GVA: Имотният пазар в Европа се възстановява

Сделките с жилищна в София растат, офис площите най-трудно излизат от кризата

GVA: Имотният пазар в Европа се възстановява

© ДневникПазарът на недвижими имоти в Европа постепенно се възстановява от кризата, като най-бързо развитие има при жилищата в сравнение с офисите и индустриалните имоти. Това показва проучване на GVAWorldwide.


Тенденцията е характерна и за България, като единствено в сегмента на офисите сме на границата между застоя и възстановяването. Повечето пазари на недвижими имоти по света преминаха най-ниската си точка и в момента се намират във възход, сочеше и проучване на Colliers International за третото тримесечие на 2010 г.


Сделките с жилища набират скорост
Жилищният пазар показва най-бързо възстановяване в сравнение с този на офис площите и индустриалните имоти. В Лондон, Милано и София пазарът на жилища е започнал своето възстановяване с нарастващ брой сделки и постепенно набира инерция. Във Виена и Цюрих, където се наблюдава ускорен пазарен растеж, търсенето е надвишило предлагането. Продавачите и инвеститорите очевидно са успели да намерят общ език по отношение на очакванията си за възвращаемост.


Пазарен ръст се наблюдава и в скандинавските страни, където частните инвеститори и пенсионните фондове търсят основно портфолио от жилищни имоти. За разлика от тях Атина и Лисабон все още се борят с последиците от кризата. Брюксел пък е единственият град в Европа във фазата на забавен пазарен растеж след период на стабилни и съвсем слабо покачващи се цени през 2010 г.


Различна скорост при офисите

Сегментът на офис площи в Европа също показва ясни признаци на подобрение, като все повече пазари се възстановяват, регистрирайки повишаване на инвестициите и понижаване на нивата на незаетост. По отношение на възстановяването на всеки отделен пазар обаче се наблюдават значителни различия. Някои градове като София, Вилнюс и Виена едва сега започват да се съвземат и все още се борят срещу небалансираната пазарна ситуация в своите региони.


Същевременно други европейски столици вече са навлезли във фаза на по-стабилни пазарни условия и демонстрират нарастващ оптимизъм. Единствено Цюрих, Варшава и Копенхаген са направили крачка към реален пазарен растеж. Търсенето на офиси се задвижва както от интереса на национални, така и на международни компании с различни по вид бизнес дейности.


Индустриални площи се търсят по-малко

Ситуацията при индустриалните площи в Европа показва едни все още борещи се пазари с ограничено търсене. Пазарът във Виена, Талин, Атина, Лисабон и Милано е в стагнация с почти нулев инвестиционен интерес, докато Франкфурт, София, Стокхолм, Копенхаген, Вилнюс, Лондон и Хелзинки се възстановяват бавно, като търсенето е фокусирано върху имоти с топ локации и стабилни наеми.


Варшава също регистрира подобряване на пазарните условия със стабилни нива на заетост и по-високо търсене. Цюрих и Букурещ пък вече преминаха във фаза на пазарен растеж благодарение на локалното търсене на водещи индустрии като автомобилната, пластмасовата и рециклирането. Дневник

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 868 Весело

  "Сделките с жилища набират скорост "

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 2. 2 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Други анализатори пък казват , че в София тепърва ще падат цени до края на годината, а предстои да излязат и много ипотекирани имоти, които банките задържат - на кого да вярваш ?
  Аз мисля че няма да се изпълни заложеният растеж от 3.6% на БВП и бюджета пак няма да има пари .

 3. 3 Профил на Шукри Шашкъноглу
  Шукри Шашкъноглу
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee.bean":
  ----------------------------------------------

  и според мен цените ще се покачват - графиката е красноречива !
  друг е въпроса за интереса на купувачите-те винаги искат и винаги получават по-високи цени , защото винаги печелят само първите - останалите чакат следващото раздаване на картите ,което пропускат пак по същите причини....и продължават да чакат


 4. 4 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#3] от "Шукри Шашкъноглу":

  И аз мога да направя графика и повярвай ми тя няма да изглежда по зле , и ще е също толкова правдоподобна.Но за съжаление не споделям твоя оптимизъм за растеж на цените.Вярно е че за последните 2 години българските семейства акумулираха значителен финансов резерв в банките, и към този резерв сега поглеждат г-да брокерите.
  Но демографска криза в комбинация с икономика изпаднала в стагнация не предвещават ръст на цените на имотите - вероятно е строителния сектор да живне заради големите инфраструктурни проекти по европейските кохезионни фондове , но за жилищата ...... почакай първо да се пласират непродадените и чак след това може да очакваме растеж.
  Далеч съм и от идеята че цените ще се сринат - българина е маниакално привързан към собственото жилище и ако трябва ще изрови и земята но ще го изплати.
  По скоро смятам че цените ще се задържат около тези или леко под сегашните нива но печалбата ще е от натрупваната с годините инфлация, която де факто ще обезцени имотите.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 5. 5 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Това, което беше преди никога няма да се възстанови. Пазарът има нужда от промяна и от нови механизми за реализация на недвижима собственост.

  Само за една година публичните продажби скочиха тройно. Това доведе до развитието на търговете като пазарен механизъм http://bit.ly/fvniP2

  Трудно е да се каже, дали в България такива процедури биха имали успех, но във Великобритания пазарът на търгове се изчислява в милиарди лири....

 6. 6 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#2] от "coffee.bean":

  Точно затова говоря! ТРОЙНО увеличение на публичните продажби само за 2010 год..... http://bit.ly/fvniP2

 7. 7 Профил на Black Drakon
  Black Drakon
  Рейтинг: 524 Неутрално

  това с публичните продажби е глупост.........
  от 20 апартаменти в София през м.г. сега станали ТРОЙНО повече-60 бр...пълни глупости...
  погледнета сайта на ЧСИ -
  -----------------------------------------------------------
  http://www.sales.bcpea.org/?q=properties&field_court_value=45&value_chsiname=&tid_1=&;date_filter_1[value][date]=&date_filter[value][date]=2011-02-24&field_startprice_value[min]=&field_startprice_value[max]=&field_area_value[min]=&field_area_value[max]=&keys=
  --------------

  има 160 продажби , в т.ч парцели,магазини,фабрики...
  повече е глупостта отколкото истината
  .................................
  на 2 000 000 жители - 160 продажби - УЖАС , иде края на света

 8. 8 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#7] от "Black Drakon":

  Човек, зарежи го сайта на ЧСИ. ВИЖ ТУК http://targ.bg

 9. 9 Профил на Black Drakon
  Black Drakon
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#8] от "$":

  -------------
  разгледах сайтчето - очевиден частен интерес от твоя страна , но МНОГО ЛОШ маркетинг, затова спамиш този форум
  --------
  Повтарям ОНОВА което ти не разбра:
  със 160 продажби през ЧСИ пазар не се обръща , БАНКИТЕ НЕ ИСКАТ вие да купувате евтино - въртележката започва пак.


  БАНКИТЕ винаги си играят на котка и мишка с купувачите.

  Погледни броячите на имотните портали - още ПРЕДИ Нова година започнаха да правят хитове - купувачите се виждат като прецакани пак , търсят обещаната евтиния но тя е като комунизма,като демокрацията - обещават само докато си свършат тяхната работа - пролетариата - кучета го яли !
  ясно е че си брокер на НИ - търси си друга работа - , това сайтче няма да те храни - гладът е силен мотиватор

 10. 10 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Нека да е ясно, че не съм брокер, опазил ме Господ!

  За темата на разговора ни, нека говорим с цифри:
  1. Общ брой обявления за търгове - 2329
  2. За София - 310

  Това са обявления не само от чси, а също така търгове от общини и държавни институции, частни търгове и всичко, на което се казва "търг за имот". Затова ти казвам, че бройката 160 не ти е актуална в момента - вероятно е била актуална преди 1 година и то само от сайта на Камарата. Съветвам те да гледаш споменатият от мен сайт, ако искаш да си в час с темата.

  И ще те помоля да не говориш наизуст - цитирай ми данни!

  Не мисля, че това е спам. Мисля, че е полезна информация за всеки, който се интересува от пазара на имоти.

 11. 11 Профил на Black Drakon
  Black Drakon
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#10] от "$":

  ---------------------
  разбираемо е желанието ти да се оправдаваш , но фактите говорят друго и то не е в твой интерес
  дори да приема числата ти за Сф (310) - това е предпоставка за буря в чаша вода...........310 продажби , в т.ч. гаражи,парцели,недовършени жилища пак не стигат , за това посочих линк към сайта на ЧСИ , който може да чете - ще прочете !!!

  Погледни УЕБ брояча на порталите и прави анализ върху НЕГО - той не лъже ........приликата между МОЯ маркетинг и твоята реклама е като приликата между Никола Гюзелев и Милко Калайджиев
  ---------

  ако разбереш ЗАЩО Банка винаги се пиша с главна буква - всичко ще ти светне
  -----------------
  Успех няма да имаш , но ти желая КЪСМЕТ .....ще ти е необходим

 12. 12 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Тъй като ти очевидно не желаеш да приведеш цифри и факти, за да защитиш позицията си, ще склоня глава пред човешката ти слабост и ще замълча.

  Жалко за аватара ти, иначе го харесвам

 13. 13 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 867 Неутрално

  А да и още нещо - уеб броячите лъжат масово. Нека разбирам повече от теб в тази материя

 14. 14 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ще го гледам по-подробно тоя www.targ.bg
  На първи поглед виждам някакви смешно ниски цени там.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK