Антимонополната комисия: Вериги са координирали цени и промоции за доставчици

Антимонополната комисия: Вериги са координирали цени и промоции за доставчици

© Дневник
Засега няма глоби, търговците ще обясняват политиката

Големи търговски вериги са се координирали на какви цени да купуват стоки от доставчици, какви отстъпки да им искат, какви промоции да имат с тях. Това стана ясно вчера от определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).


Подобно съгласуване е нарушение по антимонополния закон. На този етап на компаниите няма да бъдат налагани глоби. Те ще имат възможност да представят доказателства в своя защита, че не са се договаряли или да предложат заедно или поотделно мерки, с които да прекратят нарушенията.
От пролетта на 2009 г. антимонополната комисия води разследване за евентуален картел между "Метро", "Билла", "Кауфланд", "Пикадили", "Хит" и "Максима България" след сигнал от доставчици. Вчера от повечето дружества отказаха да коментират какво ще действат с мотива, че или не са се запознали с констатациите на КЗК, или все още не са изготвили официалните си позиции. Единствено от "Кауфланд" определиха решението на антимонополния орган като абсурдно и казаха, че ще подадат възражение.


Разследването се случва в контекста на продължаващия от няколко години спор между доставчици и вериги за работата помежду им. От хранителния и парфюмерийния бранш се оплакват, че с всяка изминала година веригите използват по-силните си позиции на пазара и им оказват натиск за по-големи отстъпки.


Заради това и преди няколко дни 14 големи сдружения поискаха от държавата въвеждане на регулация в отношенията между двете страни. Търговците от своя страна смятат, че това, което се случва на пазара, е нормална практика, резултат на засилената конкуренция и не е нужен специален закон.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK