Среща за европарите за бизнеса: липса на компетентност и смях в залата

Среща за европарите за бизнеса: липса на компетентност и смях в залата

© Георги КожухаровНие не сме компетентни да отговаряме на поставените от вас въпроси, защото се занимаваме с програмирането на процедурите" и "задайте си въпросите в писмен вид, ще Ви отговорим в максимално кратък срок". Това бяха сред най-често използваните реплики от страна на служителите на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) на среща с бизнеса за представяне на оперативна програма "Конкурентоспособност" в сряда. Ведомството е междинно звено по програмата. От своя страна представителите на малки и средни компании, както и консултантите отвръщаха със смях и аплодисменти. Семинарът се проведе в аулата на Лесотехническия университет в София и с него приключва поредната информационна кампания по програмата, която е с най-ниска усвояемост сред европрограмите - едва 18.2%.


"Вече сме поставили въпросите си писмено, но не сме получили еднозначни отговори, къде е истината?", попита Савина Симеонова, която се занимава с консултации по програма "Конкурентоспособност". По думите й веднъж вече агенцията е обяснила, че когато става въпрос за малки свързани фирми, трябва да се взима общият им оборот при участие в процедурите, а втори път, че трябва да се взима индивидуалният приход на конкретната фирма, която кандидатства по програмата.  "Какво значение има това, четете правилата", отговориха чиновниците. "Как какво значение, прагът на оборотите за участие в процедурите е завишен и много компании не могат да се класират за участие в тях, ако се брои индивидуалният им оборот, а не общият. За хората това има значение", контрира ги Симеонова.


Заключението на експертите беше "ясно е, че няма да разрешим този въпрос тук и сега, необходимо е да попитате в писмен вид". Зададеното питане се отнасяше за схемата "Технологична модернизация в малки и средни предприятия", срокът за кандидатстване по която изтича на 1 април.
Друг казус, затруднил участниците в схемата,  беше декларацията за държавна помощ. "Защо компаниите нямат достъп до регистъра за държавните помощи, до който вие имате достъп. Невинаги се знае дали е ползвана такава, за какъв срок и под каква форма", попита Ева Иванова, която работи в сферата на информационните технологии.


"Регистърът се води от Министерството на финансите, не знаем защо не е публичен", отговори Мустафа Чаушов от ИАНМСП. Според чиновниците компаниите не би трябвало да декларират, че са ползвали държавна помощ, ако са били подизпълнители, но трябва да я обявяват, когато са партньори. Отговорът на това беше получен след едночасов диалог между бизнеса и държавните служители. Не беше уточнено обаче за какъв срок назад трябва да декларират помощ фирмите.


"Усещам, че повечето хора си мислят, че едва ли не спъваме проектите нарочно, но това въобще не е така. Режем проекти заради глупави и детински грешки", обясниха от агенцията. От ведомството допълниха, че "може понякога зад даден проект да стои гениална иновация, но тя няма да бъде оценена заради допуснати формални грешки". "Сигурно нямаше да бъде така, ако имаше обратна връзка и някаква комуникация", отговориха представители на бизнеса. "Писмата са начинът за контактуване с държавната администрация", защитиха се от ИАНМСП и приканиха към задаване на конкретни въпроси.


Такъв беше зададен - "Консултант съм, имам питане дали се допуска по схемата за технологична модернизация да бъде купено оборудване, което е в контейнер на колела, няма двигател, но има ремарке, което се регистрира в КАТ?" От ведомството посъветваха да бъде подаден проектът, а оценката можело да се направи по-късно. "Но аз рискувам да го отхвърлите, ако покупката на подобно оборудване се отъждестви с моторно превозно средство", каза консултантът. Чиновниците не отговориха нищо повече.


Първоначално срещата между представителите на бизнеса и държавните служители започна спокойно в препълнената зала, която се оказа недостатъчна да побере желаещите да се запознаят с особеностите на програмата. Интересът към финансовата схема се увеличи през последните две седмици, след като в средата на януари стана ясно, че над 60% (371 от 630 проекта) от кандидатите по процедурата за покриване на международно признати стандарти, която се финансира с 10 млн. евро от оперативната програма, са отпаднали още преди да са гледани по същество.


"Предложението ни беше отхвърлено и сме тук, за да обсъдим този проблем. Няма ясни критерии, по които оценявате проектите, обратната връзка е забранена", обърна се към чиновниците Виолета Радева от "Пападополу и син". Отговорът на служителите беше "нека да не излизаме от тематиката и да не влизаме в подробности". От агенцията допълниха също, че са на срещата, "за да отговаряме на въпросите, доколкото можем, но не представляваме целия капацитет на звеното".


Представител на консултантска компания веднага попита - "Кога срещу нас ще застанат хора, които са компетентни и могат да отговорят на въпросите ни?" Последваха бурни аплодисменти и смях от залата. Отговорът на чиновниците беше - "Работим по процедури, всяка сряда от 14.00 до 16.00 часа може да се срещнете с някой експерт в министерството, като преди това зададете въпроса си писмено и поискате среща."


"Част от проектите ни се отхвърлят заради грешки в подадените документи. Какво се случва с чиновниците, които са допуснали грешка и заради това са отстранили даден проект", попита Веселина Николова, консултант по програмата. Въпросът й беше допълнен от друг участник: "Събрали сте се тук да ни убеждавате да участваме в "Конкурентоспособност", как ще коментирате собствените си грешки?"


"Не ви убеждаваме да кандидатствате по програмата, това зависи от вас. Преди се дисквалифицираха всички проблеми с грешки, а сега допускаме да бъдат коригирани. За грешки от наша страна не бих могъл да коментирам, защото нямам информация да има такива", каза Филип Крумов от ИАНМСП. Отново последваха смях и аплодисменти. "Срокът за подаване на възражение срещу нашите забележки е пет дни, няма срок да Ви отговорим, но ще го направим максимално бързо", допълни Албена Мерачева от ведомството. "Да бе, максимално бързо, чакам от четири месеца отговор", се чу глас от залата. "Не сме перфектни, но полагаме усилия", каза още Мерачева.


На друго мнение за грешките на служителите се оказа ръководителят на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Грета Добрева - "Във всеки момент можем да видим как се движи процедурата и ако лицето не се справи с един или два отчета, просто се освобождава. Не можем да си позволим тромавостта на администрацията или чиновническа грешка или пропуск да тежи на бенефициента и да забавя работата", коментира тя пред "Дневник". По думите й повечето участници в оперативната програма са се отказали не заради тромавите процедури, а заради липсата на паричен ресурс.


"Къде са критериите, по които оценявате предложенията ни, времето тече", попита консултантката Савина Симеонова. Отговорът беше кратък: "Попитайте писмено и ще Ви отговорим." Симеонова обаче продължи с напътствия към ведомството: "Напишете го ясно, така че хората да го разберат, защо не напишете какви реквизити трябва да съдържа офертата." Друг неин колега дори предложи подобно на фонд "Земеделие" на страницата на ИАНМСП да се постави образец на офертата, така че да не се задават допълнителни въпроси. "Ще обмислим предложението", отговориха чиновниците. "Е, защо да го напишат, тогава как може да си го тълкуват свободно и да ни спъват работата", отново се чу глас от залата.


Срещата с ИАНМСП продължава до 17.30 часа днес.


Очаквайте интервю по темата с ръководителя на дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Грета Добрева в "Дневник" на 10 февруари. 

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  Това да им е кусурът!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 2. 2 Профил на spiro2000
  spiro2000
  Рейтинг: 460 Разстроено

  Каквато държавата - такава и администрацията.

 3. 3 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Така е защото агенциите са набъкани от неграмотни калинки-малинки синове и дъщери на разни пожарникари, физкултурници, шума-ри и подобни.
  Ще е смях в залата, но най-малко от това има нужда в Бг средния и дребен бизнес.

 4. 4 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Същият цирк беше и когато МОН представяха програмата за развитие на човешките ресурси - да се чудиш дали да смееш или да плачеш! Гола вода са горките чиновници, явно не е имало кой да ги обучи.

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Ми с пожарникар и физкултурник начело как точно да се отговаря на въпроси?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Не, това не е реално - нито един ясен и конкретен отговор на ясни и конкретни въпроси. Ама като застанат тези убавци над подадените проекти - тръгват с голямата маламашка да мацат по тях. Там са много силни, но като застанат лице в лице с реалния сектор и леко напълват гащетките. Абе кажи му чиновник и повече не го обиждай - дотам я докарахме. Жалкото е, че тези ахмаци са виновни за ниския процент усвоени пари и за наказателните процедури на Европейските институции към България. Ама за да се оправят нещата трябват експерти с акъл, а не само с дадености пред шефа.

 7. 7 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не се чудете тия агенцйи са пълни с чичовци, лели ,братовцеди и сякакви тъпанари които разбират от бизнес колкото от космонавтика.

 8. 8 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Гневно

  Поредния смешен и безмислен семинар - "Не ви убеждаваме да кандидатствате по програмата, това зависи от вас." - ами нали Вие трябва да правите ПР и да информирате бизнеса за добрите възможности за финансиране. Помните ли нещо за кампания "БЪДЕТЕ АКТИВНИ" или ви б.ли за хората...

  Въпросите да се подават писмено!? Е за какво са информационите дни тогава. Я питайте хората, кандидатствали по иновативната схем - чакат 14 месеца.

  Госпожа Грета Добрева е на много много далеч от реалността!

  "Срокът за подаване на възражение срещу нашите забележки е пет дни, няма срок да Ви отговорим, но ще го направим максимално бързо", допълни Албена Мерачева от ведомството. "Да бе, максимално бързо, чакам от четири месеца отговор" - ЕТО ТОВА Е КАРТИНАТА!

  Дневник, моля, отбележете, че без ДЖЕРЪМИ усвояемостта е под 2%!

 9. 9 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предлагам служителите преди да започнат работа в ИАНМСП, да наберат практика 6 месеца в частна компания, да разработят и да кандидатстват с няколко проекта пред самата ИАНМСП! След това, ако не са влезнали в лудница, да започнат работа в ИАНМСП.

 10. 10 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  И Бойко вместо да ходи по конгреси и да прави метани на Тренчев, защо не отиде на тази среща? Тук имаме реален проблем за бизнеса и то не от вчера. Да де, ама също така се задават и неудобни за имиджа въпроси. Така че по-добре да пуснем два-три балъка да оберат недоволството и още една година да си вървим постарому. По този начин ще имаме средна класа и нови работни места за компетентни млади хора - на върба...

 11. 11 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  deepdish,
  Ако Бойко, Дончев, Юлиана Николова или някойконкретно отговорен не се захване с ОПК - Парите отиват на вятъра! Искаме подход по примера с магистралите!

 12. 12 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#11] от "PETER":
  За мен, след това което прочетох, има само едно решение - поголовна чистка в тази агенция. Това е гавра с хора, опитващи се да правят бизнес в България, по един нормален начин по дефиниция. Но срещат наглостта на тези "експерти" на заплата, които имат нахалството да се подиграват с хората, вместо най-смирено да кажат "ИЗВИНЕТЕ, ще се опитаме оттук насетне да не спим ако трябва, но да ви придвижим проектите до успешното усвояване на цялата отпусната квота от ЕС". Примерно...

 13. 13 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Весело

  много ми е весело, как бързичко хората забравиха крилатата фраза на един наш настоящ премиер "Това да ни е кусурът!"

  Наистина са таланти в тази агенция, усвоили са като прилежни папагали европейската терминология "Не сме без грешки, но се стараем"

  ("Не сме перфектни, но полагаме усилия", каза още Мерачева)

  Де гиди комсомолски мераци недни!

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 14. 14 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  deepdish,

  съгласен съм с теб 100%. Това със спането няма как да стане... Да не коментираме кой с кого спи от тях, че и ако задълбаем ще стане още по-интересно...

  Моля, Днвеник да преместят статията в секция Европа. Мисля, че там и е мястото.

  Искам да поздравя Днвеник и Капитал, че отразиха тези проблеми на бизнеса. Надявам се работещите хора да оценяват, че имаме нужда от такива медии!

 15. 15 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#12] от "deepdish":

  От прочистване се нуждае не само тази агенция!

 16. 16 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 868 Любопитно

  Относно агенциите към министерства скоро станах случаен свидетел на разговор в Ямбол. Разговорът се въртеше около служител на някаква агенция към социалното министерство и човекът сподели, че последния път когато е бил на работа е бил преди два месеца... Сметката всеки може да си я направи сам!

 17. 17 Профил на zeromancer
  zeromancer
  Рейтинг: 1196 Гневно

  Тея всичките агенцийки са истинските виновници за неусвояването на фондовете! Дейба и некъдърниците!

 18. 18 Профил на Rado74
  Rado74
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отхвърлените да не се шашкат.
  При определени условия симпатягите от ИАНМСП са готови да преразгледат всеки отхвърлен проект и да пренаредят класацията.....

 19. 19 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  "Не ви убеждаваме да кандидатствате по програмата, това зависи от вас. Преди се дисквалифицираха всички проблеми с грешки, а сега допускаме да бъдат коригирани. За грешки от наша страна не бих могъл да коментирам, защото нямам информация да има такива", каза Филип Крумов от ИАНМСП.

  Ето един човек, за който много конкретно можем да кажем, че не знае каква му е работата. Очакваме поне някаква адекватна реакция...

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 20. 20 Профил на geny77
  geny77
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#15] от "luda_krava":

  и като допълнение цялото правителство ...

  http://i1121.photobucket.com/albums/l516/poprangelov/66.jpg
 21. 21 Профил на Zoo
  Zoo
  Рейтинг: Разстроено

  СЕИР дами и господа, другари и другарки - сеир! Няма такива некадърници! "Не ви убеждаваме да кандидатствате...", а за какво я взимаш тая заплата бе, господин Крумов?

 22. 22 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#11] от "PETER":Няма да има подход като при магистралите,защото за да вкара прокт с обем като вашия комисионните ще са ... лв,а като вкара проект за 100 млн лв ще са ....И такива като вас са стотици и не само "наши" хора, които ще компенсират партията , а там са няколко,които преди да се Отпочне процедурата са заявили в парични значи подкрепата си.Разбираш я разликата?Затова ви изпращат и калинки на срещата.

 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  -----------------------------------------------------------------
  Няма ясни критерии, по които оценявате проектите, обратната връзка е забранена
  -----------------------------------------------------------------
  Точно така е! Браво! Добре казано.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Ние не сме компетентни да отговаряме на поставените от вас въпроси, защото се занимаваме с програмирането на процедурите"
  голяма простотия, като не са компетентни кой им е дал да програмират... ще ви кажа кой: шефовете нА УО - ГР. ДОБРЕВА и Е. КИРИЛОВ. откак бяха спечелени едни избори настъпи повсеместно окалинчване. вън партийните назначения, докато ги има ще връщаме пари на ЕС.

  Времето е наркотик, много от него убива.
 25. 25 Профил на huh
  huh
  Рейтинг: 458 Неутрално

  корупция, некадърност и нехайство - ето това е у нас

 26. 26 Профил на kndmv
  kndmv
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Става все по-забавно. Там вече не остана един със завършено начално отделение.

  Не са прочели един закон през живота си... коне с капаци...

 27. 27 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Дневник не заблуждавайте читателите: Усвояемостта, както казвате вие, според ЛОТАР е 1,24% на база сертифицирани средства.
  Останалото е манипулиране на данните, за което се използват сумите преведени по инструмента JERЕMIE от България.По-голямата част от тези пари вместо дас се използват за бизнеса останаха за адмионистрирането на инструмента.
  Не е важно дали процентът на оползотворяване на средствата от ЕСКФ от страна на Република България се интерпретира от администрацията на 10% или 12%, а реално е 6%, ( 7.76 % -сертифицирани)
  ОСНОВНОТО Е:
  Доколко това оползотворяване ще допринесе за изпълнение на целите на финансовите изнструменти на ЕС в РБ в контекста на Лисабонската стратегия и Стратегията на ЕС от Гьотеборг – сближаване на страните членки и устойчиво развитие;
  Каква основа ще има Република България за изпълнение на Стратегията Европа 2020;
  Къде се намира страната ни по социално – икономически показатели, сравнена със страните членки;
  Как съфинансирането е допринесло за растежа на БВП на страната ни;
  Как се изпълнява макроикономическият модел заложен в НСРР;Има ли Република България догонващо икономическо развитие и ако не, кои са причините довели до това;
  Какво е реалното качество на живот;
  Какво е усещането от страна на бенефициентите по отношение на:
  мотивацията за участие за съфинансиране;
  ефективността на ОП;
  по отношение на опростяване на правилата за кандидатстване и изпълнение на проектите;
  по отношение на администрацията към тях –дали са партньори или се отнасят към тях като с потенциални нарушители и престъпници( има документирани такива случаи);
  Какъв е капацитета на администрацията, измерен в напуснали експерти и новопостъпили такива, както и ваканциите в отделните звена по управление на ЕСКФ;
  Проследява ли се реализацията на напусналите експерти в:
  Европейски институции; организации; публични власти; бизнеса и финансовата и банковата сфера и др.;
  И най-важното!През 2011 година предстои междинна оценка на допълняемостта по цел "Сближаване за България и комисията за сътрудничество на ЕК за България може да реши да промени изисканите размери на структурните разходи.
  Дано да ви е ясно какво значи това! За бизнеса и за постигането на целите на финансовите инструменти на ЕС у нас.

  apoloniy
 28. 28 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 458 Весело

  Ей консултантите!Бутнете малко и ще ви минат проектите.

  Чиновниците и те са хора- искат хляб да ядат.

  кому е изгодно?
 29. 29 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "spiro2000":

  По-скоро - Каквато администрацията такава и държавата.

  Трябва да има телефонен номер на който да се обадиш от 9 до 5 и зададеш въпроса си. Трябва да се въведе задължителен срок от 2 седмици в който всеки зададен въпрос в писмен вид да бъде отговорен.


  Ако офертата съдържа формални грешки то тя трябва да бъде върната за преработване с ясно означени грешки. Всяка оферта която е отхвърлена трябва да бъде придружена с писменна обосновка.

 30. 30 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Може да не знаеш всичко, но да отидеш да водиш семинар по някакъв въпрос и да не се подготвиш, е пълна мърльовщина. Да не говорим, че е направо подигравка с хората, които са отишли да научат нещо, а са си загубили времето.

  Аз на мястото на участниците в семинара, бих пратила оплакване до шефа на агенцията и до министъра, в чийто ресор е агенцията.

 31. 31 Профил на PETER
  PETER
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "cobanmaala":

  Колега, прав си, но аз разглеждам нещата от към контрола. Съгласен съм, че при големите проекти картината е по-различна, сумите са несравними. Целта на ОПК е друга, а именно: да се подкрепи гръбнака на икономиката - МСП. За съжаление системата е тотална щета, ама тотална.

  Например статистика за ИАНМСП: оказва се че до този момент за разходи на администрацията са изхарчени над 50 млн. (заплати, режийни, консумативи..), а реално разплатени са няма и 30 млн.!? Една организация в пазарни условия при тази ефикасност да е фалирала само дни след създаването си.

  100% и тук се прокарват проекти срещу комисионни. Има и конкретна информация, но ходи доказвай корупция, че чиновник се е натискал "да го черпиш кафе"...

  Примера с магистрала Люлин е, че при качествен контрол нещата се случват. Въпросът е защо по ОПК го няма това нещо. Нима конкурентоспособността на МСП не е приоритет!?

 32. 32 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  "Срокът за подаване на възражение срещу нашите забележки е пет дни, няма срок да Ви отговорим, но ще го направим максимално бързо",

  Нека никой не си мисли, че тази безмислица са си я измислили чиновниците. Рибата се вмирисва от главата. Защото тези безумни ограничения целят единствено НЕ НАШИ хора случайно да не преминат през ограниченията.
  Ограничения, измислени от милиционери, физкултурници, и разни други необразовани "гении"

 33. 33 Профил на Veseto
  Veseto
  Рейтинг: 458 Неутрално

  И на цялата тази стихия от недоволство, Г-жа Добрева пърха с мигли и обвинява консултантите, а после и бизнеса, въобще всеки друг, но не и себе си и нейният екип. НЯКОЙ бил имал интерес високотехнологичните сектори да не се развиват. Смятам, че по-скоро НЯКОЙ (Грета Добрева и сие) има интерес българските малки и средни фирми да не се развиват, а страната като цяло да не усвои най-важните за развитието на икономиката ни средства от ОП Конкурентоспособност.

  Плюсът е зачеркнат минус :)
 34. 34 Профил на kafuro
  kafuro
  Рейтинг: 515 Гневно

  Такаааа....виждам че има сериозно недоволство срещу агенцията за обезсърчаване на българския бизнес и е разбираемо.
  Добре че не ходих да ги гледам експертчетата вчера,защото щях да се смя постоянно и днес щях да имам мускулна треска на корема от смях.
  Наистина на тази агенция трябва да се обърне специално внимание,защото има само няколко експерта там,които стават и те се броят на пръсти.За другите забелязвам че са станали страшно нагли,не признават грешките си и опитват да изкарат консултантите виновни за собствената си некомпетентност.
  Крайно време е правителството да обърне внимание на проблема,да направи чистка,като почне от Управляващия орган в МИЕТ,мине през Марияна Велкова и се стигне до "експертчетата".Вече няма как да си затварят очите,когато фактите говорят: 1% усвояемост от 2007-ма досега,а заплатите които са платени на чиновниците в УО и ИАНМСП за това време + премийките на "компетентните" ръководни кадри са повече.И стигаме до въпроса "Какъв е смисълът от съществуването на тази агенция?"

 35. 35 Профил на koeva_maria
  koeva_maria
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Какво се чудите. За по-малко от 2 години в ИАНМСП са съкратени почти 70 човека , 90% от които стари служители с опит, за да бъдат назначени "нашите" хора с "брилянтни идеи" и "визия за бъдещето", а вие очаквате компетентност.......Лош мениджмънт - лоша администрация - ниска добавена стойност за бизнеса.

 36. 36 Профил на kafuro
  kafuro
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Да,това е друг факт който трябва да се спомене - за съкращенията.
  С тези масови съкращения на "неудобните" и "непослушковците",беш унищожен и малкото административен капацитет на агенцията,създаден от стартирането на ОП-то.
  На тяхно място се назначиха "наши",веднага ги сложиха да оценяват проектите на бизнеса,а повечето дори не знаят какво е проект!Останаха няколко кадърни и послушни служители там,върху които е струпан целия обем работа и въпреки това по незнайни причини търпят.
  За "оптимизацията" на ИАНМСП бизнесът трябва да потърси сметка от г-жа Марияна Велкова,изключително некомпетентния и нагъл ръководител на ИАНМСП

 37. 37 Профил на mihaela80
  mihaela80
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз също присъствах на срещата вчера и искам да споделя моите впечатления. В тази статия очевидно не става дума за това, че цялото негодувание, глупави въпроси и селски подсвирвания бяха точно от "колеги" - "консултанти", чийто проекти не са били одобрени и сега търсят виновник, за да оправдаят собствената си некомпетентност и некадърност пред горките фирми, които са им се доверили и са си платили тлъсти суми...Поставям "консултанти" в къвички, защото тези хора задаваха толкова неадекватни въпроси, сякаш никога не са чели насоките за кандидатстване...Аз също съм консултант и да, наистина някои от процедурите са доста сложни, но тези изисквания не са само за нас българите, а за цяла Европа! Проблемът е, че т.н. "консултанти" станаха повече от фирмите, които кандидатстват и резултатът е налице - някой решил, че може да пише проекти, намерил фирма, която да му се довери и накрая толкова много отпаднали проекти.... Докато не осъзнаем, че причините и грешките са и в самите нас, няма да настъпи промяна... Ще си седим като кучето дето си седи върху пирона и само лае от болка, обаче не се помества, защото не му убива достатъчно....това е....

 38. 38 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "mihaela80":

  Поставям "консултанти" в къвички, защото тези хора задаваха толкова неадекватни въпроси, сякаш никога не са чели насоките за кандидатстване...
  - Моля, цитирайте някой от тези въпроси и коментари. Излиза, че всички консултанти ( освен вас ) са некадърници, което не отговаря на реалността. Убден съм, че има и некомпетентни, но и доста хора с опит в БГ.

 39. 39 Профил на policeofficer
  policeofficer
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#37] от "mihaela80":
  Вие да не би да сте служител на ИАНМСП или си мислите, че като сте платила рушвет на тези бездарници сте много велика. Споделям мнението на колегата, че сигурно има некадарници, но защо си мислите, че само вие сте кадърна. Позволете от личен опит да кажа, че в ИАНМСП работят предимно идиоти или хора, които нямат никакъв опит. Нужно ли е да обяснявам, че в тези комисии болшинството от хората оценяваха проекти за първи път през живота си и работят в ИАНМСП от месец май 2010г. Според мен трябва прокуратурата да се сезира за тези нарушения. Кой е казал на ръководството на ИАНМСП, че може да се поставят на позиции хора без никакъв опит в тази материя. Сами може да се сетите каква е целта. Мила Михаела80, известно ли ви съществуването на списъци с номера на проекти, които трябва да бъдат одобрени, които се спускат от ръководителите към председателите на комисии. Споделям с вас неща от практиката. Съмнявам се, че сте консултант, по-скоро сте от служителите без достойнство търпящи униженията. Скоро очаквам да започнат да ви бият или да ви е... там. След като всеки ден жена приличаща на проститутка ви привиква да давате обяснения какво сте работили през деня. Желая ви лек ден

 40. 40 Профил на mihaela80
  mihaela80
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До "policeofficer"

  Ако не сте забелязъл, в коментара ми няма никакви оправдания, още по-малко суперлативи по нечий адрес. Далеч съм от мисълта да съдя когото и да било, а още по-малко да се самоопределям като "най-добрата" в моята област. Напротив - именно заради всички тези консултанти с опит, които си вършат добре работата и заслужават признание, а аз познавам доста такива хора, се дразня на тези "псевдоконсултанти". Не съм тук, за да си правя реклама, защото не се нуждая от такава, а да споделя личното си мнение и опит. Не смятам да влизам в полемика с никого, защото тук не е мястото, нито пък времето за това, а още по-малко ще има резултат...Желая ви хубав ден и спокойна вечер

 41. 41 Профил на policeofficer
  policeofficer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "mihaela80":
  Има суперлативи за самат вас. Осавете другите да говорят за вас. Може би и журналистката е консултантка? Забележете заглавието и съсдържанието на статията. Виждате ли нещо позитивно??

 42. 42
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:55 на 10/02/2011 от неговия автор.

 43. 43 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#40] от "mihaela80":

  Ивинете ме, но коментарите ви не "звучат" като на колега консултант. Ще ви посоча редица водещи консултантски компании, които мислят по начин различен от вашия. Същите излезнаха с имената си в Протестна декларация срещу работата на ИАНМСП. Във вашите коментари няма капка конкретика, просто голи приказки.

 44. 44 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#37] от "mihaela80":

  Пише се "кавички" .Правописа също е мерило за компетентността на консултанта.

  apoloniy
 45. 45 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 515 Неутрално


  До коментар [#39] от "policeofficer":

  Полицейски офицер - това, което сте написали с толкова 'гняв' е изпълнено с необосновани заключения, с нетърпимост, сексизъм, обиди, епитети, и неприемлива вулгарност. Познавам не една и две представителки на срещуположния пол, които просто напуснаха тази държава, заради контекста, който се получава вследствие на този войнстващ сякаш със себе си балкански манталитет. Погледнете се само - 3,4-има лунгури веднага сте наскачали, когато някой се опитва да мисли и не говори същите глупости като Вас за рушвети и други неактуални към момента фантасмагории -
  Учудвам се и подкрепям напълно възпитания начин по който все пак е отговорила Михаела80 -
  На нейно масто не бих използвал силата на думите - защото не можете да я схванете - а силата на меча, ако мога да се изразя така -
  Наистина - на Ваше място - Полицейски офицер - ще направя малксимално усилие да извадя главата си от изотзад - за да Ви лъхне светлина - и да се уталожат всички тъмни и тежки (и миризливи) стереотипи и заблуди, които са се вгнездили в съзнанието Ви -

 46. 46 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "andiamo":

  в опита си да се направите на интелигентен ставате за смях. простотата в изказа е пример за интелект. вие се опитвате да компенсирате интелигентността с терминология. хубаво е, че подкрепяте дама и колега, но не бъдете лицемер.

 47. 47 Профил на kerra
  kerra
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Бих искала да изкажа мнение на независимо лице, нито представител на бизнеса, нито консултант, нито представител на администрацията. Материята ми е интересна и се вълнувам от нея. Присъствах на срещата от началото до самия й край и това, което на мен ми направи впечатление беше ниското ниво на задаваните въпроси от страна на "бизнеса". Въпроси като: "Какви реквизити следва да съдържа една оферта?", "През колко месеца да заявя исканите от мен междинни плащания?" за мен означават само едно - ние не знаем как се прави бизнес, учили сме се от улицата, някой трябва винаги нещо да ни казва и показва. Липсва усещането за уместност!!! Питам аз - ако някъде съществуваха български образци за оферта и по дадена причина в администрацията попаднеше
  реална оферта от световно известна компания, която съставя своите оферти по собствени дългогодишни вътрешни правила, които не би нарушила за целите на някакъв проект в България, какъв щеше да е резултатът?! - отхвърлен проект. А питам аз, ако един мениджър не може да си направи план за паричните потоци и необходимите му средства за нещо съвсем конкретно и измеримо, що за мениджър е той/тя?
  Поздравявам екипа от ИАНМСП и особено г-жа Мерачева и г-н Чаушов за проявеният стоицизъм срещу негативизма "изплют" срещу "администрацията" в самото начало на срещата. Моето лично усещане беше, че тези хора влагат цялото си същество, усилия и умения да направят нещо полезно за останалите, а търпяха предимно злостно неудобрение. Вярно е, че администрацията ни не е на нужното ниво, но нека не тъпчем злостно всеки опит за това нещата да придобият човешки вид.

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 06:37 на 11/02/2011 от неговия автор.

 49. 49 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "kerra":

  ама вие от ИАНМСП наистина ни взимате за малоумни. започнахте да се прераждате в консултанти. смешни сте в глупавите си опити да манипулирате хората!

 50. 50 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 451 Неутрално

  mihaela80
  Споделям на 100 % впечатленията ти от срещата.
  Особено с тази констатация:
  "..цялото негодувание, глупави въпроси и селски подсвирвания бяха точно от "колеги" - "консултанти", чийто проекти не са били одобрени и сега търсят виновник, за да оправдаят собствената си некомпетентност и некадърност пред горките фирми, които са им се доверили и са си платили тлъсти суми..."

 51. 51 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "afc":
  вие не сте консултант, защо се представяте като такъв?

 52. 52 Профил на kafuro
  kafuro
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#45] от "andiamo":

  Андиамо ти нещо се опитваш да остроумничиш но не ти се отдава.
  Предлагам ти да ходиш да се закопаеш в някоя дупка и да не се изказваш неподготвен по теми,за които нямаш и бегла представа.Същото се отнася и за Михаелка "суперконсултантката".
  От опит знам,че ИАНМСП е свърталище на нагли и некомпетентни ръководители и служители в по-голямата си част.Бизнесът задава въпроси и иска компетентни отговори,защото на хората вече им писна от тая агенция,скъсват се да си изпълняват проектите и накрая какво получават....изплюват им се в лицето и пари няма.Затова е нормално да има негативизъм срещу представителите на агенцията остроумнико,и знаеш ли защо е така? Защото от тая агенция гледат само как да ти приберат комисионата за одобрение на проекта,а после се оправяй и не очаквай никакво съдействие... Всичко което казвам,го казвам от лични наблюдения,а не се изказвам неподготвен като теб

 53. 53 Профил на ceo
  ceo
  Рейтинг: Неутрално

  Ясно е, че дейсностите по оценка трябва да се аутсорснат към независими организации, работещи на пазарен принцип, които знаят какво е клиентска удовлетвореност. Тези агенции само гълтат бюджет, а резултат нищожен.

 54. 54 Профил на kafuro
  kafuro
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#47] от "kerra":

  кера предполагам че си служителка на ИАНМСП щом така горещо защитаваш тая жалка структура.другия вариант е да не знаеш изобщо какво се случва с ОП Конкурентоспособност и затова да пишеш тъпотии тука.Аз ще те осветля: от 2007-ма досега е усвоен малко над 1% от бюджета на програмата,яко нали?!?!? И как очакваш да реагира бизнесът,то всяко нещо си има търпение мила моя.На служителите в ИАНМСП затова им се плаща от джоба на българския данъкоплатец за да се усвоят тези средства(включително на така близките ти г-н Чаушов и г-жа Мерачева),и както виждаш те не се справят особено добре.Така че щом това им е работата,ще седят и ще търпят негодуванието на хората,което е основателно.
  Бях ли достатъчно изчерпателен Кера?

 55. 55 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 451 Весело

  До коментар [#51] от "predpriemach":
  Ви пък не сте предприемач, защо се представяте за такъв?

 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:13 на 11/02/2011 от неговия автор.

 57. 57 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#55] от "afc":

  не прехвърляйте недъзите си върху другите. това, че лъжата е вашия начин на мислене, не означава че всички хора са толкова жалки

 58. 58 Профил на afc
  afc
  Рейтинг: 451 Весело

  Оооооо! Вие освен "предприемач" сте и форумен психолог и сточжер на високите морални ценности!
  Браво! Браво!
  Колко ли аспекта на вашата широко скроена личност ще разкрием още

 59. 59 Профил на ceo
  ceo
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#58] от "afc":

  Ти какво мишле си, направо те съжалявам! Такива келеши като теб на улицата ходят със сведени глави, но във форумите са във вихъра си.

 60. 60 Профил на euro_businessltd
  euro_businessltd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не мисля че старите служители на ИАНМСП са били по добри. Ако чухте всички проекти подлежат на последващ контрол, така че ако се остави да се оценяват на Техническа оценка, няма как да се лобират или поне е по трудно. За това идеята е да се отрежат на допустимост и административна. Все пак мисля че е голяма глупост да се отхвърлят 2/3 от проектите при положение че средствата не могат да се усвоят. Трябва да искаме от управляващия орган да увеличи средствата на всяка отделна сесия и най-малко да има механизъм въз основа на кандидатите да и на добрите проекти да се увеличават средствата по процедурата. Така ще се увеличи много усвояването.

 61. 61 Профил на euro_businessltd
  euro_businessltd
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Според мен също противно на тази схема трябва да се помисли за схема на която да имат възможност да кандидатсват и малки фирми. Като се ограничат фирмите които могат да кандидатстват. Последната схема според мен е чисто лобистка а не насочена към повишаване на конкурентноспособността на българската икономика!

 62. 62 Профил на kafuro
  kafuro
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#60] от "euro_businessltd":

  Наивно е да смяташ че усвояемостта ще се повиши изобщо някога,това е един омагьосан кръг за съжаление и няма оправия.
  Трябва да се махнат "трите грации" от МИЕТ:Грети,НадетУ и Хубенова,а от ИАНМСП -Мариянка Велкова.Ако на тяхно място бъдат назначени кадърни и можещи хора,нещата може и да потръгнат.
  Колкото до предишните служители на ИАНМСП,мисля че каквито и да са били определено превъзхождат много номинациите на Велкова.Разбира се не всички,винаги има и изключения.
  Вашата фирма също трябва да повиши качеството на проектите,отчетите,стратегиите и т.н
  Не се засягайте,лично менние

 63. 63 Профил на policeofficer
  policeofficer
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "kafuro":

  Да не забравяме палячото назначен за главен секретар, който не знае къде се намира.

 64. 64 Профил на predpriemach
  predpriemach
  Рейтинг: 8 Неутрално

  След Дневник, Капитал, Пари и вестник "Банкеръ" със страхотна статия по проблема с управлението на ОП конкурентоспособност! Радваме се, че има обективни медии в България!

 65. 65 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Весело

  Хе хе ,вие наистина ли сте повярвали ,че фирми дето не са в списъка на "правилните" ще получат някакво финансиране ?
  Ако има няколко такива дето са се промушли те просто са изключение потвърждаващо правилото.
  За 15 г през които се опитвам да правя нещо подобно на бизнес
  в таз кочина съм стигнал до извода :Ако не си хванал мноого дебели връзки стой далеко от общини ,агенции ,комисии,
  обществени поръчки и проекти иначе просто ще си загубиш времето и парите.
  А най важния извод е:Ако по някакъв начин си натрупал достатъчно капитал ,бягай от БГ ,тук най много да го загубиш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK