Лошите заеми във финансовия сектор гонят 7 млрд. лв.

Темпът на нарастване се забавя второ поредно тримесечие

Лошите заеми във финансовия сектор гонят 7 млрд. лв.

© Дневник
Компаниите за бързи заеми отчитат подобрение на портфейлите

Темпът на нарастване на лошите задължения в целия финансов сектор продължава да затихва и в края на 2010 г. Това показват изчисления на база данните на Българската народна банка (БНБ) за необслужваните кредити, отпуснати от банки, дружества за бързи заеми и лизингови договори. Забавянето на темпа обаче е само на тримесечна база, а на годишна се е засилил.


Така размерът на необслужваните заеми в сектора вече е близо 7 млрд. лв. (6.18 млрд. лв. към септември), а делът им от портфейла – 11.86% (10.62% към септември). Те растат с 11.9% спрямо предходното тримесечие, което е и второто поредно забавяне на увеличението за 2010 г. В края на септември темпът беше 13.68%, а на юни - 18.45%.
На годишна база обаче просрочията растат по-бързо, отколкото през третото тримесечие. Те са със 74.04% повече от отчетените към края на 2009 г. 3.98 млрд. лв. (71.28% към септември). Още една година преди това те са били 1.69 млрд. лв. и едва 2.9% от портфейла.


В общия размер просрочия преобладават тези на банковите кредити – техният дял даже расте с 1 процентен пункт и към декември 2010 г. е 88.3% от необслужваните за целия сектор, или 6.1 млрд. лв. В тази стойност влизат кредитите със закъсняло обслужване повече от 90 дни, а портфейлът е изчислен от всички заеми към домакинствата и тези към бизнеса. Спрямо предходното тримесечие увеличението на необслужваните кредити е 13.16% и се забавя.


Пикът на лошите банкови кредити обаче тепърва предстои според банкери, въпреки че предишните очаквания бяха той да бъде през 2010 г. Сега те се изместиха и прогнозите са, че до две-три тримесечия ръстът на необслужваните задължения ще се стабилизира и те ще започнат да намаляват.
От БНБ посочват, че "посредством генерираните доходи от основна дейност банките съумяват да покрият повишения кредитен риск и свързаните с него допълнителни разходи за обезценка".


Формираните буфери в системата са 2.8 млрд. лв., допълват от централната банка. По думите на банкери заради забавеното възстановяване на икономиката в момента най-много просрочия има при бизнес заемите. Причина за увеличението на дела на просрочията е и свитото кредитиране. Заради това липсва съществен обем нови заеми, които да компенсират нарастващите необслужвани. През 2011 г. за банките остава предизвикателство управлението на портфейлите от просрочия, посочват от сектора.


За разлика от банковите кредити статистиката за т.нар бързи заеми, които предлагат небанковите финансови институции, е друга. Там данните за последното тримесечие на 2010 г. показаха, че има раздвижване при кредитите до пет години основно заради зимните празници според представители от сектора. Като цяло обаче (заедно със заемите над пет години) портфейлът се свива – с 0.77% до 1.73 млрд. лв. От тях необслужвани са 14.85%.


Така данните сочат, че освен в абсолютен размер просрочията на тези кредити намаляват и като дял от портфейла за пръв път от началото на кризата. Това прогнозираха от сектора още миналата година. От повечето компании за бързи заеми дори заявяват, че "проблемът с обслужването на задълженията вече е в миналото", и очакват през 2011 г. размерът им да намалява. Заедно с очакваното увеличение в кредитирането това трябва да доведе до допълнителен спад и в дела на лошите кредити в сектора.


Най-голям остава делът при просрочията на лизинговите задължения. В края на миналата година той достига 20.1%, като увеличението им продължава, макар и с много по-малко в сравнение с обемите в пика на кризата. В същото време продължава и свиването на портфейла на лизинговите компании вече втора година. Въпреки че обемът на новосключените договори за лизинг расте за трето поредно тримесечие, той не е достатъчен да компенсира продължаващото увеличение при просрочията. В края на 2010 г. общо вземанията по лизингови договори са за 4.027 млрд. лв., а необслужваните от тях достигат 810.5 млн. лв.


От сектора също прогнозират, че през 2011 г. ще започне както съживяването на дейността, така и подобряването на портфейлите. За да се активизират лизингополучателите обаче, първо трябва икономиката на страната да покаже ясно възстановяване, предупреждават от компаниите. Миналата седмица статистиката показа, че през 2010 г. българската икономика е нараснала с 0.3% и че се ускорява темпът, с който брутният вътрешен продукт (БВП) расте през последните три месеца на годината. Дали това са трайни положителни сигнали за икономиката или просто резултат на еднократни фактори предстои да покажат данните за следващите отчетни периоди на тази година.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 581 Разстроено

  От две седмици говоря за санация, а Дянков точи резерва за Боркор, обратно изкупуване, магистрали и наливане в пирамидата на една известна на всички банка! Бодро сме се запътили към аржентински вариант ...

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 2. 2 Профил на Румен Гълъбинов
  Румен Гълъбинов
  Рейтинг: 810 Неутрално


  Според Demirguc-Kunt и Detragiache, за да бъде класифицирана появила се нестабилност в банковата система като криза, е необходимо да бъде изпълнено поне едно от следните условия :
  1. Делът на необслужваните заеми, отнесен към общите активи на банковата система да надхвърля 10 %.
  2. Разходите за възстановителни (rescue) операции на системата да бъдат минимум 2 % от БВП.
  3. Проблемите в банковия сектор да резултират в национализация на банки в голям размер.
  4. Да се наблюдават масирани тегления на депозити от банките или да се предприемат кризисни мерки от рода на “замразяване” на депозити, банкови “ваканции”, или да има правителствено решение за използване на схемите за гарантиране на депозитите.
  Случването на поне от едно от гореизброените събития показва, че съществува криза и че тя има системен характер. Ако не бъде достигната определена критична граница, например има необслужвани кредити, но те не надвишават 10 % от активите в банковата система, или е национализирана банка с регионално значение, тогава проблемите не се дефинират като криза и са със сравнително малки и / или локални последици за сектора.

 3. 3
  ****

  Този коментар беше изтрит в 17:21 на 21/02/2011 от неговия автор.

 4. 4 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Неутрално

  "Пикът на лошите банкови кредити обаче тепърва предстои според банкери, въпреки че предишните очаквания бяха той да бъде през 2010 г. Сега те се изместиха и прогнозите са, че до две-три тримесечия ръстът на необслужваните задължения ще се стабилизира и те ще започнат да намаляват...."

  Мда...не можеш да казваш вечно на черното - бяло. И догодина ще казват същото, явно не са прочели статията за безработицата.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK