Топлофикациите не трябва да дават повод на клиентите да се изключват от мрежата

Доминик Дуда, генерален директор на "Далкия България"

© Красимир Юскеселиев

Доминик Дуда, генерален директор на "Далкия България"
Няма да купуваме "Топлофикация - София"


Отоплението на ток е много неефективно


Няма да купуваме "Топлофикация - София"


Отоплението на ток е много неефективно

Направили сте сериозни инвестиции в енергийна ефективност в топлоснабдителната мрежа на Варна. Потребителите ви усещат ли ползите от това?
- Да, със сигурност. Чрез стойността на отоплението те могат пряко да измерят резултатите от тази ефективност. Три години успяваме да поддържаме стабилни цени, въпреки че през това време газът поскъпна много. Оптимизирането на производствените разходи ни даде шанс да подобрим услугата и да задържим клиентите.
Докъде стигна работата по проекта ви за енергия от биомаса?
- Проектът зависи от това как вървят продажбите ни. Разработихме когенерационни инсталации (комбинирано производство на топлина и електричество – бел. авт.), които днес покриват основна част от отоплителните нужди. За да оправдаем разработването на проекта на биомаса, трябва да правим повече продажби.


За какъв тип биомаса говорим?
- Все още не сме правили прецизни изследвания. Може да е от дървесина или слама.


"Далкия" е производител и доставчик на енергия, а според Третия енергиен пакет на ЕС производителите трябва да са отделени от операторите на мрежите. Ще засегне ли това дейността ви?
- Не. Тази разпоредба засяга основно електрическите мрежи – разделяне на производството, поддръжката на преносната и разпределителните мрежи и продажбата. При отоплителните системи е доста по-различно. Всъщност има логика в единното управление на системата от производството до крайния потребител. Ако говорим за контрол на разходите на ниво производство, после дистрибуция и продажба, това и в момента се прави. Донякъде изискванията на тази директива се спазват по действащото регулиране.


Нормално ли е хората, които се отопляват на парно, например в София, да не могат да се откажат напълно от услугата и да плащат за тръбите, преминаващи през жилищата им?
- Една сграда може да прекрати връзката си с отоплителната мрежа, ако повече от 2/3 от обитателите й пожелаят. Не мога да коментирам конкретни случаи. За мен е важно да сме компания, ориентирана към клиентите – да общуваме прозрачно, да покажем, че районната топлофикационна мрежа е най-добрият начин за отопление.


Ако искате да правите бизнес, ключов момент е да положите усилия, за да сте ориентирани към потребителите и да не им давате повод да се изключват от мрежата. Така действаме във Варна. Готови сме да помогнем и на София. Днес топлофикацията е най-добрият начин за комфорт у дома, който се постига чрез висока ефективност при производството на енергия. Можете да използвате и местни възобновяеми източници.


Много хора се прехвърлят от топлофикацията на отопление с електричество, но това въобще не е ефективно – едва 30% от първоначалната енергия стига до потребителите като топлина. Значителна част от тока се генерира в централи на въглища, които са източник на много емисии на въглероден диоксид.


Все още ли се интересувате от покупката на "Топлофикация – София"?
- Няма да купуваме. Днес ситуацията е много трудна. Но можем да помогнем – отоплението е същността на нашия бизнес, ние сме лидер в Централна Европа и познаваме местните условия. Ще сме полезни на мениджмънта в София при подобряване на услугите.


По какъв начин?
- Например можем да направим съвместен експеримент с ръководството на "Топлофикация – София" - да се опитаме да пренесем някои от добрите практики от Варна в София.


Но компанията ви се интересуваше от столичната топлофикация...
- ...преди много време. През 2004 г. имаше търг за договор за мениджмънт на дружеството, подкрепен от Световната банка. По това време бяхме в списъка с кандидати за този договор, но в крайна сметка нищо не се случи. Така че познаваме ситуацията от доста време.


Компанията ви "Далкия енерджи сървисис" предоставя енергийни услуги за сгради. Какво означава това?
- Няколко неща. Първо, провеждане на енергийни одити. Според регулациите сградите и индустриалните постройки трябва да се сертифицират. Ние имаме капацитет да правим това. Второ, можем да осъществим мерките за пестене на енергия, които сме предложили в одита. В договора можем да включим обслужване на съоръженията в сградата с акцент върху икономията на енергия.


Сред клиентите ни са търговски центрове и жилищни комплекси. В момента разработваме услуга за енергиен мениджмънт и за промишлеността. Можем да снабдяваме предприятията с електричество, топла вода и пара. Вече правим енергиен одит на компанията SKF, която произвежда лагери. Преговаряме и със "Солвей соди" в Девня. Надявам, се че тази година ще подпишем договор с тях.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ayouei
  ayouei
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За Топлофикация София г-н Дуда казва: "Няма да купуваме. Днес ситуацията е много трудна. Но можем да помогнем.... да се опитаме да пренесем някои от добрите практики от Варна в София... Така че познаваме ситуацията от доста време."

  Аз разбирам, че няма да купуват днес, всъщност искат да купят и че ситуацията в Топлофикация Сф сега е както и преди - твърде много интереси, политически игри, корупция и тн, които всъщност правят Топлофикация Сф губещо предприятие.

  Хубаво интервю.
  Успех на г-н Дуда.

 2. 2 Профил на ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ
  Рейтинг: 561 Неутрално

  повече в книгата ми "Бандитската топлофикация"

  ЕМИЛ ИЗМИРЛИЕВ, обикновен български писател
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK