Дянков: Обмисляме да предплатим част от външния дълг

Дянков: Обмисляме да предплатим част от външния дълг

© Анелия НиколоваМинистерството на финансите обмисля да предплати част от външния дълг, основната тежест от който пада на 2013 г., последната от мандата на правителството на ГЕРБ. Това казва в интервю за "24 часа" вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.


През 2013 г. е падежът на глобалните облигации за над 1 млрд. евро.


"Ние започваме още от тази година да се готвим за това плащане, включително и, ако можем да си го позволим, да поемем част от това огромно финансово натоварване като предплащаме дълг", казва Дянков. Коментарът му е по повод сделката за дълга на царския кабинет, която според анализа на "Индъстри уоч" е изместила тежестта на плащанията именно към 2013 г. "Но това, което са направили тези преди нас - да бутаме напред едни плащания, няма да направим", казва Дянков. 
Той пояснява,  че първоначално намерението е било анализът на сделката да се повери на чужди експерти. Те обаче отказали, защото не били запознати и така се стигнало до наемането на българската консултантска компания.  "Представих доклада в парламента, предстоят дебати. Ако се реши да има допълнителен анализ, ще го направим", допълва вицепремиерът. 


Пред "24 часа" Дянков излага и идеята си за пакт за финансова стабилност - записани в конституцията таван за публичните разходи и лимит върху дефицита, както и промяна на преките данъци с мнозинство от две трети в парламента. 


В интервюто Дянков, в чийто ресор е административната реформа, посочва, че в сферата на сигурността трябват много големи реформи. "Последните седмици явно показват, че това е така и че аз съм прав. Не може само ние да се опитваме също в много тежки условия да реформираме митници, данъчни, цялата фискална политика из основи. Всички останали трябва да направят същото в своите сфери", посочва вицепремиерът.Синята коалиция внесе днес проекторешение, в което предлага парламентът да приеме доклада на Симеон Дянков по сделката за замяната на част от външния дълг и да го предостави на главния прокурор, за да бъде установено дали има извършено престъпление, съобщи БТА. От Синята коалиция предлагат още парламентът да излезе с оценка, че при замяната на българските брейди облигации през 2002 г. правителството на Симеон Сакскобургготски не е защитило финансовите интереси на България. Депутатът Асен Агов посочи, че години по-късно анализът показва, че българските данъкоплатци са били ощетени най-малко с 1 млрд. лева, а освен това предстоят два падежа по сделката - през 2013 и 2015 г. Според него отговорността е на министър-председателя Сакскобургготски и на финансовия министър Милен Велчев.

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Дянков трябва по-скоро да мисли за саниране на банковата система.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 2. 2 Профил на Таня Костадинова
  Таня Костадинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тцъ,тцъ. Отде толкоз пари бе Дянков.

  Бе хубаво нещо си е контрабандата. дай пускай още докато изплатим дълга ще се правим ,че нищо не виждаме

  с. Копривлен
 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:00 на 11/02/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Реформата в другите сфери, за която говори Дянков трябва да стартира с една оставка на един вицепремиер. Иначе реформите ще трябва да се правят от следващ кабинет.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "BBC":
  Дянков трябва по-скоро да мисли и за обозримото си бъдеще, което ще звучи така: Дела, дела и пак дела срещу бившия! ...


 6. 6 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 861 Неутрално

  "Обмисляме да предплатим част от външния дълг" - принципно съм твърдо ЗА! Де що има дълг - ако има възможност - трябва да се чисти!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 7. 7 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  "Последните седмици явно показват, че това е така и че аз съм прав. Не може само ние да се опитваме също в много тежки условия да реформираме митници, данъчни, цялата фискална политика из основи. Всички останали трябва да направят същото в своите сфери"
  Дано този път няма неразбрали.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 8. 8 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Пакта за фин. стабилност на Дянков е едно празнодумие, което ако е оформено като курсова работа ще получи слаб 2. Накратко:
  1. Залагането на максимален процент на преразпределение в развиваща се икономика като нашата е химера - в период на бърз растеж, в какъвто бяхме и отново ще навлезем след време създава огромни диспропорции, които се решават точно с държавното преразпределение.
  2. Залагането на промените в дан. облагане с квалфицирано мнозинство отнема оперативната възможност да се води опр. фискална политика и всъшност замазва очите защото има начини това да се избегне - тази година данъците не бяха вдигнати но бяха качени множество осигурителни прагове, което на практика повиши вноските на осигурените лица - но пък остави възможност на този идиот да лъже , че няма повишаване на осиг. тежест.
  3. От миналата година започна емитирането на 15 год. ДЦК/около четвърт милиард/ на вътрешния пазар -- това повишава общата фин. задлъжнялост на държавата макар нивото на външен дълг да остава непроменено.
  4. Не чух никакви цифри освен пожелания - това все пак е фин. министерство и е недопустимо.
  Имам ощи много забележки но...в заключение мога да цитирам оня доклад в който бе посочено, че най- доброто, което е направил фин. министър за изминалата година е бездействието му , в резултат на което не е влошил икономиката. Ако все пак не си тръгне сам най - добре да продължи да бездейства, защото "компетентността" му може да ни донесе много бели.

 9. 9 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Когато искаш да си изкупиш дълга обратно, трябва да са изпълнени следните условия:

  1. Да имаш пари, с които да си го позволиш
  2. Медиите да ги информираш последни, а не първи, за да не купиш дълга на висока цена.

  Ама нищо, то добре, че е Дянков, та да ни обясни как работи икономиката.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 11. 11 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 882 Неутрално
 12. 12
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:20 на 11/02/2011 от неговия автор.

 13. 13 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пари има. Ще се генерира вътрешен дълг за да се плати външния. Ако вътрешния повтениее още, логиката е мнтого добра.

 14. 14 Профил на Carmina BULGARANA
  Carmina BULGARANA
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ЗА СМЕТКА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ - ЕСТЕСТВЕНО! Я - НЕ СЕ НАПРЯГАЙ - БЕ МОМЧЕ!

  ЛОЯЛНОСТТА Е ДВУПОСОЧНА УЛИЦА!
 15. 15 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#9] от "КГ":

  По принцип си прав, но до 2013 година има доста време и кога точно ще бъде извършено плащането не е известно.......до тогава информацията може да се измени до противоположното и стига да искат пак ще са в добра позиция..........малко повече гъвкавост им трябва

  un buen dia empieza con un solo rayo
 16. 16 Профил на Naschenec
  Naschenec
  Рейтинг: 434 Гневно

  До коментар [#14] от "Carmina BULGARANA":
  За сметка и на болните и на майките и на... целия народ!
  Само не за сметка на милиционерите , на зелените чорапки , на чиновниците и на останалите лапачи от държавната копаня !...

  Ненавиждам цензурата , мразя цензурите !
 17. 17 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Графе, къде си? Чакаме коментар!

 18. 18 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "anonimen":

  Грешка - потребителите на вътрешния дълг са пенсионни фондове, банкови институции, застрахователни компании - нивата на ДЦК от миналата година бяха от около 6,5% - идеално за държавата но неразумно за бизнеса, защото прекомерните инвестиици в иначе нискорискови но и слабодоходоносни нива на ДЦК отнема парите, които алтернативно биха могли да отидат в бизнеса и принуждават гореспоменатите компании да разчитат на нарастване на обемите привлечени средства вместо да търсят ефективност при мултиплицирането им. С други думи нисколихвен портфейл със сигурност не е мечтата на която и да е фин. институция. Пък и по този начин държавата влияе силно на вътр. фин. разпределение, срещу което нашия "герой" уж се обявява.

 19. 19 Профил на pavtaf
  pavtaf
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#12] от "be_google":

  Стига с тия митове за евтин ток от Белене. Това е илюзия произведена за соцносталгиците.

 20. 20 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "ending":

  Грешка - парите ще идат там, където ще се умножат най-много при разумен риск. В момента освен ДЦК, не виждам много други разумни алтернативи.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonimen":

  Ти май не четеш какво пиша - ДЦК могат да имат поносими лихвени равнища до определен обем след, след което рязко скачат. Освен това ако аз взема пари от теб с които поемам ангажимент след 20 год. да ти плащам пенсия - аз имам два варианта да ги инвестирам при долри нива, които ще ми позволят да изпълня ангажимента си или да взема от други за да ти плащам - само че последните увисват /пирамида/. С прекомерно нива на вътрешен дълг държавата хем обира оборотният ми капитал и в същото време оказва сериозен натиск на вътр. фин. пазар, като в крайна сметка го изкривява.

 23. 23 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Нищо такова няма да стане, ако ще се прави вътрешен дълг за да се гаси външния, то той ще е краткосрочен. Освен това пенсионните фондове не са безмозъчни.

 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:15 на 11/02/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Съжалявам но няма как да споря, като не знам обосновката ти. Частните пенсионни фондове миналата година официално признаха, че не могат да изплащат пенсии - ти си прецени дали са с добър мениджмънт или не.

 26. 26 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Пресушаването на вътрешния пазар е един от възможните негативи, но предплащането на дълга носи ползи като спестяване на пари от спреда, ако има такъв, и доста червени точки на фона на случващото се навсякъде другаде. Напрактика това може да доведе от по-скорошно повишаване на кредитния рейтинг и следователно на понижаване на лихвите и вливане на нови пари, които да компенсират изсмуканото от ДЦК.

 27. 27 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Има да пла6таме десетки годин напред за далаверите на тройната ламя.. погледнете в сайта на бнб какво се слу^ва с ван6ния далг последните 5г.. 6те се изумите или по-скоро вбесите.. каде са парите оре6ар крадлив боклук..да кредитирането и П4И е едно добрео оправдание но вси^ки ънаем каде отидоха тия млрд.. ъа сажаление народа не ънае ъа какво става вапрос или не му дреме..  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 28. 28 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Жалките медийни прислужници на Георги Първанов подеха неговата формула от четвъртък – връщали се дните от 90-те години, когато се разчиствали сметки между бандити. Първанов е по обичая си безпардонен и безцеремонен – кой да му припомни, че през 2005 г. праснаха дружката му Емил Кюлев, а две години по-късно отсвириха и знакова за обкръжението му фигура като Манол Велев?! Но Първанов се напомни на Петков и Станишев за 90-те години. Обикновено лицемерие и подобострастно притворство, пардон и прочие...

  Това се случва, разбира се, защото зад кулисите Георги Първанов и Бойко Борисов за пореден път правят опити „да се разберат”. Този път повод е заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Дебненето между Първанов и Борисов продължава. Но те се напъват „да се разберат” по големите теми от дневния ред на страната, без да се притесняват, че някой като Алексей Петров-Трактора може да прецени, че това се прави за негова сметка.

  В четвъртък Първанов наистина бе притеснен. Пребледнял фейс. Заучени фрази. Държавническа загриженост. Агресивно лансиран пласмент за препратки към 90-те години. Първанов грейна в целия си блясък. Върхът беше, когато промълви безутешно, че бил притеснен от липсата на респект у бандитите към МВР. „Босовете” избиха най-приближените до него бизнесмени, но Първанов се притеснил след последния взрив. Нима той не обслужи и неговите публични интереси да атакува МВР? Защо?!

  Първанов ли не знае, че заповедта за взривяването игнорира и него, след като превръща овластени фигури като Бойко Борисов и като Цветан Цветанов в безобидни чучела? Първанов ли не усеща, че някой като него не може да си позволи да изпуска контрола върху „паралелните конфигурации”?! Първанов ли не се страхува от острилките на „външните фактори”?! Първанов ли не знае на какво са способни много по-силни фигури от Алексей Петров-Трактора, ако бъдат застрашени икономическите и политическите им интереси. Да не говорим, че те контролират дори схеми с „предварителното превантивно-паритетно поръчване” (При успешен опит за покушение срещу тях хората им елиминират по списък заподозрени врази. Така се парират един друг от 2002 г. досега...)

  Фейсът на Първанов не грееше този път в саркастично злорадство. Той разбира, че атаката е колкото персонална, толкова и институционална. Президентът е прав да се притеснява. Но защо чак сега вдяна, че заиграването с неинтегрирани в институциите политико-икономически фактори е опасно дори за изживяващите се като „кукловоди”.

  Тези хора само до определен момент дават вид, че се съобразяват с официалните босове в държавата. Те са изпълнени с гняв и презрение към юркащите ги официални господари. Те вече не искат да са маши, а (съ)държатели на механизмите за запазване или промяна на статуквото. Задействаните уж по сценарий от рейтинговите лидери в държавата извънинституционални политически, икономически и информационни играчи преследват свои лични и групови интереси, превръщайки се в дестабилизиращи фактори извън контрол.

  И дори хладнокръвен полически играч като Георги Първанов започва да се шашка...Когато взрив гръмне по пътя на държавнически кортеж, съвсем ще се шашне, хихикат гавраджийски отлично запознати с нрава на изпуснатите от контрол доскорошни „босове на повикване”...

  /versia.bg

 29. 29 Профил на telephon
  telephon
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#11] от "ямболия":

  Без първата буква ли?

 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "merkel":

  тактиката на гоце е да се скрие за 3.5г и преди избори изк4а от ада и запо4ва да примамва хората в дяволските си обятия..

  П.П ло6а клавиатура сори

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 31 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Инаê Браво на Дянков железен е!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 32. 32 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ...че в сферата на сигурността трябват много големи реформи...

  Дянков от година и половина само си плямпаш по този въпрос, но не ти стиска да предприемеш нещо и да се опънеш на мутрата и физкултурника. Това те прави мекотело и типичен безхарактерен нагаждач.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 33. 33 Профил на Adam Smith
  Adam Smith
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това не се говори, а се прави, за да е в държавен интерес. Иначе по нищо не се отличавате от НДСВ, които с подобни приказки вдигнаха пазарната цена на дълга с 30%.

  "Thinking is the hardest work there is, which is probably the reason why so few engage in it." Henry Ford
 34. 34 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#9] от "КГ":

  Няма страшно - ако пък цената се вдигне прекалено много - тогава продаваш облигации....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  До коментар [#5] от "latcho59":
  Ти да не си роднина на Велчев? Няма друг мотив който да те накара да заплашваш след подобен анонс от Дянков, защото той казва нещо, което отдавна се знае в общесвото.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Последните седмици явно показват, че това е така и че аз съм прав. Не може само ние да се опитваме също в много тежки условия да реформираме митници, данъчни, цялата фискална политика из основи. Всички останали трябва да направят същото в своите сфери", посочва вицепремиерът.


  решението е очевидно - ДЯНКОВ ДА ОТРЕЖЕ ОТ БЮДЖЕТА НА ЦЕЦО И ДА ПОЛЗВА ПАРИТЕ ЗА СМИСЛЕНИ НЕЩА, вкл. ако ще за предплащане на външния дълг, макар че не сме цъфнали и вързали, и тези които умрат, осакатеят, останат неграмотни, или семейния им живот бъде разбит заради пренасочване на пари от днешните неотложни нужди към изпълнение на бъдещи задължения няма да ги сгрее бъдещта финансова стабилност.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 891 Неутрално

  По времето на Муравейчо,който се хвалеше с дефлация, имаше ДЦК с 12% год.лихва платима на 6-мес.тези ДЦК ежедневно се котираха и подлежаха на обратно изкупуване от държавата.Ако емитирането на вътрешен дълг за икупуване на външен,докара същата лихва по ДЦК хората с "излишни" левове,които не знаят какво друго да ги правят ще са доволни,но дали е добро за икономиката? Пък и едва ли е най-добре да се бие тъпана,че имаш намерение да купуваш след време достатъчно да се подготвят спекулантите,освен ако искаш да им помогнеш?!

 38. 38 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Има пипе този Дянков. Евала на момчето.
  Но реформи трябват, и не мога да разбера защо ги бавят??
  Колко още да чакаме реформата в съдебната система???

  Fail with honour then succeed by fraud
 39. 39 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ТОЯ ТРЯБВА ДА БЪДЕ СПРЯН С ЦЕНАТА НА ВСИЧКО.

  РЕЗУЛТАТА ОТ ПРЕЖДЕВРЕМЕННИЯТ АКЦИЗ НА

  ЦИГАРИТЕ ГО ЗНАЕМ.

  СЕГА И ТОВА . ТОЯ НАИСТИНА ИСКА ДА ЛИКВИДИРА

  НАРОДА А ОТ ТАМ И БЪЛГАРИЯ ..

  РАЗБИРА СЕ И ГЕРБ С БОРИСОВ..

  БЪЛГАРИ ИСКАТ ДА НИ УМОРЯТ ОТ ГЛАД.!!!!

  СВОБОДЕН
 40. 40 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#8] от "ending":

  " Тази година данъците не бяха вдигнати но бяха качени множество осигурителни прагове, което на практика повиши вноските на осигурените лица - но пък остави възможност на този идиот да лъже , че няма повишаване на осиг. тежест"

  Много точно казано.
  Днес една таксиметрова шоферка, която очевидно не си е плащала осигуровките от години, се опитваше да ме убеди, колко по-добре сме започнали да живеем при Герб. Ако наистина си плащаше нямаше да е толкова възторжена.

 41. 41 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  До коментар [#26] от "anonimen":

  Дрън, дрън. ДЦК на вътрешния пазар водят единствено до изземване на вътрешен ресурс и съответно до вдигане на лихвите за всички останали. Дебила наблегна на вътрешния пазар защото в тъпия си инат да гони химери изпусна момента преди година да емитира поне млрд. евро на европейския. 10 г. при около 5-5,5%. Профука резерва (истинския, с парите които правителството може да харчи) и за да покрива дефицита му трябва финансиране. Щял да погаси предсрочно дълг!?!? Първо трябва да имаш свободни пари, второ това се прави при подходящи пазарни нива. Както стана през 2008 например.
  По въпроса за кредитния рейтинг. БГ отдавна е на максимума за нашето бвп на калпак - ббб. Така, че преминаване в горна група не чакай преди съществено подобряване на бвп-то.
  Та за риформите му. Ефекта се видя при подготовката и приемането на бюджета. Внесен проекто бюджет ПРЕДИ законите които го осигуряват. Късно внесени проекто закони. Резултат бюджет приет много късно. И сега държавната администрация надолу още няма приети свои бюджети. Познай как се отразява това на икономиката. А за издънката с миналогодишния бюджет какво да кажем? Може би, че малко преди да го актуализира тъпия лъжец за пореден път го обяви за най-добрия в ЕС, света и вселената?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 42. 42 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3655 Неутрално

  До коментар [#39] от "СВОБОДЕН":
  Ти лозунг ли си написал или просто изразяваш мнение!? Какво му е лошото на "това"?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 43. 43 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1506 Весело

  До коментар [#27] от "Раз печки, раз кюнци":

  И кво се случва с външния дълг? Ба мааму. Не знаех, че си станал фен на триперливите.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 44. 44 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#38] от "issunboshi":

  Но реформи трябват, и не мога да разбера защо ги бавят??
  Колко още да чакаме реформата в съдебната система??? "

  А колко време ше чакаме реформата в милиционерската система?
  А в чиновническата система? А в системата на зелените чорапи?

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 45. 45 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#25] от "ending":

  Не че защитавам пенсионните фондове. Но те казаха че с тези вноски могат да плащат 50лв на месец. Вноската трябва да е много сериозна за да могат да плащат песия при 10години вноски и очаквано време за плащане на пенсия 25-30години. Ако си обърнал внимание ставаще въпрос за първа категовия труд, кото се пенсионират на 45 години

 46. 46 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Тъпанар, вие смачкахте икономиката, ти ще предплащаш външния дълг

 47. 47 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":
  Имената на глупците висят по коментарите.

 48. 48 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  От вчера ( след взрива в Галерия) всичкото тъпо Гербер е монилизирано да цъка минуси на 'неудобните' мнения във форума. Какво да се прави, партийната повеля трябва да се следва, още повече когато е заплатена (с парите на същите тези недоволстващи, които трябва да се "озаптят".

 49. 49 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#43] от "Цецо":

  цап царап

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 50. 50 Профил на avr
  avr
  Рейтинг: 434 Весело

  До които го интересува:ЗАЩО ДЪЛЖИ БЪЛГАРИЯ НА ОФШОРКИ ВЪНШНИЯ СИ ДЪЛГ?РУСКИ ЗАЕМИ ЧРЕЗ ОФШОРКИ НЕ ПОЛУЧЕНИ АМА РАЗПИСАНИ И ТРЯБВА ДА СЕ ПЛАЩАТ.
  КГБ ДОБРЕ ГО ИЗМИСЛИЛО.РОБИ - ДОКАТО САМИ НЕ СИ ИСКАМЕ ПАК КОМУНИЗМА http://www.dnevnik.bg/pazari/2011/02/11/1041669_diankov_obmisliame_da_predplatim_chast_ot_vunshniia/ЩЕ ПЛАЩАМЕ.
  http://www.bnb.bg/Statistics/StExternalSector/StGrossExternalDebt/index.htm

  Страна на кредитора отн. дял%
  Великобритания 11,3%--офшорка
  http://bg.wikipedia.org/wiki/Офшорна_компания

  Холандия 15,7%-офшорка
  Люксембург 12,7%-офшорка
  МФИ 8,1%
  Австрия 10,7%-офшорка
  Франция 7,7%
  САЩ 2,8%
  Германия 4,1%
  Кипър 2,7%-офшорка
  Швейцария 2,1%-офшорка
  Унгария 2,1%
  Британски Вирджински Острови 2,7%-офшорка
  Япония 3,7%
  Панама 1,4%-офшорка
  Гърция 1,9%
  Лихтенщайн 0,5%-офшорка
  Русия 0,5%
  Италия 0,6%
  Чехия 0,2%
  Израел 0,9%-офшорка
  Ирландия (Ейре) 0,7%-офшорка
  Швеция 0,6%
  Румъния 0,1%
  Испания 0,8%
  Белгия 0,2%
  Естония 0,2%
  Бахамски острови 0,2%-офшорка
  Кайманови острови 0,2%-офшорка
  Малта 0,5%
  Сейшелски острови 0,4%-офшорка
  Турция 0,1%
  Латвия 0,3%
  Маршалски острови 0,2%-офшорка
  Финландия 0,0%
  Словения 0,2%
  Дания 0,2%
  Белиз 0,3%-офшорка
  Ливан 0,1%
  Норвегия 0,1%
  Португалия 0,1%
  други 2,1%-офшорка
  Общо 100,0%

 51. 51 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#40] от "kaleva":
  Има някаква такава тенденция - сивият сектор много харесва сегашните тъй като мерките им атакуват онези които са на светло, вместо да се заемат със сенчестата икономика.

  До коментар [#45] от "kgoranov":

  Прав си! Но това по същество не променя факта, че те не можаха да изпълнят този ангажимент - дали защото не можаха да привлекат достатъчно ресурс, дали поради лош мениджмънт. В крайна сметка всички на драго сърце приеха да загубят 100 млн/изети от държавата/ но да не се налага да плащат съгласно поетите ангажименти. По същество те всъшност бяха "помилвани" от правителството и то на нищожна цена. Тук обаче признавам, че просто нямаше други опции за правителството. Проблемът е че то въобще не им наложи стриктен контрол за в бъдеще.

 52. 52 Профил на BSRD
  BSRD
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#10] от "be_google":

  Е направо ме разкова от смях, прав си наградата му абсолЮтно заслужена и идейно ориентирана.

 53. 53 Профил на Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Сбогом, тъпаци от "Дневник"!
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Да! Да! Да! Милен Велчев - на съд!
  Ето защо харесвам Дянков, без да съм фен на правителството - още по-малко на премиера или на тотално дискредитирания Игнатов (половин противоконституционен закон)!

  ИСКА СЕ И РАДИКАЛНА РЕФОРМА НА БАН!
  ЛУСТРАЦИЯ, ИЗХВЪРЛЯНЕ НА НЕКАДЪРНИЦИТЕ И КОМУНОНОМЕНКЛАТУРАТА!
  АКО Е САМО ДЯНКОВ, ЯВНО БИ ГО НАПРАВИЛ, НО ИМА СИЛИ, КОИТО ПРЕЧАТ!

 54. 54 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 617 Гневно

  БРОВООО Дяволков.Изстискай
  ощеееее,от ГРАЖДАНИТЕ на Р.Б.
  за да угодите на ....... .

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 55. 55 Профил на selianin
  selianin
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#53] от "Красимир Кабакчиев":

  "..Велчев - на съд! .... ."

  И, защоо бе Кебапчиев ?

  ...каждое новое поколение лучше...V.V.PUTIN
 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Дянков гради пирамида.
  Като Майкъл Капустин и Лайф Чойс.
  Тоя емитира 1 млрд лв ДЦК взе парите от банките и сега ще ги даде по предсрочни погашения.
  Добре ни набутва.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#28] от "merkel":

  "Фейс"? Айде стига бе.
  Какво стана със звучната българска дума "лице"?

 58. 58 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#33] от "Adam Smith":

  Като се вдигне цената на дълга, няма да го плащат преди 2013.

 59. 59 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 777 Неутрално

  До коментар [#51] от "ending":

  "Има някаква такава тенденция - сивият сектор много харесва сегашните "
  -----------------
  Това твърдение на какви данни се базира?

 60. 60 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Стария Мунчо, с нова идея.

 61. 61 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  Мдааааа. Този път говедото надмина себе си. След като не можа да иткрадне по друг начин, изкопира това, което Милен Велчев направи навремето. Само че, тогава имаше пари, скоито да бъде изкупен завишение заради публикациите дълг. А сега няма. Да видим откъде кретена ще ги намери.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 62. 62 Профил на aleks01
  aleks01
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Perlata":

  от Тото, мила

 63. 63 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дянков, широко ти е около врата на теб ..Попитай дребните и средни фирми - КАК са ??
  Или ще кажеш-имат добри доходи, високи заплати в България , ниска инфлация и безработица и ..изобщо "богата" страна сме - можем да си платим- по- рано, а и НЯКОЙ добри :врътки" , ПАК да направи с книжата :))

  BIG AL
 64. 64 Профил на Таня Костадинова
  Таня Костадинова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#62] от "aleks01":

  То е черешката на сметановата торта

  с. Копривлен
 65. 65 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#10] от "be_google":

  А ти видя ли каква книга дянковчето е подарил - "Резултати от преброяването на населението на Княжество България през 1880 година"!!! Да, направо е безценна! Дали случайно няма и първото издание на Капиталът?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 66. 66 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Един от много запознатите с миленовата афера е Муравея. Водеше сизифофска битка в парламента срещу сделката. Някой да го е канил по медии за мнение. Йок. Що? Ми щото медиите толкова ги интересува истината.

 67. 67 Профил на pesho1921
  pesho1921
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Перла, под една съседна статия, колегата Сталин те похвали, а твоя постинг беше изтрит и може би изпуснах джумбуш. Не обичам да пропускам джумбуш.

 68. 68 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Дянков пак е назад с матряла. Външния дълг къде го трампи Миленча от 3% на 8% лихва, тъй че 12 г да плащаме 5% отгоре върху 2 милярда за да ни хвалят чужденците не може да се предплаща. Там сяка година кихаш само лихвата, а главницата се плаща накуп с последната вноска.
  За да се навие некой да се откаже от 8-тях% лихва, требе да му платиш напред поне 9%, което звучи доста ахмашки. Ама може би това е и целта на занятието.

 69. 69 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#68] от "dosetliv":

  Ти имаш ли поне бегла представа от търговията с облигации?

 70. 70 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 926 Неутрално

  "Обмисляме да предплатиМ част от външния дълг"
  Тука Бербенков отдавна трябваше да е изрецитирал:

  Да! Често търтеят се крие
  зад тази честна, силна дума "Ние"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 72. 72 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  На крив ГЪРП тройните лами му пречели...
  Плащачи !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 73. 73 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  До коментар [#69] от "antikommunist":

  А-а, добре че се появи поне един Разбирачев!
  Я поясни сега пред публиката: един си му дал 2 бона на 8%, като тая година ще ти плати 160 кинта, догодина още 160, а по-догодина ти връща 2-тях бона. Ако ти предложи да ги върне предсрочно, колко кинти мислиш да му искаш?
  По- малко ще са от 2320, ама колко точно?

 74. 74 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 488 Весело

  Съвсем логично! Ако си на служба (или в далавера) с банките, които държат дълга ни, по-добре да си върнат парите сега, когато са в затруднение. Благородно дело, достойно за нашия народ - да помогнем на банките, които поради "грешки" в управлението, загубиха във финансовата криза. Някой трябва да помогне! Защо да не сме сред първите? Така и във биографията на самопожертвивателния ни министър на финансите ще бъде отбелязано ново, достойно дело! Амин!

 75. 75 Профил на hohot
  hohot
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До #21 барселонски
  "....професионалното активно управление на публичния, в това число външен дълг, което беше обещано в предизборната програма на НДСВ от лятото на 2001 г. беше провеждано от министър Велчев и екипа на МФ в съответствие със световните стандарти за модерно експертно управление на активите и пасивите на държавата. Това управление беше оценено в цял свят еднозначно силно позитивно - виж Доклад на МВФ (www.imf.org) от 22 юли 2002 г. Всички атаки против обмяната на българските брейди облигации, проведени през 2002 г., са само в България и са политически мотивирани и икономически и финансово неверни и дилетантски."

 76. 76 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#1] от "BBC":По всичките ми постинги с много минуси се оказвам прав последните месеци! След това пиша постинги с които припомням какво съм казал и отново имам минуси! Скоро чакайте отново такъв постинг ...


  До коментар [#56] от "Десен":Това е сложен суап за прехвърляне на частен в държавен дълг. Банките купуват вътрешен дълг, облигациите залагат в БНБ и изтеглят парите кеш с които си плащат външните си задължения и инвестициите направени последното десетилетие. Така в един хубав момент резервите ще се окажат хартиики от държавни облигации обезпечаващи кошмарна пирамида от лоши кредити, а набраните пари ще са изтекли, кеш няма да има.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 77. 77 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1885 Весело

  До коментар [#74] от "Стенли1":

  След като сме помогнали в Ирак, Афганистан, на контрабандата, на раждаемостта и "мургавите" инвестиции във Франция, що да не помогнем и на банкерите!? Ама аз викам да се саможертваме като банкери - с чуждите инвестиции да се погаси външния дълг срещу комисионна в полза на бюджета. Те и без това се борят за отрицателна доходност (виж КФН), да им я дадем.

 78. 78 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#17] от "Mai Tai":

  Дянков повтаря операцията на Катев и Велечев. С предупреждение към пазарите. Дянков вече ни е врътнал, със същата опция, с която ни врътнаха брокерчетата на княз Кирил.
  Иначе се прави така: "Министерството на финансите намали външния дълг на България, като изкупи обратно глобални облигации на страната ни в евро и щатски долари и ги отписа от международните регистри, съобщиха от Министерство на финансите.

  Облигациите са от емисиите ISIN XS 0145624432 7.5 % EUR 2013 и ISIN XS 0145623624 8.25% USD 2015 и възлизат на 293.3 млн. лева. Номинална стойност на канцелираните облигации, деноминирани в щатски долари с падеж 2015 г., е 184.2 млн. долара, а на тези в евро с падеж 2013 г. - 17 млн. евро."

  Това се е случило през ноември 2008, а МФ го съобщи чак през лятото на 2009 г.

  Ecrasez l’infâme
 79. 79 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#76] от "BBC":Забравих да добавя, че тази есен започва голямо вдигане на лихвите....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 80. 80 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Весело

  Да продължим с възхвалата на Орешарски, защото знаем, че това изкарва от равновесие цялата герберска сган:

  "Постигнатата средна чиста цена, по която са изкупени обратно деноминираните в щатски долари облигации, е 95.09 долара за 100 долара номинал, а за тези в евро - 98.02 за 100 евро номинал. За сравнение средната цена "продава" за деноминираните в долари облигации през е 111.82 долара през 2008 г., 117.64 долара - през 2007 г. и 117.52 долара - през 2006 година. За облигациите в евро средната цена "продава" през 2008 г. е 107.42 евро, за 2007 г. - 114.16 евро, и за 2006 г. - 119.29 евро."

  Таман ще имаме база за сравнение с "операциите" на дебилния олигофрен.

  Ecrasez l’infâme
 81. 81 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  От "анализите" на международните агенции, които пророкуваха фалит на България през 2008 година, Орешареца изкяри по близо 15 долара и по 11 евра на облигация. Ама за страната си. За българските публични финанси. Не за себе си.

  Ecrasez l’infâme
 82. 82 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#73] от "dosetliv":

  Не ми е работата да те образовам, порови се в интернета и ще намериш доста материал по въпроса. Но сметката ти е абсолютно бакалска. Хубаво е че вие очевидно като патриот смятате облигациите на Бг за безрискови, но пазарите съвсем на мислят така. Няма безрисков дълг на този свят, особено в нашия регион, независимо че обективните ни показатели са много добри. Та рискът може значително да намали номиналът на дългът и в краен случай вместо 2та бона да върнеш преждевременно 1900 и кредиторът ти да се радва, че въобще е взел на ръка нещо.
  Виж постът на Графа (80). Това разбира се са числа от началото на финансовата криза когато напълно необосновано се мислеше че може да фалираме, и днес със сигурност няма да са такива. Но рискът си остава сериозен фактор за цената.

 83. 83 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#80] от "Graf":

  "Таман ще имаме база за сравнение с "операциите" на дебилния олигофрен."

  Е само не сравнявай чушки с домати, все пак времената доста се промениха, и на само за България а и глобално...

 84. 84 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#82] от "antikommunist":

  Така е. Грешката на "анализаторите" бешее, че гледаха на едро. Бяха ни опаковали в една компания с Румъния, Литва, Латвия и Естония. А пропущиха Гърция и Ирландия..
  Бе като ония, първокласните деривати, с ААА рейтинг в които негрото с ипотека и белият с доход 100 000 бяха опаковани в едно, ама при нас - с обратен знак.
  Чек, че ми стана смешно. А едни умници, от Данске банк, се набълбукаха с едни други книжа. В евра при 10% лихва. Пак заради анализаторите.
  Във форумите ни, по онова време, бяха готови да се хванат на бас, че бордът е паднал, че "комунистите" са подготвили нова 1996, че идва апокалипсис.. И това от неграмотност, ама им е простено. Четат рейтинговите агенции, а аз бих им скъсал дипломите на оксфордските възпитаници с див кикот и бих ги пратил да си доучват у БАН....

  Ecrasez l’infâme
 85. 85 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":
  До коментар [#76] от "BBC":

  Взе парите от банките и сега ще ги върне пак там, но от процеса ще спечелим... така или иначе емисията падежира и ще трябва да се плати и то основно с парите привлечени през тази и миналата година. Ако не можем да ги вложим на същата доходност до тогава е по-добре да я изплатим сега.

  А това за "сложния суап" е невероятна глупост... не знам как ги измисляте, но няма и една дума вярна нито пък имаш и бегла идея какво е положението в българската банкова система.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 86. 86 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Любопитно

  До коментар [#83] от "antikommunist":

  Няма как. Ще повтарям методите му. Зарад равноправието.
  Той как размахва извадки от работата на Индъстри? Подбрани за тезата му?
  Е, и аз тъй.
  Нъл може?

  Ecrasez l’infâme
 87. 87 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Весело

  До коментар [#85] от "Born to Quote":

  "така или иначе емисията падежира и ще трябва да се плати и то основно с парите привлечени през тази и миналата година."

  Ма те ги изпапаха бе. Сите. Лев нема от привлечената суха пара. Оди у сайта на БНБ да видиш. фискалният се върти около 4 милиарда. По-точно, у БНБ таа вечер са 4 040.0
  Да та светна. Ако и тази година бюджетът на изцъкления се върже като миналогодишния, дебилният ще висне пред МВФ с протегната просешки ръка. Щото пазарите ще му дадат пари на 10%. Годишно.
  Е, наред с бум, флашки и калинки, ни требе само и надзоро на МВФ.
  Нъл тъй?

  Ecrasez l’infâme
 88. 88 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Финансов борд незабавно! Борд както в Швейцария - 2% максимален дефицит от наличните данъчните приходи.

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 89. 89 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#85] от "Born to Quote":Ало, познавача, светни ни тогава нас незнаещите защо банките систематично теглят своите инвестиции и кредити от България на малки порции??!!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 90. 90 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Браво на синята опозиция и на управляващите!
  Смърт за измекярите!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 91. 91 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 699 Весело

  До коментар [#89] от "BBC":

  И кой те и излъгал, че теглят? Според мен по-скоро искаш да кажеш, че теглят капитали от България, защото инвестиции и кредити не могат да се теглят, но и това не е вярно. Ликвидността в банковата система се е увеличила с около 50% през миналата година... повечето големи банки са свръх-ликвидни, защо според теб леонията е 0.18% а еонията се върти около 0.5% ??! Дори гръцките банки получиха нови капитали отвън, така че не знам за какво пискаш. В скоро време кредитната активност ще се върне, защото не могат да продължават така.

  До коментар [#87] от "Graf":

  Не се притеснявай Графе повече е... То нали това е целта на това упражнение, колкото и да не искаш да го признаеш, да не се налага 2012 да взимаме пари на 10%. Освен това БГ13 е една от най-търгуваните емисии, ако я предплатим първичните дилъри ще се принудят да играят още по агресивно на следващите аукциони. Но така или иначе с теб няма да стигнем на едно мнение…

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 92. 92 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  До коментар [#87] от "Graf":

  От написаното от теб,ти вярвам само,че Орешарски ти е кумир!От това следва и какъв "икономист" си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 93. 93 Профил на roko17
  roko17
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Велики" думи. Пакт - това да не е споразумение със световните икономики. Смяяях, голЕм смях.
  Впрочем тоя плати ли си задълженията?

 94. 94 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#91] от "Born to Quote":

  Е, повече са от 4040.0 защото има и извън БНБ неколкостотин милиона...
  Сега обаче трябва да ме светнеш малко как ще направи Дянков операцията. Защото в бюджет 2011 пари за активно управление на дълга няма. Вервай ми. А ако тази опция му е хрумнала вчера и я е изръсил на медиите немедлено възникват и въпроси за душевното здраве на имбецила. Иначе съм го посъветвал да мисли по въпроса преди да се изхвърли. Ще требе да се самоцитирам:
  27 януарий две иляди и единадесета година:
  "Сигурно нямаше да плюя толкова по малоумника, ако не беше влезнал в темата икономика със самочувствието на идиот качен върху велосипед. Пред него още стои задачата да доказва, че може да управлява нещо друго освен ролери, а междувременно ще се наложи да мисли и за падежа на еврооблигациите. На 15.01.2013 година ще му трябват 1.634 милиарда...
  Спокойно можеш да ги махнеш от резерва още отсега."

  До коментар [#92] от "lz2":

  Оооо дебилният, пак ли си на фронта.
  Швейк, спри парцуцата и мини на нещо по качествено. Че със всеки изминат ден олигофренията се изражда в алцхаймер.

  Ecrasez l’infâme
 95. 95 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#91] от "Born to Quote":Погледни трансферите на банките и техните задължения към чужди такива от 2008 насам. А за ликвидността е световно чудо за нобелова награда. В Унгария с многократно по-малко лоши заеми банките имат ликвидна криза . Което ме кара да си мисля, че благосъстоянието е резултат от счетоводни игри и прословутото прехвърляне на суми от резерва към две известни на всички банки! Идеална среда за схема на Понци описана от мен по-горе при която банките да изтеглят заровените в несъбираеми кредити инвестиции ....

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 96. 96 Профил на mladen84
  mladen84
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Дянков: Обмисляме да предплатим част от външния дълг"

  с к'во бе Вдянков..... с въшки не става...?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK