Веригата "Практикер" започва онлайн продажби в Германия

Веригата "Практикер", която е вторият най-голям търговец в сектора "Направи си сам" в Германия, ще започне онлайн продажби като част от плана си за връщане към предишните нива на рентабилност. Това съобщи агенция "Ройтерс" в сряда. От дружеството са съобщили пред агенцията, че усилията за преструктуриране ще му струват десетки милиони евро през 2011 г.


През 2008 г. "Практикер" обяви рекордна печалба от 129 млн. евро, но през 2009 г. тя силно намаля, като се очаква да е паднала още и през миналата година. Веригата, която има около 440 магазина в 10 държави, страда от своето изоставане в Гърция и Румъния, където строгите фискални мерки изяждат разполагаемите доходи на населението.


През 2010 г. и продажбите в Германия са спаднали с 6.3%, съобщава още "Ройтерс". В опит да подобри рентабилността си веригата е започнала кампании с отстъпки. От компанията обаче са коментирали, че акциите, които предлагат 20% намаление на всичко, са "нещо от миналото".


"Практикер" планира и увеличение на продажбите на продукти под собствена марка. Говорител на дружеството е съобщил пред "Ройтерс", че те трябва да представляват 40% от оборота на германския пазар през 2013 г. В момента са 26 на сто.