"Росатом" пак натиска за споразумение за "Белене" с България (обновена)

"Росатом" пак натиска за споразумение за "Белене" с България (обновена)

© ReutersРуската държавна компания "Росатом" подканя България да подпише поредното споразумение за изграждане на АЕЦ "Белене". Това стана ясно от съобщение на дружеството, разпространено до медиите в неделя. В него от ядрения концерн уверяват, че България няма да плати "нито лев от бюджета" за строителството на централата, а в същото време ще може да задържи дял от 51%.


"Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години", пишат от "Росатом". От компанията обясняват, че "по този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК."


Ето и коментара на НЕК: "Както многократно и последователно сме заявявали, продължаването на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене" зависи от постигането на договорености по редица въпроси, най-важния от които е въпроса за цената. В рамките на интензивните преговори с руската страна, очакваме от нея по-конструктивен подход, който да позволи сключването на Договор за инженеринг, доставка и строителство."
През 2006 г. за строител на "Белене" беше избрана дъщерната компания на "Росатом" - "Атомстройекспорт". Оттогава досега са подписани общо 11 анекса към споразумението за сключване на бъдещ договор. Поредният документ изтича в края на март. По думите на Генадий Тепкян, директор на "Атомстройекспорт" за проекта "Белене" към днешна дата се очаква подписването на допълнение №12 за изпълнение на дейностите за периода 2011 - 2014 г. Според информация на "Росатом" документът все още не е подписан от българска страна "по неизвестни причини". 


Само преди седмица във френските медии изтече новината, че "Росатом" ще се оттегли от "Белене". Същия ден информацията беше опровергана от руската компания. Тогава българският икономически министър Трайчо Трайков коментира, че "има очевиден натиск от руска страна по проекта АЕЦ "Белене". Виждате, играта загрубява, така че очаквайте още партенки", обяви тогава той.


Държавата няма място в големите инфраструктурни проекти като изграждането на АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Това каза в интервю за "Дарик радио" в събота изпълнителният директор на "Овергаз" и новоназначен председател на Българската стопанската камара Сашо Дончев.


"Аз съм категорично против участието на държавата в тези проекти. Ако са наистина ефективни, това не пречи за тяхната пазарна реализация", каза той. Според него подобни проекти би трябвало да се реализират от бизнеса или поне чрез публично-частно партньорство.


В момента площадката на АЕЦ "Белене" е консервирана, за което "Росатом" получи около 7 млн. евро от България в края на миналата година. Очаква се бъдещето на централата да стане ясно след доклад на новоизбрания консултант по проекта - британската банка HSBC. В края на миналата седмица стана ясно, че Агенцията за ядрено регулиране все още не е одобрила техническия проект на централата, заради въпроси по отношение на безопастността й.


През ноември миналата година НЕК и "Росатом" сключиха меморандум за бъдещо създаване на обща компания за изграждането на "Белене". Според него България запазва 51% от контрола в съвместната компания. Като инвеститори със символично участие от 1 до 2% се включват финландската компания Fortum и френската Altran Technologies.  Дори в моморандума с "Фортум" е записана и прогнозна цена за централата от 6.298 млрд. евро. Само месец след това от икономическото министерство обясниха, че всъщност документът няма никаква задължаваща стойност и е бил приет само като препоръчително развитие на централата. Сашо Дончев: Въпросът за проекта АЕЦ "Белене" много се политизирал


Въпросът за проекта АЕЦ "Белене" много се политизирал, каза още Сашо Дончев. "Тук има много политика, не знам защо французите и немците не го подкрепят", коментира той. Според него се обсъждал вариантът за спасяване на АЕЦ "Козлодуй", като се даде на концесия на американско-японската "Уестингхаус", а вместо това руснаците да строят АЕЦ "Белене".


По думите на бизнесмена цената на "Южен поток" може да струва и повече от обявените преди дни в руската преса 10.5 млрд. евро. Но дори в такъв случай финансовите институции щели да намерят "много бързо" парите. "Частта под морето е много скъпа, оттам нататък проектът е ефективен. Доколкото знам, няколко месеца сме спорили с руснаците за морската част, макар че те са настоявали сами да инвестират там", каза Дончев.


Според него и "Набуко" може да бъде ефективен, ако обаче има газ. "Въпросите са други, те са политически, а не икономически и там аз не съм много силен", каза Дончев. Според него обединяването на различни газопроводи като "Набуко" и ITGI е разумно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK