Надзорът отказа да пусне на борсата облигации на "Ерато холдинг"

Причината са влошените финанси на компанията, заради които може да има проблеми с плащанията


33% е паднала печалбата на компанията за първото полугодие на 2010 г.

Комисията за финансов надзор (КФН) е отказала да допусне до борсова търговия облигации на "Ерато холдинг" заради риска влошеното финансово състояние на компанията да попречи на плащанията. Това става ясно от решение на надзора, взето на 24 януари.


Дълговите книжа на "Ерато" на стойност 4.5 млн. евро са издадени още през август 2006 г. с първоначална договорка падежът им да бъде през август тази година. Точно преди една година обаче на общо събрание държателите на облигации са одобрили предложението падежът да се удължи до ноември 2013 г.
Причината за промяната е икономическата криза, заради която приходите и печалбата на холдинга силно са спаднали. Основната дейност на "Ерато" е свързана с отоплителна техника, доставка на енергия и проекти в областта на енергийната ефективност.


Заместник-председателят на КФН по инвестиционната дейност Димана Ранкова обясни пред "Дневник", че са взели решението да спрат листването на облигациите, за да защитят интересите на инвеститорите. "Видно е, че финансовите показатели се влошават, дружеството трудно обслужва плащанията, а ако книжата бъдат качени на борсата, достъп до тях ще имат много повече инвеститори – и частни, и пенсионни фондове", обясни Ранкова.


От документите, които "Ерато" е представил в комисията, става ясно, че за 2009 г. приходите от дейността са се свили с 36% до 21.7 млн. лв. Печалбата пък е паднала с 64% до 536 хил. лв. Влошаването на резултатите е продължило и през миналата година – за първото полугодие приходите са паднали с 23% в сравнение със същия период на миналата година, а печалбата се е свила с една трета до едва 80 хил. лв.


Решението на финансовия надзор може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд до 14 дни, но не е ясно дали компанията го е направила. От "Ерато" отказаха всякакъв коментар пред "Дневник" по темата.


През последните две години много компании имаха затруднения с плащането на облигациите си, заради което и много емисии бяха предоговорени. За някои от тях като "Алу-пласт" и "Ален мак" все още няма решение. Ранкова изтъкна, че тези проблеми са причина комисията да повиши критериите си към излизащите на борсата облигации.


В мотивите си за "Ерато" от надзора посочват, че влошеното финансово състояние на дружеството създава опасност компанията да не изпълни задълженията си към облигационерите и така да застраши интересите на инвеститорите. От документа става ясно, че дълговите книжа са обезпечени с няколко имота на холдинга и на дъщерните му дружество "Родопи Кърджали" и "ЗММ-Хасково".


Общата им пазарна оценка е близо 6 млн. евро. От надзора посочват, че първоначалните оценки на консултантската къща "Амрита" при учредяването на ипотеките стойността на имотите е била 4.54 млн. евро, а през януари миналата година тя вече е повишена на 5.95 млн. евро.


Три от имотите са повишили оценката си двойно, за един скокът е бил 30 пъти, а друг – четири пъти. Само един е понижил стойността си. Преди да вземе окончателно решение да спре листването на облигациите, КФН на няколко пъти е изискала от компанията да даде допълнителна информация и да отстрани непълноти в документите си.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на rosinant
    rosinant
    Рейтинг: 8 Любопитно

    Кофти е, че слагат едно работещо предприятие, макар и затруднено в един контекст с други меко казано затруднени предприятия. Ей, така се прави ПР - браво журналистката. Евала.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK