Чужди вериги са канили български хлебозаводи да продават в Източна Европа

Чужди вериги са канили български хлебозаводи да продават в Източна Европа

© Анелия Николова




- Те обаче нямат достатъчно голям капацитет


Чужди вериги са канили български хлебозаводи да продават продукцията си в страните от Източна Европа. Това съобщи пред БТА председателят на Камарата на индустриалните хлебопроизводители и сладкари Николай Тапаров. Според него това е доказателство, че произвежданият хляб в България е качествен.




"Ако в България се произвеждат нискокачествени продукти, няма да сме канени за доставчици на чуждестранните вериги, каквито покани имаме от "Кауфланд" например за всички страни от Източна Европа", каза Тапаров. "За съжаление в момента нямаме капацит да правим това и решихме да понесем неустойки, вместо да поемем ангажимента за доставки от порядъка на 65 млн. броя хляб например. Нужна е подготовка за това", посочи той.


Тапаров е категоричен, че използваните подобрители в хляба, за които толкова много се говори, не са химикали, а естествени съставки. Най-традиционните сред тях са аскорбиновата киселина и сухият глутен - все екстракти от естествени продукти.


На проявеното съмнение и започналите проверки от Агенцията по храните той отговаря, че "няма как от 4 млн. тона реколта хлебна пшеница тя да е цялата с напълно гарантирано качество". За сравнение той дава и виното, при което също се използват стабилизатори, преди да бъде бутилирано.


Все пак възможно е да има хляб без никакви стабилизатори - само с хляб, вода и брашно, казва Тапаров. Неговата трайност ще бъде същата като на другите хлябове - 36 часа. За да има такъв хляб обаче, трябва зърно с висок глутен, ако не, трябва в брашното да се добави сух. И този глутен е естествен екстракт от пшеница, а не химия, подчертава председателят на браншовата организация.


Ако технологията разреши да ползваме брашно, мая, вода и малко сол - това означава, че брашното трябва да отговаря на определени критерии, които заедно със зърнопроизводителите и мелничарите ще осъвременим, е мнението и на Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на petromaks
    petromaks
    Рейтинг: 418 Неутрално

    Купете си пекарна и си печете хляб и ще видите разликата. Дори и пшеницата да е фуражна хляба е по качествен и по здравословен от този в магазина.Сега ще кажат че продавания хляб с добри качества,за да оправдаят високите цени.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK