Изпълнителният директор на Fiat разгневи италианските и американските политици

Изпълнителният директор на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе (на снимката) предизвика гнева на политиците в Италия след като коментира, че в рамките на "две или три години" Fiat ще се слее с Chrysler и ще премести главната си квартира в САЩ.

© Reuters

Изпълнителният директор на Fiat и Chrysler Серджо Маркионе (на снимката) предизвика гнева на политиците в Италия след като коментира, че в рамките на "две или три години" Fiat ще се слее с Chrysler и ще премести главната си квартира в САЩ.Избори 2022

Изпълнителният директор на Fiat и Chrysler Серджо Маркионe предизвика гнева на политиците в Италия, след като коментира, че може да премести централата на италианския производител в САЩ и обяви, че лихвите по отпуснатите държавни помощи за американския производител са "мошенически".


Fiat е символ на италианската промишлена сила и бизнес лидерите обявиха, че всяко едно решение на Маркионе да намали присъствието на компанията ще бъде катастрофално за имиджа на страната пред чуждестранните инвеститори, пише "Файненшъл таймс". Лидерът на опозиционната демократична партия в Италия Пиерлуиджи Берсани заяви, че е недопустимо "Торино и страната да се превърнат в предградие на Детройт".


В петък по време на конференцията JD Power в Сан Франциско Маркионе заяви, че в рамките на "две или три години" Fiat ще се слее с Chrysler и ще премести главната си квартира в САЩ. Два дни по-късно, в неделя, председателят на борда на директорите на италианската компания се опита да успокои страстите, като обяви, че европейската квартира на компанията ще остане в Торино дори и ако се стигне до сливане с американския производител.
Експерти, запознати с дейността на Fiat, очакват Маркионе да се опита да намали операциите на групата в Италия за сметка на тези в САЩ. Изпълнителният директор на компанията не крие своето разочарование от италианската бюрокрация и отношения с профсъюзите.


В неговото изявление той изразява и недоволството си от лихвите по заемите, отпуснати от правителството на САЩ за подпомагане на Chrysler. Маркионе дори използва провокативния термин "мошенически". От американския производител обявиха, че той съжалява за своите думи.


Кредитите, отпуснати от Вашингтон, помогнаха на Chrysler да се преструктурира след обявения фалит и позволиха на Fiat да вземе 20% дял от компанията. Плащанията по лихвите обаче превърнаха оперативната печалба от 1.2 млрд. долара на автомобилния производител в нетна загуба.


Според Стивън Ратнър, бивш съветник на американския президент Барак Обама по въпросите с автомобилния сектор, лихвите, по които са отпуснати средствата за Chrysler, са равни или под пазарните нива.


Изявленията на Маркионе идват само месец след като той успя да се споразумее с профсъюзите да не мести производството от Торино в обекти в САЩ или Източна Европа, където производствените разходи са по-ниски.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK