"Юрий Гагарин" - Пловдив, смята да инвестира 12 млн. лв. тази година

Производителят на картонени опаковки и цигарени филтри "Юрий Гагарин" - Пловдив, има намерение да инвестира над 12 млн. лв. в нови машини и оборудване през тази година, съобщиха от компанията. В понеделник съветът на директорите му е решил да купи поточна линия за цигарени филтри за 2.95 млн. евро.


Машината е произведена от холандската International Tobacco Machinery. Финансирането ще бъде с банков кредит и собствени средства. Покупката е заради увеличено търсене на комбинирани филтри с активен въглен, посочват от компанията. Новата машина трябва да осигури производство на повече видове филтри и по-висока производителност.


През миналата година "Юрий Гагарин" увеличи печалбата си почти двойно - до 5.9 млн. лв., а продажбите му се повишиха с 6.6% до близо 51 млн. лв. Филтрите дават 19% от общите продажби на компанията, а почти всички останали са от опаковки. Дружеството работи основно за българския пазар.


От отчета стана ясно, че миналата година "Юрий Гагарин" няма нови кредити, а старите са използвани за покупки на нови машини и за оборотен капитал. От края на 2006 г. компанията е приватизирана, след като преди това беше част от "Булгартабак холдинг". В момента основни акционери в нея са "Баранко" ООД с 49% от капитала и "Комсо Табако" с 18%. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK