Делът на просрочията при бързите заеми започна да намалява

Спадът при кредитите над 5 години води до свиване и на портфейла

Делът на просрочията при бързите заеми започна да намалява

© Дневник
"За домакинствата две години въздържане са предостатъчни. Всеки един от нас вече е по-наясно с перспективите си особено в по-кратък хоризонт, което обуславя и по-лесното взимане на финансови решения"
Валентин Гълъбов, изпълнителен директор на "Ти Би Ай кредит".


"Най-лошото за нас и сектора като цяло отмина. Очакваме делът на просрочените заеми да намалява все повече и обемите на небанковото потребителско кредитиране да се покачват"
Станимир Василев, изпълнителен директор на "Изи кредит".


Първи спад в дела на необслужваните заеми при небанковите финансови институции показва статистиката на Българска народна банка (БНБ). Размерът им на годишна база обаче продължава да расте. Данните за последното тримесечие на 2010 г. сочат още ново свиване на портфейла на компаниите за т.нар бързи заеми. Това се дължи на спад в размера на по-дългосрочните кредити (над 5 години), които са и с относително по-голям дял във вземанията.
Подобряването в качеството на портфейла от сектора прогнозираха още през март миналата година. В началото на ноември допитване на "Дневник" до компаниите показа единодушие, че "проблемът с обслужването на задълженията вече е в миналото".


"Това се дължи не само на външни фактори, но и на вътрешни мерки", коментира тогава Станимир Василев, изпълнителен директор на "Изи кредит", и посочи като такива намаляването на средния размер на кредита, предоговарянето с клиентите, удължаването на сроковете. Ефективността на тези мерки потвърдиха и други от сектора.


Според статистиката на БНБ към края на декември 2010 г. делът на необслужваните кредити в портфейла от вземания вече е 14.85% спрямо 15.96% към септември и 15.08% към юни. Намалява и размерът им, но само на тримесечна база. Те са със 7.68% по-малко като сума спрямо предходното тримесечие и с 15.93% над отчетените в края на 2009 г.


Спад за тримесечие имаше и два пъти през 2009 г. - към края на юни и края на декември. Спрямо година по-рано обаче все още няма намаление. Сега размерът на необслужваните кредити е 256.8 млн. лв., сравнено с 278.17 млн. лв. към септември и 221.5 млн. лв. към края на 2009 г.


Заедно със статистиката на БНБ от "Изи кредит" съобщиха, че приключват 2010 г. със спад на дела на необслужваните кредити. Брутният кредитен портфейл на компанията към края на декември е над 28 млн. лв. (ръст от 14%), а делът на лошите кредити в него е намален на 11% спрямо 12% към септември и 12.5% в края на май.


"Най-лошото за нас и сектора като цяло отмина. Очакваме делът на просрочените заеми да намалява все повече и обемите на небанковото потребителско кредитиране да се покачват", коментира изпълнителният директор Станимир Василев.


Активизиране на търсенето като тенденция посочиха още през втората половина на миналата година компаниите за бързи заеми. Очакванията на сектора бяха за традиционно силно четвърто тримесечие – с около 30-40% според изпълнителния директор на "Ти Би Ай кредит" и председател на Българската асоциация за потребителски кредит (БАПК) Валентин Гълъбов.


"В същото време трябва да бъдем особено внимателни, тъй като зимните месеци са по-тежки за домакинствата заради сметките за отопление и по-големите харчове около празниците", посочи тогава Станимир Василев.


Сега данните на БНБ показват ново свиване на портфейла за последното тримесечие на 2010 г. Общо вземанията в сектора са 1.73 млрд. лв., което е с 0.77% по-малко от отчетените към края на септември 1.74 млрд. лв. Три месеца по-рано (към юни) статистиката показа ръст в бързите заеми, който обаче остана инцидентен.


"За съжаление статистиката показва само общите вземания, не и новите договори. При всички положения обаче обемът на новоотпуснатите заеми от компаниите за целево кредитиране е бил по-голям", заяви Валентин Гълъбов.


Той обясни, че спадът в общия размер на вземанията се дължи на спада при заемите над 5 години, "които по своя характер най-вероятно са ипотечни" и които имат относително голям дял във вземанията. "Тези по-дългосрочни заеми са по-типични за зоната на банките и е нормално този портфейл да намалява – това е така от началото на 2009 г."


Според данните в размера на кредитите до една година и тези от една до пет всъщност наистина има увеличение – съответно с 5.4% до 210.9 млн. лв. и с 2.42% до 369.8 млн. лв. "Това е още по-показателно, защото тези кредити, особено когато са до 1 година, са бързооборотни, т.е тези пари се завъртат бързо и е относително трудно да се формира ръст", посочи Гълъбов и допълни, че независимо колко дълбока е икономическата криза четвъртото тримесечие е било силно за компаниите за целево кредитиране предимно заради зимните празници.


"Това съвпада и с очакванията ни", заяви изпълнителният директор на "Ти Би Ай кредит".


За 2011 г. нагласите на представителите на сектора за търсенето на бързи заеми също са позитивни. "Състоянието на бюджетите на домакинствата в страната постепенно се подобрява и затова сме заредени с положителни очаквания за настоящата година", коментира Василев.


"Нашата прогноза е за ръст спрямо 2010 г. в потребителското кредитиране", посочи и Гълъбов. "При всички положения за домакинствата две години въздържане са предостатъчни. Освен това физическите лица по-лесно се адаптираха към ситуацията от юридическите. Всеки един от нас вече е по-наясно с перспективите си особено в по-кратък хоризонт, което обуславя и по-лесното взимане на финансови решения."

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Този коментар беше изтрит в 11:53 на 17/02/2011 от неговия автор.

 2. 2 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  ""Нашата прогноза е за ръст спрямо 2010 г. в потребителското кредитиране", посочи и Гълъбов. "При всички положения за домакинствата две години въздържане са предостатъчни. Освен това физическите лица по-лесно се адаптираха към ситуацията от юридическите. Всеки един от нас вече е по-наясно с перспективите си особено в по-кратък хоризонт, което обуславя и по-лесното взимане на финансови решения.""

  Розови сънища в лятна нощ...Смех.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 3. 3 Профил на Крез
  Крез
  Рейтинг: 789 Весело

  Гладна кокошка /банка/, просо /кредити/ сънува.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Кредит от банка в България се взима за да се продаде скъпоструващ и непродаваем имот.
  Примерно - голям мезонет от 200м2 платени при цена €1,200/м2.
  Залага се при оценка €1,000, тегли се кредит с който се купува друг с по-реалната цена от €500/м2, а с разликата - щракаш с пръсти и пееш.
  Затова банките толкова ги притеснява спада в цените на имотите. Защото са дали пари на €1,200/м2, а сега ако го шитнат на пазара ще му съберат не повече от €400, а разликата от €800 ще трябва да я платят вложителите или бюджета.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":
  Не е точно така.
  1. За да отпусне кредита банката ще направи собствена оценка, трябва да си много гъст с оценителя /или да му набуташ някой лев/, но е почти невъзможно оценка двойно над пазарната цена да мине одобрение.
  2. Когато банката продаде обезпечението на пазарна цена приспада сумата от задължението и остатъка остава дължим.
  А останалото са приказки от селски вечеринки.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 6. 6 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#3] от "Крез":
  Банките на са гладни, в момента са само добре нахранени, преди преяждаха.
  "Кокошки" са не те, а ние, техните клиенти.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 7. 7 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Статията не е за банките, а за т.нар. "бързи" кредити, които се предоставят от небанкови институции. Обикновено ГПР им е 25-30 %, което си е дране на живо заради едното желание да имаш стоката на момента.

 8. 8 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#7] от "Гогич":Принципно сте прав, но статистиката не е диференцирана а е за всички кредити като цяло.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 9. 9 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#4] от "Десен":

  "Залага се при оценка €1,000...". Ти банката за канарчета ли я имаш?

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 10. 10 Профил на балкандо
  балкандо
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бързите кредити обикновено са за кратки периоди - година, две , три. От началото на кризата минаха вече толкова. Нормално е да спада делът на лошите при тях.

  Насила хубост и наужким лудост няма !
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#5] от "Данаил Недков":

  Примера е схематичен. Ако ти е толкова трудно да го вденеш, да ти го нарисувам на картинка ли, що ли?Схемата си работи при каквато и да е цена без участието на оценителя.
  Остатъка остава дължим? Верно ли? И как го събираш по ГПК след като длъжника вече няма жилище?
  Лакардии от семинари на ЧСИ-та - не мерси.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 12. 12 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#11] от "Десен":
  "Схемата си работи при каквато и да е цена без участието на оценителя. "
  Не сте от най-умните господин десен...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 13. 13 Профил на Скиорски
  Скиорски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#5] от "Данаил Недков":

  А ако оценката на банката е правена в началото на 2008 година, когато наистина цените са били 2 пъти по- високи от сегашните и ако клиентът е ООД, а не физ. лице и ако са гледали основно бизнеса на клента и са отпуснали 100% от оценката ?

 14. 14 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Сега и на теб ще ти каже че не си от най-умните, най-вероятно че нищо не разбираш от банки и от недвижими имоти.
  Господина е ЧСИ, не му се сърди, те толкова си могат

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 15. 15 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#13] от "Скиорски":
  Това е безкрайо частен случай и предполага 2 неща:
  1. Че някой в началото на 2008 е предполагал какво ще стане на имотния пазар, а такива хора май нямаше.
  2. Предполага и че цената на имотите е паднала двойно,а това не се е случило, ще видим дали ще се случи.
  Тоест, схемата може и да е проработила при някой, но става дума по-скоро за случайност.

  До коментар [#14] от "Десен":
  Някои банки може и да използват ЧСИ за да събират дългове, но все повече се отиентират към колекторски фирми.
  А когато те ти позвънят ще видим как ще им обясняваш че няма да си платиш вноската.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ама някак си не звучиш никак убедително

  Първо масово се купуваше на фирми за да се ликвидира ДДС-то.
  Затова и въведоха доброволната регистрация по ЗДДС.
  Отделно са изискванията на ЕС.
  Пазара обаче реши да си продава на груб строеж, вследствие на което промениха и закона уж да запушат дупката, но нейсе.
  Бе ти купувачите за пълни балъци ги имаш...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "Данаил Недков":

  Между другото некъв пърдел от Велграф ме посети тия дни.
  Много беше неучтив докато не видя 9мм колт.
  Обра си крушките набързо, доста любезно, заедно с 120-те си кила анаболна маса и смръднята на пот.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK