"Райфайзен": Интересът към алтернативни инвестиции в акции и стоки расте

Компанията разнообразява портфолиото си с четири нови фонда

През последните няколко месеца лихвите по депозитите започват да намаляват, а се увеличава интересът към алтернативни инвестиции като злато, акции, имоти и други. По тази причина очакваме хората да се завърнат и към вложения във взаимни фондове, каза Момчил Андреев, изпълнителен директор на Райфайзенбанк, при представянето на четирите нови фонда, които банката ще предлага на австрийското управляващо дружество "Райфайзен кепитъл мениджмънт".


"2010 г. може да се определи като година на възстановяването на големите икономики от икономическата и финансовата криза и на ръст на капиталовите пазари в глобален аспект. Тези два фактора накараха инвеститорите да преосмислят вложенията си и да ги насочат и към по-рискови активи", допълни и Александър Леков, изпълнителен директор на българското управляващо дружество "Райфайзен асет мениджмънт".


Това е третото голямо управляващо дружество на българския пазар, което отчита увеличаване на интереса към вложението в по-рискови взаимни фондове. По-рано тази година същата тенденция отчетоха и "Пайъниър инвестмънтс" и Eurobank EFG Fund Management. Като свидетелство за това те посочиха откритите спестовни планове и смесени депозити със взаимен фонд. И двете управляващи дружества, предлагат чуждите си фондове у нас съответно през Уникредит Булбанк и Пощенска банка.
Заради растящия интерес от нискорискови към по-рискови вложения "Райфайзен асет мениджмънт" отчита ръст както на собствените си активи до над 200 млн. лв. заедно със средствата по доверително управление, така и на продажбите на 11-те австрийски фонда на "Райфайзен кепитъл мениджмънт", предлагани в България.


По думите на Леков 2010 г. е била сред най-силните по отношение на ръста на продажбите на австрийските фондове, като те възлизат на около 6 млн. евро. Така общо активите на "Райфайзен кепитъл мениджмънт" в страната са 16.5 млн. евро в края на миналата година. За сравнение - активите на "Пайъниър инвестмънтс" в България са около 105 млн. евро, а на Eurobank EFG Fund Management около 5 млн. евро.


Заради увеличения интерес към по-рисковите вложения "Райфайзен" разнообразяват й портфейла си, като вече ще предлагат  четири нови фонда на австрийските фонд мениджъри. Те са за енергийни акции, за инфраструктурни акции, за защита от инфлация и активни стоки. И четирите схеми целят да дадат възможност на инвеститорите да печелят дългосрочно от пострецесионните възможности, поясни Леков.


Чрез енергийния фонд според Леков инвеститорите ще могат да спечелят от увеличаващото се потребление на енергия в глобален мащаб, а чрез инфраструктурния фонд от увеличаващи се инвестиции в инфраструктура в глобален мащаб в опит на страните да подобрят конкурентоспособността си.


Стоковият фонд пък дава възможност за печалба от дългосрочното добро представяне на стоките както заради очакваното повишено потребление в глобален мащаб, така и заради очакваното увеличение на инфлацията, която директно се отразява в цените на стоките. Последният фонд защитава от инфлационния натиск, който се очаква заради икономическите стимули в глобален мащаб за справяне с кризата и засилващото се потребление на населението.Новите инвестиционни възможности от "Райфайзен"


- енергийни акции
- инфраструктурни акции
- защита от инфлация
- активни стоки

Коментари (1)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдаващ
  Наблюдаващ
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "... при представянето на четирите нови фонда, които банката ще предлага на австрийското управляващо дружество "Райфайзен кепитъл мениджмънт"

  Банката няма да предлага фондове на австрийското дружество, защото те са си негови, а ще предлага на клиенти фондовете на "Райфайзен кепитъл мениджмънт"

  ... депозити сЪС? взаимен ...

  ... разнообразяват Й портфейла си ...

  ... за липсващи запетаи ще оставим редакторите да се посъбудят и да си ги намерят сами.

  Наблюдаващ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK