Най-големите туристически борси привличат повече български фирми

Очакванията за раздвижване на сектора и рекламните кампании са причина за интереса

Най-големите туристически борси привличат повече български фирми

© STR
40 фирми и организации за заявили участие в Берлин при 32 през миналата година


40 дружества и общини ще участват в Москва - с пет повече от 2009 г.


31 компании ще се представят на изложението в Киев

По-висок е интересът към участие в предстоящите големи международни туристически борси, като за някои от тях броят на българските фирми ще бъде рекорден. Това става ясно от данните за заявените от компании площи на националните щандове на предстоящите изложения ITB в Берлин , MITT и Intourmarket в Москва и UITT в Киев. Четирите борси са най-важните за българския туризъм преди летния сезон.


Търсенето на международни партньори съвпада с очакването на българския бизнес за раздвижване в сектора след две години криза и с течащата международна рекламна кампания на страната. През тази година на изложенията в Берлин и Москва ще стане ясно кои държави ще успеят да се възползват от намаления интерес към Тунис и Египет след политическите кризи в двете страни.Предварителните очаквания на анализаторите са големият печеливш да бъде Турция, но консултантските компании допускат преразпределение на туристи и към други европейски държави, включително и България.
Според данните на икономическото министерство през тази година 40 фирми и организации за заявили участие на изложението ITB Берлин, което започва на 9 март. През миналата година те са били 32. Над 70% от тях са туроператори, на борсата ще се представят и няколко хотелски вериги. И през тази година на изложението ще участват общините Варна, Пловдив и София, става ясно от данните на икономическото министерство.


40 дружества и общини ще участват и на започващата на 16 март борса MITT в Москва, която е най-големият бизнес форум за туризъм в Русия. Година по-рано в нея са се включили 35 компании от бранша. И на това изложението по-голяма част от фирмите са туроператори, има и хотели по Черноморието.


На българския щанд ще се представят още общините Варна и Несебър. Дебют на руско изложение ще направи и община Русе, но тя е заявила участие в борсата Ιntourmarket, което започва на 12 март. На тази борса ще участва и Бургас, както и 11 туроператора, показват данните на икономическото министерство. От данните на ведомството става и ясно, че през тази година ще има рекорден брой български участници на изложението UITT в Киев, което започва на 23 март. За украинската столица ще заминат 31 фирми, основно туроператорски, и една община - Несебър.


От туристическия бранш обясняват по-засиления интерес към борсите с очакванията, че туризмът ще се раздвижи през тази година. Според официалната прогноза на световната туристическа организация през 2011 г. международните пътувания ще достигнат 980 млн., което ще бъде ръст от около 5% на годишна база. Отделно от това в момента вървят и рекламни кампания на България в Германия и Русия, което би трябвало да усили интереса към страната.


По данни на международни анализатори спадналият интерес към курортите в Египет и Тунис след размириците в двете държави дава шанс на европейските държави да привлекат повече туристи. Очакванията са големият печеливш да бъде Турция заради факта, че предлага сходни продукти и цени, както и Гърция и Испания. Според консултантските организации Египет ще се възстанови по-бързо след кризата заради световноизвестното си историческо наследство, отколкото Тунис.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK