Расте средният размер на заемите за корпоративния сектор

Увеличил се е и броят на отпуснатите кредити с размер над 1 млн. лв.

Расте средният размер на заемите за корпоративния сектор

© ДневникРасте средният размер на заемите за корпоративния сектор, като през последното тримесечие на 2010 г. броят на отпуснатите кредити с размер над 1 млн. лв. се е увеличил с 61. Това показват данните на БНБ за кредитите и депозитите по икономически дейности и по количествени показатели към края на миналата година.


Така средният размер на бизнес кредитите достига 253.1 хил. лв. Увеличението му е несъществено, но е първото по-значимо нарастване в последната година и половина. Категорията заеми за над 1 млн. лв. (по-подробна разбивка на големите кредити няма) последно са увеличили броя си през третото тримесечие на 2009 г.


Нарастването на обема им за последните три месеца на миналата година е с 405. 1 млн. лв. (до 23 млрд. лв.). Увеличаването на средния размер на отпусканите фирмени кредити и на броя на по-големите, което се вижда от статистиката, съвпада с наблюденията на банкери, които в края на миналата година коментираха, че при едрото корпоративно кредитиране за бизнеса процесите изглеждат оптимистично. Съвсем различна обаче е ситуацията при малките и средни предприятия, при които възстановяването ще отнеме повече време и усилия, коментират от сектора.
Като цяло нарастването на кредитирането за бизнеса през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното е по-малко като абсолютна стойност (350.1 млн. лв. при 560 млн. лв.). През третото тримесечие обаче имаше и обратно върнати заеми в системата, което променя в известна степен данните. Темпът на кредитиране се запазва без съществено изменение - 1.12% увеличение за последните три месеца (1.64% за предходното тримесечие). Годишният ръст е 2.5%.


С най-голямо нарастване на кредитирането през четвъртото тримесечие на 2010 г. излиза преработващата промишленост. Увеличението е с 222.5 млн. лв. Добре е да се има предвид обаче, че това са предварителни данни, както посочва централната банка в съобщението си. През предходните тримесечия нарастването на кредитите за този сектор е било далеч по-скромно, като има и свиване на обемите в средата на 2010 г. и две поредни тримесечия на 2009 г.


При следващо оповестяване на данните е възможно те да бъдат ревизирани, което може да промени в някаква степен общата картина за ориентацията на кредитната дейност на банките по сектори в икономиката. Разликата, която се получава в обемите при ревизирани данни в някои случаи, не е съществена, но все пак внася промяна. В средата на миналата година от БНБ обявиха ревизирани данни за фирмените заеми за юни и декември 2009 г. и март 2010 г.


От централната банка тогава обясниха, че "извършената ревизия на данните в посочените тримесечия основно се дължи на предоставена допълнителна информация от някои от банките, които са коригирали отрасловата принадлежност на част от техните клиенти".


Така по предварителни данни през последното тримесечие на миналата година сред секторите с най-голямо увеличение на кредитирането се нареждат и професионални дейности, и научни изследвания (юридически, счетоводни, конслутантски, рекламни дейности и др.) с увеличение от 145 млн. лв. и търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети - със 108.6 млн. лв. Дейностите от търговията и през предходните тримесечия отбелязват съизмеримо нарастване, като увеличението на кредитите за този сектор до известна степен се отдава и на ръста в износа.


С най-голямо свиване през октомври - декември са заемите за строителството - със 161.1 млн. лв. Това беше един от най-кредитираните сектори преди кризата, но по думите на банкери едва ли в близко време ще има такова силно насочване на заеми в тази сфера, както тогава. Според представители на сектора все пак в последно време има дългогодишни клиенти, които получават възможност да довършат проекти в напреднала фаза, изоставени заради кризата.


Ако се погледне картината за кредитирането по сектори на годишна база (края на 2010 г. спрямо края на 2009 г.) обаче, ситуацията се променя. С най-голямо годишно нарастване са операциите с недвижими имоти - 901 млн. лв. След тях са преработващата промишленост - 202 млн. лв., и търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети - нарастване с 200.5 млн. лв.


Обем на кредитите за отделни сектори към края на 2010 г. (в млн. лв.) 
секторобем
селско, горско и рибно стопанство1058,8
добивна промишленост306,8
преработваща промишленост6291
енергиен сектор825,8
строителство4315,7
търговия; ремонт на автомобили10195,4
транспорт, складиране, пощи1073,1
хотелиерство и ресторантьорство1871,9
операции с недвижими имоти2704,7
професионални дейност и научни изследвания1334,5
общо фирмени заеми31704,7

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK