Барак Обама призова американските компании да харчат повече

Президентът ще подкрепи развитието на технологиите и иновациите


Нефинансовите корпорации в страната разполагат с 1.9 трлн. долара кеш

Американският президент Барак Обама комбинира патриотизъм и икономика, като призова бизнес лидерите в САЩ да подкрепят икономиката и да налеят повече пари в нея. "Сега е времето да се инвестира в Америка", заяви Обама по време на речта си пред Търговската камара на САЩ. Така той се надява да привлече повече инвестиции от страна на компаниите, които да стимулира за откриването на нови работни места и това да доведе до намаляване на високата безработица.


Президентът акцентира върху това, че корпоративните лидери трябва да споделят отговорността си за икономическия растеж на страната. Той използва сходна риторика на президента Джон Кенеди, който в разгара на студената война призова американците да се запитат какво могат да направят за своята страна.
"Докато ние работим, за да направим Америка по-добро място за правене на бизнес, аз се надявам, че всички вие мислите какво може да направите за страната", заяви Обама. "Запитайте се какво може да направите, за да наемете повече американски служители, какво може да направите, за да подкрепите американската икономика и да инвестират в тази страна."


Безработицата в страната остана на нива от около 9% за най-дългия период от 1948 г. насам или от време, откакто се води месечна статистика. Тя е и основният проблем, пред който е изправена страната в момент на икономическо възстановяване. Корпорациите в САЩ за третото тримесечие на миналата година отчетоха силно възстановяване до рекордни нива. Нефинансовите компании в момента разполагат с 1.9 трлн. долара кеш, показват официалните данни.


"Разходите на бизнеса покрай старата и неадекватна инфраструктура в момента са огромни", обяви президентът. "Затова искам повече хора да започнат работа, като започнат да възстановят стари пътища и мостове."


Йохана Снайдер, председателка на Кръглата маса на бизнеса, асоциация, която включва над 200 изпълнителни директори на световни компании, заяви, че корпорациите имат задължение към своите акционери да взимат инвестиционни решения, базирани на икономическите условия. "Работните места ще последват търсенето", заяви Снайдер. "Ако не виждаш достатъчно търсене на твоя продукт или услуга, не можеш да инвестираш в повече служители."


Търговската камара критикува Обама най-вече заради здравната реформа, която според тях е довела до съкращаване на работни места в частния сектор поради повишените разходи.


Обама засегна отново темите за възстановяване и модернизиране на транспортната и телекомуникационна инфраструктура в страната. Той потвърди своята подкрепа за развитието на технологии и иновации в сектори като био- и информационни технологии, както и за зелена енергия, която даде при годишната си реч "За състоянието на съюза" дадена преди две седмици.


Той допълни, че ще настоява за преразглеждане на някои правителствени решения, но допълни, че "не всяка регулация е лоша, нито пък всяка е в тежест на бизнеса." Обама посочи положителните решения за бизнеса, взети от неговата администрация като договора за свободна търговия с Южна Корея и увеличаването на данъчните облекчения.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK