Осигурените в най-масовите пенсионни фондове имат средно по 954 лв. в сметките си

Парите в частните пенсионни фондове се увеличават през миналата година

© Юлия Лазарова

Парите в частните пенсионни фондове се увеличават през миналата годинаСредно по 954 лв. има всеки един осигурен в личната си сметка в универсален пенсионен фонд, показват данните на Комисията за финансов надзор. Това са парите, натрупани от осигуровки и инвестиции, които плащат родените след 1959 г. Сумата е с 29% повече, отколкото през 2009 г. В професионалните фондове, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд, натрупаните средства са средно 2200 лв. на човек.


Най-малко са парите в доброволните – 918 лв. Общата стойност на активите, които всички пенсионни фондове управляват, се е увеличила с повече от една четвърт през миналата година и стига 3.987 млрд. лв. Приходите на дружествата са се увеличили с почти 10 на сто, а целият сектор излиза с печалба от 19.8 млн. лв. през миналата година. Това е с почти 20% повече, отколкото предходната година.


Три пенсионни компании отчитат загуба за миналата година – това са "Бъдеще" (167 хил. лв.), "Топлина" (249 хил. лв.) и "Пенсионносигурителен институт" (252 хил. лв.). Намаление на печалбата има само "ЦКБ-Сила", въпреки че приходите й от такси и удръжки са скочили със 140%. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK