Santander иска и остатъка от полската Bank Zachodni

На пресконференция миналата седмица директорът на Santander Емилио Ботин заяви, че групата е изпълнила целите си за географско разпростиране и няма нужда да купува повече банки.

© Reuters

На пресконференция миналата седмица директорът на Santander Емилио Ботин заяви, че групата е изпълнила целите си за географско разпростиране и няма нужда да купува повече банки.Най-голямата банка в Испания Santander е предложила 4.29 млрд. евро (5.8 млрд. долара) за пълен контрол над полската Bank Zachodni, съобщиха международните агенции.


След като през септември 2010 г. испанският кредитор се съгласи да купи 70.4% от петата по активи в Полша от ирландската Allied Irish Banks (AIB), сега тя е предложила и на останалите миноритарни инвеститори да изкупи дяловете им.


Първоначалната сделка беше за 2.9 млрд. евро, но още чака одобрението на регулаторите, припомня Reuters. Сред конкурентите на Santander тогава бяха френската BNP Paribas, както и подкрепяната от местното правителство полска PKO.
Сега за една акция Santander предлага 226.89 злоти (58.55 евро), цена, в която е включена премия от почти 10 злоти.


Ходът беше очакван с оглед на това, че полското законодателство задължава институциите, придобиващи над 66%, да отправят такава оферта. Тя ще бъде в сила от 24 февруари до 25 март.


В последно време Santander разширява усилено бизнеса си в развиващи се пазари, а и във Великобритания и САЩ като част от стратегията за намаляване на зависимостта от местния банков пазар.


Заради провизиране и отписване на лоши кредити в Испания банката отчете 8.5% спад в чистата печалба за 2010 г. до 8.18 млрд. евро. От юни миналата година досега банката е похарчила над 7 млрд. евро за експанзията на бизнеса си, посочва Bloomberg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK