Анализатори за България: Вътрешното търсене остава слабо

Възстановяването ще продължи да бъде подкрепяно от износа

Анализатори за България: Вътрешното търсене остава слабо

© Надежда Чипева, КапиталИзбори 2022


Затегнатото кредитиране, безработицата и инфлацията ограничават потреблението

Икономиката на България ще продължи да се възстановява по модела "слабо вътрешно търсене и силен износ". Това очакват анализатори на Райфайзенбанк (България) и гръцката група И Еф Джи Юробанк за 2011 г.


Ръстът на депозитите на домакинствата в края на 2010 г. при относително непроменените номинални доходи най-вероятно означава, че очакваното възстановяване на потреблението през последното тримесечие на 2010 г. не се е случило, посочват анализаторите на Райфайзенбанк (България). Според главния икономист на банката Калоян Ганев последните данни потвърждават очакванията за бавно възстановяване на икономиката.
"Липсата на растеж на доходите в условията на ускоряваща се инфлация продължава да отслабва покупателната сила на домакинствата", казва той. "Спестяванията в банкови депозити и други доходоносни активи ще продължат да бъдат атрактивни за домакинствата като средство за компенсиране на спада в реалните доходи."


Няколко са факторите, които пречат на бързото възстановяване на потреблението, смятат анализаторите на И Еф Джи Юробанк. На първо място са все още затегнатите условия за кредитиране за домакинствата. Освен това пречка са високата безработица и растящата инфлация. "Затова и домакинствата са предпазливи, когато решават как да харчат", коментират те.


В същото време подобряването на нагласите на потребителите и бизнеса са положителен сигнал за бъдещото развитие на вътрешното търсене. Очакванията за 2011 г. са възстановяването да се движи по модела от първите три тримесечия на 2010 г. - слабо потребление, придружено от силен износ.


Според анализаторите благодарение на устойчивия експорт през 2011 г. растежът ще се засили до 2.5% на годишна база. Вътрешното търсене също ще се възстановява, но постепенно. Нови инвестиции очакват още те като резултат от по-доброто усвояване на европейските фондове, особено при инфраструктурните проекти.


В основата за ускоряване на икономическото възстановяване през 2011 г. са стабилната фискална позиция, по-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз, както и успокояването на макроикономическата нестабилност, посочват още от И Еф Джи Юробанк.


"Освен това правителството е отдадено на идеята в страната да бъде въведено еврото, когато външните макроикономически и политически условия го позволят." Това според анализаторите може да се случи още през 2012 г., особено ако правителството успее да изпълни фискалните си цели за догодина.


За тази година правителството е заложило дефицит от 1.9 млрд. лв., или 2.5% от БВП, без особена промяна на данъците и ръст на БВП в реално изражение 3.6%. Тези цели според анализаторите са постижими, въпреки че бяха много оспорвани от някои като твърде оптимистични. "България може да изненада приятно Европа, ако посрещне средносрочните си цели както трябва", коментират те.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK