Френските Societe Generale и BNP Paribas отчетоха добри годишни резултати

Френските Societe Generale и BNP Paribas отчетоха добри годишни резултати

© ReutersДобри резултати за 2010 г. отчетоха френските банки с бизнес у нас. Нетната печалба за годината на групата Societe Generale е 3.92 млрд. евро, а BNP Paribas, която има клон в България, посочи 34.5% ръст в печалбата до общо 7.84 млрд. евро за 2010 г. спрямо 2009 г.


Само за последното тримесечие на миналата година финасовият резултат на Societe Generale е 874 млн. евро, което е малко над прогнозите на анализатори, запитани от Ройтерс, за 869 млн. евро. На годишното общо събрание Съветът на директорите на банката е решил да предложи дивидент от 1.75 евро на акция за финансовата 2010 г. с опция за изплащане в акции.


Приходите на групата растат с 33.6% до 6.9 млрд. евро и също надминават очакваните 6.5 млрд. евро. По-добро към края на 2010 г. е и съотношението разходи/приходи – 63.4% спрямо 65.5% през 2009 г.
Провизиите за загуби от кредити обаче не се понижиха, колкото се очакваше, заради трудностите на международни пазари като Гърция и Румъния, пише Ройтерс.


"2010 г. бе доказателство за глобално възстановяване на икономиката чрез агресивни фискални и парични политики, макар и с изразени различия между отделните страни", посочват от Societe Generale.


По думите на Фредерик Удеа - председател и главен изпълнителен директор на групата, целта за 2012 г. е нетна печалба от около 6 млрд. евро.


Другата френска банка с бизнес у нас BNP Paribas отчете 14% ръст в печалбата за четвъртото тримесечие на 2010 г. Резултатът е повлиян от възстановяване на инвестиционното банкиране в САЩ, но и от отчитането на еднократен разход в размер на 534 млн. евро, свързан с дела на групата във френския застраховател Axa, пише Financial Times.


За цялата 2010 г. "БНП Париба" отчете 34.5% ръст в печалбата до общо 7.84 млрд. евро. Приходите на групата са 43.88 млрд. лв., което е с 9.2% повече от предходната година. "Всички оперативни подразделения повишиха своите печалби преди данъци и силното съживяване на банкирането на дребно помогна за балансиране на техния принос", посочват от банката.


BNP Paribas е повишила и нетния приход на акция с 21.7% до 6.3 евро. Бордът на директорите ще предложи на акционерите да плати кеш дивидент от 2.10 евро, което ще позволи да се реинвестират 2/3 от печалбата на компанията.


Главният изпълнителен директор на групата Бодуен Прот заяви пред Ройтерс, че банката очаква "леко понижение" в начислените провизии за загуби от кредити за 2011 г. във Франция, Белгия и Италия заради подобряване на риска в тези страни.


Прот добави и че евентуални придобивания не са на фокус. "Тази година ще се концентрираме върху органичния растеж", каза той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK