Съдът спря по-ниските цени за достъп до мрежата на БТК

Телеком регулаторът може да обжалва определението на съда


20 ст. плащат операторите за ползване на мрежата, КРС предвижда 8 ст.

Върховният административен съд спря по-ниските цени, които мобилните оператори и интернет доставчици трябваше да плащат на "Виваком" (търговското име на БТК), за да ползват мрежата й. Определението на съда е след жалба на БТК срещу решение на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) от края на 2010 г., което намали цените за достъп до мрежата.


Това означава, че се връщат по-високите цени, докато не се вземе окончателно решение на по-горна инстанция от съда. КРС може да обжалва акта пред петчленен състав на ВАС. Телефонът на Веселин Божков, председател на КРС, беше изключен и затова не е ясно дали регулаторът ще обжалва.
Преди два дни Европейската комисия потвърди пазарен анализ на КРС, с който се определят тавани на цените за достъп на конкурентни телекоми до мрежата на "Виваком". До месец той може да замени атакуваното от телекома решение, но също може да бъде обжалван в съда.


"Мобилтел", "Глобул" и останалите оператори искат да ползват при по-добри условия каналната мрежа на БТК, за да полагат там свои кабели за оптичен интернет и стационарна телефония.


Решението на КРС предвижда таван върху таксите, които бившият държавен телеком налага за включване на самостоятелен достъп (14.5 лв.) и съвместен достъп (4.9 лв.) - това са месечни такси за единица включен кабел. Според годишния доклад на КРС за 2009 г. цените на "Виваком" са съответно 18 лв. (при средно за ЕС - 16.7 лв.) и 6.3 лв. (при средно за ЕС - 4.3 лв.).


Другата спорна тарифа е наемът на положените от конкурентите кабели за линеен метър. Към момента конкурентните доставчици плащат по 20 ст. на линеен метър всеки месец. Проектът на КРС предвижда тази цена да падне до 8 ст., а по-малките телекоми твърдят, че реалната цена трябва да е 5 ст.


Аргументът на ВАС за определението е, че КРС не е мотивирала изискването за предварително изпълнение, въпреки че от телеком регулатора посочват обществената значимост на каналната мрежа на "Виваком". Следващото заседание за законосъобразността на пълното решение ще се гледа през май 2011 г.


"На практика "Виваком" печели още година, в която ще фактурира конкурентите си на старите, по-високи цени, коментира за "Дневник" Асен Тотин от Сдружението за електронни комуникации. "Дълбоко разочарование. Аргументите на ВАС са формални, въпреки че съдът признава обществената значимост на казуса", допълни Тотин.


"За съжаление независимо от предприетите в последната година действия от Комисията за регулиране на съобщенията цените за ползване на каналната мрежа на БТК остават много високи, поради което операторите днес плащат повече за каналната мрежа, отколкото дори за международен интернет", заяви по-рано Страхил Иванов, председател на Сдружението на независимите интернет доставчици.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK