Икономиката се раздвижи, несигурността остава

Високата инфлация ще е основен риск за постигане на устойчив растеж

Икономиката се раздвижи, несигурността остава

© ДневникПрез 2010 г. българската икономика е нараснала с 0.3%, двойно по-малко от последните правителствени очаквания за 0.7 на сто. Данните на статистиката за четвъртото тримесечие обаче са изненадващо добри и показват ускоряване на темповете, с които БВП расте - 1.7% спрямо третото тримесечие и 2.1% в сравнение с края на 2009 г.


Положителните резултати се дължат на подобреното потребление в края на миналата година и съживяването на инвестициите. Те обаче може да са причинени и от фактори с еднократно влияние като коледно пазаруване, бонуси в държавните ведомства и частния сектор.


Според анализатори риск за постигане на устойчив растеж на българската икономика през 2011 г. е инфлацията. Само през януари цените са се повишили с 0.6%, на годишна база запазват темп от 4.5 на сто (виж графиката). Основната причина е поскъпването на храните. На фона на замразените доходи това може да доведе до свиване на потреблението за трета поредна година.
Ако този сценарий се реализира, растежът на българската икономика отново ще зависи силно от конюнктурата на международните пазари и от размера на чуждестранните инвестиции, за които има противоречиви очаквания. Вече се появиха съмнения дали износът може да продължи да е основен двигател на растежа, след като достигна предкризисните си нива.


Пред "Дневник" макроикономистите се разединиха във вижданията си дали компаниите ще увеличават инвестициите си през тази година. Условието това да се случи е държавата да даде сигнали, че овладява бюджетния дефицит, приватизацията да се раздвижи и отлаганите реформи да се реализират. Подкрепа за икономиката ще даде също увеличение на броя и обхвата на концесиите.

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 585 Неутрално

  "През 2010 г. българската икономика е нараснала с 0.3%" Аз като обикновен човек нарастване не виждам, Б.Б. казва - стиснете зъби и 2011 г. - Чакай бе, от 1990 г. все ни призовават да стискаме зъби?!?

 2. 2 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 573 Разстроено

  "двойно по-малко от последните правителствени очаквания "-
  егати от пристрастния коментар-целящ да внушава пълен провал на правителството

 3. 3 Профил на sorens
  sorens
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "hagan":

  Не прави внушения, че имаме правителство.

 4. 4 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#1] от "_dan_":

  дан до кога ще ги чакаме тези лайна от политиката трябва да бъдат изринати несамо днешните но ионези от 20 години на сам вкараха ни в европеиския съюз исега ЦЯЛАТА ИКОНОМИКА ЩЕ ФАЛИРА кризали вечна криза ни чака

 5. 5 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 573 Весело

  До коментар [#3] от "sorens":

  интелигентно чуство за хумор харесва ми

 6. 6 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1303 Любопитно

  "През 2010 г. има 2 милиарда по-малко приходи в държавата, отколкото през кризисната 2009-а.
  Това не може да се обясни по друг начин освен с главоломен скок на контрабандата, неплащане на ДДС и акцизи, разрастване на сивата икономика. По сведения на мултинационални компании през 2010 г. контрабандата на цигари се е увеличила двойно.
  През 2008 г. БГ произвежда брутен вътрешен продукт 69 млрд. лева. Събират се 27 млрд. лв. от данъци, мита, акцизи и т.н. През тази година се планира БВП да бъде 77 млрд. лв. - с 8 млрд. повече отколкото през 2008 г. Но се планира да се събират приходи с почти 3 млрд. лв. по-малко.
  Може да се каже, че още в края на 2010 г. с приемането на Закона за държавния бюджет за 2011 г. правителството на ГЕРБ предварително признава, че престъпните групи в България ще източат поне 3 млрд. лева от държавата през тази година.
  И това е официално признание на партията, която преди 18 месеца дойде на власт с ангажимента да спре източването в държавата. Борисов, Цветанов и другите "топ-ченгета" в ГЕРБ с гласувания от тях бюджет на практика признаха, че при тяхното управление има по-голямо източване на държавата, отколкото при всяко друго правителство.
  Официално признаха, че те са в ролята на "крадеца", който вика: "дръжте крадеца".

  Най-лошото е, че за тази лъжа плащат всеки ден обикновените граждани на България. Ниските приходи в бюджета неизбежно отлагат все по-далеч във времето индексациите на пенсиите и заплатите в публичния сектор. При наличието на инфлация това означава реално обедняване."

  http://www.desant.net/show-news/33994
 7. 7 Профил на мурзилка
  мурзилка
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#4] от "hagan":

  ЕС не е виновно за алчните политици.

  http://www.desant.net/show-news/33994
 8. 8 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 909 Любопитно

  Кое се раздвижило?

  /тази дума с "И" в БГ май я няма.../

  Колкото до развихрилият се растеж с 1,7% - вече го коментирах - и 100% на база "едно нищо" си е пак НИЩО!

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Уважаеми съфорумци, на мен ми е интересно колко ли още време трябва да мине и колко ли по-умни трябва да станеме за да "узреем" най-сетне до истината, че тези цифри са пълно "менте"!!! Кога ще престанем да се "пулим, цъклим и анализираме" разни стъкмени увеличения или намаления с нула цяло и нещо си към/при несравними основи на някой месец или година преди.. при променени вече инфлация, индекси, методологии, нагласи, нормативни актове, политики, ....Кога ще разберем най сетне, че това са абсолютно пълни глупости?? Явно още много време ни е нужно...Вие не сте ли чували за икономист/счетоводител?? Не знаете ли колко вярно е едно счетоводство?? Вие не сте ли чували за адвокат/юрист?? Не знаете ли колко верни са твърденията им?? Вие не сте ли чували за статистик? Не знаете ли каква е статистическата грешка? Вие не сте ли чували за политик?? Не знаете ли колко верни са обещанията им?? Да сте срещали в живота си поне веднъж един честен човек политик, икономист или юрист?? Не го вярвам! Съдете за икономиката по хората и как те усещат нещата - те ще ви го кажат директно! Стъкмистиките са създадени за заблуда и манипулация!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на lyusien
  lyusien
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това са експресните данни на статистиката През март ще излязат предварителните данни и е много възможно Дянков да излезе прав и ръста за 2010 да бъде около 0.7 % Но наи точни ще бъдат данните за Б В П които ще излязат през април

  Чаоо Желая ви успех

 11. 11 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако земетръсът на беднотията развижва икономиката, нашият финансов министър ще стане Нобелов лауреат.

 12. 12 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 909 Весело

  Демек сега аз като ги прочета тия цифрички и трябва да ми стане едно хубаво и спокойно, така ли? Защото ако е така- не се получава. Като им препрочета предизборните обещания и после погледна тези стъкмистики и си спомням с каква еуфория някои си избираха генерал с твърда ръка а ла Пиночет, който щял да хване престъпноста в удушаваща хватка и да отвори път на евросубсидии и чужди инвестиции, както и на просперитета български и ми става едно весело.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 13. 13 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Хм... Странно нещо са икономистите. Приличат на астролози.

 14. 14 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  В държавните ведомства е имало страхотни бонуси и тази година!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 15. 15 Профил на каруцар
  каруцар
  Рейтинг: 516 Любопитно

  Икономиката това е нашия хладилник ! Надникни и кажи какво виждаш !

 16. 16 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Когато икономиката се движи, а несигурността остава - това е подпочвен пясък на разрухата. Колос на глинени крака. Няма икономика, която да се движи без своята почва - сигурността. Икономическата сигурност. Сигурността на вярата. Какво друго е икономиката?

 17. 17 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Шоу ми дъ мани, останалото го мани !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 18. 18 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 571 Весело

  Дянков се почувства пренебрегнат от пресата ,от шефа си и от новините около алексей , прекия си подчинен танов и реши да атакува с нова порция веселби!

 19. 19 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Споко, всичко е наред. Ако сега изкупим част от външния дълг, това е национално предателство пред нашите майки и синове. Но това не е сефте. Дянков и Велчев са братя не по оръдия, а по интереси. Еничари.

 20. 20 Профил на Малката Пица
  Малката Пица
  Рейтинг: 845 Неутрално

  "Икономиката се раздвижи, несигурността остава"

  Е все пак се надяваме несигурността да си отиде.
  Няма ли в светлината на обвиненията в подготовка на убииство, и корупционните разкрития лично за Боко, той да вземе и да си подаде оставката ?

 21. 21 Профил на kento
  kento
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#15] от "каруцар":

  Икономиката това е нашия хладилник ! Надникни и кажи какво виждаш !
  --------------------------------
  Казал каруцаря и отишъл да удари 1-2 тояги на магарето,че не снася яйца!

 22. 22 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "moon74":

  Прав си - египтяните се вдигнаха на бунт въпреки продължаващия ръст на икономиката им. Все ми се струва, че причината да си траем ние, българите, е демографска ( като сравнявам с Египет).

 23. 23 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mai Tai":

  Именно.

 24. 24 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#7] от "ad absurdum":
  не съм съгласен но това е въпрос които зависи от много фактори
  да факт ече политиците сани лакоми
  но тези политици са селектират от европейския съюз тоест те си припознават тези политици и ако правят антибългарска политика тези лакоми политици то тя е със покровителстване на
  европейския съюз

 25. 25 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ако българската икономика се е развижила, значи има природно бедствие. Не е дело на човешка ръка.

 26. 26 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  От 1990 година до сега всички правителства в София водят открито антибългарска политика защото такава се изисква от тези които ги протежират в Брюксел и Вашингтон.Сегашното обаче надмина даже и очакванията които имаха кукловодите им и дано това най-после да ни даде шанс да се пробудим от "сладкия" си сън , че тези от вън ни мислят доброто!

 27. 27 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#26] от "dakl":

  Дано.

 28. 28 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Има все пак нещо интересно в българската икономика. Вече частна, тя не иска да се идентифицира. Затова фондова борса е фарс, а СОФИКС - фарс на фарса.

 29. 29 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 685 Неутрално

  До коментар [#9] от "ostin22":

  Абе майната им на икономисти, юристи и статистици! Да живеят зидаро-мазачите...

 30. 30 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#29] от "antikommunist":

  ... и на баджанаците.

 31. 31 Профил на moon74
  moon74
  Рейтинг: 595 Неутрално

  ... Когато гръм удари, как ехото заглъхва

 32. 32 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#6] от "ad absurdum":

  Също така може да се обясни с нарастването на износа, върху който не се плащат акцизи и ДДС.

 33. 33 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#19] от "moon74":

  Защо мислиш, че изкупуването на дълга е предателство?

 34. 34 Профил на chbg
  chbg
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#24] от "hagan":

  То на българина все някой друг му е виновен за извършените от него глупости. Европейският съюз ли избра Станишев, Доган и Сакскобурготски? Европейският съюз ли доведе ГЕРБ на власт? България не е Швейцaрия и затова ако не беше член на Европейския съюз, щеше да е още по-зле. Сега тези "лакоми политици", които българинът, в това число и ти, със своя необмислен или закупен глас е турил да управлява, поне трябва да се съобразяват с оценките на Брюксел. Ще кажеш: Ами като няма по-добри!!! Ами няма. Какъвто народът, такива и политиците му. Някой тук спомена за демографската криза. Напълно съм съгласна с това мнение. Всичко кадърно и що годе интелигентно беше системно унищожавано физически и психически в продължение на повече от 60 години. Сега младите напускат страната. Генетичният фонд на нацията се изражда! "Матряла" създава и овластява "лакоми политици", а те с политиката си възпроизвеждат "матряла". А Брюксел гледа и се чуди той ли криво се моли, когато прие България и Румъния за свои членове, или Господ криво го разбра.

 35. 35 Профил на anonimen
  anonimen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Тези 0.3% са експресни оценки. Крайното число винаги е по-голямо.

 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4222 Неутрално

  До коментар [#10] от "lyusien":Ами ако не са по-големи, а по-малки, куо прайм?

 37. 37 Профил на hagan
  hagan
  Рейтинг: 573 Любопитно

  До коментар [#34] от "chbg":

  хубаво е като се пише по малко тези да се подхвърлят и по задълбочено да се анализират защото количестовото на тези незначи качество на аргументи.
  Доколкото разбирам ти подхвърлаш тези тези:
  1.Българския избирател си е виновен за политиците не европеския съюз.
  2.Много ни е добре в европейски съюз -защото ако не сме там ще сме много по зле-Доказателства??
  3.Качественото население е напуснало страната-тъй като е унищожавано последните 60 г
  4. Грешка на брюксел защо приел България и Румъния
  От целия ти коментар се усеша злоба към ГЕРБ или просто душевно озлобен-нека паднат противниците ти които ида са те но е хубаво да дадеш решение на проблемите а не само усложливо да се коментира и анализира без решения
  може би следващите оправляващи които и да са те ще сати по удобни
  ЗА МЕН ПРОБЛЕМА Е ИНСТИТУЦИОНАЛЕН И КОНСТИТУЦИОНЕН и всеки който влезне във власта във този вид еобречен да се провали

 38. 38 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 458 Весело

  имотите се раздвижили.....
  икономиката се раздвижила.....
  мъдите ми се разклатиха......

  глупости - 0,3% си е статистическа грешка нищо повече.
  опитват се да ни внушават някакъв ентусиазъм.
  аз си оставам реалист нищо не се е променило.

 39. 39 Профил на kazkad77
  kazkad77
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Когато Боко или наследниците му започнат поне през ден да откриват завод, както вчера в Годеч, чак тогава повечето млади и амбициозни хора няма да поглеждат към терминалите на летището. Но с това псевдо правителство и мутромилиционерщина от най-долно ниво, няма как да се получи.

 40. 40 Профил на ivanj
  ivanj
  Рейтинг: 458 Неутрално

  по джоба си усещам че съм обеднял- никакви стъкмистики не са ми нужни.

 41. 41 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Данните са добри и очаквани. Малко изненадва силният ръст през последното тримесечие, но пък имаше сигнали за нещо подобно.
  Съгласен съм почти на 100% с текста с малка уговорка. При ръст от 2.1% спрямо същия период миналата година не е коректно да се гадае, че той може да дължи на "фактори с еднократно влияние като коледно пазаруване, бонуси в държавните ведомства и частния сектор."
  Освен това, ако е имало повишено коледно пазаруване и бонуси, това също говори добре както за потребителското доверие, така и за настроенията в бизнеса.
  А за инфлацията, годишната се задържа на 4.5% през януари, така че за сега няма защо да се паникьосваме.

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 42. 42 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "ad absurdum":

  Спада в приходите се дължи на спада в потреблението От там по малко ДДС и акцизи.

  "Модерните" държави разчитат на потреблението за да се издържат. И затова гледат да го насърчават. Ама ако си печаташ сам парите е лесно.... При нас номера не минава.

  Контрабандата е друга бира - че е в огромни размери е вярно, но не е нараснала, тя винаги си е била огромна!

 43. 43 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Иначе - несигурността оставала

  Несигурността ще остане и в бъдеще. Все по несигурно ще става.

  Единственото сигурно нещо е че е в краен период от време, всички ще са мъртви

 44. 44 Профил на Илиян Николов
  Илиян Николов
  Рейтинг: 458 Разстроено

  Чета как икономиката ни нараства, колко по- добре ще станем от до година , и колко по - зле са румънци, гърци и незнам кои си още, но заплатите им как са в пъти по-големи от наще.
  Е ,това не мога да разбера ! Къде са парите за запалти? И защо при нарастваща икономика и при повишаване на цените заплати те и пенсиите не мърдат?

 45. 45 Профил на scoffer
  scoffer
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#44] от "Илиян Николов":

  Защото сме свикнали да си мълчим и да чакаме някой да ни оправи, докато не почнем да ревем и протистираме като Гърците на това сме обречене а всъщото време по пътищата свяка втора кола е бмв или мерцедес, дори страна като Кипър където по територия е по малка и основно на туризма разчита е в пъти по добре от нас където имаме и туризъм зимен и летен, обработваема земя, а ходим да берем ягоди и да вадим картофи на англичаните, и още много други природни дадености които затриваме всеки ден.

 46. 46 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Износа достигнал предкризисните нива - това означава, че там, за където изнасяме са се оправили вече от кризата.
  Статистиката борави с официалните данни декларирани от фирмите - това означава, че реалността е малко по-добра защото фирмите със сигурност крият приходи.
  Като цяло фирмите, които издържаха да не прекратят дейността си през двете години на криза имат шансове да продължат дейността си в бъдеще.
  Кризата ще продължи за всички фирми и лица, които имат задължения към банки или фирми тъй като растеж на доходи не се очертава тази година. Трябва да следим как ще се развие кризата с лошите кредити. От там може да се чакат още неприятни изненади.
  Интересно явление са хората изтеглили кредити срещу обезпечение на различни активи, които са готови да загубят и затова не връщат кредитите но са внесли парите на депозит.

  Отделете време навреме.
 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  До коментар [#42] от "niakoi_si":

  ...Ама ако си печаташ сам парите е лесно.... При нас номера не минава...

  Що да не минава?
  Опукаха резерва до санитарния възможен минимум, ръбнаха дефицит 3% (близо милиард левчета точно за "радостния" период на растеж) и взеха заемче срещу ДЦК.
  Какво като крайната парична маса е ограничена от борда? По същество си е почти същото.

  А за контрабандата - моля, по-кротко!
  За да се разхълца мастодонт като Филип Морис явно има защо.
  На Дянков му се губят няколкостотин милиона приходи.

 48. 48 Профил на action
  action
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Скандалите са лесни, дайте да видим икономиката
  Дата: 16-02-2011 11:36
  Откакто живеем във време, за което използваме думата “криза”, лошите новини са всекидневие. Борсови сривове, фалити, намалено потребление, безработица… Всеки ден четем или говорим за това. И въпреки това рядко се случват дни, в които лошите новини се нареждат една след друга и създават усещане за опасност. Точно както неволните и малки сами по себе си грешки се нареждат една след друга преди ядрена авария.

  Чуждестранните инвестиции не само са продължили да намаляват през миналата година - те са наполовина по-малко от 2009 г. и три пъти по-малко от 2008 г. Обяснението “криза е” вече не върши работа. Пo предварителни данни на Евростат за 2010 г.с малки изключения икономиките в Европа започнаха да растат. Германия произведе с 3.6%* повече, Швеция - с 4.8%, Великобритания - с 1.4%, Белгия - с 2%…

  В най-близката държава извън Европейския съюз, Турция, икономиката порасна с повече от 7%. В тези държави създават повече и печелят повече. И очевидно спечелените от тях пари не се инвестират в България. Не е добра новина инвестициите тук да намаляват на фона на подема около нас.

  На този фон само за последния месец парите във фискалния резерв в БНБ са намалели с над 1 млрд. лв. Сезонните обяснения са известни - има лихвени плащания по дълга, няма още приходи и т.н. И все пак - парите намаляват, и то с притеснителна скорост. Не е добра новина и това.

  Когато едно управление е застигнато от подобни лоши новини, най-логичното действие е то да предприеме мерки за подобряване на бизнес средата. Прозрачността и предвидимостта са част от тази среда. На този фон управляващите планират да затворят достъпа до съществена част от иначе публичната информация в Търговския регистър. Прогнозите са това да увеличи корупцията и да доведе до нов златен век за търговията с фирмени данни. Търговията със СРС-та е само повод, който да разсее всякакви съмнения в тази посока.

  Това са важните новини. Но тези новини не заемат основната част от интереса на медиите, не заемат основната част от вниманието на политиците. Опозицията има интерес от скандали, флашки и взривове, за да подчертае проблемите в управлението. Управляващите имат интерес от скандали, флашки и взривове, за да избягват темата за икономиката. А когато отказваш да погледнеш открито проблемите и да намериш решения, тогава лошите новини започват да идват все по-често.

  Иван Бедров
  http://ivanbedrov.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK