Евросубсидиите за площ ще бъдат платени до края на март

Европейските субсидии за площ, които фермерите получават всяка година, ще бъдат изплатени до края на март. Това стана ясно от изказване на земеделския министър Мирослав Найденов по време на петъчния парламентарен контрол.


До 20 февруари във фонд "Земеделие" трябва да бъде представен т.нар. слой от ортофото картата на страната, която е и проверена от ЕК, обясни пред депутатите Найденов. До тази дата трябва да приключат и проверките на място, които са организирани от браншовите сдружения в сектора. Две седмици по-късно пък ще бъдат направени и кръстосани проверки по места, след което ще бъдат и платени средствата, каза още министърът.


През тази година фермерите трябва да получат около 1 млрд. лв като директни плащания на площ. 700 млн. лв от тях са от ЕС, а останалите- от националния бюджет. През последните седмици няколко земеделските организации съобщаваха, че плащането на средствата се бави и че винаги досега фермерите са ги получавали до февруари. Такава констатация направиха днес и депутати от опозицията.
"Срокът за тези плащания съгласно евроизискванията е 30 юни, а не 30 март", обясни днес земеделският министър, допълвайки, че на практика забавяне в плащанията няма.


Поради съвпадение на различни командировки на земеделския министър с парламентарния контрол през последните седмици днес бяха натрупани над 20 въпроса към него. На няколко пъти днес депутати от опозицията призоваваха Найденов да се явява по-често в Народното събрание.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK