Студеното време забави възстановяването в ЕС


Растежът в Германия и Франция е по-слаб, Португалия и Гърция отчитат спад

Общото икономическо възстановяване на страните от Европейския съюз остана под очакванията, показват данните на Евростат. По-лошо е представянето на основните мотори - Франция и Германия, а закъсалите Гърция и Португалия отчетоха спад. На този фон данните за България показаха 1.7% ръст на тримесечна база (спрямо 0.3% през предходното тримесечие) и 2.1% на годишна база (0.2% през юли - септември), което поставя страната на трето място по ръст след Финландия и Естония.


Ръстът на БВП само за еврозоната е 0.3% през четвъртото тримесечие на 2010 г., сочат данните на Евростат. Такъв беше темпът му и през предходните три месеца. Така той остава под очакваните от икономистите 0.4% според допитване на "Дау Джоунс" и "Ройтерс". По-нисък от прогнозния е и ръстът в БВП на годишна база – 2.0% спрямо очаквани 2.1%. За цялата 2010 г. икономиката в еврозоната е нараснала с 1.7% след рекордния спад от 4.1% през 2009 г.
Резултатът за целия ЕС през последните месеци на годината изостава от данните за третото тримесечие. Евростат отчита ръст от 0.2% спрямо 0.5% за юли - септември. Стойностите за същите тримесечия на миналата година са съответно 2.1% и 2.2%.


"Както всички знаем, през декември времето застудя, което възпрепятства строителството и търговската дейност, а ускоряването на индустрията не успя да ги компенсира", обясни разминаването с очакванията Мартин ван Влиет, икономист от ING, цитиран от "Ройтерс". "Затова и в основите си картинката изглежда малко по-добре. Данните показват, че въпреки влиянието на климатичните промени възстановяването на икономиката продължава."


Прогнозите на Ван Влиет и Луиджи Сперанца от "БНП Париба" (BNP Paribas) са, че през първото тримесечие на 2011 г. ще видим по-силен растеж.


Лошото време се посочва като причина за по-слабите резултати и от Кристоф Вайл от Комерцбанк (Commerzbank). "Интересно е разминаването между членките на еврозоната с по-силен растеж като Германия и Холандия и по-периферните като Гърция и Португалия, които наистина изостават", коментира той.


Според статистиката ръстът в Германия се забавя до 0.4% от 0.7% през третото тримесечие, икономиката на Франция за второ поредно тримесечие нараства с 0.3%, а БВП в Италия е с едва 0.1% по-висок. По-рано изнесените данни от Федералния статистически офис на Германия показаха, че износът е основният източник на растеж в страната заедно с фиксираните инвестиции и местното потребление, но строителството изостава заради тежките зимни условия. Отчетените 0.4% са под очакваните от икономисти 0.5%-0.6%.


"Наистина има само една важна причина за забавянето на растежа и тя е зимното време", коментира Андреас Рийс от "Уникредит" (Unicredit) и допълни, че няма причина за притеснения и че възстановяването не е спряло, а е просто на пауза. Данните във Франция пък са наполовина по-малки от очакванията на икономистите, въпреки че растежът за 2010 г. като цяло е в тон с прогнозираните от правителството 1.5% след спада от 2.5% година по-рано.


Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард посочи, че правителството запазва прогнозата си за 2011 г. за ръст от 2% в БВП и че няма да се откаже от плановете си за намаляване на бюджетния дефицит до 6% от БВП през 2011 г. спрямо 7.7% през 2010 г. За резултатите за четвъртото тримесечие по-голямо от очакваното влияние са имали и стачните действия в страната през есента, допълни тя.


Сред по-малките членки на блока, много от които представиха сериозни антикризисни мерки тази
година, Гърция отчита спад от 1.4% през октомври-декември, икономиката на Португалия също се свива с 0.3%, а в Испания има ръст от 0.2%. По думите на финансовия министър на Португалия Фернандо Тешейра душ Сантуш данните отразяват влиянието на фискалните действия в страната и рецесия през тази година не се очаква. В Гърция свиването на икономиката от 4.5% за цялата 2010 г. е малко над очакванията на правителството за 4.2%.


"По-лошата от очакваната рецесия през 2010 г. показва, че фискалните усилия са предприети по време на тежки икономически условия", каза Никос Мангинас от NBG. "Придържаме се към прогнозата си, че активността ще се стабилизира през 2011 г., което ще се усети повече на тримесечна база през втората половина на годината". В развиваща се Европа все още слабото потребление и консолидацията на бюджетите забавят възстановяването.


В Унгария, където правителството преследва стимулираща растежа стратегия на увеличаване на приходите в бюджета вместо намаляване на разходите, данните показват по-добър от очаквания растеж от 2% на годишна база при пазарни нагласи за 1.7%. Резултатите на Чехия обаче изостават от прогнозите – 0.5% спрямо предходното тримесечие при очаквани 0.8%.


За разлика от тях в България изменението през последните месеци на годината е в пъти спрямо предходните тримесечия. "Възстановяването на износа в региона е непостоянно. Не е силно и еднопосочно", коментира Рафаела Тенчони, икономист в "Банк ъф Америка Мерил Линч" (Bank of America Merrill Lynch). "А ограничените държавни разходи не помагат, особено в Чехия и Румъния." Според анализатори данните показват, че централните банки в региона вероятно няма да бързат да затягат лихвените проценти въпреки опасенията от инфлация.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK