Финансовият министър на САЩ предложи реформа на ипотечния пазар

И трите варианта предвиждат ликвидирането на Fannie Mae и Freddie Mac

Тимъти Гайтнър

© JONATHAN ERNST

Тимъти ГайтнърПреструктуриране на американския ипотечен пазар, така че намесата на държавата да е минимална, предложи пред Конгреса финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър в края на миналата седмица. Предложението включва три варианта, всичките от които предвиждат ликвидирането на национализираните още през 2008 г. ипотечни гиганти Fannie Mae и Freddie Mac, през които все още минава голяма част от новоотпуснатите обезпечени заеми в страната.


"Трябва да е ясно и на пазара, и на инвеститорите, че ще подсигурим Fannie и Freddie да изплатят всичките си задължения по време на трансформацията", Тимъти Гайтнър, финансов министър на САЩ

Преминаването към нова система за жилищно кредитиране ще отнеме между пет и седем години по думите на Гайтнър. "Ще направим реформата много внимателно, така че да подпомагаме икономическия растеж и възстановяването на все още нестабилния ипотечен пазар", заяви той, цитиран от "Блумбърг". Според анализатори обаче заради процедурите по ликвидация на Fannie Mae и Freddie Mac процесът може да продължи и повече.


Fannie Mae и Freddie Mac все още са най-големите ипотечни компании в САЩ. Те осигуряват ликвидност на ипотечния пазар, като изкупуват жилищни заеми от банките.
Заради ипотечната криза двете дружества понесоха огромни загуби. Затова и правителството ги национализира през 2008 г.


Налятата от държавата помощ оттогава вече е в размер на 150 млрд. долара. И в трите варианта за реформа Fannie Mae и Freddie Mac не съществуват. Докладът на Гайтнър обаче не дава конкретни детайли за тяхната ликвидация.


Най-драстично от трите е първото предложение, което поставя голяма част от ипотечния пазар в ръцете на частния сектор. Ролята на държавата тук е ограничена до дейността на Федералната жилищна администрация (FHA) и други програми за подпомагане на кредитополучатели с нисък и среден доход.


Друг вариант е правителството да се намесва само във времена на криза, когато активността на частните кредитори е свита.


Третата опция е да се създадат нови частни компании, които да купуват ипотеки от банките и да ги продават като ценни книжа. Те ще бъдат гарантирани от държавата само ако отговарят на определени критерии.


Освен тези три варианта за нова система за жилищно кредитиране финансовият министър на САЩ очерта и серия от краткосрочни стъпки, с които да се привлече частният капитал на ипотечния пазар. Те включват намаляване на максималния размер на заемите, които Fannie и Freddie могат да купуват, и постепенно увеличаване на таксите, които ипотечните компании налагат на кредиторите.


Тези мерки могат да направят по-атрактивна за кредитори и инвеститори покупката на заеми без правителствено обезпечение, но може и да увеличат цената на финансиране за милиони американци и да утежнят жилищното строителство в страната, коментира "Блумбърг".


"Вероятно цената на ипотеките ще се покачи, а оттам и купуването на нови жилища ще намалее, казва Даниел Мъд, бивш главен изпълнителен директор на Fannie Mae. Спорно е дали тези мерки ще бъдат полезни."


Гайтнър посочи, че правителството ще продължи да подкрепя Fannie Mae и Freddie Mac по време на трансформацията. "Трябва да е ясно и на пазара, и на инвеститорите, че ще подсигурим Fannie и Freddie да имат ресурсите да изплатят всичките си задължения през този период", каза той.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 578 Неутрално

  ликвидирането им ще струва по високи лихви при закупуване на жилиа както беше преди създаването им 1990г. което пък може да намали спекулацията но увеличи уязвимоста на самите банки и кредитори с други думи нищо ново просто по изпитана система действала в миналото.

 2. 2 Профил на КУМЧО ВЪЛЧО
  КУМЧО ВЪЛЧО
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Малко вероятно е да хрумне в задръстена глава , нещо ново и конструктивно. Просто в момента ни управлява последното поколение на нео-либералите. Идва времето на празните глави, които постепенно ще се задръстват от нова финансова религия и т.н. по спиралата.

  "Казвам ви, че ако тия млъкнат, камъните ще завикат".
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK