Бизнесът ще продължи да трупа дългове, но по-бавно

Дълговете на фирмите са надхвърлили 156 млрд. лв. през 2009 г.

Бизнесът ще продължи да трупа дългове, но по-бавно

© Дневник
Съществува реална опасност дълговете да се възпроизвеждат и проблемът да се задълбочава
Камен Колев, зам.-председател на БСК

Компаниите от нефинансовия сектор са продължили да трупат все по-големи задължения към банки, доставчици, свързани предприятия, НАП, НОИ и персонала въпреки рецесията и стремежа на бизнеса към намаляване на разходите през първата кризисна година за българската икономика (2009 г.).


Общият дълг на фирмите през 2009 г. е стигнал 156.6 млрд. лв. и е нараснал с 6% спрямо 2008 г., въпреки че през същия период брутният вътрешен продукт е намалял с 4.9 на сто. Над две трети от общите задължения, или 103.6 млрд. лв., са натрупани между фирмите. Това показва изследването на Българската стопанска камара (БСК) за задълженията на предприятията.
Анализът е на базата на финансовите баланси на фирмите за 2009 г., подадени в Националния статистически институт. Основните причини за забавянето на увеличаването на задълженията са свиването на вноса и на инвестициите, обясни изп. председател на бизнес организацията Божидар Данев.


"През 2011 г. се очаква нарастване на фалитите заради влошеното финансово състояние на предприятията и увеличението на лошите кредити. Това ще доведе до ръст на задлъжнялостта на предприятията", прогнозира зам.-председателят на БСК Камен Колев. Аргумент в подкрепа на тази теза е статистиката, че собственият капитал на фирмите и приходите им продължават да намаляват спрямо задълженията им. "Това показва, че съществува реална опасност дълговете да се възпроизвеждат и проблемът да се задълбочава", заяви Колев.


Освен декапитализацията на нефинансовия сектор друг проблем е, че 40% от междуфирмените задължения са просрочени. Според анализа на БСК това ще забави икономическия растеж и излизането от кризата. Според Данев тази година се очаква много фирми, предимно от строителството, търговията, услугите и транспорта, да прекратят дейността си. Това ще са оздравителни фалити за икономиката, които ще доведат до продължаващ ръст на задлъжнялостта, макар и с по-ниско темпо, смята Данев.


Наблюденията на българското поделение на международната група за управление на вземания "ЕОС груп" - "ЕОС Матрикс", показват, че обемът на дълговете между компаниите през 2010 г. е нараснал с 23%. "Ръстът се дължи на забавяне на плащанията от правителството, което води до нарушаване на ликвидността и натрупване и на други дългове.


Постепенно, в последните месеци, задълженията от страна на държавата се изчистват, което ще доведе и до разплащането на свързаните с тях други дългове", коментира Лъчезар Александров, старши бизнес анализатор в "ЕОС Матрикс" - България, пред "Дневник". "Очакванията ни са в следващите месеци покачването на процента на междуфирмената задлъжнялост да спре и нейният темп да се доближи до стойностите на инфлацията", добави той.


Последните данни на "Кофас България" (част от международната компания за управлението на вземания и кредитно застраховане) за 2009 г. показват 54% ръст на забавените плащания между компаниите в България. Данните показват, че над две трети от сделките между родни фирми се плащат със закъснение и че ситуацията в България не е по-различна от тази в Централна и Източна Европа. През 2008 г. плащанията са забавяни средно между 60 и 90 дни, докато през 2009 г. този срок е бил почти двойно по-дълъг – между 120 и 150 дни.


"Натрупването на дългове между фирмите е нормален процес в сегашната икономическа ситуация и не може да се приема като двигател на регреса", коментира изп. директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Евгений Иванов. "В много случаи натрупването започва от закъснението на държавата и общините в плащането за изпълнени поръчки. Това са средства, които фирмите знаят, че ще получат въпреки забавянето", добави той.


Данните на БСК показват, че към края на 2009 г. просрочените дългове на държавата и общините към бизнеса са били 833 млн. лв., от които по-голяма част вече са платени. Това ще доведе до намаляване на задлъжнялостта между фирмите, каза Камен Колев.


Най-големи дългове са натрупали фирмите в търговията (34.6 млрд. лв.), строителството (22.6 млрд. лв.) и компаниите, които оперират с недвижими имоти (21.9 млрд. лв.). Друг извод от изследването е, че голяма част от задълженията между фирмите са се преструктурирали в кредити към банките (близо 30% от общия дълг).


Това означава, че компаниите са теглили заем, за да се разплатят с доставчиците си. "Когато имаме задължения между фирми, голяма част от тях са "кухи", защото често едно предприятие дължи пари на друго, а то може да дължи на първото. Когато дългът се преструктурира към финансовия сектор, той става нетен. Освен това започва да нараства с лихвите по кредитите и снежната топка на задълженията започва да расте", каза Данев.


Съществува реална опасност дълговете да се възпроизвеждат и проблемът да се задълбочава
Камен Колев, зам.-председател на БСК

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Румен Гълъбинов
    Румен Гълъбинов
    Рейтинг: 754 Неутрално

    Чрез неадекватните си действия кредиторите (банките и лизинговите компании) усилват натиска максимално бързо да получат обратно парите си от страна на дебиторите. Това води до ниска ликвидност на длъжниците, които нямат достатъчно оборотни средства. Така постепенно се изчерпва доверието във финансовите възможности на фирмите, което прави невъзможно обслужването на междуфирмените задължения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK