Анализатори за България: Вътрешното търсене остава слабо

Възстановяването ще продължи да бъде подкрепяно от износа

Анализатори за България: Вътрешното търсене остава слабо

© Надежда Чипева, Капитал
Затегнатото кредитиране, безработицата и инфлацията ограничават потреблението

Икономиката на България ще продължи да се възстановява по модела "слабо вътрешно търсене и силен износ". Това очакват анализатори на Райфайзенбанк (България) и гръцката група И Еф Джи Юробанк за 2011 г.


Ръстът на депозитите на домакинствата в края на 2010 г. при относително непроменените номинални доходи най-вероятно означава, че очакваното възстановяване на потреблението през последното тримесечие на 2010 г. не се е случило, посочват анализаторите на Райфайзенбанк (България). Според главния икономист на банката Калоян Ганев последните данни потвърждават очакванията за бавно възстановяване на икономиката.
"Липсата на растеж на доходите в условията на ускоряваща се инфлация продължава да отслабва покупателната сила на домакинствата", казва той. "Спестяванията в банкови депозити и други доходоносни активи ще продължат да бъдат атрактивни за домакинствата като средство за компенсиране на спада в реалните доходи."


Няколко са факторите, които пречат на бързото възстановяване на потреблението, смятат анализаторите на И Еф Джи Юробанк. На първо място са все още затегнатите условия за кредитиране за домакинствата. Освен това пречка са високата безработица и растящата инфлация. "Затова и домакинствата са предпазливи, когато решават как да харчат", коментират те.


В същото време подобряването на нагласите на потребителите и бизнеса са положителен сигнал за бъдещото развитие на вътрешното търсене. Очакванията за 2011 г. са възстановяването да се движи по модела от първите три тримесечия на 2010 г. - слабо потребление, придружено от силен износ.


Според анализаторите благодарение на устойчивия експорт през 2011 г. растежът ще се засили до 2.5% на годишна база. Вътрешното търсене също ще се възстановява, но постепенно. Нови инвестиции очакват още те като резултат от по-доброто усвояване на европейските фондове, особено при инфраструктурните проекти.


В основата за ускоряване на икономическото възстановяване през 2011 г. са стабилната фискална позиция, по-доброто усвояване на средствата от Европейския съюз, както и успокояването на макроикономическата нестабилност, посочват още от И Еф Джи Юробанк.


"Освен това правителството е отдадено на идеята в страната да бъде въведено еврото, когато външните макроикономически и политически условия го позволят." Това според анализаторите може да се случи още през 2012 г., особено ако правителството успее да изпълни фискалните си цели за догодина.


За тази година правителството е заложило дефицит от 1.9 млрд. лв., или 2.5% от БВП, без особена промяна на данъците и ръст на БВП в реално изражение 3.6%. Тези цели според анализаторите са постижими, въпреки че бяха много оспорвани от някои като твърде оптимистични. "България може да изненада приятно Европа, ако посрещне средносрочните си цели както трябва", коментират те.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 498 Неутрално

  По рекламите ще ни познаете: памперси, дамски превръзки, разни неща против сополи и хемороиди, дето да им четем листовката... когато започнат да ми рекламират "Фолксваген" и "НР", тогава ще повярвам, че нещо се случва. Ами те и "Кока кола" се изнесоха от тук вече...

 2. 2 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Днес към 10.30 ч. в голям магазин на Технополис аз бях единствения посетител!?!?През последните 3-4 години многократно съм влизал в този магазин,в който винаги е имало достатъчно много посетители и купувачи.

 3. 3 Профил на chichekov
  chichekov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Няма нужда човек да е "анализатор", за да стигне до извода - "Вътрешното търсене остава слабо". Не съм "икономист", но съм любопитен гражданин и по тази причина си задавам простички въпроси: Какъв "износ" прави България, съответно какъв процент от БВП, представлява този износ ? Каква е структурата на БВП през последните 20 години?
  Как изглежда графиката на "нарастването" на БВП през последните 30 години сравнена с други икономики (от развити страни, от бивши соц. страни, от развиващи се страни), включително през последните 3 години - на криза...?
  Ако някой има претенции за анализатор - би трябвало да знае отговорите на тези и други подобни въпроси и вярвам , че ще бъде интересно за читателите - да разсъждава върху тях...?

 4. 4 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Търсенето не е слабо, а е съвсем нормално. Просто последните години беше свръх надуто от кредитиране, живот на аванта и незаслужено покачване на жизнения стандарт на Ганьо. Но в крайна сметка икономиката си е елементарна математика и всичко си идва на мястото.

  Следващите години търсенето няма да е по различно от днес. Ако ви се струва слабо - свиквайте. Нормално си е. Ако не ви харесва - оправяйте се.

 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  До коментар [#4] от "niakoi_si":

  Социопатът изпълзе от дупката. Вика, търсенето през последните години било свръх надуто, та да сме свиквали, че икономиката била елементарна математика.
  Трябва да се цитирам. Щото става въпрос за класически геребер.
  "Указание за гербери: "Всяко нещо трябва да се прави толкова просто, колкото е възможно. Но не по-просто! "

  Предвид изказването на павиана, че "икономиката си е елементарна математика" си дадох сметка, че елементарните полуграмотници са мнозинство. Та икономиката ще съответства на интелекта на мнозинството. Елементарно Уотсън, нали?

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#3] от "chichekov":

  Ами имаме износ имаме със сигурност и то не малък. Обаче е по-малък все още от вносът. Една от причините за това е и, че повечето износители внасят суровините си от вън, защото били по-каюествени и/или по-евтини. Малко омагьосан кръг се получава.

  До коментар [#5] от "Graf": Прав си икономиката не е проста математика, но и аз (без да внасям политически нотки) съм на мнение, че бая народ бая нещо купи - на фона на тогавашните заплати акълът ми не го побираше от къде намираха пари хем да купуват техника, ремонти да правят, почивки на море, планина или в чужбина и да излизат често вечер.

  Сега просто им остана само връщането на кредите

 7. 7 Профил на Емо Ангелов
  Емо Ангелов
  Рейтинг: 1391 Неутрално


  chichekov
  Въпросите, които задаваш са статистика, а не анализ
  На повечето отговори можеш да си отговориш сам, ако се поровиш в сайтовете на БНБ, НСИ и финансовото министерство.
  Можеш да видиш външната ни търговия по групи стоки и страни на страницата на НСИ. Да ти дам ли линк или ще се справиш сам?

 8. 8 Профил на bat johnny
  bat johnny
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "chichekov":

  На сайта на НСИ има предостатъчно информация за да си направи човек сам анализ.

  Дюнери пробирам, ЕГН-та си набирам....
 9. 9 Профил на 077888888888
  077888888888
  Рейтинг: 616 Весело

  Как да нараства вътрешното потребление когато цените на 2 от най основните продукти растат всеки ден?

  Хлябът и олиото..

  В Пени 1 кг Ябълки е 2,60 лв.

  Днес в Мол Сани бяхме с мене 2 купувача..

  Извод: Народът цепи стотинката на две,
  а алчните търгаши пак ще пият студена вода..

  Защо ли?
  Защото търсенете определя предлагането, а не обратното.

  Да изгоним паплачта ГРОБ и спасим Родината.
 10. 10 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дико Желев":

  Ето ти един прост пример: шифач, дърводелец и бакалия, никой няма пари в кеш, не може да си позволи услугите на другия. Идва кредитор- в лицето на държавата под формата на субсидия или банка, която отпуска кредит на шифача, шифачът пазарува от бакалина, бакалинът получава пари и решава, че ще прави ремонт и си поръчва нови мебели при дърводелеца, който с парите от поръчката решава да си обнови гардероба и отива при шифача, който с тези пари си връща кредита. Ако секне търсенето на услугите на който и да е от тримата, секва и потокът на парите и шифачът е в ситуацията, която ти описваш: "Сега просто им остана само връщането на кредите "

  Знаеш ли защо Полша преживя кризата сравнително леко- заради силното вътрешно търсене. Това, че икономиката им е не е експортноориентирана, я прави стабилна при външни сътресения. Нормалните страни като Германия по време на криза стимулират вътрешното търсене и потребление (пример с премията от 2500 евро за покупка на нова кола), за да не задушават и без това затруднената икономика. А мозъци като Дянков правят точно обратното.

 11. 11 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Освен това правителството е отдадено на идеята в страната да бъде въведено еврото, когато външните макроикономически и политически условия го позволят." Това според анализаторите може да се случи още през 2012 г., особено ако правителството успее да изпълни фискалните си цели за догодина.

  Аз ли бъркам или за да се въведе еврото, трябват 2 години участие в ЕРМ- механизма, в който ние все още не сме приети, а е 2011 година вече?

 12. 12 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#10] от "luub": Първото, което ми хрумва е , че примерът ти въобще не е подходящ, защото много се чудя каква премия би дал на краен потребител в България, като сигурно 90% от техниката се внася. У нас може би би по естествено стимулиране на прозводителите с някакви облекчения.

  Много ясно, че в България трябва да се вдигне вътрешното потребление е не разбрах, защо реши, че това го отричам или, че не го знам

  Апропо в един пример да дадеш две тотално различно ориентирани икономики....

  Аз все още съм на мнението си от горният ми коментар: Хората погасяват кредити с "излишните пари" - разбира се не в истинският смисъл на думата, ами парите, които получаваха и можеха да разпределят за различни разходи извън всекдневните им нужди.

  Заплататите не са паднали. Вярно вдигнал се е малко процента на безработицата... Но като цяло става дума за преструктуриране на бюджетите. Малко са по-свити докато си изплатят заемите.

 13. 13 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#11] от "luub":

  Мисля, че единственото сериозно условие (четете "препъни камък" е дефицит, който да не е по-голям от 2,5 или 3,5 процента от БВП на съответната държава на годишна база в продължение на 3 години. Но може и да бъркам, вече не знам

 14. 14 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това го изпълнявахме до 2008 година, преди това инфлацията беше препъни-камъчето. Както и да е, този цитат е неясен. Според мен са имали предвид, че 2012 може да влезнем в ЕРМ, а не да въведем еврото.


  А колкото до двете различни икономики- примерът беше, че без значение от структурата на икономиката вътрешното търсене си остава решаващ фактор във възстановяването.

  Вярно е, че на първо място трябва да се стимулира производството. То така или иначе е началото на веригата. Не съм предлагала да се стимулират търговците. А колкото до това, че "Хората погасяват кредити с "излишните пари""- не важи за консуматорска икономика като нашата. Просто мисленето е как да си купя еди какво си, а не дали мога да си го позволя.

  "Заплататите не са паднали." - Може, но инфлацията се вдигна. Несигурността и страхът от бъдещето също- спестяванията нарастват, а от това икономиката и държавата не печелят.

 15. 15 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#5] от "Graf":

  И да си придаваш важност - все тая. Аз направих прогноза - дали ще се сбъдне предстои да видим.

  А, че прогнозираното от мен не ти е приятно - си е лично твой проблем!


 16. 16 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "luub":

  Прав си за стимулирането на търсенето в Германия.

  Обаче трябва да си абсолютен ИДИОТ за да приложиш подобни мерки в БГ. Че нали като въведеш субсидия за покупка на кола, ще насереш и без това скапания платежен баланс и ще субсидираш всъщност самите германци???

  Стимулиране на вътрешно търсене, чрез държавна намеса има смисъл единствено и само тогава, когато насърчаваш собственото пройзводство. А сега се огледай и ми покажи един БГ пройзводител дето би насърчил с подобни мерки? Че те ще издумкат субсидията и пак ще си карат по старому.

  Въобще държавата трябва да помага на хората и хората трябва да помагат на държавата. Ама за целта ти трябва читава държава и читави хора. А тук ни едното имаш, ни другото. Затова най-добре не насърчавай нищо, а само гледай да не осерат много пейзажа. Това е тъжната БГ действителност.

 17. 17 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#16] от "niakoi_si":

  Защо трябва да се приема всичко едно към едно? Въобще нямах предвид да се субсидира купуването на коли, а по-скоро производството като цяло, малкия и средния бизнес. Въпросът беше принципен- по време на криза държавата е тази, която предоставя стимули

 18. 18 Профил на Дико
  Дико
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#16] от "niakoi_si" - "Обаче трябва да си абсолютен ИДИОТ за да приложиш подобни мерки в БГ. "
  аз написах нещо подобно, но по-конкретно - " каква премия би дал на краен потребител в България, като сигурно 90% от техниката се внася." Забележи - не ми се налагаше да използвам думата ИДИОТ

  "Че те ще издумкат субсидията и пак ще си карат по старому." - кой ти говори за субсидия. Не е добра идея, въобще. Данъчни облекчения; евентуално (ако е възможно) по-виоски импортни такси на отделните суровини и по-рестриктивни правила за вносителите на суровини. Така производителите, ще започнат да ползват българските суровини и биха оптимизирали усилията си. Абе нещо от сорта на "подкрепете българското".

  " Ама за целта ти трябва читава държава и читави хора." Ех и това твойто беше един "читав" коментар Толкова конкретни идеи, предложения и критики отправи, че със сигурност вече, знам какво не ни е наред.

  До коментар [#17] от "luub": Мии да ама примерът наистина не беше подходящ.

 19. 19 Профил на luub
  luub
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Примерът ми е изключително опростен и имаше за цел да онагледи значението на вътрешното потребление за възстановяването на една икономика след криза. Никъде не казвам, че трябва да се субсидират търговци, а че трябва да се стимулира потреблението. Шивачът произвежда или?

 20. 20 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#19] от "luub":

  Абе нищо против, но Германия субсидира купуването на коли не за де помпа абстрактно вътрешното си търсене, а за да спаси автомобилната си индустрия която е основа на икономиката и, и е изключително експортноориентирана. В един момент обаче дойде кризата и външите им пазари се сринаха, затова те субсидираха вътрешното търсене докато се съвземат външните им пазари. И това е моментът, това беше мярка за спасяване на успешната им експортноориентирана индустрия. Ти коя такава би подпомагал у нас?
  Още повече че стимулиране на въртешното потребление има смисъл само при позитивен платежен баланс. Докато внасяме това което потребяваме единстреното до което води тази мярка е обедняване, както правилно е казал човека по-горе.

 21. 21 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "chichekov":

  Не претендирам да съм никакъв, но това би могло да Ви помогне:

  http://www.wolframalpha.com/input/?i=graph+gdp+growth+of+bulgaria%2c+usa%2c+brazil%2c+mexico%2cserbia%2cturkey%2cfrance+from+year+1980+to+2010&incParTime=true

  За съжаление, за да видите графиката в сериозна резолюция трябва да купите продукт за $100..

  .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK