Частният сектор в САЩ наел повече работници от очакваното през януари

Частният сектор в САЩ е наел 187 хил. работници през януари, показва статистиката на консултантската компания ADP, цитирана от АП. Числото е доста над очакванията на икономистите, които прогнозираха вливане на около 145 хил. нови работници в частния сектор на икономиката.


Новината веднага беше калкулирана от пазарите. Индексите на американската фондова борса започнаха сесията в сряда със забележим спад, но след публикуваните данни смениха посоката и тръгнаха нагоре, макар и без да отчитат значимо повишение. Доларът поскъпна с 0.2% спрямо еврото, след като по време на европейската валутна търговия се котираше със спад спрямо единната евровалута.


Отзивите на анализатори бяха, че данните на ADP сигнализират за общо над 400 хил. души, които са намерили работа в САЩ за последните два месеца - което е положителен сигнал за състоянието на икономиката.
По-важните данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ обаче ще се появят в четвъртък. Те ще бъдат публикувани от правителството и ще хвърлят светлина върху заетостта както в частния, така и в държавния сектор. Една от критиките срещу данните на ADP e, че съществено се различават от тези на държавната статистика и поради това може да доведат до грешни инвестиционни решения.


"Икономиката на САЩ се възстановява, но не достатъчно, за да стимулира заетостта", заяви в края на януари Федералният резерв по време на първата си за тази година среща за определяне на паричната политика. "В момента равнището на безработица е повишено, а мерките за намаляване на инфлацията не са особено ефективни", се казва в официалното съобщение на Фед. Безработицата в САЩ в момента е 9.4%.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK