"Росатом" пак притиска България за АЕЦ "Белене"

От компанията посочват, че след края на март може да нямат правно основание да работят повече по проекта


От 2006 г. са подписани 11 анекса по договора за централата

Руската държавна компания "Росатом" подканя България да подпише поредното споразумение за изграждане на АЕЦ "Белене". При неподписване на Анекс № 12 "Атомстройекспорт"(дъщерна на "Росатом") ще изгуби правни основания за продължаване на работата по проекта след 31 март 2011 г. Това стана ясно от съобщение на дружеството, разпространено до медиите в неделя.


В него от ядрения концерн уверяват, че България няма да плати "нито лев от бюджета" за строителството на централата, а в същото време ще може да задържи дял от 51%.
"Проектната компания може да привлече самостоятелно недостигащите кредитни ресурси със срок на погасяване от момента, в който първи енергоблок започне да продава електроенергията си навън, и с период на погасяване около 20 години", пишат от "Росатом".


От компанията обясняват, че "по този начин България, без да плати нито лев, ще получи атомна централа, която през първите 20 години от експлоатацията ще снабдява страната с чиста електроенергия на ниска стойност, а през следващите 40 години от проектния срок ще работи с постоянна чиста печалба за бюджета на България като бенефициент на НЕК".


През 2006 г. за строител на "Белене" беше избрана дъщерната компания на "Росатом" "Атомстройекспорт". Оттогава досега са подписани общо 11 анекса към споразумението за сключване на бъдещ договор.


Поредният документ изтича в края на март. По думите на Генадий Тепкян, директор на "Атомстройекспорт" за проекта "Белене", към днешна дата се очаква подписването на допълнение №12 за изпълнение на дейностите за периода 2011 - 2014 г. Според информация на "Росатом" документът все още не е подписан от българска страна "по неизвестни причини". 


Само преди седмица във френските медии изтече новината, че "Росатом" ще се оттегли от "Белене". Същия ден информацията беше опровергана от руската компания. Тогава българският икономически министър Трайчо Трайков коментира, че "има очевиден натиск от руска страна по проекта АЕЦ "Белене". Виждате, играта загрубява, така че очаквайте още партенки".


Новият председател на БСК Сашо Дончев обяви в интервю пред "Дарик" в събота, че е против участието на държавата в АЕЦ "Белене" и другите енергийни проекти. "Това са енергийни проекти и ако те са ефективни, за тях ще се намерят инвеститори. Аз съм против като данъкоплатец моите пари да се инвестират, пък дори било то и в газова инфраструктура", поясни Дончев.


Очаква се бъдещето на централата да се уточни след доклад на новоизбрания консултант по проекта - британската банка HSBC.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK