"Делойт" ще определя потенциални проекти за финансиране по JESSICA

Потенциални проекти за финансиране от фондовете за градско развитие по инициативата JESSICA ще бъдат оценявани от "Делойт, Англия" и "Делойт одит, България" заедно с експерти по устойчиво градско развитие, съобщиха от компанията.


Съвместната европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони - JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) е насочена към 7-те големи града - София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе и Плевен. Средствата по нея - 33 млн. евро, идват от Европейския фонд за регионално развитие и ще се управляват от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


Оценяването на проектите от "Делойт" е стъпката, която ще ускори изпълнението на JESSICA, след като в края на миналата година беше ратифицирано и влезе в сила финансово споразумение с ЕИБ за създаване на холдингов фонд.
Фондовете за градско развитие ще имат за задача да инвестират финансовия ресурс по JESSICA в публично-частни или други проекти за устойчиво градско развитие. Това ще става чрез предоставяне на заеми, банкови гаранции или дялово участие.


За да се ускори изборът на тези фондове за градско развитие, ЕИБ започна в България определяне на портфейл от потенциални проекти за финансиране, посочват от "Делойт", на които е възложено това. Едно от изискванията към проектите е инвестициите да бъдат направени до края на 2015 г.


Една от основните цели на проекта, по който работи "Делойт", е да се повиши информираността за инициативата JESSICA сред местните заинтересувани лица, посочват още от компанията. Така ще се стимулира интересът и подготовката на подходящи за финансиране проекти.


В края на февруари ще бъдат организирани информационни кампании в три от седемте града, за които ще се създадат фондове за градско развитие - София, Русе и Стара Загора. На тях ще бъде представен напредъкът в изпълнението на инициативата JESSICA, както и добри практики и интересни проекти от други европейски страни.


Резултатите от съвместната работа на ЕИБ и "Делойт" се очакват в края на април.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK