Акционери в "Лев инс": Премиерът ни препоръча да не се обвързваме с партии в опозиция и медии

Николай Начев, бивш шеф на икономическото направление в Националната служба за сигурност, който сега е в ръководството на "Лев инс", и директорът й Стефан Софиянски отново се оплакаха от репресии срещу застрахователя

© Красимир Юскеселиев

Николай Начев, бивш шеф на икономическото направление в Националната служба за сигурност, който сега е в ръководството на "Лев инс", и директорът й Стефан Софиянски отново се оплакаха от репресии срещу застрахователяАкционери на свързаната с Алексей Петров застрахователна компания "Лев инс" са имали среща с бившия шеф на ДАНС Цветлин Йовчев през миналата година. На срещата Йовчев е предал заръка от премиера Бойко Борисов към акционерите, ако искат да правят бизнес в България, да не се обвързват с политици от опозицията и с медии. Това съобщи днес Шаул Шнайдер, представител на един от акционерите пред журналисти.


Срещата е станала на 14 октомври и на нея Йовчев е разпитвал акционерите дали имат връзка с представители на партии от опозицията и с медии, което те са отрекли. "Беше ни казано, че ако искаме да продължим да правим бизнес в България, не трябва да имаме връзки с опозицията и с медии", каза Шнайдер. Той заяви, че това им е било предадено от "най-високопоставения служител на ДАНС" като заръка на премиера, а на срещата са били и представители на израелското посолство. Малко след това Шнайдер уточни, че става въпрос за "г-н Йовчев".


От "Лев инс" съобщиха, че ще съдят държавата за нанесени щети за над 30 млн. лв. Най-вероятно делото ще бъде заведено в български съд, но от ръководството обясниха, че сега обсъждат това с адвокатите си и скоро ще обявят повече подробности. Изпълнителният директор на компанията Стефан Софиянски съобщи, че за последната година са им наложени глоби и санкции за 3.5 млн. лв., повечето от тях заради забавено отчитане на полици по "Гражданска отговорност". В същото време, по думите на Софиянски това е нямало как да стане навреме, защото от дружеството са иззети сървъри и документи.
Точно преди година офиси на компанията бяха обискирани и запечатани в хода на операция "Октопод", при която беше арестуван Алексей Петров. Няколко седмици по-късно офисите бяха отворени, а междувременно дружеството продължи да работи. Днес от ръководството съобщиха, че сървърите им все още не са върнати и се намират в Националната следствена служба.


Стефан Софиянски каза още, че допускът до класифицирана информация на "Лев инс" не е бил подновен и в резултат компанията не може да участва в специални обществени поръчки. Според него това се прави нарочно с цел премахване на конкуренцията. По неговите думи е парадоксално самата компания да няма достъп, при условие че такъв е бил разрешен на отделни хора от ръководството. Софиянски обаче не уточни кои точно са тези хора.


На въпрос за връзка на застрахователя с Алексей Петров Софиянски призна, че го познава лично, той е един от основателите на "Левски Спартак", която впоследствие се трансформира в "Лев инс". Официално през 1998 г. Петров е продал дела си в застрахователя и няма пряко участие. В момента директните акционери са израелските фирми "Рахити меир класик", "Яаад Пирзул", българските "АС БГ" и "Лев интеркорпорация".


В надзора на застрахователя все още е Ива Павлова, приятелката на Алексей Петров.


Двамата представители на израелските акционери Шаул Шнайдер и Хени Овадия също потвърдиха, че познават Петров. Овадия обясни това с думите: "Познавам г-н Петров като един голям патриот."


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK