Условия в обществените поръчки ще могат да се променят в движение

Правилата по обществените поръчки и договарянето на еврофондовете да могат да се променят в движение, за да се отстраняват грешки и да не се бавят процедурите. Тази промяна подготвя правителството, научи "Дневник".


Днес кабинетът отложи приемането на предложението на финансовия министър Симеон Дянков срокът за подаване на проектни предложения по оперативна програма да се съкрати от сегашните 60 дни на 30. Мотивът му е да се ускори договарянето на средствата.


Министърът по еврофондовете Томислав Дончев обаче е предложил да се приложи т. нар. подход корижендум, който дава възможност за по-гъвкав подход при определянето на правилата. "Промените, които предложих, не бяха одобрени, защото има по-добри идеи", каза Дянков пред "Дневник", без да коментира повече.
Колегата му Дончев обясни, че предложените от вицепремиера поправки са подходящи само за оперативната програма "Административен капацитет", която е под ръководството на финансовото министерство, но не са удачни при възлагането на инфраструктурните обекти като магистрали и пречиствателни станции например.


Затова Дончев предлага да няма фиксиран един и същ срок за всички програми, а минимален и максимален. Освен това той предлага, когато една процедура е обявена в периода, в който кандидатите имат право да задават въпроси, да може да се променят някои условия в хода на самата процедура, ако се установи, че има допуснати грешки.


Те може да бъдат технически, но може да са и такива, които ограничават конкуренцията. Тези грешки ще се отстраняват в движение, като срокът за подаване на офертите на кандидатите ще се удължи. По този начин няма да е необходимо да се прекратява търгът и цялата процедура по възлагане да се извърви отново, посочи Дончев.


Според него това дава и сигурност на кандидатите, че техните предложения и забележки ще бъдат взети под внимание. Същите промени ще бъдат приложени и в Закона за обществените поръчки, който в момента се подготвя, уточни министър Дончев.


Той допълни, че всичко е съгласувано с Европейската комисия, която е дала положително становище. Да има възможност за промяна на условията в движение наскоро настоя и институт "Отворено общество". Опасенията са, че така ще могат да се нагласят условия към определени кандидати.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK