Петър Докладал: Сгрешихме, като очаквахме тук бърза либерализация на пазара на ток като в Чехия

Петър Докладал, , регионален мениджър на ЧЕЗ за България

© Юлия Лазарова

Петър Докладал, , регионален мениджър на ЧЕЗ за България
Планираме инвестиции за 50 млн. евро във ВЕИ в България


По предварителни данни финансовият ни резултат за 2010 г. ще клони към нула


Цената не се разпределя справедливо от регулатораПланираме инвестиции за 50 млн. евро във ВЕИ в България


По предварителни данни финансовият ни резултат за 2010 г. ще клони към нула


Цената не се разпределя справедливо от регулатора
Г-н Докладал, доколко справедливо се разпределя цената на тока по веригата производител – доставчик – разпределител?
- За съжаление цената не се разпределя справедливо и това е ясно на всеки, не само на специалистите от бранша. Това ясно личи особено след последното решение на ДКЕВР, според което се намаляват приходите на ЕРП, а се увеличават тези на държавните предприятия. ЧЕЗ е жертва на това решение.


То не е редно, необходимо е всяка компания от веригата да има равномерна печалба. Навсякъде в Европа, където се взимат подобни решения, се търси баланс между участниците на пазара. Маржът ни на печалба сега се сви дотолкова, че се равнява на този от 2005 г., когато дойдохме на българския пазар.


Бихме искали да влагаме повече пари. Намаляването на разходите ни води до равномерно съкращаване на цялата ни инвестиционна програма. Намаляването й представлява заплаха за клиентите ни, които не могат да получат качеството, което заслужават. Разпределяме инвестициите си за изграждане и рехабилитиране на нови мрежи, изкупуване на съоръжения, за присъединяване и други.


Разочарован съм, защото намаляваме и бизнеса на свързаните с нас фирми, които са ни подизпълнители. Не на последно място ще платим и по-малки данъци на държавата. Изпълняваме задълженията си по лиценз, но имаме прекалено големи ограничения.


С колко трябва да се увеличи цената на тока, за да може ЧЕЗ да обнови мрежата си, така че тя да отговаря на европейските критерии за качество?
- Все още не сме готови с окончателните си изчисления. Въпросът не е в цената, а затова как ще я формулираме на базата на нуждите си. Ще направим всичко възможно, щом сме готови с предложението си, да обясним открито параметрите на исканата цена и защо се налага тя да бъде променяна.


Вие сте дипломат, били сте посланик в София, как така решихте да станете шеф на ЧЕЗ за България?
- Дойдох с цел да подобрявам качеството на работа, така че имиджът на ЧЕЗ да бъде възстановен и компанията да получи признанието, което заслужава. Дружеството ни е голяма международна компания и за мен е много жалко, че тук има имиджа на малко предприятие. Искам да покажа, че имаме достатъчно сили и ноу-хау да направим качествени промени на мрежата. България беше, така да се каже, нашето първо дете извън Чехия.


След това започнахме да инвестираме в Словакия, Турция, Румъния и други. Целта ни в началото беше да сме стратегически партньор, защото имаме капацитет да подобряваме качеството на услугите. Състоянието на мрежите в страната не е добро и всяка година трябва да се влагат много пари. С мен в "ЧЕЗ България" дойдоха още четирима нови служители, работили досега в групата ни. Те са специалисти в областта на разпределение на енергията и ще ми помогнат да направим анализ как може да разпределим средствата, за да се справим с ограничените си инвестиционни разходи.


Необходимо е да се правят непрекъснато подобрения в мрежата, защото България трябва да изпълни и ангажиментите си по европлана "Климат – енергетика", като в системата не само трябва да се постигне по-голяма ефективност, но и да се присъединят нови мощности за производство на възобновяема енергия.


Това трябва да стане, като запазим баланса на качеството на тока и услугите. Надявам се, че ще имаме възможност все пак да присъединяваме към системата си централи за биомаса и ВЕЦ – в тези две области досега не са използвани всички съществуващи капацитети. В областите, в които работим, има и капацитет за присъединяване на нови фотоволтаични паркове. Това също е предизвикателство и от техническа гледна точка трябва да сме подготвени, преди да е станало проблем присъединяването на нови мощности.


Защо вече шест години ЧЕЗ не успя да спечели своите потребители?
- Има много субективни и обективни фактори. Основната причина е, че като дойдохме в страната, си мислехме, че ситуацията в България ще бъде същата, каквато беше след влизането на Чехия в Европейския съюз по отношение на либерализацията на пазара. Докато в Чехия процесът беше лесно предсказуем и прозрачен, в България пазарът се регулира почти на 80% и очакванията ни останаха неосъществени.


Може би грешката беше и в нас чисто субективно, защото трябваше да се вслушаме в партньора си. Трябва да се балансира между интересите не само на държавните компании или на тези на ЧЕЗ, а равномерно на пазара като цяло. Също и ние трябваше да слушаме и да внимаваме и да помогнем при търсенето на компромис, който да бъде приемлив. Мисля, че върху това може да се работи повече, тоест трябва да станем по-дипломатични. Надявам се в бъдеще да намерим подхода към клиентите си и средата.


Чувствате ли се ощетени и спрямо останалите ЕРП-та на пазара - ЕВН и Е.ОН?
- През миналата година – да. Тогава получихме различни параметри с останалите две дружества. Не знам защо се получи така, че нашите разходи бяха свити повече от техните. Не мога да си го обясня.


Дълго време имахте конфликт с регулатора заради тримесечното отчитане, смятате ли пак да го предложите?
- За момента, разбира се, въвеждането на тримесечното отчитане не е на дневен ред. В случай че възприемем тази стъпка, тя ще бъде взета и след съгласуване с държавния регулатор, а не да се получи борба между регулатора и нас, както стана първия път. Смятам, че идеята не е лоша и е интересна за клиента, но трябва да се направи както трябва.


Това е общоевропейска практика, която се прилага и в Чехия, където имаме 12-месечно отчитане. В Румъния отчитането се провежда на шест месеца, подобна практика има още в Германия и Испания. Разбира се, в случая става въпрос и за манталитета на хората, но смятам, че ако българите се запознаят добре с това какво представлява този вид отчитане, могат да го приемат.


Ще подкрепите ли Е.ОН за въвеждането на такса мощност?
- Необходимо е да седнем с регулатора и с останалите две компании – Е.ОН и ЕВН, и да обсъдим въвеждането на подобна такса. Съгласен съм с Ангел Семерджиев, че решението трябва да бъде на всички, а не на отделните фирми от бранша. Важното е ние да се разберем, а не това да се прави през медиите. Трябва да се знаят резултатите за всички и как ще се реализира въвеждането на новата такса. По принцип в Чехия подобни идеи се инициират от регулатора.


Какво очаквате да се промени, след като ЕСО излезе от НЕК?
- Системата ще стане по-прозрачна. Надявам се, че ще се разрешат и проблемите ни за собствеността на съоръженията, за които спорим с държавната компания, като подстанции и мрежи средно напрежение. Това може да се случи реално още през следващите месеци.


Смятате ли да продадете ТЕЦ "Варна"?
- Всички възможности пред нас са теоретично отворени. Състоянието на ТЕЦ "Варна" в момента е много сложно и сериозно. Нямаме никаква гаранция за възвращаемост на инвестициите в централата. Търсихме, но досега не е имало кандидати, които да се включат като наши партньори. Замразихме инвестициите си в ТЕЦ-а, но това не означава, че при подобряване на условията няма да ги възобновим.


Големият проблем за централата остава замърсяването, като тя се нуждае от спешни инвестиции за повишаване на екологосъобразността й. Това може да стане само при условие, че има гарантирана възвращаемост на вложенията ни. Нямаме много време и смятам, че до няколко седмици трябва да вземем решение за бъдещето на ТЕЦ "Варна". Ще дискутираме темата с министерството на икономиката.


Продължаването на живота на ТЕЦ-а няма да е полезно само за ЧЕЗ, но и за българската държава, защото това е голяма централа – 1300 мегавата, която е от значение за общия баланс на енергийната система. През миналата седмица бях във Варна, срещнах се с ръководството на централата и синдикатите. Започнахме да правим анализ на ситуацията и се надявам до края на февруари да можем да кажем какъв изход очаква предприятието. Надявам се няма да се стигне до затваряне на централата.


Как очаквате държавата да ви помогне за ТЕЦ-а?
- Очакваме да получим внимание и разбиране. Можем да покажем цифрите, с които разполагаме - как работим досега, какви количества електроенергия продаваме. Определената от ДКЕВР цена на нашия ток е много под себестойността си и не може да продължаваме така. Не трябва да се забравя, че ТЕЦ "Варна" използва вносни въглища – от Украйна или Русия, а заради наводненията в Австралия цената им скочи многократно. Отделно се увеличиха и цените на горивата, което доведе до поскъпване на транспорта.


С какви финансови резултати ще завърши 2010 г. "ЧЕЗ България"?
- Все още нямаме официални резултати, предварителните данни не са много оптимистични. Очакваме, ако има положителен финансов резултат, той да е близък до нула. Надяваме се 2011 г. да е по-добра за нас и да успеем да се разберем с Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.


Защо създадохте компания за инвестиции във възобновяема енергия?
- В момента правим анализ на възможностите за инвестиции в сектора на ВЕИ в България. В зелена енергия тук смятаме да вложим около 40 млн. евро, но все още не мога да ви кажа в какво ще бъдат инвестирани парите. Първите 10 млн. евро планираме да вложим още през тази година, като ще работим самостоятелно в областта на ВЕИ.


С повече информация по проектите си ще разполагаме в края на февруари или началото на март. Инвестициите във ВЕИ не са новост за нас, ЧЕЗ строи най-големия вятърен парк в Европа в Северна Добруджа, Румъния, с капацитет от 600 мегавата и 240 турбини. Половината от проекта вече е завършена, като очакваме да бъде окончателно приключен до края на 2011 г. Работим съвместно с технологиите на "Дженеръл Електрик", "Арева" и "Сименс".


Основният проблем в България е с присъединяването на подобни обекти, което въобще не е лесна работа – трябва да се следи за цялостния баланс на системата, така че да не се получи излишък или недостиг на електроенергия. Смятам, че тук има повече възможности за развитие на фотоволтаични паркове, малки ВЕЦ и биомаса.


Как оценявате идеята за създаването на енергийна борса в България?
- Знам за тази идея и че министерството на икономиката прави всичко възможно тя да заработи от 1 януари 2012 г. Добре е преди това да обменим идеи за създаването на борсата с вече работещи подобни пазари като този на Чехия и Австрия.


Изграждането на борса ще е полезно за страната, защото при вас енергия се продава на различни цени от различните производители. Това ще е и голямо предизвикателство за България. Заинтересувани сме борсата да работи, но е необходим период на подготовка. Все още остава въпросът кой ще търгува на нея.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Интересно защо държавата ще повиши цената на тока заради инфлацията с цел да "овъзмезди" ЧЕЗ и ЕОН, а заплатите и пенсиите на населението няма да се индексират! Явно тази държава защитава мономолистите за сметка и на гърба на народа, чиито интереси претендира да защитава. Питам чия е тази държава??

 2. 2 Профил на panagurec
  panagurec
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И тези се самозабравиха... ЧЕЗ, ЕОН, ЕВН... Държавата не разпределяла правилно печалбите и щели да вдигат тока...

  Да се върнем на основополагащия въпрос - ЗАЩО БГ ГРАЖДАНИН ПЛАЩА НА ДЪРЖАВНА ЧЕШКА КОМПАНИЯ??? Или на австрийска частна или....

  Пак едни идиоти и продажници заради огромни комисионни продадоха ПЕЧАЛИВШИ енергоразпределителни дружества и сега вместо ЦЯЛАТА печалба да отива в НАШАТА държава, тя изтича към чужди икономики...

  И този наглец твърди, че резултата им за 2010 щял да бъде нулев.... а предишните години? А липсата на инвестиции?! А доживотното заробване на хората към вас?! А измислените такси - електромер, доставка и т.н., които често надхвърля потреблението на отделни домкинства (основно пенсионери и социално слаби)?! А спирането на тока за 2 часа просрочване на плащането (пък било то и поради грешка във вашата система и връзките ви с банките) и последващите такси за пускане, които са безбожно...смешни и големи?!

  Крайно време е - като не ви изнася - събирайте си партакешите и си отивайте в Чехия! Айде стига сте смучили кръвчицата на българчето, че то търпи до време!

 3. 3 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ЕРП-та работеха с 16% ГАРАНТИРАНА от приватизационния договор норма на печалба. Сега е 12%. Но реално, чрез претакане в свързани и дъщерни фирми е поне 30%. Независимо какво правят, или не правят - 12% гарантирана печалба! Че къде го има това по белия свят? Държавата да ти гарантира такива печалби? Коя частна фирма работи с такъв марж? За сравнение - на държавната НЕК е около 0,2%.
  ЕРП-та вдигнаха с 1000% цените на някои от услугите си. Надписват сметки, не поддържат средствата си за отчитане (електромерите им са незаконни, защото не са минали задълж. метрологична проверка). Мрежата НН и СрН се скапала. Преди 2004 имахме една от най-добрите електропреносни мрежи в света. А сега? Инвестиции искали да правят... Ами, правете бе, кой ви пречи?

 4. 4 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 796 Разстроено

  Не е луд тоя дето яде баницата ,луд е тоя дето му я дава!

 5. 5 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Проклет да е тоя, който продаде държавните ЕРП и създаде частни монополи!

  ЧЕЗ, вие сте пълен боклук, както и другите ЧУЖДИ ЕРП ! Вън от България! Махайте се оттук! Дошли сте единствено да ни ограбвате. Вие сте чужди тук!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 6. 6 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако могат да кешират каквото успеят и да бягат, че иначе Мутрата чака да му изплатят на Цветелинка и friends във ВЕИ. Ако откажат, ще им изпрати Прасчо-Педерасчо, наш Краси от МВРО-то и група озверели "патриоти" и пенсионери!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 7. 7 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Пане Докладале, трябва ли да казвам ЧЕЗ с каква репутация е пред чешкия народ!!!
  И какво си мисли този народ за мечтаната от Вас "либерализация"!
  Давайте позор, Чехия не е толкова далече!

 8. 8 Профил на potrebitel01
  potrebitel01
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ми като сте сгрешили - ай да ви нема! Ръб!

 9. 9 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Апропо, защо ЧЕЗ си върна обратно приватизираните ЕРП-та?!

 10. 10 Профил на majormajor
  majormajor
  Рейтинг: 402 Неутрално

  ..."Надявам се, че ще се разрешат и проблемите ни за собствеността на съоръженията, за които спорим с държавната компания, като подстанции и мрежи средно напрежение. Това може да се случи реално още през следващите месеци."

  С промяна на текст в закона за енергетиката се готви прехвърляне на собствеността на 250 системни подстанции на НЕК и прехвърлянето им в частни ръце.

 11. 11 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Знаем за ролята на производителите на еленергия.
  Каква е ролята на НЕК, кое наложи приватизацията на ЕРП?
  Колко процента от крайната цена на тока се заделя за дупката и търтеите на АЕЦ "Белене", както и за другите търтеи, получаващи заплати от дружествата на Ю.П. и Б.А.?

 12. 12 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  Няма какво да си играем на дипломация.
  Става въпрос за монополна обществена услуга.
  И затова договора с всичките му анекси, протоколи и апендикси до запетайката на масата публичен.
  Това да ми се договорят за наша сметка тарикатите от ДКЕВР и монополите по кьошетата зад фикусите да си го нямаме.
  Затова - договорите публични, предоговаряне на клаузите докато се намери и уин-то-уин положението и продължаваме напред като бели хора на чисто.

 13. 13 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нагло, по-нагло, най-нагло, ЧЕЗ.

 14. 14 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 681 Неутрално

  боклук, дошъл с идеята да печели от монополното си положение

 15. 15 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 681 Неутрално

  по-лош от държавния монопол е само частния монопол

 16. 16 Профил на pino
  pino
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Проклет да е тоя, който продаде държавните ЕРП !

 17. 17 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 648 Неутрално
 18. 18 Профил на #voteTRUMP2020
  #voteTRUMP2020
  Рейтинг: 1810 Разстроено

  До коментар [#1] от "Mai Tai":

  "Интересно защо държавата ще повиши цената на тока заради инфлацията с цел да "овъзмезди" ЧЕЗ и ЕОН"


  Защото действа правото на силния!

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 19. 19 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#3] от "majormajor":

  Независимо какво правят, или не правят - 12% гарантирана печалба! Че къде го има това по белия свят?
  ------------------------

  Излиза, че независимо как работиш трудно може да бъдеш изместен от друг, защото конкуренция няма, гарантирана печалба, фалит не те застрашава и реално компанията ти е до живот. Ако една компания в реални пазарни условия не се справя тя поне може да бъде продадена, тук цялата ни държава ще ги крепи вовеки веков

  un buen dia empieza con un solo rayo
 20. 20 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има един мистър 10%,той требе да висне първи на въжето.

 21. 21 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално
 22. 22 Профил на Schwejk
  Schwejk
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Дойдох с цел да подобрявам качеството на работа, така че имиджът на ЧЕЗ да бъде възстановен и компанията да получи признанието, което заслужава"

  Да се доближи до имиджа в Чехия, а? И тука ли ще създавате паравоенни формирования?

  http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=5072&sectionid=5&id=0001501

 23. 23 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#20] от "www_":

  НДСВ-то и по специално Мики Маус-Николай Василев, фамозният Милен Велчев мисля са в основата на "подарените" ЕРП-та на чужди държавни!!! компании като ЧЕЗ.Стефчо с убиствената си усмивка пък подари водата ни на чужди кожодери.Това е истината и само национализация без компенсации може да ни спаси от спиралата на ескалиращите претенции на монополиста на Чешката държава.

  ZeroOne
 24. 24 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "ZeroOne":


  На продажниците трябва да им се търси сметка!Но кой?Продадоха стратегически отрасли за жълти стотинки(и тлъст комисион).Повръща ми се от продажници'

 25. 25 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Не е виновен човекът, а това, че в България шепа старчоци диктуват цените чрез гледане на кафе - руско кафе.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 26. 26 Профил на stefan_s_us
  stefan_s_us
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "екологосъобразност"? Има ли такава дума? Може би - екосъобразност или -съвместимост?

 27. 27 Профил на stefan_s_us
  stefan_s_us
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#17] от "Big_Villager":

  Какво точно значи "Чешки мизерник"? Поне да беше написал "Мизерник от Чехия" бих те разбрал. А така обиждаш цяла нация, от която всъщност България в цялата си история е видяла само положителни неща.

  Какво са ти виновни чехите за ЧЕЗ? Може би те го мразят още повече? Ще ти хареса ли някой да ни нарича "мизерни българи" заради наши фирми, политици и бандити опериращи навън, от които всъщност на нас ни се повръща? Всъщност има хора, които ни наричат така, аз съм го виждал, но тези хора са ограничени и първични и всяка нация си ги има.

  Под този ксенофобски провинциален коментар аз като българин не се подписвам и се учудвам от одобрението по гласове което е получил!

 28. 28 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 684 Неутрално

  e-ON, EVN, CEZ - 3 фирми-посредници, които се появиха при правителството на 800-те дни - НДСВ, ДПС и БСП. Никой тогава не пожела да обясни логиката на тази приватизация, но още тогава се спомена, че гарантираната печалба и на трите дружества е била 22%, впоследствие намалена на 16%, и сега при ГЕРБ на 12%. И още тогава се появиха ксенофобските антиевропейски коментарии по форумите, но нито дума за пъклената приватизация на НДСВ-ДПС-БСП!
  Още тогава имаше слухове, че и трите дружества отделят процент за 3-те партии, съответно за НДСВ, БСП и ДПС. Приватизацията на ЕРП-тата стана успоредно със затварянето на 2-та блока на Козлодуй, и рестартирането на проекта АЕЦ Белене. Съответно и въпреки големите излишества на еленергия, и уж евтиния ток от АЕЦ Козлодуй, цените хукнаха нагоре. В дъното на повишението им не беше ли точно НЕК - компанията, която изхарчи вече 1 млвд лв за дупката?
  Дали само 3-те посредника са виновни, дали държавата наистина би ги оставила да си разиграват кончетата, и да ограбват целокупния български народ?
  Всъщност на мен не ми е известно тогава какво точно бе приватизирано - дейността по посредничеството, или цялата енергопреносна мрежа от централите до потребителите? Дали тази енергопреносна мрежа не е почти на стойността на самите електроцентрали, или по-скъпа?
  Все въпроси, на които нямаме отговор, но налице са множество статии, насочващи леко гнева на потребителите на скъпия ток към посредниците, ..... и нито един коментар за въздесъщия Овчаров, който леко се усмихва от банките на левицата в НС

 29. 29 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ББ ще направи много добър реверанс към измъчения народ ако постави тези разпищовени електроизмамници по местата им, даже ако трябва да развали договорите с тях. Сигурен съм, че ако се наложи ще се открият достатъчно правни основания за това.

  Yet another blue planet.
 30. 30 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До 29
  Само че тогава цените на тока ще се повишат още повече.
  Защо ли?
  Често при преждевременно прекратяване на подобни договори има някакви клаузи за неустойки.

 31. 31 Профил на www_
  www_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "gwendolin":


  Често при преждевременно прекратяване на подобни договори има някакви клаузи за неустойки.

  Има,но в договора има и такива точки като например какви инвестиции ще направят,несъкращаване или откриване на нови раб.места и т.н.А следприватизационният контрол ако не нула е фиктивен.Бившото Енерго си вършеше добре работата,ама пуста продажност,за 30 сребърника и родната си майка ще продадът.

 32. 32 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1058 Гневно

  Тези ни обиждат като народ!
  Все едно са дошли в пустиня!
  Вън!
  Енергетиката в България - Държавна собственост!

  Машини прости, народ неук.
 33. 33 Профил на gwendolin
  gwendolin
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До 32
  Да бе, в ръцете на Овчаров, Шушулов и не зная още кой идиот!
  То и сега държавата има дял в ЕРП-тата, и какво от това.
  Колкото БДЖ-то е цъфнало и вързало...
  Байгън от държавно!

 34. 34 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 571 Неутрално

  33,
  ...и Шушулов почина!

 35. 35 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Петъре, намирате се в страната на кривите огледала! Тук, всичко, не е такова, каквото изглежда или се казва че е!

 36. 36 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Електроразпределителните дружества не са изкупили съоръжения за външно електроснабдяване, изградени от потребители за тяхна сметка, за над 120 милиона лева. А законът ги задължава.

 37. 37 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е даде г-н Докладал сгрешихте,смятахте да ни одерете кожата,но май ще ни хванете менерката,все не ви стига,като чеинвестицийте трябва да се изплатят за1,2 години.Не напразно се знае чехите са еврейте на славянството.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 38. 38 Профил на gvalchanov
  gvalchanov
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Абе Петре да не сме ве калесвали с бъклица да дойдете тука бре. Като не ви отърва без от тука ве.И без вас сме се оправяли и по-добре даже и на по-ниски цени на тока. Ай сектир . Държавната ЧЕС в държавата ни . Ми вие сте си направо държава в държавата ни ве, за идиоти ли ни мислите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK