Пазарът на лекарства надхвърли 2 милиарда лева

Пазарът на лекарства надхвърли 2 милиарда лева

© Дневник
Очаква се ръстът да се запази и тази година, а аптеките да продължат да намаляват


132 млн. лева са приходите от хранителни добавки. Ръстът е 4% спрямо 2009


"Изминалата 2010 г. беше умерено добра, без съществени изненади. За 2011 г. отново очакваме да е умерено добра - очакваме ръст на пазара на лекарствени продукти да е 6%"
Кунчо Трифонов, "IMS България"


"Никога не сме имали такъв ръст на нови марки лекарствени продукти и хранителни добавки като през 2010 г., особено голямо е увеличението при хранителните добавки и към тях има интерес от страна на клиентите"
Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки

Повече лекарства за повече пари са били закупени в България през 2010 г. Така накратко може да бъдат обобщени данните от годишното проучване на международната компания за изследвания на фармацевтичния пазар IMS. Според анализа пазарът надхвърля 2 милиарда лева, което е 9% ръст спрямо 2009 г.
Продадените опаковки са с около 2% по-малко, но мениджърът на "IMS България" Кунчо Трифонов обясни пред "Дневник", че този спад "не означава, че българите са се лекували с по-малко медикаменти, а се дължи на това, че производителите започнаха да слагат повече лекарства в една опаковка и да произвеждат все повече комбинирани продукти, което изисква приемането на по-малко таблетки". Изследването не отчита колко са хапчетата в един пакет и как са се увеличавали.


Данните за 2010 г. потвърждават, че тенденцията за нарастване на пазара се запазва. През 2009 г. увеличението на приходите беше с 8.1%, а спадът в опаковките - 0.7% спрямо 2008 г. Прогнозата на IMS за 2011 г. е отново за ръст от около 6% на база всички лекарствени продукти.


Той ще бъде поддържан от продажбите в аптеките, докато от болниците се очаква да е на същото ниво. През тази година българите са си купили лекарства за 1.6 млрд. лева (разходите за част от тях са заплатени от НЗОК - 340 млн. лева- бел. ред.), а болниците - за 275 млн. лева.


Аптекарите коментираха, че не се е случил и прогнозираният спад в продажбите на хранителните добавки. Очакванията бяха, че заради кризата и свитите доходи българите ще намалят тези разходи, но те имат ръст от 4%. Най-продавани са лекарствата от сериите "грижа за ставите" и мултивитамините.


Изводът, че увеличените приходи на фармацевтичните компании се дължат на по-големи продадени обеми, се подкрепя и от фактите, че през 2010 г. цените на лекарствата от позитивния списък, които се продават в аптеките, се понижиха. А здравното министерство намали сумите за някои търгове за медикаменти, защото в тях бяха добавени и генерични лекарства, които са на по-ниски цени. Експортът в България е пренебрежимо малък и не може да окаже съществено влияние на данните, коментира Кунчо Трифонов.


IMS обръщат внимание на проблема със забавените плащания от клиниките към доставчиците и предричат, че и през 2011 г. ще продължи да има "заробващо кредитиране на болниците от дистрибуторите".


С рецепта и без рецепта


При лекарствата с рецепта приходите са нараснали с 10% спрямо 2009 г. Това се дължи и на улеснения достъп на медикаменти в позитивната листа и на увеличаването правата на общопрактикуващите лекари да предписват лекарства. За тези без рецепта има ръст на постъпленията с 4%. Продажбите на т.нар. оригинални продукти са нараснали и като опаковки, и като приходи съответно със 7.8% и 15%, а при генеричните има спад в опаковките с 4.5% и ръст в постъпленията от 3.5%.


"Нарастват продажбите и цените на медикаменти и добавки. Никога не сме имали такъв ръст на навлизането на нови марки и продукти", коментира пред "Дневник" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.


Най-продаваното лекарство е било аналгин на"Софарма", въпреки че има спад с 15.9% спрямо 2009 г. Най-голям ръст отбелязва аспирин протект на Bayer - с 30%. Според Костов причина за големия ръст в продажбите може да е и реекспортът, защото това лекарство се предлага много изгодно на българския пазар и се препродава в други страни.


Средната цена на опаковка е била близо 8 лв. срещу около 7 лв. за миналата година. Тенденцията на ръст на цените е от 2006 г., когато средната стойност е било около 5.50 лв.


Все повече хранителни добавки

През есента на миналата година анализатори предрекоха, че ще има стагнация на този пазар, защото кризата е замразила продажбите им. Тези продукти са повече част от стила на живот и заради кризата хората ще са по-склонни да се лишат от тях, считаха те. Общо увеличението в приходите от тези продукти е 4%. Има и такива като цитровит витамин С ("Актавис") с повишение от над 3000% и в продажбите на опаковки и в приходите. Изводите в доклада са, че тази година най-продаваните хранителни добавки (в стойност) отново са от класа на "грижа за ставите", следвани от мултивитамините.


Броят на аптеките ще продължи да намалява


И през миналата година броят на аптеките в България е продължил да намалява От около 4300 - 4500 в предишните години през 2010 г. са работили близо 3900. Годишният оборот в една средно голяма аптека през 2010 г. е бил около 408 хил. лв., но има и обекти с оборот милиони и такива с под 40 хил. лв., пише в анализа на IMS. Компанията уточни, че става дума само за приходите от продадените лекарствени продукти, а не и от други (напр. ако в същата аптека се продава козметика). Прогнозите са, че през 2011 г. ще затворят още около 100 обекта по икономически причини.


"Ние отдавна твърдим, че броят на аптеките намалява и ще намалява", коментира Николай Костов. Според него причината е в окрупняването на бизнеса, защото пазарът го изисква. Той посочи, че хората предпочитат да влизат в аптеки над 20 кв.м и които предлагат повече продукти.


Преди седмица при окончателното приемане на промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина парламентът запази досегашното ограничение за собственост върху аптеките, според което едно юридическо лице може да има до четири. Това е опит да се ограничи окрупняването на бизнеса, но на практика това ограничение не работи на практика, защото един човек може да открие на свое име колкото иска фирми и да има много повече от четири аптеки.

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Това май наистина само у нас го има. В чужбина(поне в в три-четири държави съм наблюдавал отблизо) никой от познатите ми не беше чувал за аналгин. Да приемем, че го има под друго име. Относно аспирина - много рядко се приема. У нас се пие като сокче - за щяло и нещяло. Дали помага на сърцето и колко вреди нанася на стомашната лигавица, друг въпрос е. За витамините - образованиоте хора по света разбраха, че химично синтезиранио витамини НЕ се усвояват от организма и по-скоро му вредят. Еле само ние жулиме витамин Ц и си мислиме, че живеем здравословно, а в същото време товариме черния си дроб с разграждането на химията в тези таблетки.

  malart.blog.bg
 2. 2 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ово е криза.....
  по време на криза най-много печелят бялата мафия, алкохола и цигарите/контрабандата

 3. 3 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Ха-ха-ха. 'Най-продаваното лекарство е било аналгин на"Софарма"

  Няколкостотин хиляди българи са с високо артериално налягане , болят ги главите и ........... пият аналгин. След това някой казва ' А бе как така това момче си отиде , нищо му нямаше '.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 4. 4 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Нормално е. При липса на държава лекарствата се търгуват добре. Здравето е без значение. Повече болни, здрава държава.

 5. 5 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":

  За аспирина не си прав. Напоследък излязоха сигурни данни, че има предпазващ ефект и върху рак на дебелото черво. Разбира се не трябва да се взима от хора с язви и гастрити. Колкото и да е банално ацетилсалициловата киселина се използва от векове и ако има 'панацея' това определение трябва да се присъди точно на аспирина :

  c400 BC In Greece Hippocrates gives women willow leaf tea to relieve the pain of childbirth.
  1763 Reverend Edward Stone of Chipping Norton near Oxford gives dried willow bark to 50 parishioners suffering rheumatic fever. He describes his findings in a letter to the Royal Society of London.
  1823 In Italy the active ingredient is extracted from willow and named salicin.
  1838 Salicin is also found in the meadowsweet flower by Swiss and German researchers.
  1853 Salicylic acid made from salicin by French scientists but it is found to irritate the gut.
  Related Articles
  1893 German scientists find that adding an acetyl group to salicylic acid reduces its irritant properties.
  1897 In Germany, Bayer's Felix Hoffmann develops and patents a process for synthesising acetyl salicylic acid or aspirin. First clinical trials begin.
  1899 Clinical trials are successfully completed. Aspirin is launched.
  1914 International trade in pharmaceuticals is interrupted by the outbreak of World War I. Australian pharmacist G. R. Nicholas wins a competition to find a new way of producing aspirin.
  1930s Bayer's patent on acetyl salicylic acid runs out. It becomes a generic drug.
  1974 First evidence of aspirin's effects in preventing heart attacks: Professor Elwood.
  1982 English scientist Professor Sir John Vane and two Swedish colleagues, Sune Bergström and Bengt Samuelsson win Nobel prize for discovering the role of aspirin in inhibiting prostaglandin production.
  1989 US researchers report preliminary study suggesting that aspirin may delay the onset of senile dementia 1994 - Professor Henk C S Wallenburg of Rotterdam shows that aspirin may help in treating pre-eclampsia in pregnant women.
  1995 American researchers find evidence that aspirin protects against bowel cancer.
  1997 Aspirin is now used or being tested for use in the following conditions:- heart attacks, strokes, pregnancy complications, colon cancer, diabetes, dementia


  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 6. 6 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Безработицата расте, на трето място сме в ЕС по безработица. Правителството прави стадиони и спортни убежища за малограмотни политици, които строят пътища, за да оправдят своята липса на образование. В тази ситуация лекарствата са нещо важно. Ако не си болен, държавата ще ти помогне, за да използваш лекарства.

 7. 7 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ето това е истината защо няма пари в здравната каса!

 8. 8 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":

  За аналгина сигурно си прав - като гледам, май само Софарма си го правят. Но за аспирина... толкова видове се бълват, не ми се вярва да ги произвеждат само заради неосведомените българи.

 9. 9 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#1] от "malart":

  а витамин Ц на ампули ? или и той не се усвоява от организма...

  Pure Chewing Satisfaction
 10. 10 Профил на Tsvetan Tsvetanov
  Tsvetan Tsvetanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yotce":

  Аспиринът е един вид - ацетилсалицилова киселина. Различните фармацефтични компании използват различни търговски имена. Иначе разлика няма. Същото е и с парацетамола - дори и да му променят името, по никакъв начин не максимилизират ефектите му, колкото и да ни убежават.

 11. 11 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 641 Разстроено

  Два милиарда лева! Интересно , каква част от тези лекарства са произведени в България, и каква печалба носят на днешните и собственици- безсрамно богати "честни"бизнесмени с неясен произход на първоначалния капитал.
  "Приватизираната" за жълти стотинки доходоносна фармацевтична промишленост вместо да носи дивиденти в пенсионния фонд и здравеопазването днес пълни джобовете на червената мафия .

 12. 12 Профил на вземи тая греда
  вземи тая греда
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За витамин Ц си хапвайте повечко люти чушлета по възможност пресни, ако ли не и в буркан с оцет стават

  Quis custodiet ipsos custodes?
 13. 13 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#8] от "Yotce":

  На аналгина съставката му се казва метамизол натрий - има го и под много други търговски имена, но в много страни е забранен поради различни причини, най-вече икономически.
  Малоумното изказване на номер 1 няма какво да го коментираме.

 14. 14 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Ако българите знаеха, че от две години, има наше генерично и евтино производство на виагра, под името еротон, то щеше да бие аналгина по продажби

 15. 15 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Аналгинът е забранен почти навсякъде, заради алергиите.
  Има 4 общоупотребявани противоболкови и за сваляне на Т. Използвам търговски имена, за ясност: аналгин, аспирин, парацетамол и пирамидон-амидофен.
  1,2 и 4 имат странични ефекти. 2 се изплзва, заради другите му ефекти - противовъзпалително и антикоагулант.
  За настинки, болки, Т, се препоръчва парацетамол, а за по- добър ефект, в комбинация с кофеини кодеин: парекофдал, ацефин и солпадеин.
  Толкова знам по въпроса, с простата си обущарска глава.

 16. 16 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Световният фармац. пазар е от порядъка на 1000 млрд. долара... и колкото и да звучи странно - в момента големите фирми като Мерк и Пфайзър са в криза.... защото на доста лекарства им изтичат патентите и няма нови разработки в пайпа.... а трае дълго, докато изкарат нови лекарства... спекулантите са нервни.... акциите не могат да отлепят.... фирмите са фрашкани с пари и плащат дебел дивидент... но как ще изглежда бъдещето.... бъдещето.... бъдещето....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Хайде сега ако може Дневник едно изследване да произведе на финансовите резултати на вносиителите.
  Мерси предварително. Не бързайте - до 31.03.2011 има време

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:23 на 03/02/2011 от неговия автор.

 19. 19 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ето една новина от вчера как спекулантите са нервни.... идва времето на йефтините лекарства... като изтекат патентите...

  Drug giant Merck & Co. (MRK) reported fourth-quarter earnings that beat the expectations of Wall Street, yet the drug maker’s stock price still plunged nearly 3% today.

  Over the next three years, Merck and many big drug makers face the loss of U.S. sales from many big-selling drugs due to patent expirations. Analysts and investors crave forecasts for this coming period.

  Frazier, however, says that to reach previously stated 2013 goals would have required cost cuts that would hurt long-term growth prospects and limit the company’s ability to pursue business opportunities.

  The WSJ reports that analysts have expressed concern about Merck’s decision not to cut costs further. Credit Suisse analyst Catherine Arnold said on the conference call investors would like to see more “sharing of pain.”

  In 2010, Merck earned 28 cents a share, or $3.42 a share excluding items, on revenue of $45.99 billion, exceeding analysts’ expectations.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 20. 20 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 571 Разстроено

  за туризма ДДС-9%
  за лекарства ДДС-20%
  ебати държавата
  туризъм-туристи-алкохол-циари-хазарт-проституция
  лекарства-болни-пенсионери-здраве-
  ЕБАТИ ПРИОРИТЕТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА

 21. 21 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 571 Любопитно

  До коментар [#15] от "pesho1921":

  може да е вярно това
  но него пии като нети понася
  на мен ина моето семейство ми действа чудесно и никой няма проблеми имам малки деца икогато нуровен и парацетамол не са действали на децата ми и те са се гърчели от температура аналгин ги е оправял за 15 мин

 22. 22 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#20] от "hagan":

  20% си е много

  Дания: 25 %
  Германия: 19 %
  Италия: 10 %
  Гърция: 8 %
  Финландия: 8 %
  Полша: 7 %
  Холандия: 6 %
  Белгия: 6 %
  Португалия: 5 %
  Унгария: 5 %
  Испания: 4 %
  Люксембург: 3 %
  Швейцерия: 2.4 %

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 23. 23 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Значи фармац. производители се делят на три основни вида

  № 1 - Класически - които разработват нови лекарства.... там най-големите са Пфайзър и Мерк

  № 2 - Генерика - произвеждащи лекарства с изтекъл патент от по-горните... Най-голямата фирма е израелската Тева

  №3 - Биотехнологични - тук най-голямата е Амджен.... тези фирми обикновенно имат само едно-две лекарства с които правят яка пачка... повечето фирми обаче фалирват без да могат да изкарат лекарство.... има хиляди борещи се да направят голямото откритие.... и дори и най-малките слухове изстрелват акциите в космоса... или ги пращат по дяволите....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 24. 24 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Ето пример за една биотек фирма от Бъркли, която се бори за оцеляване, но в последните дни стават странни работи... някой май знае повече от другите....

  http://finance.yahoo.com/q/bc?s=XOMA&t=my&l=on&z=l&q=l&c=

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 25. 25 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 507 Гневно

  И това да не повод за гордост - 2 милиарда за лекарства !!!

  Това означава, че българския народ е много, много болен за съжаление ....

  А голяма част, т.е. почти всички химически лекарства, ако лекуват 1 нещо, почти е сигурно че вредят на доста други.

  Но е важно да печелят корпорациите от гадните си химии, държавата от ддс-то и т.н.

  Живота и здравето на хората са безценни ....

  Защото не струват нищо ....

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 26. 26 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#25] от "dalaver3":

  Азиятците имат решението - казва се Йога.... и е превентивно.... физ. упражнения, хранене, медитация, мироглед....

  Аз почвам и аз лека полека с йогата....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 27. 27 Профил на dalaver3
  dalaver3
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#26] от "KOBOLD":

  Браво на теб щом се занимаваш с това !

  Само с храненето не знам как ще ти се получи при тия боклуци дето са по магазините - само Е-та ?

  Такса смет (ТБО) - Варна е НЕЗАКОННА !!! НЕ Я ПЛАЩАЙТЕ !!!, http://bit.ly/1gVr8qA, http://bit.ly/1mZMw5b, Iniqua nunquam imperia retinentur diu.
 28. 28 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#27] от "dalaver3":

  Аз съм в Дойчланд - тук са най-многото вегетарянци в Европа... и естествено има и съответните магазини като Алнатура.... сега с тези диоксини много хора започнаха да се замислят... не че тез еко продукти не могат да ги нафрашкат и тях... ама при йефтините е сигурно....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 29. 29 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Каква е тази Нешева!
  Какви са тези хора!
  Кой им дава право да се разпореждат с моя здравен данък и да си играят на здравно осигуряване?
  http://www.nhif.bg/web/guest/164
  АВТОБИОГРАФИЯ: Д-р Нели Петкова Нешева
  Професионален опит:
  2009 - 2010
  Министерство на здравеопазването, Главен секретар
  2008 – 2009
  Столична община – дирекция „Здравеопазване”, Директор
  2000 – 2007
  Водещи фармацевтични компании
  ...
  - КОИ СА ТЕЗИ ВОДЕЩИ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ, ЗА КОИТО Е РАБОТИЛА 7 ГОДИНИ?
  - ЗАТОВА ЛИ ПАЗАРА НА ЛЕКАРСТВА НАДХВЪРЛИ 2 МЛРД ЛЕВА!
  - ОПИТА И КАТО МЕНИДЖЪР Е САМО 2 ГОДИНИ (ПРИ бб В ОБШИНАТА И ПАК ПРИ НЕГО В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ)
  - ЗАЩО ЧОВЕК ОТ СКЪПО ПЛАТЕНИТЕ ФАРМАЦЕВТИЧНИ КОМПАНИИ ОТИВА НА РАБОТА В СОФИЙСКА ОБЩИНА, В ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО?
  ... МОЖЕ БИ ЗА ДА СТИГНЕ ДО ЗДРАВНАТА КАСА И ДА ОБСЛУЖИ БИВШИТЕ СИ РАБОТОДАТЕЛИ ОТ ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ!
  ...
  това е поредната КАЛИНКА!

 30. 30 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#19] от "KOBOLD":

  Сигурно пак ще ни спретнат някоя световна "пандемия" от типа на свинския грип, за да си вдигнат продажбите.

 31. 31 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  До коментар [#30] от "Mai Tai":

  Оооо да, разбира се - догодина нервните спекуланти като почнат да бият по масата.... и ще задействат машинарията....

  Освен това си има тренд постоянно да се пробутват какви ли не препарати за щяло-и-нещяло.... много хора се тъпчат заради нервите... антидепресиви.... там като те почнат и няма оттърване...

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 32. 32 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 546 Неутрално

  как пък преди 20-ина години във Варна имаше 12 аптеки ...сега са повече от 15 само в квартала ми КОКОМАКС е решението http://www.vbox7.com/play:5e3b7d0c

  artmosphere
 33. 33 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Проблемът не е в лекарствта, болните, в преуботребата. Обратното. В НЕупотрбата. Пазарът на билки,чудесии, гърмящи смеси вълшебнни, и всякакви вълшебства, като хранителни добавки, е колкото на лекарствта - 2 млрд.

  ----------------
  Сега по темата. В Щатите се подържат изкуствено надути цени на илачите и ноо трудно пускат чужди на пазара си. Целта е, да се финансират компаниите за рисърч. #1 в света да са. Оттам иде пардокса, че Пфайзер и Мерк, са на върха, макар цели 60% от продажбите им са само в САЩ! А САЩ са само 310 млн! и не са чак толкоз нефелни.Но понеже фарнацията е най-наукоемка, капиталоемка и времеемка, има нужда от протекция, която се отплаща, но не само на собствениците, а и на пациентите.
  Например виаграта равопоставя 80 на 20 годишен човек.

 34. 34 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До 20
  В старите страни на ЕС ДДС-то в туризма (хотелиерство, ресторантьорство, кафенета, бистра) е в рамките на 5-5,5%, а не 9.
  При тях логиката не е в храненето на пияндета и наркомани, а в това, че туристическата индустрия е скрит експорт на стоки и услуги, т.е. не е необходимо стоката ти да отговаря на някакви завишени критерии за качество и опаковка, освен това консуматорът й ти идва на крака. За наша радост хит са нашите зъболекарски услуги.
  Ти допускаш ли, че ВСЯКА БЪЛГАРКА, посетила Париж оставя поне 150 евро в парфюмерийния магазин "Сефора" на "Шан-з-Елизе", където ДДС-то върху парфюмите е 19,6%? По някой път и много повече!
  Чувал ли си за т. нар. "шопинг туризъм", и че най-уважаваните в много от богатите страни са туристите, дошли на "шопинг"! Защото вместо да се мъчат тези страни да транспортират стоките си на хиляди километри, клиентите им идват на крака!

 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До 15, Пешо1921
  Аналгинът наистина е непоносим за скандинавците, не зная как е за германците и французите.
  За хората на Балканите няма никакви проблеми, явно генът ни е друг.

 36. 36 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 523 Весело

  *Толкова знам по въпроса, с простата си обущарска глава.*Кажи нещо за качеството на гьона,клечките и обущарското лепило,а не за илачите!

 37. 37 Профил на katzo
  katzo
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В държава с може би най-болното население в ЕС си е жив бизнес да продаваш лекарства. Тези лекарства са си скъпички за нашия жизнен стандарт, достатъчно да се откаже пенсионер да си ги купува. По-интересното е, че повечето от тях дори не лекуват, а смо облекчават симптомите. Вържеш ли се на опашката обаче веднъж се превръщаш в обещаващ постоянен клиент. АБе въобщеее ...

 38. 38 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#20] от "hagan":
  За 21 г. преход единственият непреходен приоритет на "нашата" държава остана изтребването на българите в нея.Който може бяга навън и се спасява, който остане оцелява, но докога?Затова по всички показатели в ЕС сме на последно място, само по болести и смъртност сме на първо.Много добър атестат за управляващите и т.нар. "политици".

  ZeroOne
 39. 39 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 449 Весело

  тедиф, купи си барем един път в-к Стършел. Само 60 стотинки е. Да си освежиш чувството за хумор.

 40. 40 Профил на just
  just
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Аспирина наистина е възможно най-доброто лекарствено средство, страничните му ефекти са дозо-зависими, а и по-нови форми като стомашно устойчиви таблетки в ниска доза ги свеждат до минимум. Най-големите му предимства -предпазва от инфаркт и инсулт, а също така и намалява риска от рак на дебелото черво. Колкото до болко-успокояващите му и противовъзпалителни ефекти то те не са добри в ниски дози, но за тях има много други по-нови и добри препарати от класа Нестероидни Противовъзпалителни Средства като КОХ 2 инхибитори например. Препоръчам на всички мъже над 45 години които не са с гастро-интестинални проблеми, нямат хематологични проблеми и не са алергични към аспирин да приемат ежедневно по една таблетка от 75 до 100мг мах.
  Това е професионален съвет доказан от практиката и от множество научни изследвания. Бадете здрави и разумни.
  а

 41. 41 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#21] от "hagan":

  А къде отиде амидофена ?Според мен е голяма грешка ,че спря да се произвежда.

 42. 42 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това е 250 лева НА ЧОВЕК от населението (от бебе до пенсионер). Три процента от БВП-то на човек? Това за лекарства само - отделно другите разходи за здравеопазване. И тази новина не е скандал на годината?

  http://ide.li/
 43. 43 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  е, ако вземе да спада ще има овчи грип или който там е наред, въпреки че свинския не се получи толкова добре като преди

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 44. 44 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: 120 Любопитно

  До коментар [#41] от "Irina":

  Не само амидофена е спрян от производство!

  Нали асоциирането ни към ЕС изисква да се спре производството на всички фарма-продукти, които са генерика?
  Така се освободиха редица национални пазари за производители на генерика от развитите капиталистически страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK