Икономиката е започнала да се посъвзема в края на 2010 г.

БВП на България излиза на плюс за годината, но рисковете през тази година остават

Потреблението се е повишило в последните месеци на 2010 г. Навлизането на нови вериги е част от причината

© Krassimir Yuskesseliev

Потреблението се е повишило в последните месеци на 2010 г. Навлизането на нови вериги е част от причинатаПрез 2010 г. българската икономика е нараснала 0.3%, което е под правителствените очаквания. Въпреки това обаче данните за последното тримесечие са изненадващо добри и показват, че темповете, с които БВП расте, се ускоряват.


От експресните оценки на Националния статистически институт, които бяха публикувани вчера, се вижда, че през четвъртото тримесечие на 2010 г. растежът на БВП е бил 1.7% спрямо третото тримесечие и 2.1% спрямо четвъртото на 2009 г., а в предходните тримесечия отчетените темпове бяха в пъти по-ниски.


Сценарий, при който втората половина на годината да се забележи отскачане на икономиката, заложи и правителството в своите прогнози, последната от които е за 0.7% годишен растеж. Данните показват, че технически икономиката е вън от рецесията, след като има вече има три поредни тримесечия на плюс. Само в първото за 2010 беше отчетен спад.
Главна причина за добрите резултати в края на миналата година е подобреното потребление в последните месеци и съживяването на инвестициите, като през четвъртото тримесечие тези два показателя за пръв път в рамките на 2010 г. оказват положително влияние върху брутния вътрешен продукт.


Това обаче може да се окаже и следствие на фактори с еднократно влияние като коледно пазаруване, бонуси в държавните ведомства и частния сектор. Затова според експертите от значение за тази година ще бъде дали положителните резултати от края на 2010 г. се дължат на еднократни фактори, или е налице нова тенденция. Сигнал за това ще бъде трайното съживяване на потреблението, но все още мненията на експертите за това не са еднозначни.


Основна спирачка пред потреблението през тази година може да се окаже инфлацията. Вече има притеснения дали покачването на потребителските цени няма да се окаже изненадващо високо като следствие от поскъпващите хранителни продукти, суровините и енергийните ресурси и в крайна сметка изпреварващият ръст на цените спрямо доходите да принуди домакинствата да свият потреблението си и през 2011 г..


В този случай двигател за икономическия растеж освен външния сектор може да бъде инвестиционната активност. За нейното съживяване обаче експертите също остават на противоположни мнения.
Макроикономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов коментира, че тенденцията инвестициите да спадат ще се пречупи и през тази година ще се наблюдава подобрение в инвестиционната активност.


Темпът обаче е много трудно да се прогнозира и ще зависи от сигналите, които правителството изпраща. "Ако покажат, че се справят в овладяването на бюджетния дефицит, и започнат да провеждат реформи, това ще даде тласък на инвестициите. Предвид на това, че годината е изборна, обаче се съмнявам да има сериозни реформи. Затова очаквам да има съживяване на инвестициите, но не се наемам да прогнозирам дали то ще е значително", коментира той.


В същото време Петър Чобанов, който бе директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози, се усъмни сериозно през тази година да има сериозно повишаване на инвестиционната активност. "За съжаление не виждам двигател на растежа и нещо, което трайно да ни извади от кризата", обясни Чобанов. Възможност за привличане на чужди капитали все пак има чрез приватизационните сделки.


И Георги Ангелов, и Любомир Дацов, който бе заместник-министър на финансите, коментираха, че приватизацията и концесиите може да върнат доверието на инвеститорите, като в противен случай и тази година може да се окаже пропиляна. През тази година се очаква държавата да продаде "Булгартабак холдинг", дяловете й в електроразпределителните дружества Е.ОН и ЕВН, както и ВМЗ според одобрения списък за тази година, в който има и няколко по-малки дружества.


В номинално изражение БВП за четвъртото тримесечие е 19.924 млрд. лв., а за цялата 2010 г. възлиза на 70.568 млрд. лв. От разбивката по тримесечия спрямо предходните се вижда, че през първото тримесечие на 2010 държавното потребление е оказало сериозен тласък на БВП. Голям отскок обаче се вижда и през четвъртото тримесечие на 2010 г. спрямо четвъртото тримесечие на предходната година, което показва, че базата в края на 2009 г. е била много ниска и това съвпада с опита на правителството да свие бюджетния дефицит в края на 2009 г.


Така задържането на плащанията към частния сектор вече се потвърждава като вредно за икономиката и от годишните данни. Конкретният принос на държавата към БВП за 2010 г. обаче ще се види през март, когато се публикува и разбивка за крайното потребление. От сега известните данни на НСИ се вижда, че основен принос в брутната добавена стойност продължава да държи секторът на услугите (виж графиката). В последните 3 месеца на миналата година обаче приносът на индустрията отчетливо е нараснал, а аграрният сектор също е увеличил приноса си, но с по-скромни темпове.Мнения


Георги Ангелов, макроикономист, "Отворено общество":
В началото на 2010 скицирах два сценария за икономиката на България през 2010, а сегашните данни съвпадат с лошия. И нищо чудно – бюджетната дисциплина през голяма част от 2010 беше изгубена, а реформи нямаше. Всичко това благодарение на внезапен завой към популизъм от страна на правителството. Все пак данните не са изцяло негативни. Има подобрение на инвестициите в основен капитал – за първи път от началото на кризата те отбелязват растеж. Те пък са важни, доколкото предопределят потенциала за бъдещ растеж. Както говорихме, и през 2011 г. ще има тенденция към подобрение, но въпросът е дали то ще бъде значително или не. По-скоро инвестициите ще се възстановят. Не мога да направя точна прогноза, защото това правителство е непредвидимо, а инвестиционната активност ще зависи от политиката на кабинета.


Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите:
Чуждите инвестиции няма как да нараснат значително, ако не бъде възстановен процесът на концесиониране и приватизация. Връщането на доверието на инвеститорите е ключово, иначе 2011 г. ще остане пропиляна във всеки един аспект. Демонстрацията на малко усилия за реформи също би било положителен фактор.


Георги Стоев, управляващ съдружник в "Индъстри уоч"
Инвестициите са най-важният фактор за съживяването на икономиката. Засега няма сигнали, че притокът на капитали ще започне скоро да се възстановява. Досега като основна причина за свиването на ПЧИ определяхме глобални фактори. Вече е редно да отчетем  вредите на местната икономическа политика в това отношение. При запазване на сегашния курс на това правителство 2011 г. вероятно ще е с още по-свит приток на капитал отвън. Възможно е дори да отчетем нетно изтичане на капитали.


Цветослав Цачев, ръководител "Анализи" в "Елана"
Възстановяването на чуждите инвестиции ще е много слабо, тъй като строителството и вложенията в недвижими имоти ще се свиват още. В най-добрия случай през 2011 г. те ще са 500 млн. евро на тримесечие.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK