Борсата е в ритъм на повишение

Биковете засега имат превес на Българската фондова борса

© Красимир Юскеселиев

Биковете засега имат превес на Българската фондова борсаПосоката на фондовия пазар се запази и днес – индексите се повишиха, оборотът беше в рамките на обичайните за последните дни нива. SOFIX приключи сесията на ниво 426.60 пункта, с 1.13% ръст за деня. По-широкият измерител BG TR30 се повиши с 0.72% до 353.89 пункта, а "Дневник 20" прибави процент до 65.19 пункта.


Леко разместване имаше днес в първите позиции на компаниите с най-висок оборот. Централна кооперативна банка си запази първото място със сделки за над 500 хил. лв., но фонда за имоти "Хелт енд уелнес" и винарска изба "Тодоров" бяха сред дружествата с високи обороти. И с двете сделки не се сключват често и по-активната им търговия днес е по-скоро изключение. Докато ЦКБ поевтиня само с 0.3%, "Тодоров" изгуби близо 12% от пазарната си оценка. Без промяна остана "Хелт енд уелнес".


За разлика от ЦКБ Българо-американската кредитна банка днес поскъпна с 3.3%, а ПИБ остана почти на същата си цена, само с 0.03% ръст.
Общата стойност на сделките на регулирания пазар се доближи до 6.8 млн. лв., но от тях над 5 млн. лв. бяха от търговия с облигации. Само от акции оборотът беше малко над 1.6 млн. лв.


Акциите на пътностроителната Борста компания "Трейс груп холд" днес достигнаха 94.60 лв. единична цена, но затвориха при ниво 93.49 лв., с почти 3% повишение. "Холдинг Пътища" обаче беше губещият представител на сектора с над 3% спад, до 0.78 лв. за акция.


Акциите на "Монбат" поскъпнаха с 3.76%, след като вчера Комисията за финансов надзор съобщи, че е одобрила проспекта за листването на компанията на друга борса от Европейския съюз. Възможностите са Франкфурт или Варшава и на съответния пазар ще се продават обратно изкупените собствени акции, които компанията притежава, съобщи председателят на управителния й съвет Атанас Бобоков.


Към фондовете за имоти интересът днес беше по-слаб, като оборотът с тях беше по-малко от 67 хил. лв. Секторният индекс BG REIT изгуби половин процент до 47.46 пункта. Ръст имаше само при акциите на "Агро финанс", с 3.8%, а "Еларг фонд за земеделска земя" падна с 4.4%. 

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK