниците в Кремъл. Искат обаче всичкото да мине по-тихомълком, че било мнооо голяма далавера, само до си траем ние. Уу-жас - ужас!!

  Лъжата отначало е сладка, след това става горчива. Истината отначало горчи, след това става сладка!
 8. 8 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пчеличката М.":

  Ето цитат от статията, която посочваш:

  _____

  Колко ще струва на държавата управлението на тези отпадъци?

  - По оценки на Международната агенция по атомна енергия за извеждането от експлоатация на един блок са необходими от $300 до 700 на произведен киловат.

  ________

  на ПРОИЗВЕДЕН киловат. Много е евтина тази електроенергия, значи

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 9. 9 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гилгамеш":

  Ами дааа, така си е... не е мислено за отпадъците... кофти нали?

  Досега май никой не е говорил за тях?

  В Германия са започнали преди 40 години с търсенето на "яма" за отпадъците и са дали няколко млрд.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 10. 10 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "KOBOLD":

  То да беше проста яма, да я изкопаеш, но тя трябва да е оборудвана и освен това редовно да се снабдява със съответните консумативи, дето струват целия си род до девето коляно. Изобщо тази работа с ядрената енергетика е все едно да имаш лека кола и бензинът ти да струва 10 стотинки, но после да плащаш на всяко включване на двигателя по 5 стотинки на всеки изгорял до момента литър... (Цифрите са условни).

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 11. 11 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#9] от "KOBOLD":

  Предишният ми пример не беше съвсем правилен. По-скоро представи си бирария, където бирата да е 50 стотинки, но 1 изпикаване да ти струва 10 лв, ако го свършиш в тоалетната, а ако е извън нея - около 20, а ако е в собствените ти гащи - около 30.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 12. 12 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#10] от "Гилгамеш":

  Ами ако имаш там 19 АЕЦа тогава си заслужава да имаш и яма....

  Тази дойчовата е в солна жила и е доста дълбока... хиляди метри под земята

  А иначе май има и частни компании... Вчера като си търсех нови акции за инвестиране попаднах на http://www.energysolutions.com/

  Трябва да видя какво точно правят....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 13. 13 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "KOBOLD":

  Макар и не толкова бързо, тези технологии също се развиват, подобно на компютърните. В същото време това си е дългосрочна инвестиция, при това съществена, защото става дума за огромни пари. Пари, които балансират върху ръба на бръснача - утре някой ще направи революционно изобретение и твоите огромни инвестиции мигом се превръщат в жълти стотинки. Т.е. истински могат да си позволят АЕЦ страните, които развиват този тип енергетика научно и технологично. Ние сме обикновени юзери и опитни зайчета, още повече малкото, което наистина се оправя с материала отдавна замина в странство.

  наче засега, струва ми се, като за акционер, в хранилища има смисъл да се инвестира. Но да ги правиш на собствена територия за 1-2 мижави АЕЦ си е чисто разхищаване парите на данъкоплатците. Разхищаване е и самото строителство на АЕЦ, пр и положение це сам не инвестираш грам стотинка в наука, технология, образование, освен санитарния минимум, който може да обезпечи само евтини черноработници.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 14. 14 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 729 Весело

  До коментар [#8] от "Гилгамеш":Нещо си се объркАл с цифрите.Според твоите цифри само за дневното производство на АЕЦ няма да стигнат всичките пари на България.

 15. 15 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 729 Любопитно

  До коментар [#13] от "Гилгамеш":А на своя територия да участваш с пари в строежа на АЕЦ на чужда държава или нейна корпорация какво е?

 16. 16 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#14] от "cobanmaala":

  Цитатът ми е от статия, посочена по-горе като аргумент. в подкрепа на АЕЦ. А на следващия ти въпрос - да се трои каквато и да било АЕЦ, без инвестиции в местна наука и технология в тази сфера, е напълно безотговорно и вредно. Особено при положение, че няма читав експерт-българин, който да се произнесе по въпроса. Чуждите експерти пробутват своите интереси - дали за, дали против, няма значение. Но аджеба, вярно, че тия пари ги дава в момента ЕС, но поне да се замислят - поддръжката на спрените енергоблокове в Козлодуй, вече струва повече от всичката електроенергия, произведена някога от тях. Ами ако сами се наложи да плащаме тези кинти?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 17. 17 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "KOBOLD":

  Нали знаете защо солна мина?!
  Защото самият факт на съществуване на сол на определена дълбочина в земнага кора е таранция, че там няма подпочвени води.
  Ако имаше, те щяха да разтворят солта.
  А това, че няма води наоколо е голямо облекчение за построяването на хранилище.
  Ето защо се търсят изоставени солни мини или гранитни скали.

  The best way out is always through Robert Frost
 18. 18 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Гилгамеш":

  Блага работа е да коментираш неща, от които си нямаш понятие, щото и себе си можеш да излъжеш без никакъв риск да разбереш . Единственият разход за спрените реактори в момента е вентилацията, защото още има остатъчна радиация и системата за контрол на изхвърлените аерозоли трябва да си работи. За да излезе сметката, че "поддръжката на спрените енергоблокове в Козлодуй, вече струва повече от всичката електроенергия, произведена някога от тях. ", трябва да ги е спрял някъде през 100-тния век пр. Хр. някой загрижен за идните поколения неандерталец . Е, отделен въпрос е, че някои хора са взели пари за едни работи, и сега учудено питат "Къде изчезна това нещо, бе, вчера си стоеше тука направено!", или че сума народ се водят още на работа към спрените реактори и получават заплати, за да си бъркат в носа. Иначе евентуалното дезактивиране, кондициониране и погребване на оборудването са еднократни процеси, след това е необходимо просто едно наблюдение на отпадъка и нищо повече, стига да няма нещо недомислено. Процесът отнема няколко години, макар че идеята ти "поддръжката на вече спрения от експлоатация реактор се осъществява, по сегашните технологии, с хилядолетия" също е интересна, това е нещо като да обезвредиш разлят живак, като издишаш всичките му пари, вярно е, че ще ти отнеме много време и е доста мръсна технология, ама и това е вариант!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK