Китай изпревари Япония и вече е втората най-силна икономика в света

Възрастен китаец разглежда многоцветни фенери в мол в центъра на Пекин. Изчислен на човек от населението БВП на Китай е девет пъти по-нисък от този на Япония. <br />

© Associated Press

Възрастен китаец разглежда многоцветни фенери в мол в центъра на Пекин. Изчислен на човек от населението БВП на Китай е девет пъти по-нисък от този на Япония. Китай измести Япония и вече е втората най-силна икономика в света след САЩ, съобщи Би Би Си като се позова на данните за БВП на Япония за 2010 г. 


В края на годината японският БВП възлиза на 5.474 трлн. долара докато същият показател на Китай е 5.8 трлн. долара, информира медията.


Икономиката на Япония се повлия от намаления износ и свитото потребителско търсене, докато бумът на промишленото производство в Китай продължава. Ако китайската икономика продължи да нараства със същите темпове, страната може да изпревари САЩ след около десет години, прогнозира Том Милър от пекинската консултантска компания GK Dragonomics. Все пак, анализаторът припомни, че изчислен на човек от населението БВП на Китай е около 4500 долара, докато в Япония - около 40 хил. долара.


В Япония не се притесняват особено от отстъплението в класацията, което се случва за първи път от 40 години. Според министъра на икономиката Каору Йосано бумът в съседен Китай е добра новина за японския бизнес. Страната е наш основен партньор и все по-важен пазар за компании като Sony, Honda или Toyota, казва министърът. 

Коментари (226)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BlaGo
  BlaGo
  Рейтинг: 488 Разстроено

  Тази година втори догодина първи !
  Радваме се на ръста на китайската икономика , но не бива да забравяме , че той се гради на базата на изключителна бедност и мизерия на 95% от населението на тази страна !

  Всичко е добро, което е добро за България
 2. 2 Профил на S. Stoykov
  S. Stoykov
  Рейтинг: 754 Весело

  Нормални тенденции. След десетина години ще станат и първи. Съвсем нормално, имайки предвид огромното население.

  "A wise man will make more opportunities than he finds."-Francis Bacon
 3. 3 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Все пак, анализаторът припомни, че изчислен на човек от населението БВП на Китай е около 4500 долара, докато в Япония - около 40 хил. долара."

  И сателити имат, и в космически "бууум-тряс-прас" си играйкат, ама средно (!) там хората са 10 ПЪТИ по-бедни от японците.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 4. 4 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 633 Неутрално

  По съвсем приблизителни данни Китай (1 360 млн.) е десет пъти по-голям от Япония (136 млн.), така че това едва ли е нещо кой-знае какво. Но добре е че се развиват поне икономически, защото след плахия опит на студентите да направят страната си поне горе-долу приличаща на съвременна демокрация и стрелбата на армията срещу народа на Китай, заповядана от правителството на ККП Китай е последното место на света, където човек би желал да живее - може-би след Северна Корея и Русия.

  Проклета да е Русия!
 5. 5 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Неутрално

  "изключителна бедност и мизерия на 95% от населението на тази страна ! "
  Ъхъ !
  С продажби на нови автомобили надхвърлящи тези в САЩ, мизерно население возещо се в мрежа от скоростни влакове, надхвърляща по размери мрежите скоростни линии на целия останал свят взет заедно, с покупките и строителството на нови жилища, превишаващо съвкупното строителство на ЕС, САЩ, Канада И Бразилия взети заедно.С мизерно население каращо колите си по 74 хил. км нови магистрали, надхвърлящи дължината на магистралите в целия ЕС .......

 6. 6 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Все пак средната год. заплата в Китай е нараснала от $280 през 1990 г. , на $3800 през 2010 г..... нека да продължават с тези темпове да аутсорсват в Европа....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 7. 7 Профил на Dreadlord
  Dreadlord
  Рейтинг: 701 Неутрално

  По-учудващо е как тази едва 3 пъти по-голяма по площ и едва 15 пъти по-голяма по население от нас Япония е съумявала досега да е втора във въпросната класация - колкото и да са неефективни, свръхдържави като Китай, Индия, Русия, Бразилия, па даже и Южна Африка неминуемо ще ги задминат по някое време.

  Who is General Failure and why is he reading my disk?
 8. 8 Профил на вземи тая греда
  вземи тая греда
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Текста под снимката казва всичко. Голяма икономика, ама беден народ.

  Quis custodiet ipsos custodes?
 9. 9 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1347 Весело

  "Китай изпревари Япония и вече е втората най-силна икономика в света"

  Не знам Люксембург, Лихтенщайн или Дания кои по ред икономики са в света, обаче знам, че там хората живеят много добре, че имат силна средна класа, че си пазят добре природата, че е чисто, уредено и спокойно и въобще, че качеството на живот е много високо. Има много по-важни неща от това колко е БВП на държавата и това е как се живее в тази държава.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 10. 10 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маймуни мръсни!":

  Ами в Япония всичко е скъпо - затова.... иначе хората живеят на тясно и си дават парите за йединии и пиини (40% от доходите) и дрехи......

  Япония не е експортна нация въпреки големите си корпорации - експорта е едва 10% (като при САЩ)....

  Песниониране в България му е майката....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 11. 11 Профил на Perfanov
  Perfanov
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#4] от "КДС":

  Ами, тези дни в Шанхай-Бейджинг много пари могат да се вадят. Само че, се страхувам за наличие на европейска кухня!

  .
 12. 12 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Радваме се на ръста на китайската икономика , но не бива да забравяме , че той се гради на базата на изключителна бедност и мизерия на 95% от населението на тази страна !

  А в България понеже 95 % са богаташи нямаме голям ръст,а?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 14. 14 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  В Токио е нормално да спиш в офиса под масата....

  Моите колеги поне го правят, защото не си заслужавало да се прибират в къщи заради задръстванията.....

  Сутрин ставаш и си кукуряк... и ари на компа....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 15. 15 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Истината е, че в някои страни пазарното стопанство се развива по-добре отколкото в други.

  Какво ще стане с китайския държавен капитализъм, развиващ се в условията на авторитарно управление? От една страна - може да се твърди, че на Китай все още предстои да направи прехода от екстензивно към интензивно развитие. От копиране на чужди продукти към създаване на собствени продукти и т.н.

  От друга страна, има признаци, че този преход може да се окаже успешен. Защото китайците натрупват вече огромни ресурси (суровинни, финансови и т.н.). И защото постигат добро качество на продуктите си.

  Дано всичко това доведе и до малко по-хуманна обществена система.

 16. 16 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Проблема не е че Китай е втори и кога ще стане първи. Проблема е че всички се състезаваме с бедните китайски работници. Така че който живее в САЩ или ЕС да си мисли. Всяко нещо което може да се произведе някъде за по-евтино ....ще се произведе за там. И така докъто икономически не се появи друго по-евтино място. Единствения изход е да се учи и да не си в категорията хора които могат да бъдат заменени с Китайци.
  А също би било добре САЩ и Европа да не им подаряват всичко.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 17. 17 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Население на Япония около 130 милиона, население на Китай десет пъти повече!

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 18. 18 Профил на athanatosify
  athanatosify
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#16] от "kKk":Точно така е, няма нужда от повече коментари.

 19. 19 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 584 Весело

  Таваришчи!
  През изтеклата година се изкачихме на второ място в света по брой на произведените обувки, а изчислено в тонове - вече сме на първо!
  Ура!

  Сори за стария виц.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 20. 20 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#12] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Обективно погледнато средностатистическия бг селяк има къща, гоуф/астра, прасе и запас от алкохол за години напред... това буквално е 1000 пъти повече от това което притежава китайският такъв. Да добавим и че последния реално работи а не виси по кафетата и форумите по цял ден...

 21. 21 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Huānhū

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 22. 22 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Интересно, какъв ли е размерът на БНП (Брутен национален продукт) на Япония и каква част от БВП на Китай се създава от японските корпорации, които произвеждат почти цялата си продукция там?!

  TAKE THE RED PILL!
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "kKk":

  По-евтино е, но с цената на човешко здраве, живот и съсипване на природата. А територията и хората, които са подложени на този евтин производствен цикъл, никой не коментира. При това в случая имам предвид единствено икономическата страна, не коментирам политическите отношения.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "kKk":

  Малко по малко обаче с производството към китай се пренася на наухау... не можеш а разчиташ че ония хора ще ти вършат всичко и че няма рано или късно да се окажат в ролята на тоя дето държи парите и властта... Можи и в момента колите и електорниката да са им скапани за европейския стандарт, ама преди двайсет години и това не можеха да правят...

 25. 25 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Япония, по-точно компаниите навремето (60-те, 70-те) години за да достигне САЩ също прилага почти робска експлоатация на населението - ненормиран работен ден, казармена дисциплина и йерерхия сред персонала, заплати 2-3 по-нсики от американските за сходен труд. Някои обаче не го помнят това. Също не помнят или не знаят, че Япония над 50 години е управлявана от 1 партия от 1955 до 2009 г.

 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#16] от "kKk":

  Снощи чух една любопитна цифра: държавната банка на Китай притежава американски държавни ценни книжа на стойност 2 билиона/трильона долара.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#3] от "Музар":

  Не е важно дали са по-бедни от японците. Важното е дали са по-богати отколкото са били преди 10 години и те са. Важното е че Китай се развива и върви по някакъв път.
  България е много по-богата от много други страни, но това не е успех. Успех ще е ако българите са по-богати с всяка изминала година а те не са.

 28. 28 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#16] от "kKk":

  Коя е според теб категорията хора, които не могат да бъдат заменени с китайци?

  Състезанието с китайци е немислимо. Смъртта е за предпочитане пред това, човек да бъде поставен като китаец.
  Надеждата е китайците да се възпротивят на начина, по който са третирани и продължават да бъдат третирани.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 29. 29 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#23] от "Музар":

  http://www.chinahush.com/2009/10/21/amazing-pictures-pollution-in-china/

  Нагледен пример за трагедията на Китай, хубаво е и да се четат коментарите под снимките, за да добие човек реална представа за цената на тоя ръст... Въпроса е заслужава ли си?

 30. 30 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#4] от "КДС":

  Здравей,

  Аз нямам никакъв проблем да живея в Шанхай или Шенг Ду, а за Хонк Конг просто не искам и да говоря ... тъй като съм доста аполитичен от ККП не ми дреме а живота там е невероятен

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 31. 31 Профил на moskona
  moskona
  Рейтинг: 221 Весело

  Кога ще настъпи дълбока световна криза - когато китайците започнат да взимат заплата! А световен глад - когато същите разберат, че досега са яли само гарнитурата.

 32. 32 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 811 Неутрално

  БВП,изчислен на глава от населението показва преди всичко,колко е богата икономически на държавата,а не всеки неин отделен жител.Това е нещо,ама не очно като средната заплата.Като се премахнат общодържавните разходи,остава неравномерното разпределение на произведения продукт между отделните граждани на държавата.Същевременно в БВП се вкл. и
  услугите,т.е.където са по-скъпи услугите има по-високо ниво на БВП като абс.стойност и на глава от населението.Така че китаеведите от форума,дето може о да не са виждали жив китаец,да не бър/"з" или "к"/ат да определят,колко по-бедно живеят китайците спр.японците,българите или марсианците.Може някой да го е яд,че под ръководството на компартия Китай е най-бурно развиващата се икономика в света,но фактите не се заличават със заклинания от рода на"Те такова животно нема"!И нека повече си гледаме нашите си работи,нежели да "плачиме над чужди гробове"

 33. 33 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#26] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Курдо,

  общата сума е 2 билиона/трильона долара.... в американски облигации са само 800 млрд.... останалато е са облигации на други държави (валути).... Испания и Гърция в момента са на мода в Китай....

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 34. 34 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#29] от "lol":

  Невероятни снимки! По-късно ще прочета и статията.

  Много хора се заблуждават, че ниската цена на китайските продукти идва от ниската консумация (ниска заплата, купичка ориз...) на китайските работници. За съжаление произвоствените разходи са изключително ниски, защото там няма НИКАКВА грижа за околната и за работната среда. Това е голямото перо, което оскъпява произвоствата в развитите държави и причината да ги изнасят в държави като Китай.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 35. 35 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#31] от "moskona":

  А ти знаеш ли че китайската минимална заплата е по висока от тази в България, и то при положение че в Китай цените на стоките са в пъти по евтини от другаде

  Ортодоксален комунист
 36. 36 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#33] от "KOBOLD":

  Излиза, че снощи от Фьоникс са ме излъгали?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 37. 37 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#35] от "бат Здравко":

  А наште управляващи сега се чудят дали минималнта ни заплата да я вдигнат от 240 лева на 270 или да я остават както си беше!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 38. 38 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#29] от "lol":
  Мдаааа, добре е този матриал да се навира у суратя на всеки който квика за величието на Китай. И да му се купува да поживее в някое от "раковите" селища.

 39. 39 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 233 Любопитно
 40. 40 Профил на moskona
  moskona
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "бат Здравко":
  Не знам от къде имаш инфо, но минималната работна заплата (цитирам "Глоубъл таймс" в Пекин е 960 юана ( 115 евро). В Шанхай взимат най-високата минимална заплата в цялата страна - 1120 юана (134 евро). И другия път се обосновавай с цифри!

 41. 41 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#25] от "Сгугню":

  Обаче пък помним, че Япония е в първата тройка по продължителност на живота.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  До коментар [#1] от "BlaGo":

  Гради се и на работливоста на китайците!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на голям праз
  голям праз
  Рейтинг: 8 Весело

  А това е по номинални цени! По п.п.с. Китай вече отдавна е пред Япония и 2/3 от САЩ. Също така отпускането на юана спрямо долара, което би трябвало да стане през следващите десетина години, ще доведе до съвсем нормални валутни „бонуси“ към БВП защото той се измерва в долари.

 44. 44 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#40] от "moskona":

  Ти май си потвърдил инфото на бат Здравко?

  Щото 134 евро са повече от 240 лева!!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 45. 45 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#40] от "moskona":

  Като прибавиш и че всичко в Китай е 10 пъти по евтино отколкото при нас,направи си сметка за гарнитурата

  Ортодоксален комунист
 46. 46 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#41] от "Okoto":

  И страната с най-застарялото население в света също

 47. 47 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маймуни мръсни!":

  Ами няма нищо странно. Да ни бяха окупирали не руснаци, а американци, сега щяха гърците да ни плевят нивите, но...съдба...

  "Гърция и България са тръгнали от едни и същи стопански равнища след световната война и само времето ще покаже кой строй е по-периспективен."

  Какво стана се видя.

 48. 48 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#36] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Не си доразбрал....

  Китай има спестявания от 2 хил. млрд, от които 800 млрд. са в америк. облигации... останалото са в облиг. на други страни.
  Их ветте ум не кисте танненцепфле мит дир....

  Поразрови се в Гооглето да ми поверваш.

  Китай иска да намалява дела си в щатски облигации, защото се опасява от девлвация на долара.

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 49. 49 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#39] от "бат Здравко":

  Цитат от линка ти>>>>

  Китайските износители могат да не се притесняват от този факт, тъй като в повечето отрасли производителността на труда нараства по-бързо от разходите за труд.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 50. 50 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#45] от "бат Здравко":

  Бат Здравко, пак ги разби за няколко минути!!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 51. 51 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Ами тогава ние емигрантите да заминаваме за Китай, а сънародниците в РОДИНАТА ....ще ни изпращат .... пари. Нещо не се връзва...

 52. 52 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#50] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Старая се да ти подражавам

  Ортодоксален комунист
 53. 53 Профил на moskona
  moskona
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#52] от "бат Здравко":

  Това е статия за бат Здравко и Курдо!

  http://30dumi.pozicii.net/2010/09/nad-40-mln-kitaytsi-zhiveyat-sas-178-godishno/

 54. 54 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#51] от "zz54":

  Можеш да чакаш китайците, те сами ще дойдат! Това важи за Америка, а междувременно учи китайски и си купи една статуетка на Мао!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 55. 55 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#53] от "moskona":

  Понеже си цитирал държавния съвет на Китай, ето едно проучване на същият орган за американската "демокрация":

  http://www.fenomenibg.com/modules/news/article.php?storyid=133

  Приятно четене! И си свали розовите очила!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 56. 56
  ****

  Този коментар беше изтрит в 12:56 на 14/02/2011 от неговия автор.

 57. 57 Профил на бат Здравко
  бат Здравко
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#53] от "moskona":

  Че такива бедни има в цял свят,тези роми с колко долара живеят годишно ?
  http://lentanews.pozicii.net/?p=2623

  Ортодоксален комунист
 58. 59 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 16 Разстроено

  До коментар [#54] от "КУРДО КОЛЕНКО" ТЕ са вече до магазинчето ми. Като хлебарки са. Бият по цените, като мачка в дерек.

 59. 60 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#49] от "КУРДО КОЛЕНКО":
  Другарю, парите които сега китайските другаре пестят от околна среда и безопасни условия на труд ще им се наложи да ги дават в следващите стотина години за медицински грижи за увреденото поколение, което отглеждат. Е ако издадат постановление на Политбюро на ККП за евтанизиране на всички болни и увредени деца, може и да минат по-тънко....

 60. 61 Профил на viggen
  viggen
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Това е социалистическата идея с модерна икономика / Дън Сяо Пин/. Китайците работят, а българите философстват, лаят...Нещастници. Само чакат да дойде някой да им даде нещо без нищо да правят. С хуманитарна тълпа висшисти, която непрекъснато се изжисвява като интелектуалната еманация на една съмнителна държава и непрекъснато дъвчат някакъв ДИСКУРС, вече е оформена сбирищината на "българската демокрация", "правата на човека", САЩ - ПИАРА /вербуване на

 61. 62 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1347 Весело

  До коментар [#46] от "Сгугню":

  Вярно. Обаче е вярно, че тази година населението на Земята ще стане 7 000 000 000. И в близките години ще стане ясно, че ресурсите са кът - няма да има за всички, а всички искат, и то по много, и то сега и веднага.На преден план ще изкочат други приоритети и меренето на БВП-та /на кой му е по-голям/ няма да е толкова интересно.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 62. 63 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Статията е некоректно написана.
  Съществуват 2 системи за определяне на БВП - номинална и по покупателна способност. Забележете, че се получават съществени разлики. Лично за мен покупателната способност изразява по-добре качеството на живота.

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28nominal%29

  http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29

 63. 64
  ****

  Този коментар беше изтрит в 18:16 на 07/04/2011 от неговия автор.

 64. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#40] от "moskona":
  Е, минималната работна заплата в София е 122,5 евро, а като се приспаднат данъци и осигуровки - 97 евро. Та да се изясним:1/ Тази минимална работна заплата в Пекин или Шанхай включва ли данъци и осигуровки? 2/ Цените в Пекин и Шанхай как са спрямо цените в София? Щото инак 115 лева МРЗ в Пекин и 138 в Шанхай са горе-долу колкото МРЗ в София.
  3/Какво е положението с МРЗ и цените в провинцията, не само в големите градове.

 65. 66 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#20] от "lol":

  По тези нашите земи никога не е имало трудолюбиви хора. Траките са били грабители, славяните също,прабългарите и те,гърците са били мързеливи робовладелци,турците също. Ние ставаме за наемници и контрабандисти още от древността. Докато китайците са си работяги.

 66. 67 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4463 Неутрално

  До коментар [#47] от "Трезвен": Абе не съвсем от едно ниво, ама нейсе! Както казвал работодателят на една моя позната от Крит /селски поп/: "Вие, българите и при дядо ми и при прадядо ми сте идвали при нас да ни работите. Едно само поколение не е идвало, и то щото не ви пускаха."

 67. 68 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1039 Любопитно

  Най-голяма == най-силна... е този журналистически фак. ...

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 68. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  До коментар [#25] от "Сгугню":

  В Южна Корея положението е било същото което го описа за Япония...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 70 Профил на InmoInvestments
  InmoInvestments
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Да не забравяме, че Китай са втори благодарение на САЩ и ЕС. Там се произвежда абсолютно всичко, което използваме в ежедневието си. Без нас, няма Китай. Проблемът обаче идва от вътрешната консумация. Има огромен износ, а китайското население не консумира толкова, колкото би трябвало.

  You can get much farther with a kind word and a gun than you can with a kind word alone. Al Capone
 70. 71 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#63] от "simo87": Прав си, но експортът на Китай е зашеметяващ и расте с огромни темпове. При милиард и половина население трудно се постига качество на живота както в развитите страни. Но при тези темпове и това ще стане в недалечно бъдеще! Защото китайците са много рационални и в потреблението!

 71. 72 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#71] от "kirkor":

  Глупости. Тая планета не може да понесе 7 млрд. човека със западни стандарти на живот. Тъжно но факт. Тясно е.

  Така, че ако 1 млрд. китайци започнат да живеят "човешки" то реципрочно 1 млрд от сегашните човечи трябва да ги заменят там долу в тинята.

  Така е от как света светува - борбата е за надмощие и кой да гризе мекото от кокала. И така ще бъде, и ще става жестока в недалечно бъдеще.

  Е освен ако не почнем да колонизираме други планети. Тука вече става тясно.

 72. 73 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#70] от "InmoInvestments":

  Твоята констатация за вътрешното потребление беше валидна до по-миналата година.

  За миналата Китай имаше прираст по-голям от 10 % благодарение на повишената вътрешна консумация. Няма начин тя да не се повишава!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 73. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  До коментар [#70] от "InmoInvestments":

  Една от целите които си поставя китайското правителство е именно това: да се повиши вътрешната консумация в бъдеще.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 75 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#74] от "Иво":

  То хубаво, ама за целта хората трябва да започнат да получават повече пари. За да получават повече пари, трябва трудът им да стане по-скъп. За това пък трябва стоките да станат по-скъпи. Което автоматично ще изяде предимството на китайците да произвеждат евтини джунджурии. Което ще намали конкурентноспособността на стоките им. Което ще намали приходите им от продажби. Което... Сещаш се, нали?

 75. 76 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#75] от "Знам и Мога":

  Ще доведе до намяляване на ръста на икономиката от сегашните 10 % до 9% ...

 76. 77 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#75] от "Знам и Мога":

  Приятелю, не винаги по високите заплати удрят цената на стокота! Ако се вдига производителността на труда, т.е. със същият брой работници се произвежда повече продукция, то такъв ефект на оскъпяване няма да има!!

  Прочети един мой коментар по-долу, където съм дал цитат от линк на бат Здравко!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 77. 78 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#76] от "Сгугню":

  Здравей, приятелю! Как си?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 78. 79 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "Знам и Мога":

  Логиката ти би била вярна само при непроменлива производителност на труда, а производителността на труда навсякъде растте, в последните десетилетия със средно по 2.5 (ДВЕ ЦЯЛО И ПЕТ) пъти годишно, това е характерно и за китайската икономика. В последните две години заплатите на китайците са нараснали средно 3 (ТРИ) пъти, а огромния им вътрешен потребителен потенциал, който тепърва започнаха да развиват им позволява да не усещат остро световнните кризи.
  Ръста на производителността на труда в света е свързан и с разрастването на сектора на услугите на Запад, важно е да се знае обаче, че услугите само преразпределят доход, доход създаден в самото производство, което производство пък основно е на Изток. В крайна сметка разработването на вътрешно потребителния потенциал на Китай, свързано с покачването на заплатите там, ще се отрази негативно на останалия свят, защото той (света) ще участва по малко в разпределението на благата, създавани в самия Китай.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 79. 80 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Моля ,защитниците на капитализма ,да обяснят как Китай който се управлява от комунисти стана втори в света по производство.Май има комунисти и комунисти нещо не се вързва с елементарни обяснения.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 80. 81 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1040 Весело

  Бесепедерастията пощуря от кеф, реши че се е появил новия (пореден) гробокопач на Запада...

  Уважаеми другари чугуни, държа да ви съобщя, че това нема как да стане. Китай няма правилен ход. Единият е да продължи да си бъде робовладелска държава, а другия е да се увеличат доходите на населението. Първото ще доведе до обесени другари по дърветата, а второто до изместването на Китай от по-евтин производител (Индия, Виетнам) и/или разпарчетосването на страната.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 81. 82 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#81] от "Flash":

  Чакай малко, нали Китай щеше да гълта Сибир, пък сега щял да се разпокъсва!!

  На кое да вярваме?

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 82. 83 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#81] от "Flash":

  dreams, sweet dreams..

 83. 84 Профил на Сгугню
  Сгугню
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#78] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Бивам, мерси

 84. 85 Профил на sokrat
  sokrat
  Рейтинг: 61 Весело

  До коментар [#79] от "petka":

  "важно е да се знае обаче, че услугите само преразпределят доход, доход създаден в самото производство, което производство пък основно е на Изток."

  Ай ,ай пак се оцапа и ти лъсна комунистическото мислене. За теб може явно доход се получава от пушещи комини .

 85. 86 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 701 Весело

  До коментар [#85] от "Sokrat":

  Не знам какво ми е мисленето, но поне имам такова. Докато при теб лъсна липсата на каквото и да е...
  Без производство няма услуги, дори и презервативи трябва да се произвеждат...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 86. 87 Профил на sokrat
  sokrat
  Рейтинг: 61 Весело

  До коментар [#81] от "Flash":

  Трябва да отбележим и един друг факт ,който не е много удобен за някои хора ,всички съседи на Китай юи в региона се обръщат към партньорство със САЩ,дори и комунистически Виетнам осети НА къде духа вятъра и трябва да се приобщи към чичо САМ ,защото само той е гарант за сигурността на по малките страни в региона .Ако Китай не се промени ще бъде заобиколен само врагове ,а той няма да се промени.Причината и вината да бъде заобиколен Китай само от врагове си е само негова.

 87. 88
  ****

  Този коментар беше изтрит в 15:22 на 14/02/2011 от неговия автор.

 88. 89 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Погледнете си обувките и дрешките и ще разберете, че Китай няма още дълго да е фабриката на света. По принцип текстилната и обувната индустрия първи се местят на най-евтиното, защото не им трябват квалифицирани работници. При абсолютния тейлъризъм във фабриките, където един работник е отговорен само и единствено да зашива левия ръкав на тениската обучението става за няколко часа.
  Настъпва Бангладеш за най-долно качество. Китай минава към средния диапазон (nike, adidas) и така. След 20-30 години дрехите ще са Made in Africa.

  "One-upmanship is the systematic and conscious practice of making one's associates feel inferior and thereby gaining the status of being "one-up" on them.
 89. 90 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Абе всъщност няма значение, че в момента китайците си осират територията за следващите 100 години (всъщност някои от замърсяванията ще им трябват повече от 100 години да се изчистят). Важното е, че ККП е повишила минималната заплата и че у форумо ще и певат дитирамби. Чайна акбар!

 90. 91 Профил на KOBOLD
  KOBOLD
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#80] от "омбре":

  Азиятците са дисциплинирани и маршируват в правилната посока - било то японци, китайци, корейци.... слушат си хората какво им се казва и го правят. Това е главната причина....


  Аз имам обекти в цял свят и в Китай няма проблеми... докато в Испания, Италия, Гърция е ужас.... само проблеми.

  Сега един въпрос от мен:

  След като ККП е на власт от 60 г. защо през първите 40 г. вкара страната в каменната ера.... и възхода започна след разпадането на СССР.... много комунизъм пак май не е надобре, а?

  When yields declined in silver mines across Saxony in the 16th. Century, Kobold was blamed for stealing the silver and leaving behind worthless rock.
 91. 92 Профил на lackofmotivation
  lackofmotivation
  Рейтинг: 8 Весело

  Ми тя и Ангола изпревари икономиката на България , по братски ха ах ха ха ха

 92. 93 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#82] от "КУРДО КОЛЕНКО":

  Нали знаеш, че подобни действия се предприемат в два случая - или като дърпаш икономически и ти трябват ресурси, или за да замаскираш проблеми

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 93. 94 Профил на appen 13
  appen 13
  Рейтинг: 488 Весело

  "Японското правителство съобщи, че не се притеснява особено от отстъплението в класацията, което се случва за пръв път от 40 години." А би трябвало....

  Един призрак броди из Европа, призрака на евроскептицизъма и много скоро той ще определя настоящето и бъдещето на германски ЕСсср.
 94. 95 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#30] от "capricornicus":

  Може и така да е.

  Аз знам една история, която не е измислена:
  Американски вносител на китайски маратонки поискал от китаеца да му ги праща без връзки - имал си некои съображения. Оня му казал: добре, но ще ти излиза по-скъпо. ??? Ами работата се състои в това, че аз сега имам назначен работник, който да нанизва връзките. този работник аз не мога да уволня по никакъв начин - такова е законодателството - но мога да назнача друг, който след него да маха връзките от маратонките...

  Проклета да е Русия!
 95. 96 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#86] от "petka":

  Австрийската икономическа школа отдавна разпердушини Маркс и теориите му, но това явно не се преподава във фатмашките школи.

 96. 97
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:43 на 14/02/2011 от неговия автор.

 97. 98 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#9] от "Okoto":

  Ти си избрал само микро-държави.
  Дания има 5 милионно население, но там със закон е определено че 25% от бюджета отива в социалната сфера.
  Между 2о % и 22% е този дял в останлите скандинавски държави.
  Просто в БГ на този етап няма средства за подобни реал-политически решения.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 98. 99 Профил на wissen
  wissen
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#7] от "Маймуни мръсни!":

  Дисциплина и копиране.
  Така както и Китай действа.
  Гледа и изчаква търпеливо, докато е способен сам да иновира в даден бранш. След това определя сам правилата на пазара.
  Патентите с >редки земи< показват начина им на действие.
  Те не се интерсуват от краткосрочни модели.
  Принципно азиатците са невероятно мъдри хора.
  Европейците сме малко талибани в сравнение с азиатците.

  От русофобията Pусия няма да загине!... ами ще ни затрие нас, българите като нация...
 99. 100 Профил на sokrat
  sokrat
  Рейтинг: 61 Весело

  До коментар [#96] от "Знам и Мога":

  Маркс и тоериите му са разбити на пух и прах ,но за жалост не и марксизма той е по силен от всякога.

  Маркс след комунизма*

  Като система на управление, комунизмът е мъртъв или умира. Като система от идеи, неговото бъдеще изглежда сигурно.
  Когато в края на 20-ти век съветският комунизъм се разпадна, никой не можеше да каже, че той се провали само технически. По-всеобхватен, по-срамен провал – морален, материален и интелектуален – едва ли можем да си представим. Комунизмът не само измъчваше и разоряваше хората, но и ги избиваше с милиони. Десетилетия наред в Съветския съюз и неговите сателити всеки намек за прокламираните цели на комунистическата доктрина – равенство, свобода от експлоатацията, истинска справедливост – предизвикваше само горчива усмивка. Накрая, когато в тези страни монументите започнаха да падат, статуите на Карл Маркс получиха същото презрение, което получиха паметниците на Ленин и Сталин. Комунизмът бе отхвърлен като теория и като практика; неговите герои бяха отхвърлени, интелектуалните му създатели и безумните му ръководители също.
  Хората, живеещи на Запад обаче, чиято оценка не е повлияна от действителния опит на живота във вдъхновената от Маркс система, в по-голямата си част, се придържат към една по-безпристрастна позиция. Те са склонни да смятат, че Маркс е бил погрешно разбран. Комунизмът в Източна Европа и Съветския съюз, според тях, е бил извращение на неговите мисли. Това, което се случи в тези изостанали страни би ужасило Маркс, така както ужаси и нас – гражданите на демократична Европа и Северна Америка. Всичко, което се случи в Източна Европа и останалия свят, където имаше комунистически режими, в действителност не е било свързано с неговите идеи.
  Така, тази разпространена позиция ни внуши, че Маркс всъщност е бил прав за много неща – за многото несправедливости на капитализма, например, за глобализацията и международните пазари, за бизнес циклите, за това как идеите се материализират в икономиката. Маркс всъщност е бил далновиден – това е точната дума, която ни идва наум. Разбира се, ние трябва да отхвърлим комунизма, така както бе практикуван в Съветския съюз и Източна Европа (в Китай, Северна Корея, Куба и фактически навсякъде, където е бил прилаган и се прилага). Но моля ви, не отхвърляйте Маркс.
  Дайте на човека дължимото
  Изглежда, не съществува риск той да не получи “дължимото” уважение. През 1999 година радио ВВС проведе серия от анкети, в които питаше хората кои са имената на най-великите мъже и жени на хилядолетието. През октомври същата година, само няколко седмици след честването на десетата годишнина от събарянето на Берлинската стена, ВВС обяви името на човека, който хората бяха избрали за “най-велик мислител”. Това бе Карл Маркс. След него се нареждаха Айнщайн, Нютон и Дарвин. “Въпреки диктатурите на 20-ти век, които изопачиха оригиналните му [на Маркс] идеи – отбеляза държавната агенция – неговата работа като философ, социален учен, историк и революционер продължава да респектира академичните среди”. Що се касае до втората забележка, в крайна сметка ВВС не греши: Маркс все още печели уважение.
  Книгите върху Маркс, насочени към читателите студенти и специалистите, продължават да се продават добре в Западна Европа и Съединените щати. И се очакват още публикации. Например Verso наскоро публикува една гореща критика – “Отмъщението на Маркс” от Мегнад Десаи, професор по икономика в Лондонското училище по икономика и политически науки. В тази книга мистър Десаи твърди, че Маркс е бил погрешно разбиран и че великият мъж е бил прав за далеч повече неща, отколкото му се признава. През август 2002 Oxford University Press публикува “Защо четем Маркс днес?” на Джонатан Уолф – едно също очарователно четиво. Авторът, професор в Юнивърсити Колидж Лондон, е познат като особено надарен тълкувател на политическата философия. В своята книга, той твърди, че Маркс е бил погрешно разбран и че великият мъж е бил прав за далеч повече неща, от тези които му се признават.
  Наскоро публикуваните мемоари на Ерик Хобсбаум, известният историк, дългогодишен марксист и непокаял се член на комунистическата партия, също заслужават внимание. Там критиката към Маркс е смесена, но фактически, зад нея прозира преди всичко симпатия. Мистър Хобсбаум твърди… добре де, той твърди, че Маркс е бил погрешно разбран и че великият мъж е бил прав за далеч повече неща, от тези които му се признават.
  Някой може да каже, че по отношение на либералния капитализъм – един сравнително успешен икономически ред, Адам Смит стои приблизително там, където Маркс стои по отношение на социализма. Но търсачките на Amazon.com и другите електронни книжарници показват, че заглавията, в които присъства името на Маркс, превъзхождат с около десет към пет заглавията, съдържащи името на Адам Смит. В студентските списъци за задължителни книги лесно може да забележите, че предимство се дава не на Адам Смит, а на Маркс и то преди всичко като на икономист. Навсякъде в социалните и хуманитарните науки този превес е забележим. Смит се вижда по-рядко, докато от Маркс, от неговите тълкуватели и последователи, никъде не може да се избяга. Това е широкото, продължаващо и до днес влияние на Маркс – факт, който поразява, особено когато се сблъскаме с контраста между неговата неприложима теория и модерния икономикс.
  Как може да се обясни това? Какво остава ценно, ако въобще има нещо такова, в работите на Маркс?
  Да, Маркс беше Марксист
  Маркс наистина беше неустоим писател, създаващ с лекота първокласни епиграми. Заключителните изречения на “Комунистически манифест” (184 действително останаха вечни: “Работниците няма какво да губят, освен оковите си… Работници от целия свят, обединете се”. Освен това, той имаше завиден нюх към истеричните нападки. В “Капитала” например той прави изумителни сравнения: “капиталистът”, подобно на “вампир” живее “изсмуквайки кръвта на работника”. Това бе не само незабравимо сравнение, но и много подходящо, за онези, които вярваха в марксовата теория на стойността. Винаги, когато е искал, Маркс е можел да изрази себе си и своите мисли брилянтно.
  Въпреки това, той бе способен също на изумителна мъглявост и непроницаема сложност. В “Капитала”, “неговата научна работа”, както самият наричаше този труд, Маркс говори на жаргон, който би трябвало да бъде обяснен с огромните бележки под линия, но всъщност, който бе замъглен от тях още повече. В допълнение на мъглата бе и факта, че през 1874 Маркс очевидно не вярва в същите неща, в които бе вярвал през 1844, но пък не преставаше да ни убеждава, че винаги е казвал абсолютната истина и че последните му работи са съвместими с всичко, което е казвал преди. Ще допълним още, че най-публикуваните му неща, включително “Комунистическия манифест” и втори и трети том от “Капитала”, бяха редактирани или написани в съ-авторство с Фридрих Енгелс. Това бе причината дълги години Маркс и Енгелс да бъдат разделяни, за да се изясни на света, какво всъщност да разбира под “Маркс” – опити, които, сами по себе си, станаха академична индустрия.
  Все пак, по отношение на неговата теория, четири неща изглеждат решаващи и може да се каже, че почти всичко останало произтича от тях. Първо, Маркс вярваше, че всяко общество следва законите на движението и това прави дългосрочните прогнози за неговото развитие плодотворни. Второ, той смяташе, че тези закони имат преди всичко икономически характер: това, което дава форма на обществото, единственото нещо, което го оформя, са “материалните сили на производството.” Трето, той вярваше, че тези закони са неизменни и затова ще се проявяват непрекъснато до настъпването на края на историята, ще се проявяват под формата на една горчива борба на класи срещу класи. И четвърто, той вярваше, че краят на историята, класите и държавата (чиято единствена цел бе да представя и защитава интересите на управляващата класа) ще настъпи със създаването на земен рай.
  По какъв начин тогава тези негови възгледи бяха отклонени от съветския стил комунизъм, според преобладаващите Западни коментари? Главно, по начина, по който Русия премина към социализъм. Съгласно марксовия закон за движението, обществото първо трябва да преодолее феодалните форми на производство, после да премине към капиталистически, след което капитализма трябва да се превърне в социализъм чрез “диктатурата на пролетариата”. Русия обаче, както всеки знае, скочи към социализма направо от феодализма. Тоест всичко стана прекалено бързо. Маркс, може би, е трябвало да каже на Ленин, че такова движение никога не би проработило.
  Но казал ли е наистина това? Без съмнение, Ленин виждаше себе си като истински последовател на Маркс. В края на 19 век социалистическата мисъл бе разделена. Марксовите закони за движението не се потвърждаваха. Капитализмът все още процъфтяваше: нямаше знаци, които да подсказват, че той върви към своя край. Работническите класи получиха правото на глас. Започна да се оформя и социалната държава. Условията във фабриките се подобряваха, а работните заплати растяха. Всички тези факти не съвпадаха с марксовите закони.
  В отговор на всичко това, социалистите се разделиха. От едната страна застанаха реформаторите и социал-демократите, които виждаха, че капитализма може да получи човешко лице. От другата страна онези, които вярваха, че системата на Маркс ще бъде развита и обновена на основата на нейната вътрешна логика и най-вече развита по революционен път, вместо по противоположния – еволюционен.
  На чия страна би застанал Маркс, ако бе жив? Щеше ли да продължи да твърди, че вампирът трябва да бъде унищожен? Или щеше да стане реформатор, учтиво молещ капиталиста да сучи по-малко кръв? Последното изглежда по-малко вероятно. Маркс беше учен, но също така фанатик и революционер. Неговата неспособност към компромиси (не само спрямо опонентите му, но дори и към мненията на другарите му) беше патологична. И в предговора към руското издание на “Манифеста” (1882), Маркс се надява, че една революция в Русия може да стане “сигнал за революция на пролетариата на Запад, и така двете да се допълнят”; ако е така, Русия, въпреки своите пред-капиталистически характеристики, “може да послужи като начална точка за комунистическото развитие.” Очевидно Ленин е бил напълно прав да вярва, че той, а не “буржоазните приспособенци”, са уловили истината в думите на своя учител.
  Далеч от Гулаг
  Дори, ако съветския комунизъм съвпадаше с марксовите идеи, или поне се опитваше да ги приложи правилно, това не трябва да ни подтиква да отхвърляме мисленето на Маркс изцяло. Той може би е бил прав за някои неща, дори в главните неща.
  Части от неговата мисъл правят впечатление. Все пак, неговите подбрани поговорки за достигането на глобалния пазар – едно любимо доказателство, че “Маркс е бил далновиден” – фактически не са най-добрите примери. 19 век беше ера на глобализация и Маркс бе един от многото, които отбелязваха това. Ускоряващата се глобална интеграция през последните 30 години на 20-и век просто възобнови тенденцията, която бе водеща по времето на Маркс и която в последствие бе пресечена с настъпването на Първата световна война.
  Всъщност, Маркс бе много по-оригинален с погледа си към страховитата продуктивна сила на капитализма. Той виждаше, че капитализма може да пришпори иновациите до едно невиждано дотогава ниво. Той бе прав, че големите корпорации ще доминират световните индустрии (въпреки, че смисъла, който той влагаше в тази прогноза, бе различен). Той правилно подчертаваше важността на икономическите цикли (макар неговите оценки към техните причини и последици да бяха погрешни.) Централния парадокс в марксовите оценки – а именно, че самата продуктивност на капиталистическата система ще я постави на колене, правейки възможно съществуването на социализма и след това на комунизма – бе тяхното преобръщане в грешка. Все пак, на Маркс може да бъде признато, че той имаше много повече усет от другите теоретици, с предусещането колко далеч може да стигне капитализма в промяната на материалното състояние на света.
  Но фактът остава – всичко най-значимо в неговата теория, бе погрешно. Реалната сила на неговата система бе предсказанието, но неговите главни предсказания се оказаха безнадеждни грешки. По отношение на перспективите на капитализма, винаги може да бъде казано, че Маркс е сгрешил само в преценката си за времето, през което трябва да се осъществи предсказанието: в крайна сметка, когато капитализмът си отиде, той ще излезе прав. Сложен в такава форма обаче, този аргумент, както и многото други извинения за Маркс, ще получи предимството да бъде защитен от погрешимост. Но това не би го направил правдоподобен. Бедата е, че този аргумент забравя за класата. Това е едно хитро пропускане. Класовият антагонизъм е главното в марксисткия светоглед. Без него, дори ако капитализма влезе в стагнация или упадък, механизмът за неговото окончателно премахване ще липсва.
  Класовата война е sine qua non (задължително условие) за Маркс. Но класовата война, ако въобще някога е съществувала, е приключила. Кой в Западните демокрации днес избира? Кой управлява и за какъв период от време? Кой казва на правителствата как да бъдат регулирани компаниите? Кой в края на краищата притежава компаниите? Наемните работници – пролетариата. И това е благодарение на нещата, които Маркс осъждаше: частната собственост, либералните политически права и пазара. По тези въпроси Маркс очевидно сгреши дълбоко.
  Точно в принципа
  Все пак, марксисткото мислене продължава да има голямо влияние въпреки намаляващия брой хора, откровено определящи се като марксисти. Трудовата теория на стойността и останалата част от марксовия икономически апарат, в голяма степен, са в интелектуален брак, но много от неговите допускания, аналитични похвати и навици на мисълта, продължават да са широко разпространени в западните научни среди и отвъд тях.
  Основната му идея – че икономическата структура определя всичко в социалния свят, нанасяше и продължава да нанася големи вреди. Съгласно този възглед, правото на частна собственост, например, съществува само за да обслужва буржоазните отношения на производство. Същото може да бъде казано за всяко друго право или гражданска свобода, съществуващи в едно общество. Съгласно Маркс, идеята, че всички права и свободи имат дълбоки морални основи, е илюзия. Моралът, сам по себе си, е илюзия, той е просто още едно оръжие в ръцете на управляващата класа. (Както каза Г. Лукач: “Комунистическата етика направи от злонамереното действие дълг от най-високо значение… Това бе най-голямата жертва, която революцията поиска от нас.”
  Това, което се отнасяше за етиката, се отнасяше също и за историята, литературата, за хуманитарните и социалните науки. “Късният марксист” виждаше във всички тях не примери на безкористно интелектуално изследване, както се приемаха традиционно, но като форми за осъществяване на социален контрол. Според този светоглед вие не трябва да питате какво е мислил да прави един писател, драматург, архитект или философ. Вие знаете преди дори да сте хвърлил един поглед върху творбата му, какво наистина е направил: подкрепял е управляващата класа. Тази умствена нагласа нанесе дълбоки поражения най-вече в литературознанието, но не само там, а навсякъде в университетските департаменти на Западна Европа и специално в САЩ. Резултатът беше унищожително отдалечаване; отдалечаване не от държавата, а от възможностите за интелигентна беседа и загуба на вяра, че младите хора ще получат добро либерално образование.
  Марксисткото мислене също така е и дълбоко Утопично – друга голяма заплаха. “Комунистически манифест”, въпреки заглавието си, не беше програма за управление: той бе програма за взимане на властта, или по-скоро за разбиращо наблюдение как властта ще падне от едни ръце в други. Това бе коментар за дефектите и динамиката на капитализма. Никъде в “Манифеста” или където и да било другаде в своите трудове, Маркс не си прави труда да опише как комунизма, който предрича и защитава, в действителност ще работи.

  Марксовата теория за стадото

  Веднъж той каза това: “В комунистическо общество, където никой няма определена сфера на активност… обществото регулира общото производство и така ми дава възможност днес да върша едно, утре друго, сутринта да ловувам, следобед да ходя на риболов, вечерта да паса говеда и след вечеря да критикувам, така както си искам, без дори да съм ловец, пастир или критик.” Дали говедата щяха да бъдат доволни да пасат вечер, е един от многото въпроси. Но този шарж е почти всичко, което Маркс някога е казвал относно практическия комунизъм. Останалото бе атаки към капитализма: към неравенството, което създава, експлоатацията, отчуждението, частната собственост и така нататък.

  Прави впечатление, че днешните войнствени критици на глобализацията, независимо дали се определят като марксисти или по друг начин, вървят по същия път. Те не представят една достатъчно детайлна алтернатива на настоящия икономически ред. Вместо това, те призовават към една Утопия, в която няма проблеми на околната среда, където няма социална несправедливост и търговски спортни марки; те се връщат назад към пред-индустриалните златни години, които всъщност никога не са съществували. До този момент анти-глобалистите не са дали конкретна и ясна форма на алтернативното бъдеще, за което се борят, нито пък са предложили някакво стойностно обяснение.
  Анти-глобалистите наследиха и други неща от Маркс. Например, самодоволния гняв, войнствената реторика, желанието да се прибягва към действително насилие (в отговор на “насилието” от другата страна), демонизиране на големия бизнес, разделяне на света на експлоататори и жертви, презрение към мирните реформи, жар в активността, нетърпеливост към демокрацията, презрение към либералните “права” и “свободи”, подозрение към компромисите, нахално двуличие (или детска наивност) към аргументите, които защитават пазарния ред.
  Анти-глобализмът е поредната светска религия. Такъв беше и марксизма: пълно доверие към пророка, свещени текстове и обещания за небесата, обвити в мистерия. Маркс не беше учен, както често твърдеше. Той създаде вяра. Икономическите и политическите системи, които вдъхнови, са мъртви или умират. Но неговата религия има зад гърба си една голяма църква, и тя е жива.

  Copyright © The Economist Newspaper Limited 2002.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK