Сигнали за подновен интерес към рисковите взаимни фондове

Нетните активи на индустрията нарастват незначително за месец

Сигнали за подновен интерес към рисковите взаимни фондове

© ДНЕВНИК
17 трлн. евро е обемът на глобалния пазар

Инвеститорите започват да насочват малка част от средствата си към рисковите взаимни фондове, но апетитът им към по-консервативните се запазва. Това показва месечната равносметка на пазара по данни от Българската асоциация на управляващите дружества и самите инвестиционни компании.


Според нея общите нетни активи на сектора са се увеличили с едва около 1% до около 722 млн. лв., от които 473 млн. лв. се управляват от българските фондове. Лекото увеличение се дължи на по-малки инвестиции във фондовете, инвестиращи на чуждестранните пазари на акции, като "Елана глобален фонд акции" и "Адванс Източна Европа", както и в други рискови схеми като "ДСК Растеж" и "Стандарт инвестмънт високохододен фонд".
Част от ръста в активите на фондовете се дължи и на положителната вълна на капиталовите пазари, която бавно започва да връща апетита за риск на дребните инвеститори.


Извън тези данни последните месеци "Пайъниър инвестмънтс", дистрибутирани от Уникредит Булбанк и Пощенска банка, която предлага у нас фондовете на гръцкото управляващо дружество на EFG Eurobank, отчетоха засилен интерес на дребните инвеститори към този вид инвестиции. Това обаче се дължи и на факта, че двете банки имат смесени депозитни и кредитни продукти, обвързани с взаимни фондове.


Уникредит Булбанк предлага по-благоприятни лихви по ипотечните си кредити при инвестиция на средства във фондовете на "Пайъниър инвестмънтс", докато Пощенска банка има смесен продукт между депозит и взаимен фонд. Така фондовете на Eurobank EFG Fund Management у нас са успели да съберат активи под управление за над 5 млн. евро към края на 2010 г.


В същото време по-разнопосочна изглежда тенденцията при нискорисковите фондове и най-вече тези на паричния пазар, тъй като някои схеми регистрират отлив на средства, а други прилив. Именно заради повишаването на средствата в нискорисковите схеми през миналия месец пазарът отчете един от най-високите си скокове в обема на управляваните от него активи за последните три години.


Глобалната статистика на пазара на взаимни фондове на Европейската асоциация на фонд мениджърите - EFAMA, показва трайно оттегляне на средствата в световен мащаб от фондовете на паричния пазар за шесто поредно тримесечие в края на септември 2010 г. заради изключително ниските основни лихви в развитите икономики. В същото време фондовете в облигации продължават да привличат средства главно заради спекулациите с дълговите проблеми на Европа, които качиха доходността по държавните ценни книжа на затруднените страни членки до много високи нива.


Рисковите фондове имат малко по-колебливо представяне, но притокът на средства към тях значително надвишава отлива им през последните седем тримесечия към края на септември 2010 г. Общо активите на взаимните фондове в глобален мащаб леко се увеличават до 17.4 трлн. евро, от които 5.8 трлн. се падат на европейския пазар, показват данните на EFAMA.


Топ 5 фамилии фондове на пазара през януари 2010
Фамилия Нетни активи (млн. лв.)Пазарен дял (%)
"Пайъниър инвестмънтс" 20929
"Райфайзен асет мениджмънт" 14120
"ДСК Управление на активи" 608,4
"Елана фонд мениджмънт" 405,5
"ЦКБ асет мениджмънт"314,4
Общо48167,3
Източник:БАУД  

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK