Държавата урежда законово достъпа до луксозните плажове

Държавата урежда законово достъпа до луксозните плажове

© Дневник
Предложенията на МРРБ ще се обсъждат публично през март

Плажовете се разделят на безплатни, луксозни, за нудисти и къмпингуващи, като към всяка категория ще има определени изисквания. Те ще бъдат регламентирани с промените в Закона за черноморското крайбрежие, подготвяни от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), научи "Дневник".


Целта ни е максимално да удовлетворим всички изисквания на туристите, които имат различни предпочитания, както и да не допуснем случаи на ограничаване на свободния достъп до плажовете, каквито имаше миналото лято, обясни Милен Топалов, директор на дирекция "Концесии" в МРРБ. 
Промените се подготвят вече втора година, като през март предстои обществено обсъждане и съгласуване с всички заинтересувани страни. Най-вероятно обаче те няма да влязат в сила за този летен сезон, защото все още не са минали одобрение през правителството.


Идеята е морските плажове да се категоризират по определени признаци и според предназначението им, като това ще се прави от държавата. В едната група са плажовете от затворен тип, предоставящи услуги "всичко в цената" (плажовете пред затворените комплекси). Половината от територията им както и досега ще остане за свободен достъп, а на останалата освен туристите, отседнали в комплекса, право ще имат и да влизат и външни посетители срещу заплащане, обясни Топалов.


Друга група са "плажове, предлагащи луксозни обществени услуги от висока категория" (според определението в подготвения проект). В тях също половината от зоната е безплатна, а в останалата ще се предлагат допълнителни услуги - например освен чадър и шезлонг ще има различни атракции (водни спортове, колела, масажи...).


Ще има и плажове за обществено безплатно ползване. Това ще са предимно централните плажове в големите градове, като при тях над половината от територията ще е с безплатен достъп. Процентът все още се уточнява, каза Топалов. Ще се узаконят и плажовете за нудисти, като ще има определени изисквания, както и такива за къмпингуващи.


Концесионерите, до които се допита "Дневник", не бяха запознати с новите идеи на министерството. Всички коментираха, че категоризиране на плажовете е необходимо. Притесненията на някои от тях бяха свързани обаче това да не доведе до повишаване на концесионните такси. "От дълго време браншът настоява за категоризиране.


Ако успеят да ги въведат преди сезона, нещата ще си дойдат на мястото", коментира Евгения Банева, управител на комплекса "Русалка", който имаше проблем миналото лято заради ограничения достъп. "При всички случаи е необходима промяна, но не мога да коментирам, защото не съм запознат", каза Красимир Станев, управител на Албена.


Според него държавата трябва да помисли за регулирането на плажните услуги, като въведе пределни цени, защото високите цени отблъскват чуждите туристи. По тази причина Албена е включила в цената на нощувката от миналото лято и ползването на шезлонг и чадър. Той коментира парадокса, че на някои места по Черноморието е имало случаи шезлонгът и чадърът на плажа да струват повече, отколкото нощувката в хотела.


"Всички плажове са общодостъпни, но това не означава безплатно ползване на услугите", коментира Иво Стефанов, председател на асоциацията на концесионерите на плажове. Той даде пример, че едни хора карат "Мерцедес", а други "Лада", така че всеки ще се простира според възможностите си.


Около 25 плажа, до които няма достъп по различни причини, бяха открити през миналия летен сезон. Те могат да се разделят на три групи. Едната е тази пред къмпинги и ваканционни селища от затворен тип, които са приватизирани и са изцяло частна собственост. Такива са например "Русалка", "Елените", "Ривиера", "Слънчев ден", къмпинг "Градина", "Дюни", "Каваците - юг", посочват от МРРБ.


Миналата година прокуратурата разпореди, че ограждането на плажа при "Русалка" е незаконно, както и на част от плажа на "Дюни". Засега министерството е предприело действие за осигуряване на достъп на летуващите само до тези на "Русалка" и къмпинг "Градина".


Достъпът до плажове в района на Каварна, Балчик, Бяла, Черноморец, Созопол пък е ограничен заради върнати земеделски земи, обясняват от МРРБ. Третата група е заради приети устройствени планове, без да е предвидена улица или алея до тях. Такива са например "Чайка", "Созопол - Буджака", "Райски залив" и други. Затова се обмисля с промени в закона пътищата към тези плажове да придобият статут на обекти с национално значение, за да е по-лесна процедурата по отчуждаване и обособяването им.


Предложенията на МРРБ ще се обсъждат публично през март

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
  Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
  ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНАТА СОБСТВЕНОСТ
  , изм. ДВ. бр.18 от 5 Март 2010г., изм. ДВ. бр.87 от 5 Ноември 2010г.
  Чл. 2. (1) Собствеността на държавата е публична и частна.
  (2) (Изм. - ДВ, бр. 32 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2006 г., в сила от 01.07.2006 г.) Публична държавна собственост са:
  1. (доп. - ДВ, бр. 87 от 2010 г.) обектите и имотите по чл. 18, ал. 1 от Конституцията на Република България, определени със закон за изключителна държавна собственост;

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Каква конституция, Бат Бойко каквото каже и за каквото му платят, това пише в чл.1.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 3. 3 Профил на dimitar_961
  dimitar_961
  Рейтинг: 395 Неутрално

  людмил стоиков сигорно иска отдели дюни за себеси

 4. 4 Профил на т
  т
  Рейтинг: 508 Неутрално

  "Безплатен достъп" означава ли че няма да има мутри, които да те принуждават да плащаш за набодените по плажа чадъри, дори да не искаш да ги ползваш?

 5. 5 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Тия не са нормални. На това дори комунистите не посегнаха. Това е прекалено!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 6. 6
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 7. 7
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 8. 8 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Добре дошли в мутристан!

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#7] от "SorryLol":

  Бе да ти кажа, квито и плюсове да носи това, в комплект с ограничаването на ползването на плажовете си става един голям минус. Хубавото е, че Боко-лопатата до утре ще се е обърнал и това няма да мине.
  Въпреки, че за някои неща си е бая последователен, тютюна, ГМО, следенето по електронен път, така и не бяха променени...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#5] от "Тони!":
  Държавата - това е Б.Б и икономическите интереси на неговия кръжец. Вече на нищо не се учудвам, само желанието ми за освобождаване от бг. гражданство твърде много започва да ескалира.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  днес парцелират плажовете утре и морето.
  само тъщата никой не я иска

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 13. 13
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 14. 14 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 649 Гневно

  Както и да го захаросват, ако дори един плаж има забрана да се разходиш по него при каквито и да е условия, това е престъпно и в разрез с конституцията.

  Луксозни-нелуксозни няма значение! Това не е частна собственост.

  Доган и тройната коалиция успяха да разпродадат апетитните хапки край морето, предлагам да не оставяме Бойко да раздаде и плажовете!

 15. 15 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 174 Неутрално

  Вече ме е страх ,че ако ми се доплува в морето и отнякъде изскочи някой нахалник или мутра да ме гони или да ми иска пари, ще полудея и ще му рабия главата с някой камък. просто вече ми дойде до гуша от тия изроди.

 16. 16 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1217 Гневно

  Цитат - "едни хора карат "Мерцедес", а други "Лада", така че всеки ще се простира според възможностите си."
  Егати сравнението.
  Аз пък искам магистрали за "Мерцедес" и магистрали за "Лада"! Ама няма, общи са. То и общи няма навсякъде, така че се простираме според условията...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#13] от "SorryLol":
  " Никъде не става дума за парцелиране или затваряне на плажове." А за какво е статията? "Идеята е морските плажове да се категоризират по определени признаци и според предназначението им, като това ще се прави от държавата." Такааа, но в Конституцията се казва "крайбрежната плажна ивица" - няма тук 30%, 50 % право на достъп! И ако се окаже, че не може посетим офицерския плаж във Варна безплатно това лято , ще пусна една обява във местният им вестник, ще се съберем 30тина адвоката и ще подадем колективен иск.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#17] от "dqdomart":

  офицерския не в смисъл милиционерския нали?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1596 Гневно

  Тъжно и страшно е по същество няма кой да бие разните кръжоци през ръцете когато се разпореждат с ресурс, който по същество не им принадлежи....

  Ака като няма гражданско общество, обществен договор, върховенство на закона и РАВНОПОСТАВЕНОСТ, а и други "екстри" на белите държави, това е положението....

  Разни прасурси ще се разпореждат с концесии по морето.
  Може да е радикално, но аз съм решил проблема и конфликта елементарно - не стъпват там от години и с нито стотинка не подкрепям мутрагените...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#13] от "SorryLol":

  Бе колкото и да я чета, освен, че има откровенни лъжи, то виждам как ще има плажове от затворен тип. Досега имаше платени зони в плажовете, но нищо не ме спираше аз да минавам през тях и да влизам точно там в морето. Което ще е основната разлика.
  Колкото до лъжите - не разбирам какво са му отворили на плажа Градина или Каваците, поредната лъжовна хвалба, все едно тези плажове са били затворени...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#14] от "pi314_":

  Да почеша малко и Гоце.... Тея са в комбина или поне общ господар, поне в началото. Гоце като е толкова обществено-ангажиран президент що не атакува закона пред конституционния съд?

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#21] от "merankol":
  Е, не съм по изявите, но ще се сформираме група граждани и ще информираме омбутсмана - той има право да сезира КС- ако влезе в законна сила такъв противоконституционен закон.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#12] от "SorryLol":

  Категоризацията на плажовете е наистина необходима
  ---------------------

  Не виждам защо е необходима. Никъде където съм била навън няма подобна глупост. Плажовете могат да бъдат охраняеми и неохраняеми. Това, че някои хотели искат по някакъв начин да имат "предимство" в плажа пред тях и да таксуват по-скъпо своите посетители е някакви екстри си е техен проблем

  un buen dia empieza con un solo rayo
 24. 24
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:14 на 23/02/2011 от неговия автор.

 25. 25 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Всички плажове са общодостъпни, но това не означава безплатно ползване на услугите"
  Ще има различни цени на чадърчета, шезлонгчета, някъде няма да разрешават да си разпънеш хавлийката и т.н., но това не означава че ще се забрани преминаването през самия плаж. То дефакто и до сега имаше нещо такова.

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 26. 26 Профил на Stoyan Tonev Dimitrov
  Stoyan Tonev Dimitrov
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Нищо не пречи да им се спретне една ПР-бомба по facebook. Незнам дали само не е малко раничко още. Някои ще кажат, че предпочитам Вуте да е зле, не аз добре. Еми като се държи Вуте зле с мен в моята държава - друго да не чака. А и нащия туристически бизнес май много-много не генерира качествена услуга, а по-скоро смуче евтин ресурс, без да добавя стойност.

  ВИС, СИК, ТИМ, ГЕРБ
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#25] от "Елена Донева":
  " някъде няма да разрешават да си разпънеш хавлийката и т.н" - Това се опитаха да направят на един бг. курорт дебели дърти немци, които ми сочеха флагчето на ТУИ и ми казваха, че на самия бряг- където вълните се "утаяват" не мога да си постеля хавлията На литературен немски език им казах, че това тук е държавна собственост, имам право да съм на този бряг и ако не са доволни, да си търсят хипотетичните права пред съда във България Тъпия немец беше изумен, не каза нищо , само с мърморене си седна в шезлонга

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Гневно

  Да ви дефекирам аз на плажовете луксозни, и да уринирам на главите ви грозни.

  Долна паплач

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 29. 29 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Да се прави категоризация на плажовете, когато всички чужденци пищят от ужас от мародерите-ченджъджии по крайбрежната улица и се заричат да не стъпят в България.............. не знам за каква категоризация иде реч......смешна работа

  un buen dia empieza con un solo rayo
 30. 30
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 31. 31 Профил на kurvare
  kurvare
  Рейтинг: Неутрално

  Супер новина, а клошарите естествено ревнаха в един глас. Бедняци мръсни, стойте си по селата като нямате пари за шезлонг. Без вас мръсотията и простотията по морето ще спаднат чувствително.

 32. 32 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#31] от "kurvare":

  Не, просто въпросните клошари ще отидат, както и го правят, по нормалните плажове в Гърция. А тук ще стоят шепа задръстеняци, които ще им е кеф да си плащат за мизерията и бетона.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 33 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Имал си щастието да се разправяш с немци
  Мисълта ми беше, че и сега някои се опитват, имат или нямат право, да налагат права върху определени плажни участъци. Така че в този ред на мисли нищо кой знае колко няма да се промени.

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 34. 34 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#30] от "SorryLol":

  Една категоризация се прилага само във връзка с използването на частна собственост - ниви, хотели, салони и прочие. Плажната ивица не е частна собственост - днес концесионера е един, утре друг. Най-разумното е да има общи правила за охраняемите плажове като минимален задължителен вид услуги, които предоставят и минимално качество за тях. Хората сами могат да преценят къде ги обслужват по-добре, кой точно плаж харесват и там да си платят цената, която му изискват.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Любопитно

  До коментар [#30] от "SorryLol":

  вие де сте видели и кога някой да се бори с комарите

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  На теория звучи смислено проектът. Балансирали са го за всички социални групи. Аз например нямам против да платя по-висока такса за по-чист плаж, с по-малко хора и то такива, които не разкостват печено пиле на хавлията. Но всичко зависи от изпълнението - какви ще са условията на плажа и какви пари ще искат за тях. Та след първата година ще видим

  gradinko.bg
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#36] от "gradinko":

  нещо като въвеждане на касти по индийски образец ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#34] от "rayo":
  Не е ли по- разумно да се пипне Закона за консециите и там да има конкретизиращи текстове за отговорността на концесионера?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Мда, класовото разслоение се задълбочава.
  Плебейски плажове и "плажове от затворен тип".
  Пише също: "Половината от територията им както и досега ще остане за свободен достъп..."
  50% свобода; и продължава да пада.

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#36] от "gradinko":

  По-чист плаж се постига като сложиш по-добро обслужване, и за сметка на това предложиш добри, но по-скъпи заведения наоколо, както и по-скъпи услуги и забавление. Но да го формулираш законово освобождаваш концесионера от задължението да предоставя качество.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#38] от "dqdomart":

  Да, точно това имах в предвид. Плажната ивица като такава не носи сама по себе си фунция, която да може да се степенува и категоризира. Единствено трябва да има конкретни минимални изисквания относно наемателите, пък те да си се конкурират на свобода, а не да търсят помощ от държавата за някакво разпределяне по между си.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 42. 42 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не чак. По-скоро като местата в театъра.

  gradinko.bg
 43. 43 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  Моето подразбиране беше, че в закона са формулирани и критериите за качество, които всяка категория трябва да покрива.

  gradinko.bg
 44. 44 Профил на toka1977
  toka1977
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боко тиквата и компания ще заграбят и разпродадат и последните останали държавни блага,след тях просто не знам дали ще има какво да се краде..но такъв ни е народа бит,ебан и публично поруган...каквото и да стане ние ще си стоим с наведени глави,щото склонена глава сабя не я сече,страх лозе пази!!!Имаме право да мълчим и да си плащаме данъците,таксите и глобите и да издържаме монополистите,общо взето до тук с правата на българите!!!

 45. 45 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#31] от "kurvare": Селяк си ти с шезлонга! Кравар нещастен! Имаме едни от най -хубавите плажове в света! Ако питат мен, никаква концесия! Свободен достъп на всички граждани и туристи до тях! Подържането на един плаж не струва толкова много! На концесия трябва да се отдават само "кръчми" до плажа, а с приходите да се организира почистване и Спасители!
  Бил съм на много плажове по света, но такова заграждане никъде не съм видял!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 46. 46 Профил на nikolaydkolev
  nikolaydkolev
  Рейтинг: 506 Неутрално

  gradinko, като имаш дете, ще седнете в заграденото за богати, то ще те пита може ли да си играе с детето от другата страна на оградата.
  тогава му го обясни това за театъра.

 47. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#43] от "gradinko":

  Колкото и да чета статията, видях допълнителни услуги и какво ли не, но не видях дори намек за по-добро качество, или обвързването му със закон. Почистване дори не се споменава. Но със сигурност се споменават платени зони.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#42] от "gradinko":

  и какво ще е представлението - новите дрехи на премиера слънце???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на joroblue
  joroblue
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И ВОДНОТО СПАСЯВАНЕ Е НЯКАК СИ НА ЗАДЕН ПЛАН... НА ФОНА НА... НЕОХРАНЯЕМИ ПЛАЖОВЕ...

 50. 50 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бойко рита плажен футбол

  gradinko.bg
 51. 51 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#45] от "ъ":

  Бил съм на много плажове по света, но такова заграждане никъде не съм видял!
  ---------------------------

  Сега се сетих, към съм виждала заграждане на частни плажове - в Понелойя, Никарагуа..............ама с тях ли да се сравняваме, т.е. със страни, където 5% богато население иска да се отдели от нищетата. Защо не сравняваме с богатите страни, където просто има високи изисквания навсякъде и не е нужно разделение

  un buen dia empieza con un solo rayo
 52. 52 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!":

  Да, досега така работи - избираш си места според цените наоколо - на града, на баровете. Сега, ако догодина отида пак на Лозенец и за същото място в същото състояние ми искат повече пари - Гърция

  gradinko.bg
 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#50] от "gradinko":

  моноспектакъл или с миша кваса ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#52] от "gradinko":

  Мда, и какво правим, ако сложим вход на Лозенец? Ти си задължен да плащаш, и щом така и така плащаш, аз за кво да се старая, като си обвързан със закон?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Любопитно

  До коментар [#52] от "gradinko":

  а знаеш ли цените на плажовете в гърция ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Само веднъж съм ходил, ол инклузив, плажът беше на хотела, но имаше и малко други плажуващи. Излезе малко по-скъпо от бг, но по-яко в много отношения. Различно е от бг. И на двете бих ходил, ако бг предприемачите не ме откажат.

  gradinko.bg
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Весело

  До коментар [#52] от "gradinko":

  а знаеш ли колко е входа на плажа на Ривиерата - истинската или пък в Испания , Португалия или Кипър , тунис мароко че дори и Либия

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  До коментар [#56] от "gradinko":

  чадърите може и да са на хотела но плажа не

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 59. 59
  ****

  Този коментар беше изтрит в 22:24 на 23/02/2011 от неговия автор.

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6100 Неутрално

  До коментар [#56] от "gradinko":

  не си криви душата . не е хубаво

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#55] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ми аз ги знам - общо взето, сядаш на шезлонга, разполагаш се на масата, под чадъра и идва една девойка, носи ти минерална вода - бутилка и ти я оставя. Колко ви дължа - а, нищо, безплатно е.
  Е, бирата е 3-5 евро. Даваш ги с кеф - за бира, готин плаж и добро обслужване. Тук ги даваш за шезлонг.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#51] от "rayo": Объркала си рейса миличка! Аз съм за абсолютен достъп до всички плажове! Видял съм имоти за милиони, построени на брега и хоп, точно покрай ивицата, двуметрова алея и "простолюдието си тичка за здраве ))
  Има плажове на океана, до където ти стига окото, ама пусти! Приливи до 5-6 метра, вода не минаваща 18 гр. Скръб!
  Нашето море е чудесно! Сравнително сладка и приятно топла вода. Няма гадини в нея! Това си е национално богатство, което трябва да си е задължително под контрола на държавата! Аз шезлонг никога не съм ползвал! Разчиствам си пясъка и лягам
  Не е сложно въобще! По курортите, искаш да слагаш чадъри - нямаш грижи! Ето ти 100 метра слагай и ето ти още 100 - потдържай чисти и плащай на двама спасители и никакви плащания там

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 63. 63 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако приемат такъв закон ще дадат още един повод да ги атакуват за лобистки услуги, защото държавата се нагърбва да създава условия за едни концесионери да печелят повече от други не според труда, който влагат и своите усилия, а според изкуствено създадени критерии в тяхна полза

  Но ние сме били свидетели и на други подобни опити на които това правителство се поддаде, така че няма да се учудя, ако строеното по заповед на премиера мнозинство го прогласува

  un buen dia empieza con un solo rayo
 64. 64 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#62] от "ъ":

  Аз само ти допълних поста , споделям същото мнение, че в цивилизованите страни богатите хора не афишират с желание да има специални закони уреждащи къде им отива да се пекат по плажа. Те просто си избират дестинацията

  un buen dia empieza con un solo rayo
 65. 65 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1232 Гневно

  Евала бе лили, Евала бе границка!
  Сама ли сътвори заглавието на статията си , или някой ти помогна/нареди/
  "Държавата урежда законово достъпа до луксозните плажове"
  В третия абзац на статията ти, действието е бъдещо пожелателно /несигурно/
  "Промените се подготвят вече втора година, като през март предстои обществено обсъждане и съгласуване с всички заинтересувани страни"
  Аз сам от посетителите на диви ,природно красиви плажове - дали се вклячвам в понятието "заинтересувани страни" ???????
  Както е цитирал №1 -dqdomart- в конституцията всичко е написано! НАПИСАНО
  През годините много глупости изчетах ИЗМИСЛЕНИ от" фиката"," муравий" ,"синия мавър","царю" и "ватмана" ама следното ....урежда законово достъпа до луксозните плажове-??? е върха на безочието, безчовечността!
  Та ни ма си мислят тези ,/ замислили този закон/ че аз ще посетя варненския плаж между 2-ра и 3-та буна , осеян с изкуствени палми , озвучен от чалга, по който щъкат големи хора с малки челца?????
  Опазил ме Господ от такава близост!
  Ако недай си Боже ,такъв закон се пракне , той ще е последния нанометар,след който чашата ще прелее и доверието ми към ГЕРБ ще изтече в канала.


 66. 66 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1232 Любопитно

  До коментар [#56] от "gradinko"
  "Излезе малко по-скъпо от бг, но по-яко в много отношения"

  С цялото ми уважение към теб Драгинко- ти ходиш на плаж , за да общуваш с природата или да гъделичкаш егото си ? ...плащайки по-скъпо!
  Не искам да се заяждам .

 67. 67 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1232 Весело

  До коментар [#5] от "Тони
  Прав си ! По онова време всички бяхме равни пред стените ограждащи плажовете , плащахме по едиколкоси стотинки и влизахме за да ни прегърне морето!!!
  И тогава " без закон" си имаше Евсиноград , Слънчев ден , Почивна станция на мисирския / пардон -министерския/съвет.
  Нищо ново под слънцето -като природни дадености!
  Нови са тези които искат да са на луксопни плажове!?!
  Да им се чудиш , плажовете ли им са малко или това в главите им ?!

 68. 68
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:18 на 24/02/2011 от неговия автор.

 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:18 на 24/02/2011 от неговия автор.

 70. 70
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:17 на 24/02/2011 от неговия автор.

 71. 71 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#68] от "diogen_1":

  Има разлика дали един плаж е ограден в нарушение - тогава с много шум и разправия може и да се оправят нещата. Но със закон става невъзможно. Питаш, кое е противоконституционното в категоризирането? В него нищо. Но в последствията от него, които са цел на тоя закон има много противоконституционност. Има ли ограничаване до достъп на плажа - има. За мен е достатъчно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 72. 72
  ****

  Този коментар беше изтрит в 00:25 на 24/02/2011 от неговия автор.

 73. 73 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#68] от "diogen_1":

  Идеята е морските плажове да се категоризират по определени признаци и според предназначението им, като това ще се прави от държавата. В едната група са плажовете от затворен тип, предоставящи услуги "всичко в цената" (плажовете пред затворените комплекси). Половината от територията им както и досега ще остане за свободен достъп, а на останалата освен туристите, отседнали в комплекса, право ще имат и да влизат и външни посетители срещу заплащане
  ----------------------------------------------


  Ето ти отговора - затворени комплекси с вход срещу заплащане, който естествено няма да е по джоба на всеки и това ще противоречи на свободния достъп до плажовете, които са изключителна държавна собственост, входа на които обаче се регулира от частници

  un buen dia empieza con un solo rayo
 74. 74 Профил на rayo
  rayo
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#71] от "Тони!":

  Питаш, кое е противоконституционното в категоризирането? В него нищо.
  -----------------------------

  Тогава да почваме всичко държавно да категоризираме - първа категория река, втора категория планина, трета категория езеро....щото някой иска да печели повече в зависимост, от категорията, която си плати.
  Понятието категория не може да се раздава наляво и надясно.

  un buen dia empieza con un solo rayo
 75. 75 Профил на granik
  granik
  Рейтинг: 174 Неутрално

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  Трябвало е да му се изплюеш обилно право в червеното лице. Аз така бих постъпил и после поне се седмица ще ми е готино като се сетя как съм унижил долната шваба .

 76. 76 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Така изразявам своето мнение от моето познаване на фактите, в новите промени няма да има нищо противоконституционно поне от моя гледна точка. Целта е да се преодолее проблема със стопанисването на плажовете и да се промени процедурата по консеционирането им, която досега показа, че е тромава и непрозрачна. Концесионните процедури се придвижда да приключват до 3 месеца след стартирането им. Концесионните анализи да се изготвят от министерството, след което с решение на Министерския съвет да се дава концесията. В момента една процедура по Закона за концесиите отнема около 1 година
  Плажовете се категоризират за да се регламентира различното заплащане от страна на консеционерите, защото има плажове и плажове т.е такива, които са атрактивни за концесионерите и такива, които не са. Поради тежките концесионни изисквания, много плажове последните години са останали неохраняеми.
  Това което знам е, че промените целят точно да се циментира достъпът на хората до всички плажове, който в момента съществува само на хартия. До тези идеи се стигна по повод заградените плажни ивици от частни вили и дворове в Лозенец, както и спрения с верига достъп до плажа на "Русалка" от Николай и Евгения Баневи, собственици на курорта.
  Това, което пише в тази статия ме учудва, досега не съм се запознал лично с проекта, но неговата идея беше различна, и съм съгласен, че не може да се оганичава достъпът просто така. Друг е въпросът, че категоризирането на плажове не е противокституционно дейтсвие, би било наистина такова, ако те бъдат ограничени за ползване, но това не се е случило и докато не видя проекта смятам, че статията е леко подвеждаща.

 77. 77 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#73] от "rayo":

  Истината е, че безплатните плажове са нещо много хубаво, но в повечето случаи неподдържано, от друга страна, казвам го като потребител факт е, че на хубавите плажове пред хотелите има много малко места, които не са без чадъри и шезлонги, за които веднага те приближава набит младеж и ти иска най-малко дванадесет лева. Държавата не е в състояние да поддържа плажовете в добър вид, в който да ни е приятно, идеята е тези плажове от по висока категория да могат да издържат плажове, които представляват концесионерски интерес. Оттук идва и проблема как обаче да се искат от концесионерите повече пари, като поддържането на плажовете за тях е разход, те обаче са безплатни, остава възможността да се регламентира правото му да взима тези пари за шезлонг и чадър.
  В този му вид Закона УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ нито позволява платените плажове, нито да се затварят плажове, за масово посещение, което би било противоконституционно, нито публична държавна собсвеност да бъда отчуждавана, само,че при предишното правителство всички тези практики са съществували. Включително е била отчуждавана плажна ивица.
  Трябва нещо да се промени, интересети са много и противоречиви.

 78. 78 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Гневно

  До коментар [#27] от "dqdomart":

  и какво точно ви каза тъпитя дебел немец, ако може на немски да ми го кажете, понеже и в Германия достъпът до плажовете е свободен, плаща се за ползване на слънчевите им къщички. Германците са доста осведомени хора, още повече, че във всяка брошура и инструкция на туроператорите е посочено точно какво имат право да ползват и какво не от пакетите си. Германците са признати и за едни от най-организираните и безпроблеми туристи от няколко гоелми тур оператора. Та ако се сещате давайте на немски, любопитно ми е, какво точно ви е казал.

 79. 79
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:13 на 24/02/2011 от неговия автор.

 80. 80 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#76] от "diogen_1":
  Мен лично не ме интересуват правата на концесионерите- мутри, а достъпа на всеки бг. гражданин до плажовете. Ако искате, захранвайте сенчестата икономика всеки летен ден с по 20тина лева - къде според Вас отиват тези пари? Трябва да се поставят доста по- ясни и конкретни изисквания пред концесионерите относно отговорността им по Закона за концесиите, Не може всяка мутра да си построи хотел и да си огради частен плаж! Щом иска да стопанисва на концесия изключителна държавна публична собственост, да е наясно, че не може да изземва ролята на държавата и че трябва да спазва ясни правила. Иначе- по- добре в Закона за концесиите да е предвидена клауза, че при системни нарушения от страна на концесионера на правилата за разпореждане и стопанисване на изключителна публична държавна собственост държавата има право да прекрати концесионния договор едностранно.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 81. 81 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#80] от "dqdomart":

  ами те това се опитват да направят ясно, щото досега явсно практиките са били такива, че са се извършвали закононарушения и никой не си е правил труда от предишните управляващи да внуши на споменатите от вас цитирам концесионерите- мутри, че нарушават законите на странта. Не си спомням да съм споменавал с нито една дума, че става въпрос за уреждане на нечии права. Говорих за регламентиране на отношения. Не искам на вас да обяснявам, понеже оставам впечатлението,че имате поглед на нещата, че ако има един Закон за устройство на черноморското крайбрежие и той определя формите на управление на плажните ивици, не можеш да го презкочиш и да ходиш директно да регулираш консеционни отношения в друг закон. Първо защото втория закон е общ и липсва правна логика за това и евентуално ще се колизират текстове на два специални закона.

 82. 82 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#78] от "diogen_1":
  Каза, че нямам право да слагам кърпата си в тази част на плажа, защото била запазена за ТУИ. Не бяхме навлезли във карето, оградено от въжета, - ние се намирахме извън очертанията на това каре, точно където малките вълнички се стопяват на брега и пясъка не изсъхва. Немецът стана от шезлонга си, измина 30тина метра и дойде да ни се кара Нямам нищо против немците като нация, но такава наглост активизира доста негативизъм у мен.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 83. 83 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  абе ясно ама на немски как звучеше, че може да е станала грешка в превода, не съм чул досега такова нещо, а претендирам да познавам доста немци.

 84. 84 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#81] от "diogen_1":
  "...че ако има един Закон за устройство на черноморското крайбрежие и той определя формите на управление на плажните ивици, не можеш да го презкочиш и да ходиш директно да регулираш консеционни отношения в друг закон. Първо защото втория закон е общ и липсва правна логика за това и евентуално ще се колизират текстове на два специални закона." Lex specialis derogat legi generali А какво правим с Конституцията

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 85. 85 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Първо Законът за концесиите се отнася до всички възможни концесии. Те биват конкретизирани така.
  Чл. 12. (1) При предоставянето и изпълнението на концесията се спазват и изискванията на законите, регламентиращи дейностите, свързани със съответния обект на концесията.
  Така,че ако ще почнете с нещо трябва да е със Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

  а що се отнася до гаранция за изпълнение на концесионния договор има и тя е предвидена в закона един път,
  Чл. 76. (1) В случаите на неизпълнение на концесионния договор изправната страна може да го прекрати, след като даде на другата страна подходящ срок за изпълнение с предупреждение, че след изтичането на срока ще счита договора за прекратен. Предупреждението се прави писмено по ред и в срокове, определени в договора.

  (2) (Нова - ДВ, бр. 67 от 2008 г.) Концедентът може да прекрати договора, без да дава срок за изпълнение, при неизпълнение от концесионера на условие за осъществяване на концесията или на основно задължение, определено с решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия.
  и втори път в договора могат да се предвидят необходими санкции.

 86. 86 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  както и да е сега съм страшно любопитен да видя какво е стършел свършил, т.е. черно на бяло текстовете, на журналисти та били и от дневник не се доверявам и не искам да говоря глупости предварително.

 87. 87 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#84] от "dqdomart":

  Говорите за основния закон, той не е нито общ, нито специален, а основен.Разбирам въпроса като подвеждащ.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#85] от "diogen_1":
  Няма да върша работата на съответното министерство- да мислят ПО–КОНКРЕТНИ клаузи за неизпълнение.
  "Така,че ако ще почнете с нещо трябва да е със Закона за устройство на черноморското крайбрежие." Грешите- според йерархията на нормативните актове се почва със първично и вторично право на ЕС, следва Конституцията, след нея- ратифицираните и обнародвани международни договори и чак тогава би следвало да се види кой закон ще е специалния- защо трябва да се прави Закон за черноморските територии, а не се направи Наредба за черноморските територии -уточняваща наредба- към Закона за концесиите? Систематично мястото на черноморските територии е в Закона за концесиите, защото- ЗАКОН ЗА КОНЦЕСИИТЕ изм. ДВ. бр.54 от 16 Юли 2010г.
  Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 67 от 2008 г.) Концесията е право на експлоатация върху обект и/или на услуга от обществен интерес, предоставено от концедент на търговец - концесионер, срещу задължението на концесионера да изгради и да управлява и поддържа обекта на концесията или да управлява услугата на свой риск.
  (2) Концесията се предоставя въз основа на дългосрочен писмен договор с определен материален интерес, сключен между концедента и концесионера.
  (3) Според предмета си концесиите са:
  1. концесия за строителство;
  2. концесия за услуга;
  3. концесия за добив.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#88] от "dqdomart":
  това по горе от къде го преписахте, няма да го кометирам, питайте някой друг юрист защо.
  Явно сме учили от различни учебници, при всички положения ви благодаря за дискусията.

 90. 90 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#89] от "diogen_1":
  Преписах го от познанията си още от 1ви курс Няма нужда да питам някого- аз съм юрист и обикновено мен ме питат По- добре Вие се допитайте до други колеги- съмнявам се, че колега, завършил във България ЮФ, ще Ви каже нещо различно от написаното по- горе, но опитайте- от опит глава не боли

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 91. 91
  ****

  Този коментар беше изтрит в 01:53 на 24/02/2011 от неговия автор.

 92. 92 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Там е работата че ще се делят богати от бедни

 93. 93 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 901 Неутрално

  не разбрахте ли, че българинът като позабогатее, обича да се отдели от простолюдието - качва се на мерцедес/джип и гледа с презрение тези с голфовете; сяда в син сити на заградено с червени въженца "ВИП" сепаре - е хубаво, нека да им отделим няколко места по плажовете, където да са ВИП, да се заградят с въженца, и да си плащат концесионна такса за удоволствието. плажове бол, една част примерно 5% или колкото там са новозабогателите българи, да им отделим, и да плащат там по 20 лева за влизане, и да са ВИП.
  останалите ще си ходим на обществените плажове.

 94. 94 Профил на Jelio Kerezov
  Jelio Kerezov
  Рейтинг: 395 Весело

  От този летен сезон ще се заплаща дишането и къпането по цялото черноморие.Конституцията не го забранява.-ЧЕСТИТО.!!!!

  Един човек
 95. 95 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#94] от "kerezov":
  Ааа, ще си стоим в София, а на море ще ходим в Гърция Само свекървата ще лети отвреме навреме със самолетче от Варна до София - да види сина си

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 96. 96 Профил на Slarty
  Slarty
  Рейтинг: 1469 Разстроено

  До коментар [#36] от "gradinko": "да платя по-висока такса за по-чист плаж, с по-малко хора и то такива, които не разкостват печено пиле на хавлията"
  Като имам предвид какво представляват т.нар. ВИП зони /не знам кой ги "кръщава" така/ в момента по плажовете, силно се опасявам, че и занапред при новото категоризиране ще имат същия вид. Това са едни изключително кошмарни места за моите представи, всеки път се чудя защо се наричат ВИП и ВИП ли са хората, които седят в тях. Чадърите и шезлонгите са толкова близо един до друг, че просто всички са едно дружно голямо общество, няма как да минеш просто! И какво му е ВИП-а? Това, че си нагъчкан наред с другите в някакво пространство, в което не можеш да се завъртиш и си "близък" със съседите си щеш не щеш! Това с критериите и категоризирането ще стане...още по-зле. За мен ВИП -зона и плаж е този, на който съседите ми по "хавлия" са поне на 10-15 м. разстояние, на който мога да си сложа собствения чадър и то не поради това, че не мога да платя предлагащия ми се от концесионера, а поради това, че моят е памучен, голям и предпазва от слънцето. Тези, които предлагат концесионерите в повечето случаи са малки, изкуствени, скъсани...какво да говоря, то всички ги виждат. Не искам да ползвам и шезлонгите им, защото са пластмасови - твърди и неудобни, ако има дюшечета- пълна тъпотия, мокри от нечий друг бански...изобщо...лукс! Предпочитам си моя стол, просто защото е по- удобен...и така. Та, за моята представа за ВИП лежане на плажа ли говорим или за нечия друга- хвърляне пари на вятъра за услуги със съмнително качество. Че не мога да си сложа мартинито в дупката на столовия подлакътник, ами трябва да имам масичка, която служи точно за разфасоване на печено пиле...Критерии...кой ще ги създаде и в чия полза?

  Без паника!
 97. 97 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#90] от "dqdomart":
  Всичко, което сте написали е елементарно цитиране на учебен или някакъв помощен материал, без изобщо да правите връзка какво е приложимо в случая по конкретния казус. Правото не е елементарно цитиране на текстове от правни актове и учебници, както забелязвам практиката ви във форума.
  А що се отнася до поста ви страх ме хвана ако наистина трябваше да мислите по работата на министерството.
  По лесно е да се критикува де, пък и толкова правни актове има публикувани за цитиране, по приятно е някак.
  А текста ви по горе в неговата конкретика мога да нарека елоквентна екзегетика за непрофесионалисти, пак повтарям в конкретния случай напътлно ирелевантен
  дори и за студент в първи курс, пак ми се стурва, че не сте много наясно, но нека делата говорят, аз ви оставям на вашите цитати.

  Както и да е позициите са ни ясни.

 98. 98 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#97] от "diogen_1":
  Нищо не цитирам. Благодаря Ви за оценката. Мисля, че можете да давате такава , когато Висшият адвокатски съвет Ви възложи дадени правомощия от свое име Бъдете здрав и живейте дълго

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 99. 99 Профил на diogen_1
  diogen_1
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#94] от "kerezov":

  аз разбирам какво имаш в предвид и смятам,че си принципно прав за гнева си ако нещата в крайна сметка излезнат такива. Очакваше се обаче обратния ефект да се подобрят практиките, да не е ограничава доспъна на хората и лакомията на концесионерите, които си позволяваха досега своеволия да може да се санкционира по лесно и да се канализира. Не сме видяли текстовете от проекта, предстои и отбсъждане, ако е така както го представя журналистката няма да оставим това да се противопоставим, не се чувствам рая та някой да ме води на каиш, но все пак от опит знам, че журналистите често търсят ефект и зрелища, затова аз лично бих изчакал с заключенията.

 100. 100
  ****

  Този коментар беше изтрит в 13:12 на 24/02/2011 от неговия автор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK