Европейските банки се движат с различна скорост


- Собственикът на СИБанк и ДЗИ излезе на печалба

Белгийската банка KBC (собственик на СИБанк и ДЗИ у нас) излезе на печалба за 2010 г. след две поредни години на загуба, швейцарската Credit Suisse е с по-ниска печалба от очакваната и ревизира прогнозите за представянето си, а на френската Societe Generale (собственик на Societe Generale Експресбанк у нас) може да й се наложи да понесе допълнителни разходи заради бизнеса си в Египет.


Печалба от 1.86 млрд. евро отчете KBC, съобщиха от институцията. Само за последното тримесечие на 2010 г. резултатът й е 724 млн. евро спрямо 545 млн. предишното тримесечие и 304 млн. година по-рано. "Добрите резултати са следствие от добро представяне на бизнеса ни в Белгия и стабилен принос от Централна и Източна Европа", коментира главният изпълнителен директор на групата Ян Ванхевел.
Само от бизнеса в ЦИЕ тримесечният резултат на банката е 131 млн. евро, със 78 млн.  повече спрямо септември, когато беше начислен и годишният банков данък в Унгария. Някои от показателите са сравними с нива отпреди кризата, посочват от банката. През 2009 г. KBC получи от държавата 7 млрд. евро помощ, заради която ЕК изиска от нея да преструктурира бизнеса си - тя разпродаде някои от поделенията си, а бизнесът в България беше определен като основен.


От своя страна швейцарската банкова група Credit Suisse понижи очакванията си за ключовите си бизнес показатели в резултат на по-ниската доходност за големите международни банки заради новите строги регулации и все още затруднената пазарна обстановка, съобщи "Ройтерс". Освен това банката ще изплати и по-ниски дивиденти за 2010 г. (1.30 франка при 2 франка през 2009 г.), след като резултатът й за четвъртото тримесечие се оказа под очакванията.


Въпреки че нараства от 793 млн. франка (603.8 млн. евро) на 841 млн. (640.2 млн. евро) през последното тримесечие, чистата печалба на банката е под очакванията на анализаторите. Спрямо година по-рано резултатът също е по-висок с 6%.


В същото време френската банка Societe Generale може да понесе разходи за близо 100 млн. евро (136.5 млн. долара) заради бизнеса си в Египет, тъй като икономиката на страната продължава да страда от протестите, се казва в анализ на Keefe, Bruyette & Woods. Говорителят на френската банка е отказал да коментира. Според прогнозите на "Ройтерс" очакваната чиста печалба за 2010 г. на Societe Generale е за 3.75 млрд. евро. Банката ще обяви резултатите си на 16 февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK