"Кинтекс" и АДИС няма да се продават

Държавните компании "Кинтекс" и "Агенция за дипломатически имоти в страната" (АДИС) няма да се продават. За Вазовските машиностроителни заводи "Сопот" пък се чака парламентът да одобри стратегията за приватизация. Това съобщиха министрите на икономиката Трайчо Трайков и на външните работи Николай Младенов след заседанието на правителството в сряда.


Кабинетът разреши да бъде продаден гараж от 17 кв.м собственост на АДИС, който се намира на столичната ул. "Оборище" 22. Имотът ще бъде продаден на търг. В момента той се отдава срещу нисък наем и решихме, че е по-изгодно да се продаде, каза министър Младенов. Той уточни, че не е обсъждан въпросът за продажбата на АДИС. Държавната фирма беше предложена за приватизация по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски, но по-късно търгът беше отменен.


Оръжейният търговец "Кинтекс", чийто дългогодишен директор Антон Салджийски беше сменен миналата седмица, няма да се продава, каза министър Трайков. Според него фирмата може да се развива и функционира добре като държавна. Смяната на Салджийски министър Трайков обясни, че е направена въз основата на направен анализ, без да посочи какво е показал този анализ.
Чакаме парламентът да одобри стратегията за приватизация на ВМЗ "Сопот" и тогава ще мога да се ангажирам със срок кога ще бъдат продадени, каза Трайков. В края на януари правителството одобри стратегията за продажба, като държавата възнамерява да продаде целия капитал (118 млн. акции) на един инвеститор, който ще може да плати 20% с компенсаторки.


Кандидатите за ВМЗ трябва да имат опит в отбранителната индустрия и продукцията с гражданско предназначение, както и опит в нейния износ, внос и трансфера на оръжие. Те не трябва да са регистрирани в офшорни зони. Раздържавяването ще става чрез публично оповестен конкурс на един етап.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK