КЗК установи координирани действия между веригите срещу доставчици

На този етап глоби няма, компаниите могат да вземат мерки за прекратяване на нарушенията

Шест големи търговски вериги са координирали търговската си политика спрямо доставчици на стоки при определяне на цени, отстъпки, размера на таксите за достъп до търговските площи и др. Използвани са и механизми за съгласуване на маркетинговата политика по осъществяването на промоции чрез ограничаване на свободата на контрагентите си.


Това установи Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) в хода на производството за евентуални забранени споразумения между компаниите "Метро кеш енд кери", "Билла България", "Кауфланд България", "Пикадили", "Хит хипермаркет" и "Максима България" (собственик на "Т-маркет"). В момента е предявено твърдение за извършено нарушение, което означава, че на този етап няма да има финансови последствия за фирмите.


Те обаче могат доброволно да променят лошите си практики и така да избегнат евентуални глоби впоследствие. Вчера от повечето компании отказаха да коментират определението на антимонополния орган с мотив, че все още не са се запознали с него или не са изготвили официалната си позиция. Единствено от "Кауфланд" съобщиха, че смятат констатациите са абсурдни и ще подадат възражение.
Производството за евентуален картел и прилагане на антиконкурентни практики в ущърб на доставчици започна през 2009 г. след сигнал на сдружения от козметичния и хранителния бранш. "В хода на производството КЗК установи, че търговските вериги непряко са обменяли чувствителна информация относно доставните цени, договорени с едни и същи доставчици, както и относно маркетинговите стратегии на конкурентите", съобщиха вчера от комисията.


Отделно от това компаниите са "координирали действията си, като са прилагали вертикални споразумения за определяне равнища на доставните цени и отстъпки, както и на размера на таксите за достъп до търговските площи". Окончателното доказване на тези констатации би означавало, че компаниите са правили забранени споразумения помежду си, заради което ще им бъдат наложени и глоби.


С настоящото определение обаче антимонополния орган предварително ги предупреждава за констатациите си, като паралелно с това им дава възможност да се защитят или да въведат доброволни мерки, които да коригират непазарните практики. В случай че фирмите предложат такива, производството ще бъде прекратено и на практика ще се избегне евентуална глоба. Дали те ще се съгласят на този вариант, ще стане ясно през следващите два месеца, колкото е и срокът за предлагане на коригиращи мерки.


Производството в антимонополната комисия е само детайл от принципния спор между веригите и доставчиците, който започна преди няколко години. Доставчиците се оплакват, че търговците, използвайки силните си пазарни позиции, им поставят непосилни условия за отстъпки, въвеждат постоянно нови такси и им поставят неравни условия в сравнение с чуждестранните им конкуренти. Заради това и наскоро 14 големи сдружения в хранителния и парфюмерийния сектор поискаха да се създаде специален закон, който да регулира отношенията между двете страни. От търговските вериги обаче смятат, че това не се налага, а изискването на по-добри условия от доставчиците е свързано с развитието на пазара и засилената конкуренция в сектора.Възможно развитие


- Търговските вериги отричат да са направили нарушения и предоставят доказателства в своя защита. При този случай  производството за евентуален картел продължава, като се вземат предвид и техните данни. В случай че се докаже, че има забранени практики, се налага имуществена санкция.


- Търговските вериги заедно или поотделно предлагат доброволно въвеждане на мерки, целящи прекратяване на нарушението. В случай че КЗК сметне, че те са адекватни, прекратява производството и контролира процеса по въвеждането им. При такова развитие производството може да бъде възобновено при сигнал за неспазване на поетите ангажименти от заинтересувана страна (например доставчик) или при съмнения на самата комисия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK