Жан-Клод Юнкер: Гърция може да получи 30 години отсрочка за част от дълга

Избори 2022

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер не изключва възможността Гърция да получи 30-годишна отсрочка по погасяването на заемите от спасителния пакет, отпуснат от ЕС и МВФ. Той изрази увереност, че страната и еврозоната ще успеят да преодолеят дълговата криза. Юнкер подкрепи усилията на Гърция за затягането на фискалната дисциплина по време на посещението си в Атина, предаде "Ройтерс".


Дълговата криза в Европа избухна, след като южната ни съседка разкри през пролетта на 2009 г., че нейните публични финанси са в по-лошо състояние от първоначално предвиденото. Страната получи спасителен пакет на стойност 110 млрд. евро от ЕС и МВФ, който да помогне на Атина да излезе от кризата.


Европейски и германски експерти са изследвали различни възможности за намаляване на задълженията на Гърция в края на миналата година. Сред идеите са изкупуване обратно на част от дълга и разсрочването на друга.
"Това е просто идея, едно предложение, което е направено наскоро, но за което трябва да се консултирам с моите колеги от еврогрупата", заяви Юнкер в Атина. Той допълни, че ако германското правителство се съгласи да даде 30-годишно разсрочване на плащанията на страната по спасителния пакет, той няма да се противопостави на тази идея. Според него няма да бъдат издадени скоро единни европейски облигации.


"Еврото ще оцелее, както и Гърция", заяви Юнкер и добави, че Атина предприема правилните мерки за справяне с дълговата криза и може да разчита на своите европейски партньори. Според него самото евро не се намира в криза.


Лидерите на ЕС ще обсъдят през март по-обширен пакет от мерки, с който ЕС да се справи с дълговата криза в периферните страни на еврозоната. Освен на Гърция Брюксел отпусна и финансова помощ за Ирландия, която има проблем както с държавния дълг, така и с банковата си система. През януари се появи информация, че подобна мярка се обсъжда и за Португалия.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK